ADAC Rallye Deutschland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ADAC Rallye Deutschland

Postprzez The Prisoner » niedziela, 14 sie 2016, 22:30

Panie i Panowie, rajd na dniach. Możecie polecić jakąś miejscówkę oraz dojazd/dojście do niej. Jest to nasz pierwszy Rallye Deutschland i ciężko się zastanawiamy co, gdzie i jak. Liczę na Wasze doświadczenie.
The Prisoner
N2

Postprzez colin » wtorek, 16 sie 2016, 16:46

Jeśli pierwszy raz to polecam Ci odcinki w winnicach. Łatwy dojazd i dojście, dobre oznakowanie. Można czasami bardzo blisko stanąć przy odcinku, powyżej trasy. W sobotę na poligonie miejscówek mało, tylko te wyznaczone i raczej nudne.
W niedzielę ponownie winnice. Rajd kiedyś, teraz pewnie też był super oznakowany. Raczej omijaj miejsca wyznaczone, bo będziesz stał 30 metrów od oesu.
colin

Postprzez The Prisoner » środa, 17 sie 2016, 07:23

colin napisał(a):Jeśli pierwszy raz to polecam Ci odcinki w winnicach. Łatwy dojazd i dojście, dobre oznakowanie. Można czasami bardzo blisko stanąć przy odcinku, powyżej trasy. W sobotę na poligonie miejscówek mało, tylko te wyznaczone i raczej nudne.
W niedzielę ponownie winnice. Rajd kiedyś, teraz pewnie też był super oznakowany. Raczej omijaj miejsca wyznaczone, bo będziesz stał 30 metrów od oesu.

Bardzo dziękuję za informacje.
Dobre oznakowanie to raczej niemiecka specjalność, więc zapewne w tym temacie nic się nie zmieniło.
Harmonogram czasowy soboty zrobiony pod poligon, co mi się nie widzi. Ale nie ma co się zniechęcać. Udanego rajdu wszystkim życzę.
The Prisoner
N2

Postprzez bzyq » środa, 17 sie 2016, 08:26

temat pewnie już był wałkowany przy okazji Finlandii, ale potrafi ktoś w turbo skrócie napisać, o co kaman ze zgloszeniem H. Ptaszka i M. Szczepaniaka?
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez stachniak14 » środa, 17 sie 2016, 08:29

bzyq napisał(a):temat pewnie już był wałkowany przy okazji Finlandii, ale potrafi ktoś w turbo skrócie napisać, o co kaman ze zgloszeniem H. Ptaszka i M. Szczepaniaka?

Kombinacja, aby rajd Niemiec nie był liczony do wrc2 w wynikach sezonu.
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez Honiclbr » środa, 17 sie 2016, 18:54

bzyq napisał(a):temat pewnie już był wałkowany przy okazji Finlandii, ale potrafi ktoś w turbo skrócie napisać, o co kaman ze zgloszeniem H. Ptaszka i M. Szczepaniaka?

Do końcowego wyniku w sezonie liczy się sześć najlepszych wyników w siedmiu startach. Hubert mając zapewniony pełen program startów pewnie liczy na punkty w Australii, gdzie już mało kto pojedzie, a zgłaszając M.Szczepaniaka jako kierowcę Hubertowi nie zalicza się kolejnych startów.
Honiclbr
A5

Postprzez Witcher1990 » środa, 17 sie 2016, 19:41

Ale czy w WRC2 nominuje się przed sezonem 7 rajdów do punktowania tak jak kiedyś?
Witcher1990
A6

Postprzez Honiclbr » środa, 17 sie 2016, 19:53

Witcher1990 napisał(a):Ale czy w WRC2 nominuje się przed sezonem 7 rajdów do punktowania tak jak kiedyś?

Nie nominuje się. Jak już pisałem. Do końcowego wyniku liczy się sześć wyników z pierwszych siedmiu startów.
Honiclbr
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » środa, 17 sie 2016, 23:01

Honiclbr napisał(a):
Witcher1990 napisał(a):Ale czy w WRC2 nominuje się przed sezonem 7 rajdów do punktowania tak jak kiedyś?

Nie nominuje się. Jak już pisałem. Do końcowego wyniku liczy się sześć wyników z pierwszych siedmiu startów.

Nie są to pierwsze 7 rajdów tylko te rajdy które sam wybierzesz. Chyba podczas zgłoszenia musisz napisać czy starujesz w WRC2 czy tylko autem klasy RC2. Porównaj Suninena w Szwecji czy Monte.
Kiedyś jakiegoś gościa zatrzymała policja podczas Rajdu Polski (za rzekomą ucieczkę z miejsca wypadku- kamień uderzył cebulaka na OS-ie). Kierowca chciał aby nie liczyć mu tego startu jako punktowany ale sędziowie powiedzieli, że decyzję o tym czy rajd jest punktowany do klasyfikacji MŚ należy podjąć przed jego startem i teraz nic zrobić nie mogą. Więc masz pewnie jakieś terminy podczas każdego rajdu, w trakcie kórych musisz się zadeklarować czy zbierasz punkty czy nie.
Z Ptaszkiem to od początku było wiadomo, że będą problemy. Chciał zbierać punkty dla 2 zespołów a nie przemyślał do końca jak to zrobić żeby zespół mógł punktować gdy on już wyczerpie prywatny limit. Znaleźli rozwiązanie, choć ciekaw jestem czy to jest taka całkowita dowolność żeby pilot kierował samochodem na OS-ie ;)
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Mic_123 » czwartek, 18 sie 2016, 08:36

To oni jakims "anglikiem" jada? :D bo w innym razie to jak Maciek dosiega kierownicy i pedalow z fotela pilota hehehe.
Mic_123
N3

Postprzez Yrtat » czwartek, 18 sie 2016, 08:42

Tak, pilot może kierować na odcinku, mówimy oczywiście o MŚ, nie wiem jak już jest w Europie. Ptaszek czeka zapewne już tylko na rajd Australii gdzie będzie kierowcą, zobaczymy jak inne imprezy.
Yrtat
A5

Postprzez Mad Max » czwartek, 18 sie 2016, 09:45

ZbyszekChaosu napisał(a):Znaleźli rozwiązanie, choć ciekaw jestem czy to jest taka całkowita dowolność żeby pilot kierował samochodem na OS-ie ;)
Z tego co ja kojarzę to w zgłoszeniu podawana jest załoga bez rozróżnienia na kierowcę i pilota. Kiedyś już był takie przypadki gdzie na odcinku prowadził pilot np. w ostatnim (lub przed ostatnim bo nie jestem pewien) starcie Fiestą WRC w Monte Carlo - na ostatnim odcinki Delecour zamienił się rolami ze swoim pilotem, oraz przypomina mi się sytuacja Solberga ze Szwecji/Norwegi gdzie Peter też stracił uprawnienia do prowadzenia auta (bodaj związane to było z jakimś mandatem i zabraniem prawka tylko termin było odłożony w czasie) i też rajd kończył/albo zaczynał jako kierowca jego pilot.
Jako ciekawostkę podrzucę jeszcze że w którymś roku na Rajdzie Mazowieckim była kobieca załoga (przepraszam Panie za niezapamiętanie nazwisk) gdzie jedną pętle prowadziła jedna zawodnicza a na kolejnej była zmiana miejsc :wink:
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Honiclbr » czwartek, 18 sie 2016, 10:57

ZbyszekChaosu napisał(a):
Honiclbr napisał(a):

Nie są to pierwsze 7 rajdów tylko te rajdy które sam wybierzesz. Chyba podczas zgłoszenia musisz napisać czy starujesz w WRC2 czy tylko autem klasy RC2. Porównaj Suninena w Szwecji czy Monte.
Kiedyś jakiegoś gościa zatrzymała policja podczas Rajdu Polski (za rzekomą ucieczkę z miejsca wypadku- kamień uderzył cebulaka na OS-ie). Kierowca chciał aby nie liczyć mu tego startu jako punktowany ale sędziowie powiedzieli, że decyzję o tym czy rajd jest punktowany do klasyfikacji MŚ należy podjąć przed jego startem i teraz nic zrobić nie mogą. Więc masz pewnie jakieś terminy podczas każdego rajdu, w trakcie kórych musisz się zadeklarować czy zbierasz punkty czy nie.
Z Ptaszkiem to od początku było wiadomo, że będą problemy. Chciał zbierać punkty dla 2 zespołów a nie przemyślał do końca jak to zrobić żeby zespół mógł punktować gdy on już wyczerpie prywatny limit. Znaleźli rozwiązanie, choć ciekaw jestem czy to jest taka całkowita dowolność żeby pilot kierował samochodem na OS-ie ;)

Skrót myślowy. Skoro rozmawiamy o WRC2 to chodziło o siedem pierwszy startów w WRC2. Myślałem, że to oczywiste. Zgłoszenie do WRC2 następuje w momencie wysłania zgłoszenia na rajd. Do tego czasu trzeba podjąć decyzję, ale gdy zdarzają się sytuacje ekstremalne sędziowie często są przychylni. Patrz Ptaszek i Szczepaniak na Sardynii, gdzie mimo zgłoszenia w WRC2 nie wystartowali i nie jest liczony im ten rajd.
Honiclbr
A5

Postprzez Tomek K » czwartek, 18 sie 2016, 11:22

Mad Max napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):Znaleźli rozwiązanie, choć ciekaw jestem czy to jest taka całkowita dowolność żeby pilot kierował samochodem na OS-ie ;)
Z tego co ja kojarzę to w zgłoszeniu podawana jest załoga bez rozróżnienia na kierowcę i pilota. Kiedyś już był takie przypadki gdzie na odcinku prowadził pilot np. w ostatnim (lub przed ostatnim bo nie jestem pewien) starcie Fiestą WRC w Monte Carlo - na ostatnim odcinki Delecour zamienił się rolami ze swoim pilotem, oraz przypomina mi się sytuacja Solberga ze Szwecji/Norwegi gdzie Peter też stracił uprawnienia do prowadzenia auta (bodaj związane to było z jakimś mandatem i zabraniem prawka tylko termin było odłożony w czasie) i też rajd kończył/albo zaczynał jako kierowca jego pilot.
Jako ciekawostkę podrzucę jeszcze że w którymś roku na Rajdzie Mazowieckim była kobieca załoga (przepraszam Panie za niezapamiętanie nazwisk) gdzie jedną pętle prowadziła jedna zawodnicza a na kolejnej była zmiana miejsc :wink:

OT - jedną z tych Pań była bodaj Jagna Stankiewicz. Drugiej nie pamiętam. :D
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez deiman » czwartek, 18 sie 2016, 18:07

Kierowcy Hyundaia bardzo zadowoleni po shakedownie:

Sordo: "mielismy bardzo dobre testy, samochod jest fantastyczny, wiec czuje sie pewnie przed jutrem. Pogoda odegra duza role"
Neuville: "Wyczucie jest calkiem niezle, wprowadzilismy kilka poprawek do ustawien. Czuje sie calkiem pewnie, ale na shakedownie mielismy drobne problemy kilka lat temu (wypadek), wiec nie cisnalem na maxa"
Paddon: "Mam dobre wyczucie, samochod wydaje sie byc dobry, zobacyzmy jakie jutro beda warunki"

Mikkelsen mial bardzo dobre przejazdy, w prawdzie to tylko shakedown, ale tak szybko na twardym chyba jeszcze nie jechal. Paddon wydaje sie byc rowniez w niezlej formie, jak i pozostale Hyundaie - mam nadzieje, ze na morkym bedzie podobnie. Ogier w koncu nie czysci i bedzie mogl pokazac pelnie swoich mozliwosci. Zapowiada sie ciekawy weekend ;)
deiman
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata