Idealny kjs powinien... ?

Dla tych, którzy zaczynają i tych, którzy już wygrywają - dajcie sobie znać, gdzie się można poganiać!

Moderator: SebaSTI

Idealny kjs powinien... ?

Postprzez *fly* » środa, 17 lis 2004, 11:47

No wlasnie! tak sie zastanawiam... jak powinien wygladac idealny rajd amatorski, czy tez kjs! taki aby byl baaaaaaaardzo milo wspominany przez startujacych, lista zgloszen by pekala w szwach, ale i tez taki by kibice byli zadowoleni i tlumnie sie zgromadzili! oczywiscie wezcie pod uwage kwestie organizacyjna, by byl realny do przygotowania! Jakies pomysly na atrakcje, jaki uklad prob, itp.! dzieki za odpowiedz i kazda uwage. :D
*fly*
A5

Postprzez TSRALLY » środa, 17 lis 2004, 12:32

Jeżeli chodzi o atrakcje dla kibiców to dobrze jest gdy uda się zaprosić kogoś naprawdę znanego kto "zabawi" oglądających jazdą jeszcze przed właściwym rozpoczęciem imprezy. Sam gdy po raz pierwszy byłem na imprezie typu "kjs" a dokładniej był to SRS w Gliwicach ( bodajże 4) to miałem okazję podziwiać Frycza jeżdzącego pełnymi bokami wokół słupków i takiej jednej konkretnej wysepki jak się takie coś zobaczy to dla rajdowego nowicjusza jest to magnes aby ponownie przyszedł na tego typu imprezę i zaczął się interesować rajdami na poważne. Aczkolwiek bardzo ważne jest tu aby dany GOŚĆ jechał autem na trasie a nie tylko przyjechał an imprezę aby się pokazać ludziom, powiedzieć coś madręgo i tyle...
Ja:Ile kosztuje u Ciebie wypożyczenie Lancera za kilometr??
Janusz Kulig:Przyjedź do Krakowa, na pewno się dogadamy

Tych słów nie zapomnę do końca życia, Janusza także
TSRALLY
N3

Postprzez PawelRally » środa, 17 lis 2004, 12:34

Dla mnie idealny kjs powinien zawierać jak najmniej prób "wokół wieszaka" , a najwięcej prób szybszych, oczywiści nie za szybkich bo nie każdy kto startuje w kjsie ma duże pojęcie o jeździe (mam na myśle tych co zaczynają dopiero startować). Kibice: Powinne być im wydzielone odpowiednie miejsca do patrzenia ale tak aby te miejsca były bardzo interesujące itp. Pozatym jeszcze aby w idealnym kjsie startowała masa aut (począwszy od bąków a skończywszy na jakiś A-grupowych potworkach) tak jak na Letnim Kryterium Żerań :roll: To tyle...

Dziękuje :D
Rajdy wporzO!
(BRT) - Banasik Rally Team ;)
PawelRally
A6

Postprzez Szambelan » środa, 17 lis 2004, 14:24

PawelRally napisał(a): Kibice: Powinne być im wydzielone odpowiednie miejsca do patrzenia ale tak aby te miejsca były bardzo interesujące itp.

Nie zgadzam się :!: Uwielbiam Kjsy z racji tego, że możesz wszędzie stanąć, wszędzie wejść i nagrać wiele ciekawych rzeczy.. Na mistrzostwach Polski masz akredydacje i te inne farmazony a tu poprostu stajesz i nagrywasz, niezależnie od jakiś tam świstków ( oczywiście stajemy w miejscu bezpiecznym ). Jakby zrobiono wydzielone miejsca to Kjsy dużo straciłyby na swoim uroku, tak mi się wydaje i taka jest moja opinia. Możecie z nią się nie zgadzać.

P.s - Ja patrze na rajdy okiem kamery :D

Przykładem idealnego Kjsu jest Kryterium Żerań :arrow: ftp://strona:strona@156.17.233.244:2000 ... 4_wons.wmv
Szambelan
N3

Postprzez RallyMAN » środa, 17 lis 2004, 19:39

TSRALLY napisał(a):Jeżeli chodzi o atrakcje dla kibiców to dobrze jest gdy uda się zaprosić kogoś naprawdę znanego kto "zabawi" oglądających jazdą jeszcze przed właściwym rozpoczęciem imprezy. Sam gdy po raz pierwszy byłem na imprezie typu "kjs" a dokładniej był to SRS w Gliwicach ( bodajże 4) to miałem okazję podziwiać Frycza jeżdzącego pełnymi bokami wokół słupków i takiej jednej konkretnej wysepki jak się takie coś zobaczy to dla rajdowego nowicjusza jest to magnes aby ponownie przyszedł na tego typu imprezę i zaczął się interesować rajdami na poważne. Aczkolwiek bardzo ważne jest tu aby dany GOŚĆ jechał autem na trasie a nie tylko przyjechał an imprezę aby się pokazać ludziom, powiedzieć coś madręgo i tyle...

Wlasnie apropo SRS to ja nie bylem chyba na lepszym KJS jak Studencki Rajd Samochodowy. Proby zawsze szybkie, nie ma ciaglego krecenia kierwonicą na 1 biegu itd. Zawsze duzo aut (okolo 80 załóg) i duzo jezdzenia za małe wpisowe! (Studenci 35zł a reszta 55zł) wiec jest super KJS za małą kase. A apropo SRS'u to zapraszam na 9 edycje, która odbędzie sie 11 Grudnia 2004 w Gliwicach. Na dniach pojawią sie newsy o tym na portalach rajdowych.
RallyMAN
A5

Postprzez PawelRally » środa, 17 lis 2004, 19:48

Wons napisał(a):
PawelRally napisał(a):
Nie zgadzam się :!: Uwielbiam Kjsy z racji tego, że możesz wszędzie stanąć, wszędzie wejść i nagrać wiele ciekawych rzeczy.. Na mistrzostwach Polski masz akredydacje i te inne farmazony a tu poprostu stajesz i nagrywasz, niezależnie od jakiś tam świstków ( oczywiście stajemy w miejscu bezpiecznym ). Jakby zrobiono wydzielone miejsca to Kjsy dużo straciłyby na swoim uroku, tak mi się wydaje i taka jest moja opinia. Możecie z nią się nie zgadzać.

Ooo zgadzam się z tobą wons może źle to ujełem :? Najczęściej jak jest się na kjsie to bardzo długo widać auto, nie skłame jak powiem że dłużej niż na PZMie czu na MP :wink: W kjsach organizatorzy nie czepiają się tak do kibiców jak np. w wyścigach :!:
Rajdy wporzO!
PawelRally
A6

Postprzez driver.pl » środa, 17 lis 2004, 21:13

Próby powinny być ciekawe, urozmaicone, partie szybsze techniczne i nie żeby mozna było chwile docisnąć, partie wolne najlepiej techniczne ale ni wokół pachołków. Oczywiście brak wpisowego nagrody do 10 miejsca w generalce i do piatego w klasach(dla malczy zapas benzyny uniwersalnej na rok), także mozliwosć wypozyczenia samochodu za symboliczna złotówkę dla kierowcy który rozbił swoja rajdówkę na poprzednim kjesie :D . A i dla kibiców oczywiście trybuny, miejsca gdzie mozna dotknąc samochód w akcji oraz katering.

To moja propozycja choc można jeszcze nadnią popracować.
driver.pl
N3

Postprzez *fly* » środa, 17 lis 2004, 22:19

no to sprobuj to zorganizowac! powodzenia! zejdz na ziemie!
*fly*
A5

Postprzez PawelRally » środa, 17 lis 2004, 22:26

*fly* napisał(a):no to sprobuj to zorganizowac! powodzenia! zejdz na ziemie!

Ojjj *fly* pomażyć sobie zawsze można :wink:
Rajdy wporzO!
PawelRally
A6

Postprzez *fly* » środa, 17 lis 2004, 22:31

oczywiscie wezcie pod uwage kwestie organizacyjna, by byl realny do przygotowania!

ja tu o powaznych sprawach chcialem :D :D
*fly*
A5

Postprzez LuiG » czwartek, 18 lis 2004, 17:24

Proby powinny byc dłuższe, szybsze jak najbardziej zblizone do prawdziwych OSow, tyle ze takie miejsca bardzo ciezko znalezc. To ma byc KJS wiec nie mozna puscic ludzi na zwykla droge, bez obowiazkowych zabezpieczen. Dobrym rozwiazaniem moze byc np. jakis tor kartingowy ale takich miejsc jest za mało. Buduja stadiony, korty itp. a samochodami gdzie mamy jezdzic? Zostaja ulice a potem wypadki, ale to juz inny temat.

Jesli chodzi o miejsce gdzie jest duzo zakretow, miejsca dla kibicow, dobra nawierzcznia, nie trzeba krecic tylko miedzy pacholkami to sa to uliczki na osiedlach, tylko raczej ludzie sie nie zgodza zeby im ktos pod domem w niedziele szalał. Dobrym miejscem moga byc duze parkingi wokół hipermarketow, ale tez bedzie problem ze zgodą, a w niedziele i tak handluja, a mogli by sobie przy okazji dobrą reklame zrobić.
LuiG
N3

Postprzez Automobilklub Radomski » wtorek, 14 gru 2004, 15:57

Na poczatku chcialem sie przywitac :) Z tej strony przedstawiciel Automobilklubu Radomskiego. W ostatnia niedziele przeprowadzilismy ostatni w tym roku KJS i mamy troche odpoczynku od nich az do przyszlego roku :) Ale nie o tym chcialem - a o waszych sugestiach dotyczacych idealnego KJS'u.

Mamy to szczescie ze mozemy rozgrywac proby na torze kartingowym, ktory jest nasza wlasnoscia. I tak jak mowiliscie - ludzie przyjezdzaja do nas wlasnie przede wszystkim na posciganie sie po torze. Do tej pory byly narzekania kierowcow ze Rajdy ktore organizujemy zamiast KJS trzeba nazywac "Rajd 1000 pachołków" :lol: Zatem byly lekkie zmiany w sposobie myslenia i efekt byl 12 grudnia. Na torze proba laczona parking+tor i mala hoopka przy bramie wjazdowej na tor. Proba ta byla do przejechania 2x - za pierwszym razem zawodnicy osiagali czas 1:45 min - ale nawierchnia byla mokra od rosy i przez to dosc sliska. Za drugim razem gdy znali juz trase i asfalt wysechl - czasy schodzily do 1:30 min. Na koniec przygotowalismy im cos extra - a mianowicie probe na owalu toru i 2 samochody jadace naraz. Do tego dwie szykany (zeby nam wychodzac na prosta i jadac ponad 100km/h i wchodzac w lewy zakret nie ladowali na siatce ogrodzeniowej :) ) i 3 okrazenia. Czas przejazdow - srednio 1:30 min. Dwa razy bylo tak ze jedna zaloga prawie doszla inna na 3 kolkach :) Pierwszy raz sprobowalismy czegos takiego i sadzac po opiniach zawodnikow bardzo im sie to spodobalo. Autka startowaly na owalu oczywiscie dobierane klasami.
Proby byly zdecydowanie szybsze niz zwykle - malo pacholkow, dlugie proste odcinki. Bardzo podobala sie zawodnikom proba na Wacynie - na placu manewrowym do nauki jazdy. Wyobrazcie sobie ze na zewnatrz jest zwykle zaorane pole , z drugiej strony asfaltu trawa :) Szaleli tak ze niektore zakrety pokonywali na dwoch kolach :) Jezeli chcecie pokaze zdjecia :)
Tak wiec sadze ze pod tym wzgledem KJS bylby udany. Darmowy katering? Smiejecie sie ale myslalem nad tym zeby wprowadzic np: darmowego grilla dla zawodnikow po jednej z prob. Zjezdzaja, dostaja po kielbasce lub kaszaneczce z grilla, moga spkojnie zjesc bo 15 minut na ten posilek zaklepane jest w calkowitym czasie przejazdu :) Jakie jeszcze sobie zyczycie udogodnienia? :)

A tu link do fotek - http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=273427914&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1

Ponizej macie te 3 proby o ktorych mowilem. No i czekam na komentarze a zwlaszcza krytyke, bo dzieki krytyce poprzednich Rajdow ten byl szybszy i proby bardziej ciekawe :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Automobilklub Radomski

Postprzez ZOWA » wtorek, 14 gru 2004, 16:24

o kurde z mapek wyglada fajowo.nastepnym razem prosze przed kjsem cos takiego napisac to przyciagna silna grupke z krakowa :wink:
ZOWA
A6

Postprzez *fly* » wtorek, 14 gru 2004, 16:56

Zowa silna grupe z krakowa to trzymaj na 15 stycznia! o ile wszystko wypali ( a wszystko wskazuje ze tak) to w kraku wlasnie wtedy odbedzie sie RSPK (rajd samochodowy politechniki krakowskiej im. Janusza Kuliga) na prawach kjs! organizowany przez wydzial mechaniczny! beda 3 proby przejezdzane 3 krotnie wystawa samochodow rajdowych jakis poczestunek a i najpewniej jeden z rajdowych kierowcow lancerem na zerowce :D jakies nagrody itp. jesli bedzie wszystko ok to za okolo tydzien powinno pojawic sie oficjalny komunikat! a jak nie wypali to trudno... bede mogl sobie powiedziec ze sie staralismy!! poki co to trzymajcie kciuki by wypalilo! pozdrawiam :D

a przez ten tydzien to nierozpowiadajcie na prawo i lewo by mnie zapeszyc :D

a i jeszcze jedno! jesli wypali i bedzie zainteresowanie i bedzie spoko to na stale ta impreza zagosci w kalendarzu :D
*fly*
A5

Re: Idealny kjs powinien... ?

Postprzez LIPciu » środa, 15 gru 2004, 05:33

*fly* napisał(a):No wlasnie! tak sie zastanawiam... jak powinien wygladac idealny rajd amatorski, czy tez kjs! taki aby byl baaaaaaaardzo milo wspominany przez startujacych, lista zgloszen by pekala w szwach, ale i tez taki by kibice byli zadowoleni i tlumnie sie zgromadzili! oczywiscie wezcie pod uwage kwestie organizacyjna, by byl realny do przygotowania! Jakies pomysly na atrakcje, jaki uklad prob, itp.! dzieki za odpowiedz i kazda uwage. :D

jeśli chodzi o trase to myśle że odcinki z tegorocznej barbórki warszawskiej idealnie pasowałyby do mojego idealnego kjsu.
dużo syfu. nie ma się nawet gdzie rozpędzić ale jest gdzie pogiąć np. belke lub połamać felge... :)
LIPciu
A5

Następna strona

Powrót do KJS