LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez Witalij » środa, 6 lip 2016, 10:47

Czy ktoś z Was orientuje się czy Subaru jakim jechał Hołowczyc w kolorze białym określane mianem repliki jego Subaru z czasów świetności to było auto A-grupowe, N-ka czy replika WRC cokolwiek to znaczy ?
Witalij

Postprzez Gąsior » środa, 6 lip 2016, 11:14

Mad Max napisał(a):Na koniec mojego wypracowania chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników forum (również tych nie aktywnych) za spotkania, wspólne oglądanie i rozmowy jakich od dawna brakuje mi na tym forum, mam też nadzieję że nie był to ostatni raz kiedy dane mi było oglądać z wami jakiekolwiek zawody bo zajebiści z was ludzie.

Zabrzmiało dość ostatecznie :)
W przyszłym roku jak nie Polski, to Niemcy lub Finka. Drogi na Euro 2012 już prawie skończone i będzie można sprawnie dotrzeć na oglądanie nowych wurców, których nie mogę się już doczekać. Względem 2009 dojazd do Mikołajek to teraz kilka godzin mniej.
Gąsior
N3

Postprzez Mad Max » środa, 6 lip 2016, 11:22

Witalij napisał(a):Czy ktoś z Was orientuje się czy Subaru jakim jechał Hołowczyc w kolorze białym określane mianem repliki jego Subaru z czasów świetności to było auto A-grupowe, N-ka czy replika WRC cokolwiek to znaczy ?
Mówi się że to replika której brakuje sporo do WRC, ale to też taka dość mocna Agrupa - obiło mi się o uszy że niby 350kucy - na pewno jest ktoś na forum kto wie więcej na temat tego auta

Gąsior napisał(a):
Mad Max napisał(a):Na koniec mojego wypracowania chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników forum (również tych nie aktywnych) za spotkania, wspólne oglądanie i rozmowy jakich od dawna brakuje mi na tym forum, mam też nadzieję że nie był to ostatni raz kiedy dane mi było oglądać z wami jakiekolwiek zawody bo zajebiści z was ludzie.

Zabrzmiało dość ostatecznie :)
W przyszłym roku jak nie Polski, to Niemcy lub Finka. Drogi na Euro 2012 już prawie skończone i będzie można sprawnie dotrzeć na oglądanie nowych wurców, których nie mogę się już doczekać. Względem 2009 dojazd do Mikołajek to teraz kilka godzin mniej.
Już to sprostowałem :wink: bo trochę nie doprecyzowałem :wink:
Wiesz ja mam podobne podejście, ale jednak zawody w ojczyźnie to co innego niż wycieczka za miedze, tym bardziej że wiem doskonale że potrafimy zrobić rajd który może być wizytówką WRC, dlatego trochę serce mnie boli jaki widzę jakieś dziwne akcje jak choćby te opisane wcześniej.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez tomlodz » środa, 6 lip 2016, 12:45

Ogólnie rajd udany, nie było źle. Najgorsze to to co już poprzednicy napisali o siatkach w takich miejscach że nie ma opcji żeby ludzie tam stali bo wtedy nic nie zobaczą, więc standardowo było olewanie siatek i stanie gdzie indziej. To jest strzał w kolano bo potem jest niepotrzebna ganianina ludzi i nerwy. Trochę umiaru w stawianiu tych siatek i byłoby dobrze.

Niestety niektóre safety było totalnie z łapanki i pierwszy raz mi się zdarzyła taka sytuacja na rundzie WRC. Na Babkach 2 na drugim przejeździe upatrzyliśmy sobie miejsce. Zera jadą, a safety nie ma na odcinku około 1,5 km nikogo. Po około 10 załogach nagle 2 chłopaczków i jedna dziewczyna z piwami w ręku jako safety dotarli na trasę i dziwili się czemu mieli opier.... i że przerwa była taka krótka :shock:. To było trochę słabe i to jest najgorsza bolączką tego rajdu moim zdaniem. Dobrze że w tym miejscu byli ogarnięci ludzie, a nie nawaleni imprezowicze :evil:
tomlodz
N2

Postprzez Mateos » środa, 6 lip 2016, 13:00

Mad Max
Świetnie opisałeś to co działo się na testowym.
Dodam od siebie, że na ponad godzinę przed startem testowego dostanie się z PW4 w kierunku PW3 graniczyło z cudem. Postawili tam nakręconego strażnika granicznego który gonił mnie z kajdankami po polu... Jak tu rajdy mają przyciągnąć nowych kibiców?

Plus opisanej sytuacji był taki, że wraz z grupą podjęliśmy decyzję aby oglądać rajd na spokojnie, poza punktami widokowymi.

Piątek wbiliśmy na OS Świetajno na dwa przejazdy
-podbijający lekki lewy łuk na odkręconej 6'stce jakieś 500m od PW 17
https://www.youtube.com/watch?v=KcQQWuTdwas
-drugi przejazd jakiś kilometr dalej, miejsce o którym była dyskusja przed rajdem. Dużo Belgów, Francuzów, garstka Polaków. Pięknie przejechał Lappi w tym miejscu, pełnym złożonym bokiem :D
https://www.youtube.com/watch?v=PVU4SukM044

Sobota to dwie łamane hopki na Babkach. Świetna rajdowa atmosfera, dużo Estoniczyków, Ogier miał moment w tym miejscu oraz jak wspomniał kolega andrew88 pełnym piecem przeszedł Latvala
https://www.youtube.com/watch?v=UunvUwvR6UU

Niedziela i załamanie pogody, udało się zaliczyć pierwszy przejazd odcinaka Sady pomiędzy PW38 a 39 i tu również Latvala zrobił największy show
https://www.youtube.com/watch?v=XJwAhBW-GQU

Rajd uważam za bardzo udany pod względem sportowym, dawno nie widziałem takiej walki w pierwszej szóstce. Strasznie szkoda Tanaka, gość świetnie wykorzystał pozycję startową, ale najważniejsze moim zdaniem w jego jeździe nie widać było szaleństwa pedal to the metal tylko szybką skalkulowaną jazdę. Liczę, że jeszcze kiedyś dostarczy nam kibicom tak pozytywnych emocji.
Oby do zobaczenia za rok :wink:
Mateos
N2

Postprzez daryush » środa, 6 lip 2016, 14:38

Mad Max napisał(a):Ostatnia historia to rozwalono szykana na Sadach którą próbowali naprawić safeciarze razem z grupką kibiców która ośmieliła się wystawić nosa poza strefy kibica, to że nie udało się tego poprawić to mnie nie dziwi bo jak w kilka osób przestawić bele która waży pewnie z 200kg, dziwi mnie to że nie zrobiono nic z tym prze PS i to już jest niezły wstyd.

Masz na myśli tą szykanę przed nawrotem z testowego? Czy tą, która kompletnie poleciała w cholerę w pole?
daryush
N2

Postprzez rallyfun » środa, 6 lip 2016, 14:59

Mad Max napisał(a):No to słówko i od mnie.

Po powrocie z rajdu myślę sobie poczytam co też ludzie piszą na forum... i ku mojemu zdziwieniu ta sama grupka co zwykle wylewa te same żale, podrzucając te same argumenty za to inne tradycyjnie ignorując i lamentuje że najlepszy kierowca po tej stronie galaktyki siedzie w domu/poszedł na mecz reprezentacji a taki lewar Kajto jedzie w rajdzie i dodatkowo próbuje jeszcze robić jakieś dziwne porównania - zresztą od dłuższego czasu męczące jest to że ta sama grupa wpycha Kubice do każdego możliwego tematu.

Jak cie męczy czytanie o Kubicy to nie czytaj tak samo jak porównania Kajetanowicza
rallyfun
N3

Postprzez SOKÓŁ » środa, 6 lip 2016, 15:04

rallyfun napisał(a):
Mad Max napisał(a):No to słówko i od mnie.

Po powrocie z rajdu myślę sobie poczytam co też ludzie piszą na forum... i ku mojemu zdziwieniu ta sama grupka co zwykle wylewa te same żale, podrzucając te same argumenty za to inne tradycyjnie ignorując i lamentuje że najlepszy kierowca po tej stronie galaktyki siedzie w domu/poszedł na mecz reprezentacji a taki lewar Kajto jedzie w rajdzie i dodatkowo próbuje jeszcze robić jakieś dziwne porównania - zresztą od dłuższego czasu męczące jest to że ta sama grupa wpycha Kubice do każdego możliwego tematu.

Jak cie męczy czytanie o Kubicy to nie czytaj tak samo jak porównania Kajetanowicza

Chłopcze czytanie ze zrozumieniem boli???
Przeczytaj jeszcze kilka razy wróć ze dwie strony do tyłu i dopiero się wypowiadaj
SOKÓŁ
A6

Postprzez Sebekrally » środa, 6 lip 2016, 15:47

Mad Max napisał(a):
Sebekrally napisał(a):Myślę że start Kajta pokazał gdzie jest jego miejsce w szeregu i życzeniowe myślenie by dać mu WRC (buhaha) lub sezon w WRC2,
Myślenie życzeniowe to zazwyczaj ma grupa kibicująca Robertowi która woli dwa wygrane odcinki i koniec rajdu w rowie niż punkty na mecie.

