Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez Cendra » sobota, 11 lut 2017, 12:12

Nowe WRC miały być szybsze i są dlatego... odwołujemy odcinek za zbyt wysoką średnią prędkość. :roll: To ile odwołają u nas i na Fince?
Cendra
A6

Postprzez kidler » sobota, 11 lut 2017, 12:20

Ogier nie błyszczy, ale mądrze czeka na błędy rywali. Być może brakuje mu wyczucia, być może samochód nie do końca mu odpowiada - nie wiem. Wiem natomiast jedno, że jest za cwanym lisem aby "iść na pałę" w sytuacji kiedy po prostu są na tym rajdzie szybsi od niego (chociaż swoje momenty miał). Latvala pod coraz większym ciśnieniem - zobaczymy czy będzie w stanie podkręcić tempo i przy tym utrzymać się na drodze. Tanak ciśnie, pytanie tylko czy idzie na 100%, czy też może nad wszystkim panuje i wie, że takie tempo jest dla niego bezpieczne. Co do Neuville-a, to lepiej wstrzymać się z szampanem, bo jak wiemy historie lubią się powtarzać (vide Hanninen) :)

Tak czy inaczej będziemy mieli naprawdę dobre widowisko :)
kidler

Postprzez Shaitan » sobota, 11 lut 2017, 13:08

Cendra napisał(a):Nowe WRC miały być szybsze i są dlatego... odwołujemy odcinek za zbyt wysoką średnią prędkość. :roll: To ile odwołają u nas i na Fince?

Powstawiają pewnie sztuczne szykany.

Tak czy inaczej kierowanie się średnią prędkością przy odwoływaniu odcinka specjalnego nie ma wiele wspólnego ze względami bezpieczeństwa. Logika przeniesiona bezpośrednio z ruchu drogowego, jednak do realiów odcinków specjalnych pasuje jak pięść do nosa.
Shaitan
N3

Postprzez Kajtofan » sobota, 11 lut 2017, 13:14

Shaitan napisał(a):
Cendra napisał(a):Nowe WRC miały być szybsze i są dlatego... odwołujemy odcinek za zbyt wysoką średnią prędkość. :roll: To ile odwołają u nas i na Fince?

Powstawiają pewnie sztuczne szykany.

Tak czy inaczej kierowanie się średnią prędkością przy odwoływaniu odcinka specjalnego nie ma wiele wspólnego ze względami bezpieczeństwa. Logika przeniesiona bezpośrednio z ruchu drogowego, jednak do realiów odcinków specjalnych pasuje jak pięść do nosa.

Dokładnie. Odwołując odcinki traci widowisko, tracą zawodnicy, tracą kibice. Skoro chcieli mniejszych prędkości trzeba było spowolnić auta, a nie na odwrót. Odwołanie bez sensu i to jeszcze ucieka 30 km....
Kajtofan
N3

Postprzez maciotacio » sobota, 11 lut 2017, 14:13

FIA świetny prezent nam podarowała, odjęła całe 30 km oesowe. Niedługo rajdy MŚ zbliżą się długością do rajdów rangi krajowej czy europejskiej przez te skracanie czy odwoływanie odcinków... Wielkie wyrazy współczucia dla kibiców którzy się "rozbili" na tym odcinku. Ogromne rozczarowanie, nie podobają mi się takie akcje. Chciałbym poznać więcej szczegółów, bo jeśli odwołali tylko przez średnią prędkość sami siebie kompromitują. W takim razi kto zatwierdzał ten odcinek przy tworzeniu trasy?

Kit_Car napisał(a):Coś mi się widzi że drugą połowę sezonu wygadany francuz spędzi na nauce rajdowania w starym DS3, a C3 przejmie Breen, bo ten ewidentnie robi większy użytek z Wurca niezależnie czy stary czy nowy.

Coś Ty, na Stefcia przecież czeka trzeci C3 który się buduję. Ale co się dziwić, przecież tak się napalił na walkę z Ogierem, że mu teraz nie zabiorą zabawek :twisted:
A tak na serio to ciekawe czy Citroen pójdzie po rozum do głowy i zawinie Mikkelsena. Przecież w jego obecnej sytuacji nie będzie miał wygórowanych wymagań finansowych.

Hanninen znowu poniżej oczekiwań, ale przecież jest bardzo ważny do oceny progresu Yarisa...
maciotacio
N2

Postprzez Seraf » sobota, 11 lut 2017, 14:45

Słabo moim zdaniem że odwołują OS i rozumiem jakby ktoś miał wypadek na tym odcinku, a tłumaczenie że jadą za szybko jest śmieszne.
Ile odcinków w historii WRC było odwołane bo było za szybko? hehe

Wracając do samych zawodników to Neuville jak zachowa chłodną głowę to tak dojedzie do mety.
Latvala byłoby wspaniale jakby dojechał na 2 miejscu, ale raczej Tanak go wyprzedzi choć jeden z nich może wypaść.
Ale widać że Latvala i Tanak w tym sezonie radzą sobie dużo lepiej i może poza asfaltami powinni być zawsze w czubie.
Ogier robi jak zawsze czyli jedzie swoim tempem i ma już trochę straty do lidera więc jedynie może czekać na jakiś błąd.
Jeśli chodzi o auta to Hyundai, Toyota i Ford są na podobnym poziomie.
Citroen trochę gorzej choć moim zdaniem brakuje im kierowcy pokroju Mikkelsena, a z drugiej strony nie mają w składzie żadnego specjalisty od jazdy na śniegu ;)

Jeszcze ktoś pamięta czasy 206 WRC? Jak mieli kierowców tylko na dane rajdy. Panizzi w pewnym momencie był jedynym kierowca w WRC który wygrywał każdy rajd w którym startował hehe
To było genialna taktyka u Peugeota ;)
Seraf
N3

Postprzez Yrtat » sobota, 11 lut 2017, 15:17

Kit_Car napisał(a):Gdyby Tanak jechał R5 to Twoje wyliczenia by się zgadzały :D
Coś mi się widzi że drugą połowę sezonu wygadany francuz spędzi na nauce rajdowania w starym DS3, a C3 przejmie Breen, bo ten ewidentnie robi większy użytek z Wurca niezależnie czy stary czy nowy.

W drugiej połowie roku to już będą 4 Cytryny C3..
Yrtat
A5

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 11 lut 2017, 15:19

Gdzies czytalem informacje, ze zarowno Citroen jak i Toyota mysla nad Mikkelsenem. Nie mowiac o tym, ze oba teamy beda mialy raczej zwiekszone apetyty przed 2017, a jednoczesnie beda mialy co zmieniac. W Citroenie o ile Breen radzi sobie naprawde przyzwoicie i mozliwe, ze nawet bedzie sie pial w gore, tak Lefebvre jest raczej rozczarowujacy. Meeke to jednak nie jest gosc, ktory moze byc 'filarem zespolu' - ze wzgledu na jego zero-jedynkowosc jak i wiek. W Toyocie Hanninen jest pomylka i mam nadzieje, ze Makinen pojdzie po rozum do glowy i zatrudni kogos innego w miejsce Juho. Bo nie sadze, ze chcialby robic ze swojego zespolu finska instytucje charytatywna. Tak wiec licze na to, ze Mikkelsen znajdzie sie albo w Cytrynie, albo w Toyocie. Jak widac Yaris nie odstaje od rywali, wiec nie byloby obaw. Sa dwie rzeczy, ktore Andreasowi moga przeszkodzic - Lefebvre moze sie okazac nie do ruszenia, to raz. A dwa, wydaje mi sie, ze i Citroen i Toyota beda probowali sciagnac...Ogiera.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez dominik_r » sobota, 11 lut 2017, 15:57

Latvala/Toyota pięknie jak narazie :) Jeśli dobrze zrozumiałem to jakiś live teraz ma tutaj być? https://www.redbull.tv/live/AP-1Q84GQUR ... ampionship
dominik_r
N2

Postprzez Witcher1990 » sobota, 11 lut 2017, 16:16

Witcher1990
A6

Postprzez Rock240 » sobota, 11 lut 2017, 16:35

Meeke poza drogą..
Rock240

Postprzez Sebkub » sobota, 11 lut 2017, 16:39

Kris... poprzedni sezon, pare rajdów gdzie naprawdę pokazywał klasę i to jego uważałem za głównego faworyta do tytułu w tym sezonie.
A tymczasem wypadek za wypadkiem, gdy nie ma presji jeździ swoje, gdy przychodzi co do czego...
- Nie ma się co podniecać. Przed nami dużo pracy -

Robert Kubica po wygraniu OS 10 na rajdzie Monte Carlo 2015 z przewagą 33 sekund :)
Sebkub
N1

Postprzez Seraf » sobota, 11 lut 2017, 16:43

Niech Meeke dzwoni to może w jego miejsce przyjdzie Mikkelsen hehe
Bo Breen dla zespołu będzie chyba lepszy przez cały sezon niż Kris ;)

Mam nadzieję że Tanak wyprzedzi Latvalę bo szkoda jakby było team orders i w niedziele Ogier by go wyprzedził.
Seraf
N3

Postprzez Witcher1990 » sobota, 11 lut 2017, 16:45

Wypowiedź Tanaka do mediów po osie:
Dziennikarz- jak przyczepność? Widzieliśmy, że kilka razy pojechałeś za szeroko.
Tanak: Ja wiem, że pojechałem raz szeroko na ostatnim skrzyżowaniu. Nie wiem co widzieliście

hahaha kocham chłopaka :D
Witcher1990
A6

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 11 lut 2017, 16:59

Stary dobry Kris, ten gosc nigdy sie juz nie zmieni. Osobiscie juz teraz rozczarowanie roku, chyba, ze od Meksyku nagle zacznie robic wspaniale wyniki, w co niestety watpie. Mikkelsen zaciera rece :D
Bardzo wazny oes dla Neuville'a, do konca coraz mniej, oby tym razem nie popelnil bledu.
Witcher1990 napisał(a):Wypowiedź Tanaka do mediów po osie:
Dziennikarz- jak przyczepność? Widzieliśmy, że kilka razy pojechałeś za szeroko.
Tanak: Ja wiem, że pojechałem raz szeroko na ostatnim skrzyżowaniu. Nie wiem co widzieliście

hahaha kocham chłopaka :D

:lol: :lol: Tanak jest dobry skurczybyk. Mam nadzieje, ze podium utrzyma. A o team orders nie ma sie co obawiac, Malcolm podkreslal, ze moga ze soba walczyc. Jest za wczesnie zeby juz robic sztuczny podzial na numer 1 i 2, tym bardziej, ze Tanak poki co spisuje sie rewelacyjnie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata