Może porozmawiamy trochę na temat tego ciekawego cyklu zarówno pod względem rozwiązań technicznych samochodow w nim startyjących jak i kierowców. Każdy kto widział rząd autek pokonujących zakręty "takimi" uślizgami jeden za drugim wie o czym mówię. To wygląda jak najlepszy balet...
Słyszałem, że te furki mają napęd na cztery koła (bez aktywnych dyfrów) oraz maja również wszystkie koła skrętne i wolnossące silniki...
przez żółtodziób » poniedziałek, 10 sty 2005, 02:07
wolnossące chyba nie koniecznie, w AT startowały poprzerabiane WRCaki, choć trudno powiedzieć co dopuszczają obecne przepisy, w necie mało jest informacji na ten temat. Inna sprawa ze w takich warunkach istotna jest liniowość przyrostu mocy właściwa silnikom wolnossącym, może być więc tak, że startujący po prostu wolą nie mieć turbo
O Stilo jadącym w TA znalazłem tylko tyle, że ma 3.0 V6 350 koni, AWD i waży 950kg. W necie najwięcej informacji na temat tego cyklu jest, jak łatwo się domyślić, po francusku - którego nie znam.
przez żółtodziób » poniedziałek, 10 sty 2005, 02:33
Warto dodać że takie silniki umieszcza się centralnie, a całość przypomina raczej B-grupę, nadwozie jest laminatowe oparte o ramę przestrzenną. W świetle tych faktów raczej mało prawdopodobne mi sie wydaje że Fiat usiłuje w ten sposób przymierzyć się do WRC.
Dla urozmaicenia zostala dopuszczona klasa rajdowek, tylko nie wnikalem jak ich podzielili bo przeciez rajdowka rajdowce nie rowna
Wszyscy natomiast smigaja na jednakowych oponach Continental
Te widzialem o tej Astrze. Dokałdnie ni pamietam jaka moc itd, ale ze koła tylne skretne miał to wiem, i to chyba maja wszystkie autyo dopuszczone to tego rodzaju zawodów.
Oficjalnie podawana moc tych wozów to coś koło 400 - 450 KM. Biorąc pod uwagę po czym oni jeżdżą prawdopodobnie robienie mocniejszych silników nia ma zbyt wielkiego sensu.
Podobno niektóre furki maja wycieraczki na szybie drzwi Jak się wszyscy domyślaja to z powodu niemal cięgłej jazdy bokami i ogromnej ilości wyrzucanego w atmosferę lodu i śniegu spod kół