Zepter napisał(a):Zaprawdę powiadam ci, że koncern VW to także Audi (czego na pewno jesteś świadom) i to może się odnosić do tej marki. A wzdłużne ułożenie silnika wcale nie wyklucza zastosowanie sprzęgła wielopłytkowego haldex wymaga to tylko innej skrzyni rozdzielczej doprowadzającej moment obrotowy wałem do tylnej osi.
W grupie VAG wyklucza, nie mają w ofercie ani jednego modelu ze wzdłużnie ułożonym silnikiem i Haldexem.
Van VW Sharan też ma silnik umieszczony wzdłużnie i tak samo ja VW Passat ma system napędu 4x4 za pośrednictwem systemu haldex. :?
Zresztą w programie motoryzacyjnym na DSFie sam widziałem jak to działa, był to cały program poświęcony autom 4x4 oraz AWD i działanie haldexa było pokazane na przykładzie VW Passata Varianta czyli kombi. :wink: Haldex to znak rozpoznawczy VW z napędem dwóch osi....może z wyjątkiem Touarega ktory ma całkiem inny system napędu z centralnym symetrycznym mechanizmem różnicowym z blokadą(...)
Poczytaj sobie z łaski swojej specyfikacje Passata i Phaetona na vw.com
Napisali: 4MOTION™ all-wheel drive system with Torsen sensing center differential. To, że Dariusz Wojdas na swojej stronie napisał inaczej wcale nie oznacza, że jest to prawda.