ADAC Rallye Deutschland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ADAC Rallye Deutschland

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 18 sie 2016, 21:13

Wracam do tego co pisałem jakiś czas temu- rajdy asfaltowe mogę okazać się równie ciekawe jak kilka lat temu gdy Tn jeździł Fordem. Jeśli i20 jest tak dobre jak mówią to będzie ciekawie. Moim zdaniem 5ciu kierowców może tutaj walczyć o wygraną jeśli nie będzie dużo syfu po cięciach. gdyby był Meek to 6ciu :)
Witcher1990
A6

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 18 sie 2016, 21:16

Zwlasza Sordo wyglada na bardzo zadowolonego, Thierry zdaje sie jakby ciagle czegos szukal. Paddon, wiadomo, ze nie jest asfaltowcem.
Jestem zaskoczony czasami Mikkelsena, raczej skazywalem go na porazke z Ogierem, Latvala, Sordo i Neuville, a tu na shakedownie zaskoczyl. Ciekawe jak to sie przelozy na rajd.
Natomiast, fakt, zapowiada sie ciekawy weekend, jak w zasadzie co roku w Niemczech :wink:
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez viper » czwartek, 18 sie 2016, 22:03

Witcher1990 napisał(a):Wracam do tego co pisałem jakiś czas temu- rajdy asfaltowe mogę okazać się równie ciekawe jak kilka lat temu gdy Tn jeździł Fordem. Jeśli i20 jest tak dobre jak mówią to będzie ciekawie. Moim zdaniem 5ciu kierowców może tutaj walczyć o wygraną jeśli nie będzie dużo syfu po cięciach. gdyby był Meek to 6ciu :)

Vw zmiażdży konkurencje. Teraz wyjdzie przewaga vw, bo na szutrach to wiadomo , jakie cuda sie działy.
viper
S2000

Postprzez Mad Max » piątek, 19 sie 2016, 10:20

onboard Sordo z testowego
https://www.youtube.com/watch?v=URdoIGakwUU

no to się Latvala najeździł - awaria skrzyni biegów i out z dzisiejszego dnia, jutro rally2
Obrazek

Camilli znowu dzwon... dalej się uczy...
Obrazek

Obrazek

inni też z przygodami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Witcher1990 » piątek, 19 sie 2016, 21:18

Jak na razie pierwsza 4ka zgodnie z przewidywaniami. Szkoda, że JML opadł bo dopełniłby 5tkę. Myślę, że warto obserwować jego czasy jutro- to fakt, że jedzie bez presji ale i tak moim zdaniem ma obecnie większe szanse wygrywania na asfalcie niż szutrach
Witcher1990
A6

Postprzez Anbarra » sobota, 20 sie 2016, 12:15

Levebvre i jego pilot w drodze do szpitala po Panzerplatte, ktos cos wie ?
Anbarra
A5

Postprzez maciotacio » sobota, 20 sie 2016, 13:39

Podobno konkretny dzwon, potrzeba było rozcinać auto żeby wyciągnąć załogę. Jedno info mówi, że pilot ma nogę złamaną, Stefan podobno OK.
maciotacio
N2

Postprzez Honiclbr » sobota, 20 sie 2016, 15:03

Złamania i urazy wewnętrzne. Pozostają w szpitalu.
http://rajdy.autoklub.pl/news/lefebvre- ... talu,70031
Honiclbr
A5

Postprzez Marcin z Mtl » sobota, 20 sie 2016, 18:10

Patrząc na to...:
http://www.ewrc-results.com/quickp/27498_cqt2jnxwgaa9iqt.jpg
... to przyjemnie nie było :?
Rajdy na surowo - wpadnij, obejrzyj, powspominaj :)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLhhfJHl8yZJdyxOSkcyCBqytamF3PJ2Eg
Marcin z Mtl
N3

Postprzez rafalze-ce » niedziela, 21 sie 2016, 11:22

rafalze-ce
N3

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 21 sie 2016, 13:52

Super rajd, szkoda, ze w sobote Ogier uciekl i nikt mu juz nie zagrozil. Jestem bardzo zdumiony tempem Mikkelsena z poczatku, wprawdzie skonczyl czwarty, za Hyundaiami, ale takiego tempa jakie mial na poczatku nie spodziewalem sie. Dobrze widziec tak mocne Hyundaie, wolalbym Neuville'a na drugim, tym bardziej, ze tak niewiele braklo (to juz trzeci rajd gdy Thierry traci dziesiate czesci sekundy do miejsca wyzej), ale i tak bardzo dobra dyspozycja obu kierowcow Hyundaia. Paddon musi sie jeszcze wiele na asfaltach nauczyc i tak jestem zdziwiony, ze dojechal az na piatym. Po raz kolejny szkoda Tanaka. Naprawde jest w tym roku na fali, tak rownej formy jeszcze nie mial.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez ToMi888 » niedziela, 21 sie 2016, 14:09

Gratluacje dla Ogiera, bardzo dobry rajd w jego wykonaniu. Myślę, że majstra nikt już mu w tym roku nie wyrwie. Zanosiło się na dublet VW, a jednak to Hyundaie zajęły pozostałe dwa miejsca na podium. Swoją drogą, Koreańczycy to dla mnie rewelacja tego rajdu. Przegrać z Ogierem na asfalcie o 20 sekund to naprawdę niezły wynik. Ta trójka i Mikkelsen trzymali się przecież razem niemal przez całe zawody, jedynie w pewnym momencie właśnie Ogier trochę odskoczył (genialne w jego wykonaniu Panzerplatte!). Dużo emocji i nadzieja, że wreszcie ktoś może walczyć z Volkswagenem. Własna walka Hyundaiów była wisienką na torcie, na koniec 0,1 s różnicy... cóż za wyrównany, a do tego dobry poziom! Ciekawe jak wyglądałyby wyniki rajdu gdyby nie odwołano Dhrontal 2, myślę, że Ogier i tak by wygrał, ale z dużo mniejszą przewagą :D Mikkelsen choć stracił prowadzenie i nawet spadł poza podium, wcale nie jest dla mnie przegranym tego rajdu - OK, nie wszystko poszło tak, jak miało, ale może pójdzie innym razem. Prędkość w każdym razie jest. Przegranym zaś z całą pewnością jest Latvala, choć tym razem chyba nie ze swojej winy. No ale mistrza już raczej nie będzie, a i na wicemistrza będzie musiał się sporo postarać. Duża strata punktowa, jedynie dobry Power Stage na pocieszenie.
Paddon przyzwoicie, ważne, że na mecie. Strata trochę duża, ale dopiero uczy się nawierzchni :)
Lefebvre błysnął zwycięstwem oesowym, ogólnie tempo złe nie było, potem wypadek... dobrze, że nic poważniejszego się nie stało. Na obecną chwilę chyba jednak Breen wygrywa ten cytrynowy pojedynek :)
Fordy fatalnie, przez pół rajdu sytuację jakoś ratował Tanak, ale jego pokonała technika. Przykro patrzeć, ale co zrobisz? Nic nie zrobisz...

Ogólnie ciekawie mamy na tym asfalcie, myślałem, że będzie gorzej. Ale i20 WRC naprawdę dobrze się spisuje, jego kierowcy też - Sordo jeszcze nie zardzewiał, Neuville w końcu się odnalazł. Bez awarii pewnie i Latvala byłby w walce. Na Korsyce z pewnością dołączy do nich Meeke, także jest sobie na co zęby ostrzyć ;)

EDIT: Tak patrzę w wyniki Rajdu Niemiec 2015 i w ubiegłym roku najszybszy Hyundai (również Sordo, 4 miejsce) stracił do zwycięzcy (również Ogiera) prawie 2 minuty i 10 sekund. Jest progres :D A o pojedynkach Sordo i Neuvilla w różnych edycjach Rajdu Niemiec niedługo będzie można pisać pracę naukową :D

2013 - Sordo 1 / Neuville 2
2014 - Neuville 1 / Sordo 2
2015 - Sordo 4 / Neuville 5
2016 - Sordo 2 / Neuville 3 (0,1 s)
Petter Solberg!
Kris Meeke!
ToMi888
N2

Postprzez viper » niedziela, 21 sie 2016, 16:54

Rajd piekielnie trudny. Ogier był po za zasięgiem i po raz kolejny udowadnia ze na szutrze decydujące znaczenie ma pozycja startowa, a jemu po prostu robi sie pod górkę, zeby było ciekawiej i wrc broni sie przed sytuacja jaka miała miejsce z Loebem. Natomiast hyundaiowi widac pasuje ten rajd.
viper
S2000

Postprzez Yrtat » niedziela, 21 sie 2016, 17:37

Rajd świetny- super rywalizacja i dobre odcinki. Za to kibiców na PS mało widziałem. Jak to jedni pytają czy rajd niemiec dostanie żółtą kartkę za odwołany oes? może odwołali bo się bali odrobienia straty przez Sordo? nie zgadzam się że Ogier był poza zasięgiem, świetna rywalizacja się zrobiła, hultaj poprawił samochody a Seb chyba delikatny ma spadek formy.
Yrtat
A5

Postprzez matiz » niedziela, 21 sie 2016, 19:30

Yrtat napisał(a):Rajd świetny- super rywalizacja i dobre odcinki. Za to kibiców na PS mało widziałem. Jak to jedni pytają czy rajd niemiec dostanie żółtą kartkę za odwołany oes? może odwołali bo się bali odrobienia straty przez Sordo? nie zgadzam się że Ogier był poza zasięgiem, świetna rywalizacja się zrobiła, hultaj poprawił samochody a Seb chyba delikatny ma spadek formy.

Chyba nie uważasz że na 14 kilometrach Sordo czy Neuville uzyskaliby nad Ogierem ponad 20 sekund.
Poza tym jeżeli Ogier ma spadek formy to co tu powiedzieć o reszcie zawodników,którzy mimo to nadal nie potrafią go pokonać
matiz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata