Moderator: SebaSTI
Kuba M. napisał(a):Tendencja do nadsterowności? Przy FWD z cięzkim silnikiem z przodu? Jak to możliwe? Zresztą, padaka czy tak czy siak.
Kuba M. napisał(a):To ten z wielkim zderzakiem zrobiony, żeby homologować WRC? Zresztą nieważne, 206 z silnikiem 2.0 136 KM jeździ zaskakująco słabo, zawias ma miękki, masę sporą, skrzynię niedokładną ze zbyt długim skokiem lewarka. Na polskich drogach lubi padać seryjnie jakiś tam element zawieszenia i występują problemy z elektryką. Jak jest wielki zderzak to tym gorzej, bo auto wygląda zajebiście bojowo a jeździ trochę powolnie i tapczanowato. Podkręcić silnik można za pomocą jakiegoś tam kitu Peugeot Sport, który obejmuje komputer, wałki, parę innych pierdół i kosztuje ponad coś w okolicach 10.000 PLN - tutaj mogę się mylić bo dawno już o tym słyszałem. Pozatym jak go podkręcisz to nie masz pewności czy padnie skrzynia, mam tu na myśli rzeczy, które dzieją się w pucharówkach. Reasumując, ja bym poszukał czegoś lżejszego i szybszego, a ten wytwór francuskiej technologi sobie odpuścił.
jezeli chodzi o pucharowki to maja inna skrzynie.pucharowki sa budowane na bazie P206 Xs ktory dysponuje moca 115KM i pojemnoscia 1.6 a w 2.0 byly inne skrzynie
Transformer napisał(a):zresztą nadsterownosc czy podsterownosc bardziej zależą od nastawów zawiasu niż wagi silnika (tak jak napisal Sztajn)
Bardziej nadsterowne będzie z ciezkim niz lekkim silnikiem z przodu
Bardziej nadsterowne będzie z ciezkim niz lekkim silnikiem z przodu
Abstrahując od tych 10.000 innych czynników: jak to? Samochody z cięzkimi silnikami z przodu napędzanymi na przód ryją asfalt jak świnie błoto - tak mi się przynajmniej wydaje.
Docisk przeważa nad bezwładnością
stein911 napisał(a):Opisywany peugeot ma tendencje do zarzucania dupą przy odjęciu gazu => tylnia oś jest naprawde słabo dociążona, a ciężki silnik temu pomaga.
stein911 napisał(a):Motomagazyn nr 11/2002
"Mały peugeot podczas szybkiej jazdy reaguje na zmiany obciążenia nadsterownością, spowodowaną uślizgiem tylniej osi. Szczególnie jeśli robi sie ślisko, musimy byc na nia przygotowani....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości