Startieren machen es nicht :P

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Startieren machen es nicht :P

Postprzez munieck » czwartek, 9 cze 2005, 14:51

Mam taki problem z moim clio. Zatrzymałem się na stacji benzynowej, zatankowałem, wsiadam do auta, przekręcam kluczyk i... cisza. Wszystko dziala, prąd jest, pompa rusza, ale nie ma tego ostatniego brum, brum. Brak reakcji. "Na popych" dziala, ale wożenie ze sobą rozrusznika w postaci dwóch chłopa nie jest idealnym rozwiązaniem.

Podejrzewam, że jest to ten sprytny guzik, ktory wyskakuje podczas np wypadku (a w moim na jakiejs wiekszej dziurze). Pytanie teraz do was, jak to ustrojstwo się nazywa i gdzie to w clio jest. Bo jak znam życie, w warsztacie rozkopią mi polłowe auta, wymienią rozrusznik i pół instalacji elektrycznej i skasują sporo kasy. No a nie o to chodzi...
Nie sztuka zabic muche na przedniej szybie. Na bocznej juz tak :-)
munieck
N3

Postprzez ZOWA » czwartek, 9 cze 2005, 15:08

to jest nic innego jak wylacznik wstrzasowy.u mnie w renoofce tez wyskakuje na kazdej dziurce.hmmm co do clio to nie wiem gdzie jest ale przewaznie jest pod maska lub siedzeniami z przodu.szukaj takiego gowienka z guma.i wcisnij to i bedzie wszystko okey
ZOWA
A6

Postprzez Kisiel » czwartek, 9 cze 2005, 16:08

Kiedyś chyba był poświęcony odcinek programu USTERKA temuż to właśnie wyłącznikowi, co się ośmiałem wtedy to szok, tylko jeden facet to zrobił w kilka minut a cała reszta to chciałą lawete i na warsztat. Z tego co pamiętam to była Meganka tam aa wyłącznik był pod maską gdzieś po prawej stronie
zielony listek
Kisiel
A5

Postprzez Mroowa » czwartek, 9 cze 2005, 17:00

po prawej patrzać na autko z przodu a po lewej z opcji kierowcy :] pod plasticzkiem :)
Mroowa
S2000

Postprzez munieck » czwartek, 9 cze 2005, 17:59

SWRT_ napisał(a):po prawej patrzać na autko z przodu a po lewej z opcji kierowcy :] pod plasticzkiem :)

Hmmmmm szukałem juz wszedzie i nie mogę odszukać. Dzwoniłem do warsztatu i gość powiedział, że po pierwsze to takie coś odcina pompę i nawet popchać nie powinno dać radę, a po drugie to clio takiego czegoś nie ma. Pytanie, czy koleś:
- w ogóle wie co mówi
- chce mnie naciągnąć na kase. bo już zapowiedział, że to na pewno rozrusznik i trzeba auto zostawić, bo to dużo roboty...
munieck
N3

Postprzez WRX_STI » czwartek, 9 cze 2005, 18:53

Muniek zacznijmy od tego : Jaki jest rocznik autka oraz pojemność silnika. Pytam o to bo każdy producent ma inne miejsce wyłącznika wstrząsowego. Sprawdz czy dostajesz prąd na rozrucznik i na świeczki ( jest prawdopodobieństwo że się urwał kabel masowy)
Obrazek
WRX_STI
A5

Postprzez munieck » czwartek, 9 cze 2005, 19:02

94 rok, 1.8 8v SPI.
munieck
N3

Postprzez TestDriver » piątek, 10 cze 2005, 08:09

Zgadza sie, wylacznik bezwladnosciowy odcina pompe paliwa,(bo po cholere mialby odlaczac rozrusznik)

Sa dwie mozliwosci ,albo masz cos w obwodzie elektrowlacznika (np. Immobilizer, alarm) albo masz typowy problem z rozrusznikiem :P
ale to nie jest temat mechanika rajdowa :>
TestDriver

Powrót do Mechanika rajdowa