Mariusz napisał(a):Mam jednak nadzieję, że marzyciele zeszli na ziemię, bo można mniej więcej powiedzieć jakie są jego możliwości.
Sebekrally napisał(a):Tempo było bardzo średnie jedzie autem które bardzo dobrze zna w rajdzie który też zna.
Nie wiem czego niektórzy chcą od Kajto, w swoim debiucie w WRC2 przegrywał tylko z tymi z którymi miał prawo, czyli fabrycznymi oraz gośćmi którzy na trzaskali już w swojej karierze tyle kilometrów że głowa mała, a cześć z nich jest wielokrotnie wymieniania przy rozmowach dotyczących posad kierowców fabrycznych, potrafił też pokonać kilku takich co regularnie jeżdżą w WRC2. Kolega powyżej Twojego posta napisał Ci wyraźnie jakie były straty, a biorąc jeszcze pod uwagę dwa kapcie oraz jazdę przez pół dnia niesprawnym autem, to stwierdzam że Kajto pojechał bardzo solidny rajd aczkolwiek bez większych fajerwerków.

Sebekrally napisał(a):Nie zawalajmy na "niefabryczną fiestę bo jestem przekonany że M-Sport dba o niego jako gwiazdę ERC, w końcu robi im tam reklamę wśród najważniejszych klientów M-sportu.
No to w końcu jak to jest Fiesta Kajta to TOP a jak Kubica jechał Fiestą obsługiwaną bezpośrednio od Malcolma to na tym forum wszyscy krzyczeli że to szrot ??

Sebekrally napisał(a):Kapeć jak mawiał Gryczynski najczęściej jest wynikiem błędu kierowcy, ale co on tam wie w końcu na tym forum są ludzie którzy startują i tylko przez skronmość nie powiedzą gdzie :D
To może też ustalmy w końcu jak to jest bo jak Kubica łapał kapcie to pewna grupa krzyczała że to pech, a teraz że to błąd

Sebekrally napisał(a):Większe wrażenie zrobił na mnie 5 plac Kołtuna niż 4 miejsce Kajta bo to są kierowcy od których "wymagamy" innych rzeczy.
Cenie sobie to forum za to że każdy ma rożne poglądy ale jeśli robi na tobie wrażenie wynik Kołtuna który jadąc sprawnym autem przyjechał na 5msc. ze stratą 4min to 4 pozycji a w głównej mierze zawdzięcza swoje miejsce od tego że konkurencja się wysypała to ja nie mam pytań.

Mogę uznać wynik Kołtuna za dobry bo mówimy o amatorze z budżetem, Kajto jest zawodowcem który na wysokim poziomie regularnie jeździ od Kiku a może nawet nastu lat, jeśli mówimy że jego poziom jest wystarczający na WRC2 to w rajdzie który zna przed własną publicznością, autem w które jest wjeżdzony powinien nawiązywać walkę i na odcinkach być regularnie w TOP3 i nawet jak by koniec końców dojechał nawet na tym samym miejscu nie było by powodów do rozczarowania.
Sebekrally
A5

Postprzez Mad Max » środa, 6 lip 2016, 16:51

Sebekrally napisał(a):Mogę uznać wynik Kołtuna za dobry bo mówimy o amatorze z budżetem, Kajto jest zawodowcem który na wysokim poziomie regularnie jeździ od Kiku a może nawet nastu lat, jeśli mówimy że jego poziom jest wystarczający na WRC2 to w rajdzie który zna przed własną publicznością, autem w które jest wjeżdzony powinien nawiązywać walkę i na odcinkach być regularnie w TOP3 i nawet jak by koniec końców dojechał nawet na tym samym miejscu nie było by powodów do rozczarowania.
Ok, patrząc pod kontem pozycji na mecie wynik J.Kołtuna jest bardzo dobry, ale już patrząc pod kontem czasów tak różowo nie jest, tym bardziej problemów KK pierwszego i kapciu trzeciego dnia przewaga pewnie by była jeszcze większa - czy JK on jest amatorem to też bym do końca tego nie powiedział, bo sporo rajdów szutrowych na koncie ma, a dodatkowo swoje robi bardzo duża ilość testów na Mazurach w których brał on udział w ostatnich latach- zresztą widać było już w Gdańsku że to procentuje. Co do znajomości rajdu to też JK zna go lepiej bo startował we wszystkich edycjach Polskiego WRC, KK ostatni raz jechał w 2013 gdzie trasa była całkowicie inna (może poza fragmentem Baranowa). Odnośnie wjeżdżania w auto to oczywiście KK ma to lepiej opanowane ale tak jak napisałem wcześniej przegrywał z tymi z którymi miał prawo przegrać i z tymi którzy w WRC2 o coś walczyli, a myślę (choć mogę się mylić) że celem startu KK było raczej porównanie się do czołówki WRC2 niż walka z nimi o wygraną i sam o tym mówił w wywiadzie po rajdzie.

daryush napisał(a):
Mad Max napisał(a):Ostatnia historia to rozwalono szykana na Sadach którą próbowali naprawić safeciarze razem z grupką kibiców która ośmieliła się wystawić nosa poza strefy kibica, to że nie udało się tego poprawić to mnie nie dziwi bo jak w kilka osób przestawić bele która waży pewnie z 200kg, dziwi mnie to że nie zrobiono nic z tym prze PS i to już jest niezły wstyd.
Masz na myśli tą szykanę przed nawrotem z testowego? Czy tą, która kompletnie poleciała w cholerę w pole?
Mówię o tej która była ustawiona na łączniku asfaltowym
tu w 0:35 akcja z Sordo, zaczął bodaj Gorban w Mini - i z tego co wyczytałem odcinek nawet był wstrzymany na pewien czas
https://www.youtube.com/watch?v=JowwmnjMih8
na PS ta "szykana" była po prostu slalomem miedzy balami jak z dobrego kjsu
tu też sporo ujęć jak to wyglądało (nie jestem tylko pewien z którego to jest przejazdu)
https://www.youtube.com/watch?v=7cWGmvXJWEs
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Yrtat » środa, 6 lip 2016, 18:24

Co do tej szykany: 1 przejazd i zaczęło się od Gorbana-uderzył w jedną z bali, która się skulała, zaraz po nim Jazeed ominął szykanę nie tak jak należy, Thierry Neuville też źle ją ominął, dalej Sordo już konkretnie ją rozwalił. Przed startem Lafebvre wstrzymano oes i zaczęto ją naprawiać ale już z mniejszej ilości bali-dołożono taśmę. Najlepsze jest to że tam wcześniej nikogo nie było, żadnego safety, nic.
Na drugim przejeździe nieco inaczej ustawiono szykanę i chyba tylko z trzech bali co miało być przekazane każdej załodze przed PKC-em do PS, jednak też widać na filmie że pewne załogi źle ją pokonywały.
Szykana była ustawiona też w takim niefortunnym miejscu, a więc w zakręcie i na śliskim asfalcie. Coś jest z tymi szykanami bo w 2013 też jedna szykana była pechowa dla wielu zawodników i cuda się tam działy.
Yrtat
A5

Postprzez Jersey » środa, 6 lip 2016, 20:49

Mad Max, tak jak jedni bronią Kubicy tak ty bronisz Kajta, przypomina mi to trochę kibiców drużyn piłkarskich, choćby ich ukochany zespół grał w 4 lidze to i tak jest dla nich jest naj naj (np. Widzew). Jedni lubią gry strategiczne gdzie liczy się spokój i dobra taktyka a inni wola gry zręcznościowe, gdzie liczy się refleks i szybkość. Ja z punktu widzenia kibica wolę kierowców idących pełną dzidą, bo tworzy to dla mnie lepsze widowisko, choć tacy kierowcy częściej kończą poza drogą to ich jazda wzbudza emocji. Są też kierowcy, którzy wszystko kalkulują, jadą szybko, bo w rajdach trzeba jechać szybko, ale bez tego czegoś.
Jersey
N1

Postprzez żółtodziób » środa, 6 lip 2016, 21:38

Panowie, jak nie przestaniecie ciągnąć wątku Kajetanowicz vs Kubica w atmosferze wzajemnej napastliwości to najpierw obgolę Wasze posty a potem jak nie pomoże to zamknę wątek. Dziękuję za uwagę.
żółtodziób
A8

Postprzez stachniak14 » środa, 6 lip 2016, 22:15

Panowie czy były kary za pojechanie na wprost szykany na sadach? Chyba nie zauważyłem a niektórzy sporo tam zyskali
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez viper » środa, 6 lip 2016, 23:16

Widac że powoli zaczyna rajd polski bardziej męczyć PZM niz przyciągać ludzi i firmy z zewnątrz. Ludzi coraz mniej i coraz więcej narzekania.

Co do szykany to trochę mnie śmieszy narzekanie. Zawodnicy ms narzekają ze szykana w złym miejscu :D . No ludzie przecież ona jest jak wół namalowana w książce zapoznania z trasa, a oni sie zachowują jak by tam znalazła sie z kosmosu. Śmiechu warte i tyle.
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata