Monte Carlo 2017

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Monte Carlo 2017

Postprzez Sebkub » sobota, 21 sty 2017, 13:10

- Nie ma się co podniecać. Przed nami dużo pracy -

Robert Kubica po wygraniu OS 10 na rajdzie Monte Carlo 2015 z przewagą 33 sekund :)
Sebkub
N1

Postprzez Hultay WRC » sobota, 21 sty 2017, 13:15

Hyundai odrobił lekcje, widać że wszystko gra, auto się prowadzi i nie kaprysi za bardzo. Szacun. Kiedyś będziemy wzdychać do tych aut jak teraz do Hondy :)
Msport zgodnie z moimi oczekiwaniami: Ogier zaskoczyłby gdyby walczył o zwycięstwo od razu z marszu, nie potestował za dużo, uczy się auta i ustawia pod siebie. Drugie miejsce byłoby zasłużone i potwierdza jego klasę i daje myśleć, że będzie walczył. Nie zdziwię się też, jeśli jego egzemplarz będzie szybszy niż Tannaka, choćby z powodu dodatkowej kasy.
Toyota, git, myślałem, że będzie gorzej, spodziewałem się porażki a jest spoko, prawdopodobnie gdyby Ogier poszedł do nich, to gorzej by nie zrobił sportowo, a by się obłowił finansowo :)
Citroen... wyniki dumy i lekkiego olania Ogiera i Mikkelsena, chcieli pokazać, że nie potrzebują ich do zwycięstw... Meeke spoko szofer, ale czy na miarę mistrza świata? O reszcie napisaliście.

Ogier moim zdaniem nie rzuci się już na zwycięstwo i nie będzie jechał na 100 proc, to byłoby ryzyko w nowym aucie, a tak jest dobra zaliczka. W dalszej czesci sezonu powoli będzie odstawiał Tannaka :).
Sezon zapowiada się spoko, niech się jeszcze Toyota poprawi, a Citroen ogarnie i będzie szoł! Kupa darmowych relacji w necie.
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez Tomek75xnl » sobota, 21 sty 2017, 13:35

Trochę z innej beczki.Zwróćmy uwagę jakie problemy są na Monte z kibicami,zwróćmy uwagę w jak niebezpiecznych miejscach stali kibice na odcinku testowym i niestety nie tylko na testowym.Dlatego nie rozumiem pretensji odnośnie zabezpieczenia Rajdu Polski.U nas zabezpieczenie jest dużo lepsze i większość kibiców jest naprawdę bardzo zdyscyplinowana.A wracając do Monte to podejrzewam że im po tym rajdzie nawet nikt palcem nie pogrozi bo te jest wielkie Monte a nie jakiś "podrzędny"Rajd Polski"
Tomek75xnl

Postprzez Hultay WRC » sobota, 21 sty 2017, 13:58

Norma, tak było jest i będzie.

Craig Breen troche jaja pokazuje, wolniejsze auto, a tego nie widać :).
Za to R5 po przejazdach WRC'17 to jak powolny tramwaj i jeszcze bardziej to widać. Tylko Mikkelsen musi udawać że jest fajnie i że mu się podoba.
Rewelacyjnie się to ogląda, te auta zasuwają, szkoda tylko, że takie małe kulki niektóre, tylko H wygląda jak pseudo coupe.
Trzeba bookować Rajd Polski :)
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez miszczu140000 » sobota, 21 sty 2017, 14:08

Seraf napisał(a):Ogier myślałem, że przyciśnie to fakt.
I widać że Hyundai i M-Sport są najmniej awaryjne choć Toyota jak na debiut to jest bardzo dobrze.
Totalnie rozczarowuje Citroen, a sporo osób obstawiało, że będą najlepsi ;)

Szczerze to ja na najlepsze auto typowałem auto zespołu którego już nie ma ale są szansę że w kilku rajdach wystąpi.
Co do Cytryny to ona ma słaby skład chyba najsłabszy ze wszystkich: Meeke często się rozbija, Levebre to ciota, o szejku już lepiej nie wspominać, tylko Breen jest perspektywiczny i jak na mój rozum powinni wywalić Lefebre albo prezesunąć go do DS3 i podkraść kogoś Skodzie albo nawet Camilliego.
A co do formy aut to poza VW to liczyłem że to Cytryna będzie najszybsza ale różnice między samochodami będą niewielkie, no i spodziewałem się że Toyota będzie odstawać nawet że Mikkelsen w Fabii r5 będzie ich kąsał i ich forma zdecydowanie na plus
miszczu140000
N3

Postprzez Sebkub » sobota, 21 sty 2017, 14:15

Kod: Zaznacz cały
Co do Cytryny to ona ma słaby skład chyba najsłabszy ze wszystkich: Meeke często się rozbija, Levebre to ciota, o szejku już lepiej nie wspominać, tylko Breen jest perspektywiczny i jak na mój rozum powinni wywalić Lefebre albo prezesunąć go do DS3 i podkraść kogoś Skodzie albo nawet Camilliego.

:lol:
Takie wnioski po Monte to chyba największy hit jaki ostatnio czytałem. Olali sobie Mikkelsena, to fakt. Jestem zdania, że Meeke/Breen/Mikkelsen w 3 gotowym już aucie to byłoby mocne trio. Ale Lefebvre jest protegé Loeba, także powodzenia... ;)
- Nie ma się co podniecać. Przed nami dużo pracy -

Robert Kubica po wygraniu OS 10 na rajdzie Monte Carlo 2015 z przewagą 33 sekund :)
Sebkub
N1

Postprzez grzesiek811 » sobota, 21 sty 2017, 14:24

Też jestem mocno zaskoczony postawą toyoty. Sam Latvala spodziewał się walki o podia w drugiej części sezonu, a tym czasem nie jest źle, mają dobre tempo. Poza tym, że jest okropnie brzydka, szczególnie z tyłu.
Chyba nie ma za dużych różnic pomiędzy samochodami i stawka może być wyrównana. O występie Citroena w tym rajdzie to lepiej jak najszybciej zapomnieć.

Nie spodziewałem się, że Neuville tak przyciśnie, ale jak nie on to kto ma walczyć z Ogierem.

Wszyscy piszą, że Monte Carlo to rajd kompletnie nieprzewidywalny, a gdy patrzę na listę zwycięzców to wygląda to tak:

Tommi Mäkinen - 4 zwycięstwa
Sébastien Loeb - 7 zwycięstw
Sébastien Ogier - 4 zwycięstwa (w tym jedno w S2000)

Rzeczywiście sami przypadkowi kierowcy wygrywali ten rajd.
grzesiek811
N2

Postprzez posejdon » sobota, 21 sty 2017, 14:52

grzesiek811 napisał(a): Poza tym, że jest okropnie brzydka, szczególnie z tyłu.

O nie! Jak dla mnie ta dupa jest świetna. Połączenie CRX z LMP.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez speedyzxz » sobota, 21 sty 2017, 15:04

Sebkub napisał(a):
Kod: Zaznacz cały

:lol:
Takie wnioski po Monte to chyba największy hit jaki ostatnio czytałem. Olali sobie Mikkelsena, to fakt. Jestem zdania, że Meeke/Breen/Mikkelsen w 3 gotowym już aucie to byłoby mocne trio. Ale Lefebvre jest protegé Loeba, także powodzenia... ;)
Czy ja wiem czy do tych spostrzeżeń byłoby potrzebne Monte :wink: Raczej oczywiste że Wilson i Nandan zakontraktowali lepszych kierowców. A to czy trójka Toyoty czy Citroena jest lepsza to zdania będą podzielone :)
Choć fakt, dyskredytować Citroena nie ma sensu w tym momencie, bo to zaledwie jedna, niezakończona runda. Zostało 5 odcinków specjalnych, więc ktoś może jeszcze wtopić. A czy wtopi się na początku czy na końcu rajdu to efekt ten sam :D

Co do tyłka Yariski, ciekawy jest, widać kompletnie inny koncept niż u reszty. To auto z boku się najgorzej prezentuje, choć to może być też wina malowania.
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Qbek » sobota, 21 sty 2017, 15:06

Wszystko kwestia gustu...dla mnie optycznie i dźwiękowo Toyota wygrywa :) ..i po cichu liczę, że "ten" JML wróci, a Juho pokazuje fantastyczne tempo! Oby w reszcie sezonu było co najmniej tak samo dobrze :wink:
Qbek
N3

Postprzez wanderer » sobota, 21 sty 2017, 16:07

grzesiek811 napisał(a):Też jestem mocno zaskoczony postawą toyoty. Sam Latvala spodziewał się walki o podia w drugiej części sezonu, a tym czasem nie jest źle, mają dobre tempo. Poza tym, że jest okropnie brzydka, szczególnie z tyłu.
Chyba nie ma za dużych różnic pomiędzy samochodami i stawka może być wyrównana. O występie Citroena w tym rajdzie to lepiej jak najszybciej zapomnieć.

Nie spodziewałem się, że Neuville tak przyciśnie, ale jak nie on to kto ma walczyć z Ogierem.

Wszyscy piszą, że Monte Carlo to rajd kompletnie nieprzewidywalny, a gdy patrzę na listę zwycięzców to wygląda to tak:

Tommi Mäkinen - 4 zwycięstwa
Sébastien Loeb - 7 zwycięstw
Sébastien Ogier - 4 zwycięstwa (w tym jedno w S2000)

Bo jest nieprzewidywalny, w rzadko którym rajdzie zdarzają się takie przypadki jak Bouffier dojeżdżający prywatną Fiestą na drugim miejscu albo Kubica prowadzący pod pierwszych 2 osach.
wanderer
A6

Postprzez Witcher1990 » sobota, 21 sty 2017, 16:11

A nie macie wrażenia, że Toyota jedzie tak no.... kwadratowo jakoś? Tzn ja mam wrażenie jakby nie skręcała, trochę tak jakbyśmy patrzyli na zabawę dziecka samochodzikiem, które nie ma kół skrętnych. Hyundai z kolei zupełnie odwrotnie, wygląda bardzo dobrze. Szkoda, że zajęło im to 3 lata...

Jeśli TN zawsze miał trudności w Monte a teraz jedzie 1wszy to moim zdaniem szykuje się ciekawy sezon- powalczy z Ogim. Neuville chyba 2 lata temu ostro ciął się w Szewcji z Ogim i AM? Także jeśli Fordy nie będą awaryjne to w tym roku powalczy Ogi, Tannak, Neuville. Będzie ciekawie :)

Czy Srodo miał jakieś problemy? Bo jak na razie to wynik zdecydowanie poniżej oczekiwań.
Witcher1990
A6

Postprzez Seraf » sobota, 21 sty 2017, 16:24

I po rajdzie dla Neuville szkoda. Chyba że błąd jakiś na tym międzyczasie.
Ostatnio edytowano sobota, 21 sty 2017, 16:25 przez Seraf, łącznie edytowano 1 raz
Seraf
N3

Postprzez miszczu140000 » sobota, 21 sty 2017, 16:24

Neuvile chyba stoped
miszczu140000
N3

Postprzez miszczu140000 » sobota, 21 sty 2017, 16:26

Seraf napisał(a):I po rajdzie dla Neuville szkoda. Chyba że błąd jakiś na tym międzyczasie.

Na pewno błąd os się zaczął 15 min temu
miszczu140000
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata