DonCorrado napisał(a):Jakby przełożyć to np. na Dakar, to taki Ostberg całą karierę jest woziwodą innego kierowcy i nic więcej, jeszcze dopłaca do tego.
To ciekawe komu woził wodę w ubiegłym sezonie, VW? Bo całą reszta została za tym "woziwodą" na koniec sezonu. W Citroenie akurat Mads nie płacił, narzekał tylko, że mało zarabia, i że nie ma dłuższego kontraktu. W M-Sporcie wszyscy płacą, może Ogier nie będzie musiał (choć nie koniecznie). Wiesz czemu w Dmack jeździ Tanak a nie Evans? To przyjrzyj się uważnie kombinezonom i reklamom na nich umieszczonym. Nie musisz kasy z portfela wyjąc by dostać Fiestę WRC, możesz przyprowadzić dobrego sponsora

piotrg napisał(a):To co piszesz to prawda tylko mało osób patrzy na punkty a większość na styl. Jak dla mnie to idealny zawodnik na 2 i 3 fotel w aucie. To samo tyczy się teraz Sordo też ostatnio bezbarwny ale 2,3 fotel powinien zawsze mieć.
Zgadza się, jako drugi kierowca w M-Sporcie sprawdził by się świetnie. Nie było by spięć a punktów przywoził by dużo.
Mad Max napisał(a):To jakiś chyba inny rajd oglądałem, na pięć odcinków które wszyscy trzej panowie przejechali to Ostberg z KK i Luky wygrał tylko jeden oes i to z przewagą 0.1s - tyle miał na Lukya który wybitnym kierowcą na asfalcie nie jest, pozostałe cztery odcinki wygrał minimalnie KK - sorry ale jak na fabrycznego kierowcę to Ostberg powinien obu panów porozstawiać po kontach nawet jeśli lepiej jeździ po szutrze. Ostberg to ciułacz punktów a jego wyniki bardziej wynikają z problemów innych niż faktycznej jego jazdy, na tyle lat co Ostberg jeździ w WRC to regularnie powinien przyjeżdżać w czołówce, nie oglądając się na innych - jednym słowem na trzeciego do Forda nadaje się jak ulał.
ZbyszekChaosu Wymieniasz Meeka i Tanaka tylko weź też pod uwagę żę Kris wygrał trzy rajdy oraz to że jeździł w WRC bardzo nieregularnie, a staż Tanaka w porównaniu z Ostb jest znacznie mniejszy - więc moim zdaniem trochę nietrafne porównanie.
Ok, ale po tych 5 odcinkach to i tak Mads był na czele stawki. Rajd jechał pierwszy raz, prywatną Fiestą, którą za dobrze nie znał (pierwszy jego start w R5).
Przyznaje, że ostatni sezon Ostberg miał słaby ale chyba nie wmówisz mi, że 7 razy na podiów w Cytrynie (2 sezony) to tylko dzieło przypadku i pecha innych kierowców? Owszem Tanak ma mniej startów w WRC niż Ostberg i proporcjonalnie tyle samo mniej tych dobrych wyników. Mają kompletnie inny styl jazdy ale wynik końcowy jest podobny.
Poza tym, nie patrzcie na zawodników tylko przez pryzmat ostatnich 12 miesięcy bo to zaciemnia obraz. Tanak w tym roku zrobił 2 wyniki tylko dlatego, że miał przewagę opon. Mówił o tym jakiś szef Dmacka (między wierszami) i ja też już wcześniej o tym pisałem. Przypomnijcie sobie ubiegły sezon. Malcolm miał duże wątpliwości czy jest sens dalej trzymać tego zawodnika bo dobre tempo i dobry wynik miał wyłącznie na Rajdzie Polski (pewnie pasowała mu specyfika podobna do Estonii). Będę zaskoczony jeśli w 2017 Ott będzie kimś więcej niż cieniem Ogiera, bo na pewno, pomimo, że będą mieli takie same auta, walki z nim nie nawiąże (może poza Polskim). Wróże mu miejsca poza pierwszą 5 a jeśli będzie zespół VW to poza 6.