Może ja to źle rozumiem ale w np A3 quattro jest zamontowany haldex.
Nie mam nic do haldexa

Nie ma to jak komercja.
Audi BUUUUUUUUUUU
Moderator: SebaSTI
!ADI! napisał(a): Ale quattro to nie zawsze quattro. Może ja to źle rozumiem ale w np A3 quattro jest zamontowany haldex.
Nie mam nic do haldexa :)
krzychd napisał(a):a może ktoś wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi??
Wiem tylko, że haldex się włącza ze zwłoką, że jakis olej się nagrzewa i coś dołancza. Może ktoś to wytłumaczyć??
niejaki Robert Herba ostatnio autorytarnie stwierdzil, ze jego Audi A3 1.8T Quattro (180KM + ingerencja MTM, uklad przeniesiania napedu Haldex) po zdeaktywowaniu ESP jest NAJLEPIEJ prowadzaca sie, znana mu seryjna czteronapedowka, nie wylaczajac z tego zestawienia Imprezy i Evo....
Ale quattro to nie zawsze quattro.
żółtodziób ale wiesz S3 ma już ponoć tORsena
Kuba M. napisał(a):!ADI! napisał(a): Ale quattro to nie zawsze quattro. Może ja to źle rozumiem ale w np A3 quattro jest zamontowany haldex.
Nie mam nic do haldexa
A ja mamUważam, że to kompletny kibel. Golfy, Leony, A3 mają Haldexy, dopiero od Passata w górę jest montowany Torsen. Można to chyba poznać po ułożeniu silnika, ale za to sobie ręki ani czegokolwiek innego uciąć nie dam. Haldexy mają silnik poprzecznie, Torseny wzdłużnie.
_dookie napisał(a):Mi wydaje sie ze Haldex jest do bani. Przecierz jak sie jeździ autem z napedem na cztery koła to to auto powinno miec naped na cztery koła. Jak powiedzial Kuba, jesli podczas podsterownosci włączy sie naped tylej osi, to wtedy dodatkowa siła działająca na przednie koła pozabwi je przyczeonosci wogóle. czysty bezsens. Ale i tak moim zdaniem najlepiej sie prowadzi stare auta, jak to usłyszałem na karowej, bo są wyposarzone w system ABS- Absolutny Brak Czegokolwiek![]()
A idee aut 4x4 powinny pozostac odeami 4x4 a nie 2x4 od czasu do czasu 4x4, dlatego Subaraki i Miśki uwazam za najlepsze cywilne auta z napedem 4x4.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość