LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez Diwados1 » czwartek, 28 kwi 2016, 20:06

I zgodze sie z "seale", co wy myslicie, ze jak zaplacicie 150zl to wam organizator kibel z grillbarem na kazdym fajnym zakrecie postawi, probowalem argumentowac kazdemu logicznie myslacemu uczestnikowi tego forum, ze myslenie w stylu"przeciez karnet obowiazuje w strefie kibica" nieeeeee, bo owszem organizatorom zawsze mozna cos zarzucic ale jak by nie zauwazyl jeden z drugi to mamy kraju biednym i fatalnie gospodarowanym runde RSMS i sam sie dziwie, ze tak jest bo kandydatow do organizacji takiego przedsiewziecia nie brakuje a kasy brakuje juz na organizacje rajdu (bo Lotos powiedzial stop, czemu sie tez nie dziwie bo sytuacja na rynku ropy jest taka jaka jest). Moze jestem naiwny ale wierze, ze choc co trzecia zlotowka z ceny karnetu wspomoze organizacje tego rajdu a juz na pewno nie pomoze w tym takie myslenie, ze ja tam w strefe kibica nie zagladam i biletu kupowac nie musze....
Diwados1

Postprzez viper » czwartek, 28 kwi 2016, 20:43

Hubertos napisał(a):Widzisz, po prostu nie podchodzę do tego tak totalnie bezrefleksyjnie jak Ty. Widzę jak jest na innych rajdach, widzę jakie jest podejście do kibiców itd. Przy tym tak naprawdę nie robię niczego złego w kontekście prawnym. Pisałem już wielokrotnie, kupię karnet, jeśli organizator zmieni podejście i otworzy choć 10-20 % więcej dojazdów. W tym momencie widzę robienie z kibiców "jeleni", ja takim jeleniem po prostu nie będę. Idąc na mecz, płacisz za miejsce na trybunie, idąc na odcinek RP płacisz za możliwość wstępu do strefy kibica, ja do strefy kibica nie wchodzę, w takim razie dlaczego mam kupować karnet? Wytłumacz mi to kolego Diwados1.
a pisanie o zmianie regulaminu i wtedy bede kupowal bilet toooo

Przepraszam, ale co złego jest w tym co napisałem odnośnie zmiany regulaminu?

Nie chodzi o prawo tylko o zasadę. Ile ludzi tyle " podejść " i każdy może tak powiedzieć , zeby nie płacić. Ja po prostu wychodzę z założenia. Jak ktos cos organizuje i jest za to kwota x to albo ją płace, albo nie płace i nie korzystam. Na każdy stadion jak Ci sie cos nie podoba w regulaminie to i tak płacisz, bo inaczej nie wejdziesz, bo nie ma takiej fizycznie opcji. W rajdach jest to bardzo proste, a wymówka sie zawsze znajdzie np. Brak ubikacji :) itd. Ja ciebie nie ocenia tylko stwierdzam fakty uczciwego podejścia do tematu. Jak idziesz do sklepu i towar ci nie pasuje to co. Sprzedawcy mówisz ze, Ci nie odpowiada i dlatego zabierasz go za darmo :).
Motulski napisał(a):Ale tu rodzi się pytanie czy cena biletu jest adekwatna do jakości otrzymanej usługi ?

Dlaczego ludzie kombinują ? Bo chyba nie...

Myślę, że gdyby troszkę inaczej zostałoby to zorganizowane to nawet nie byłoby tej dyskusji :wink:

Zadając takie pytanie niczego nie uzyskasz, bo ja ci zadam takie " jaka cena bedzie adekwatna do jakości otrzymanej usługi " i nie da sie odpowiedzieć na to pytanie,ale jedno jest pewna. Jak sie komuś nie podoba niech nie korzysta ( albo jedzie do Szwecji :) ), a rynek wtedy sam zweryfikuje co i za ile. Oszukiwanie do niczego dobrego nie prowadzi, ale Polak zawsze chce być cwańszy , a tłumaczy sie zawsze tak samo. " oszukuje bo mi produkt nie odpowiada, a wiec to wina produktu nie moja.

@ Mad Max
No oczywiście , ale te drogi na mapie są drogami dla pojazdów rajdu. Nie wiem dzwon na oesie itp. Z reszta nie wierze , zeby organizator blokował drogi , bo tak mu sie podoba, albo żeby zrobić komuś na złość. Na pewno te drogi są w jakimś celu puste.
viper
S2000

Postprzez Hubertos » czwartek, 28 kwi 2016, 21:18

Zadziwiają mnie wasze opinie i brakuje mi od Was argumentów na ich potwierdzenie. Nie zastanowiliście się nad tą kwestią, że dlatego ludzie niechętnie płacą za karnety, bo organizacja leży na całej linii? Tu nie chodzi o Polskość i fakt, że każdy Polak musi kombinować, byle tylko oszukać swojego rodaka. Zupełnie nie o to chodzi. Jeśli organizator używa wszelkich środków, by sobie ułatwić pracę kosztem widza, to ja nie widzę żadnych przeszkód, by wykorzystywać wszelkie luki w prawie, czy też w innych kwestiach, bo uniknąć płacenia za karnety. Proszę Was, nie używajcie argumentów z meczem, bo to jest bardzo nietrafione. Kupujesz bilet, siadasz na trybunie, widzisz wszystko idealnie, wszystko odbywa się w jednym miejscu. Każdy wie za co płaci. Natomiast na RP, możesz zapłacić, a tu się okaże, że masz dymać 2 km z buta, bo takie widzimisię organizatora. Albo z tej strefy kibica za przeproszeniem widać gówno. Albo stoisz w 4 rzędzie i widzisz tylko kapelusze czeskich fanów. Zacznie się szanować widzów ze strony organizatora, to zacznie się też szanowanie ze strony widza. Ja na razie widzę brak dialogu, zrozumienia i kompromisu. Jeślibyście poczytali forum motorsportforums.com czy ewrc.cz to byście widzieli, że koledzy z zagranicy też mają dość tych blokad i nie widzą w nich sensu. To tak, żebyście sobie nie myśleli, że jestem jedyny który ma takie zdanie na ten temat. Wydaje mi się, że to Wy jesteście w mniejszości. Serdecznie pozdrawiam
Hubertos
A6

Postprzez seal » czwartek, 28 kwi 2016, 21:33

Hubertos krakowskim targiem, to chociaż ustalmy, że kto z forumowiczów nie zapłaci ten nie krytykuje rajdu ;-)
seal
A5

Postprzez viper » czwartek, 28 kwi 2016, 21:39

Hubertos napisał(a):Zadziwiają mnie wasze opinie i brakuje mi od Was argumentów na ich potwierdzenie. Nie zastanowiliście się nad tą kwestią, że dlatego ludzie niechętnie płacą za karnety, bo organizacja leży na całej linii? Tu nie chodzi o Polskość i fakt, że każdy Polak musi kombinować, byle tylko oszukać swojego rodaka. Zupełnie nie o to chodzi. Jeśli organizator używa wszelkich środków, by sobie ułatwić pracę kosztem widza, to ja nie widzę żadnych przeszkód, by wykorzystywać wszelkie luki w prawie, czy też w innych kwestiach, bo uniknąć płacenia za karnety. Proszę Was, nie używajcie argumentów z meczem, bo to jest bardzo nietrafione. Kupujesz bilet, siadasz na trybunie, widzisz wszystko idealnie, wszystko odbywa się w jednym miejscu. Każdy wie za co płaci. Natomiast na RP, możesz zapłacić, a tu się okaże, że masz dymać 2 km z buta, bo takie widzimisię organizatora. Albo z tej strefy kibica za przeproszeniem widać gówno. Albo stoisz w 4 rzędzie i widzisz tylko kapelusze czeskich fanów. Zacznie się szanować widzów ze strony organizatora, to zacznie się też szanowanie ze strony widza. Ja na razie widzę brak dialogu, zrozumienia i kompromisu. Jeślibyście poczytali forum motorsportforums.com czy ewrc.cz to byście widzieli, że koledzy z zagranicy też mają dość tych blokad i nie widzą w nich sensu. To tak, żebyście sobie nie myśleli, że jestem jedyny który ma takie zdanie na ten temat. Wydaje mi się, że to Wy jesteście w mniejszości. Serdecznie pozdrawiam

Hubertos, to sie przeżuć na F1 tam masz trybuny. Rajd to sport pod względem trybun " pływający ". Nie tłumacz ludziom kto czego ma dosyć tylko podejmij męska decyzje tzn. Albo płace i korzystam albo mam was organizatorzy w pompie i bawcie sie sami za te karnety czy bilety.
Spójrz na to inczej. A może organizator nie szanuje widza dlatego ze ten nie szanuje jego i zawsze bedzie szukał dziury w całym regulaminie żeby bramkę ominąć.
seal napisał(a):Hubertos krakowskim targiem, to chociaż ustalmy, że kto z forumowiczów nie zapłaci ten nie krytykuje rajdu ;-)
dobre. Nie płaci sam oszukuje i jeszcze narzeka, że to jego oszukują :).
viper
S2000

Postprzez Mad Max » czwartek, 28 kwi 2016, 21:50

seal napisał(a):W Szwecji i Finlandii za karnet płacisz prawie 300 zł czyli dwa razy więcej, nie ma to dla ciebie różnicy? Dolicz koszty podróży, zakwaterowanie itd., itp. w dodatku rajdy te też nie są pozbawione wad!
Biorąc pod uwagę że u nas nie dość że jest taniej (jeszcze EURO dobrze teraz stoi) to jest bliżej i łatwiej dojechać, a odcinki są atrakcyjne i efektowne, początek lata więc piękna słoneczna pogoda (przynajmniej jest na to bardzo duża szansa) więc jak by nie patrzeć są to poważne argumenty żeby jednak do nas przyjechać na rajd, (zamiast do Szwecji gdzie można sobie odmrozić tyłek albo w Finlandi gdzie masz prawie gwarant że ten tyłek Ci zmoczy) a z roku na rok ja widzę tendencję spadkową w ilości widzów przy trasie. Więc weź mi teraz wytłumacz fenomen dlaczego na Rally Poland odcinki świecą pustkami (mówię tu o kibicach) a w dwóch wymienionych przez Ciebie krajach jest istna "okupacja" odcinków przez kibiców ??

viper napisał(a):@ Mad Max
No oczywiście , ale te drogi na mapie są drogami dla pojazdów rajdu. Nie wiem dzwon na oesie itp. Z reszta nie wierze , zeby organizator blokował drogi , bo tak mu sie podoba, albo żeby zrobić komuś na złość. Na pewno te drogi są w jakimś celu puste.
Myślałem że Ty jako spec od organizacji mi to jednak bardziej fachowo wytłumaczysz :wink: Pojazdy organizatora ?? jakie pojazdy?? a to coś się zmieniło w standardach organizacji?? no nie sądzę, do takich celów przygotowane są właśnie drogi ewakuacyjne. Przy okazji dwie zablokowane drogi od strony Rydzewa to są szerokie asfaltówki którymi od zawsze można było dojechać do odcinków, a droga od Dąbrówki do odcinka i punktu SOS4 jest szeroką równą szutrówką gdzie dwa TIRy są wstanie się minąć - co ciekawe kązda z wymienionych przez mnie dróg łączy sięz odcinkiem w formie krzyzówki więc jaki jest sens zamykać taką drogę z dwóch stron??

viper napisał(a):Spójrz na to inczej. A może organizator nie szanuje widza dlatego ze ten nie szanuje jego i zawsze bedzie szukał dziury w całym regulaminie żeby bramkę ominąć.
No właśnie ja to znakomicie widzę - w czasach gdy odcinki nie były tak blokowane jak obecnie i kibice mieli swobodny dostęp do odcinków karnety kupowali prawie wszyscy (ja mam plastikowe pamiątki minimum z 5 edycji). Zmieniło się podejście organizatorów to zmieniło się i podejście do kibiców. Cena karnetu jest znośna jak na praktycznie cztery dni oglądania, a dlaczego ludzie ich nie kupują bojkotując je to wielokrotnie było już przytaczane, a żeby nie było że to tylko wymysły "Polaczków kibicokombinatorów" to Hubertos przytoczył wam fora zagraniczne gdzie opinie są identyczne.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Hubertos » czwartek, 28 kwi 2016, 21:51

Oszustwo to by było jakbym łamał prawo. Dziwi mnie, że moja zachowanie uważacie za kantowanie, natomiast to co robi organizator jest dla was czymś normalnym. Ja z takimi zachowaniami nie spotkałem się na żadnym innym rajdzie, w Polsce czy za granicą. Brakuje mi logicznych argumentów, by poprzeć waszą tezę. Piszecie, żebym nie porównywał trybun do rajdu, zatem jakim prawem organizator rości sobie prawo do zablokowania wszystkich dojazdów? Skoro to nie jest zamknięty stadion, to niech nie panują zasady jak na zamkniętym stadionie. Podejmuję męską decyzję, pójdę sobie na grzybki do lasu sąsiadującego z odcinkiem, lub popluskam się w pobliskim jeziorze.
Hubertos
A6

Postprzez SOKÓŁ » czwartek, 28 kwi 2016, 21:59

Viper a co powiesz np. o opcji z ubiegłego roku na szybie naklejka MEDIA safeciarz drze ryja że nie ma wjazdu rzekomo brak miejsca a na Rally bookach było miejsce 2,8 km dalej przy samej trasie.Dochodzimy do odcinka przy którym znajduje się dobrze wykoszone pole z 80% luzu z zielonym trójkątem parking Media. Czy to dla Ciebie jest normalne i takie super zorganizowane ??
seal nie rozmawiamy o kosztach transportu i noclegu tylko ceny za usługę w tym wypadku wejścia na tereny rajdu.Jak by mi było drogo jechać np.na Francję to bym się wstrzymał i został tylko na domowych rundach szuter cup czy innych RSMŚ a to też dwie różne sprawy
SOKÓŁ
A6

Postprzez viper » czwartek, 28 kwi 2016, 22:19

SOKÓŁ napisał(a):Viper a co powiesz np. o opcji z ubiegłego roku na szybie naklejka MEDIA safeciarz drze ryja że nie ma wjazdu rzekomo brak miejsca a na Rally bookach było miejsce 2,8 km dalej przy samej trasie.Dochodzimy do odcinka przy którym znajduje się dobrze wykoszone pole z 80% luzu z zielonym trójkątem parking Media. Czy to dla Ciebie jest normalne i takie super zorganizowane ??
seal nie rozmawiamy o kosztach transportu i noclegu tylko ceny za usługę w tym wypadku wejścia na tereny rajdu.Jak by mi było drogo jechać np.na Francję to bym się wstrzymał i został tylko na domowych rundach szuter cup czy innych RSMŚ a to też dwie różne sprawy

Nie wiem nie było mnie tam wiec sie nie wypowiadam.
A co paliwo i nocleg to nie koszt ?

Mad Max
Ad. 1 Odpowiedz jest banalna. Kibiców jest tyle jakie jest zainteresowanie w kraju dana dyscyplina, a rajdy w Polsce leżą na łopatkach. To jest to co ja cały czas mowie. Zaczynamy o d... strony. Najpierw zróbmy porządek na własnym podwórku a wrc samo sie bedzie prosić zeby u nas być, albo bedzie tyle wiary ze wrc bedzie Polska miała w nosie jak jest w Czechach tam im do szczęścia wrc nie potrzebne a i tak walą tłumy.
Ad 2
Pojazdy organizatora chodzi mi o wszystkich włącznie z zawodnikami. Co Ci ma tłumaczyć ja obstwiam ze to jest związane z bezpieczeństwem. Idź do organizatora i sie spytaj, bo po rozmowie z nim może zmienisz zdanie, ze jednak on ma racje ...
No a bezpieczeństwo nie zmieniło sie. Zobacz gdzie stali kibice w latach 80 a gdzie stoją dzisiaj. 30 lat wstecz jakby ktos ci powiedział ze bedzie palił światła w dzień to byś go do psychiatry wysłał :) wszędzie dzisiaj chodzi o bezpieczeństwo.
Ad 3
W dawnych czasach ludzie mieli do dyspozycji 2 dyscypliny i tym sie każdy interesował bo kiedyśmy motoryzacja sie wszyscy interesowali a rajdowka z klatka to była świętość. Dzisiaj na każdej amatorce masz więcej rajdówek niz w mistrzostwach krajowych.
viper
S2000

Postprzez Hubertos » czwartek, 28 kwi 2016, 23:15

Kolego viper, piszesz że musimy zrobić porządek najpierw u siebie. Czy myślisz, że taką organizacją to ten porządek się osiągnie. Sam sobie zaprzeczasz takimi wypowiedziami. Jesteś naiwny, jeśli myślisz że otrzymałbyś prawdziwą informację od organizatora. Oni się nie liczą z kibicami w żadnej kwestii, ciągle tylko zasłaniają się bezpieczeństwem, kumaci w to po prostu nie wierzą.
Hubertos
A6

Postprzez Motulski » piątek, 29 kwi 2016, 02:24

Czym się różni zamknięcie drogi 1,5 km przed oesem od zamknięcia 3 km przed oesem?
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez żółtodziób » piątek, 29 kwi 2016, 02:31

Generalnie jestem zdania, że oglądanie na "dziko" jeśli impreza jest biletowana nie jest w porządku. Nie podoba się rajd to nie jedź, nie oglądaj. To,ze moim zdaniem jakiś produkt jest zły nie uprawnia do tego,żeby za niego nie płacić. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania go i to jest clou.

Natomiast gadanie, że może organizator się nie stara, bo kibice i tak będą kombinować - no bez jaj. Po pierwsze i tak duża część płaci i ich organizator ewidentnie traktuje z kopa. Po drugie w normalnym handlu to nie klient ma udowadniać swoje dobre intencje tylko producent bądź sprzedawca ma przekonać do siebie klienta. Jeśli tego nie robi to nie ma żadnego usprawiedliwienia "bo są cwaniacy którzy wchodzą na dziko". Z każdego z supermarketów złodzieje codziennie wynoszą mnóstwo towaru, ale żadna poważna firma nie pozwoli sobie na stosowanie odpowiedzialności zbiorowej i nie powie czegoś takiego, że nie uzna komuś prawa do zwrotu, reklamacji tylko dlatego, że złodzieje za dużo wynoszą ze sklepu. Cwaniactwo zawsze było jest i będzie. Moim zdaniem ani koleś wchodzący bez biletu przez las lub pole nie ma prawa tłumaczyć się tym, że organizator kiepsko się spisał - wiadomo, że po prostu niektórym żal 150-200 PLN i to jest cały powód, nawet gdyby wszystko było zorganizowane idealnie oni i tak by weszli na lewo. Ale - organizator tym bardziej nie ma prawa swoich niskich standardów usprawiedliwiać istnieniem cwaniaków. Nie wiem jeszcze czy pojadę na RP, nie wiem czy mi pozwoli czas, okaże się to pewnie w ostatniej chwili. Jeśli pojadę kupię karnet i nie będę ćwiczył jakichś dziwnych myków, mimo że spodziewam się kolejnego biegania po kilka km od parkingu na PW i z powrotem. Co natomiast będzie moją "karą" dla organizatora? Ano to, że poza osobami świadomymi tego co prawdopodobnie zastaną wszystkich innych nawet nie tyle nie będę namawiał na wyjazd, ale jak ktoś zapyta to szczegółowo opowiem jaka rzeźnia była w poprzednich latach, tym samym najprawdopodobniej taką osobę skutecznie zniechęcając. Nie będę się jednak ośmieszał próbując ludziom wmawiać jaka to cudowna impreza, skoro wcześniej tak się nabiegałem, że zaraz po samym rajdzie sam sobie przysięgałem,że nigdy więcej się na to nabrać nie dam. No cóż, nie jestem zbyt wytrwały w swoich postanowieniach, ale sorry, jeśli obiecuję komuś oglądanie rajdu to nie może być tak,że w efekcie przyjeżdża się na obóz chodziarski.

Kolejna sprawa - ktoś pisał, że muszą pozamykać tyle a nie mniej dojazdówek, żeby mieć drogi ewakuacyjne. To może kurna zamknąć całe Mazury, bo jak leci rajd to generalnie stają się one słabo przejezdne i jak trzeba będzie zawołać jakieś służby to będzie gleba? Przykład odcinka, nie pamiętam już jakiego, niedaleko wylotu z Mikołajek na Giżycko. Zamknięte dla ruchu drogi są oczywiście puste, ale na wszystkich wcześniejszych drogach samochodów od pyty, ustawionych po obu stronach jezdni. Potem 2 albo i 3 km dymania pieszo. W międzyczasie rajdówki jadą na start i grzeją opony. Między ludźmi. Ja się pytam co to ma wspólnego z bezpieczeństwem? Dajcie ludziom wjechać bliżej i pozwólcie gdzieś zaparkować, żeby nie zostawiali aut po lasach i na poboczach, bo to jest własnie największe zagrożenie i nie ma wielkiego znaczenia czy znajdzie się ono 500 m od oesu czy 5 km. Co najwyżej niech będzie taka filtracja, że na pewne drogi nie wpuszczamy wozów bez naklejek parkingowych. Wtedy i droga ewakuacyjna będzie przejezdna, i nikt nie będzie marudził, że odwalona została jakaś kompletna kaszana.
żółtodziób
A8

Postprzez Gąsior » piątek, 29 kwi 2016, 07:41

Wiem, że walnę w próżnię, ale powiedz mi Hubertos czy rajd składa się tylko z parkingu i PW? Rozumiem, że otoczka organizacyjna, strefa serwisowa, naprawa dróg, wpisowe to się same za gratis zrobią? I głównie za to płacimy w tym nieszczęsnym karnecie.

Oczywiście, krytykować i piętnować organizatora należy, gdyż nie uśmiecha mi się walenie z buta 2 km, safety z łapanki nie czujący tych trudno uchwytnych niuansów związanych z zabezpieczeniem, parking przy strefie gdzie raz się wpuszcza raz nie. W tym roku przewiduję również strefę VIP w stylu tegorocznego "Colin's Crest" gdzie Panowie pobudowali sobie budki z najlepszym widokiem, a bydło takie jak my próbowało coś zobaczyć zza krzaka.

Ale CHCĘ żeby Polski był w kalendarzu jak najdłużej, bo mimo, że na Deutschland mam tak samo blisko, a i cena karnetu jest prawie taka sama, to widowiskowość tych rund jest nieporównywalna. Dlatego kupuje zawsze tą "cegiełkę", bo uważam że tak należy. Powtórzę - jeżeli ktoś uważa, że to nabijanie kabzy leśnym dziadkom, sankcjonowanie stanu zastanego to w ramach protestu niech zostanie w domu i walnie sobie grilla na działce. Inaczej, co najmniej z moralnego punktu widzenia, jest krętaczem, któremu żal wysupłać kilka PLN na największe w kraju święto jego ukochanego sportu i jeszcze tłumaczy to sobie w wygodny dla siebie sposób.
Gąsior
N3

Postprzez woocasch » piątek, 29 kwi 2016, 08:35

viper napisał(a):@ Mad Max

Niestety właśnie w oczach kibiców wygląda to tak, że organizator robi to na złość. Ile razy już wiele osób pisało tutaj, że jaki jest sens blokowanie jakiejś drogi 3km od odcinka. Wytłumacz mi które rozwiązanie jest lepsze, bo może za mało rajdów widziałem na świecie. Ogólnie można spotkać kilka rozwiązań:
1. Parking obok odcinka, który nie blokuje drogi dojazdowej, upychamy tam tyle aut ile się da, dojście to tyle ile trzeba przejść przez parking + maksimum 500m - wg mnie rozwiązanie idealne i najbardziej optymalne dla każdego kibica, czy starego wyjadacza czy tzw. piknika.
2. Drogą dojazdową można dojechać niemal pod sam odcinek, droga jest na tyle szeroka, że z jednej strony parkujemy auta (od razu odwrócone przodem w kierunku wyjazdu) a reszta jezdni jest na dojście do odcinka i ewentualną ewakuację, pomoc. I tutaj zadaniem organizatora jest pilnowanie ustawienia samochodów, tak aby nie zrobiło się bydło. Wiadomo, że im później się przyjedzie tym ma się dłuższy spacer. Rozwiązanie to ma minus taki, że organizator musi się przy nim nieco napracować no i przy drugim przejeździe mogą powstać puste miejsca - ale w Czechach spotkałem się w takich przypadkach z policjantami na motorach, którzy wpuszczali tyle aut ile było wolnych miejsc. Odpowiednia łączność i temat jest rozwiązany.
3. Wolna amerykanka jak często u nas, zablokują 3km drogi, często szerokiej drogi, a przed blokadą róbcie co chcecie. I tam często robi się przysłowiowy Sajgon. To niech mi ktoś teraz powie, czy to jest bezpieczne rozwiązanie. OK 3km jest fajnej pustej drogi, ale potem nigdy nie wiadomo co się stanie za blokadą. Może być syf, korek i pełna blokada przejazdu. Gdzie tu bezpieczeństwo? Ale organizator ma na to wywalone, blokuje drogę i gotowe. A czy osoba, która stoi na blokadzie nie mogłaby pilnować porządku i przy okazji kontrolować karnety itd.? Gwarantuję, że wtedy każdy kupi karnet (nawet Hubertos), a dodatkowo jeżeli zobaczymy, że traktuje się nas jak partnerów w biznesie to będziemy chętniej dokładać się do rajdu.

Ten rok będzie decydujący, wydaje mi się, że nieco "wylewamy pomyje" na organizatora, gdzie za obsługę kibiców odpowiedzialna była UFA i w tym roku jest inna ekipa. Wydaje mi się, że skoro ta sama firma była odpowiedzialna za Rajd Polski w 2009 roku to serwis będzie na dużo wyższym poziomie niż rok temu. Niestety kupując karnet dziś, tak na prawdę nie wiadomo za co się płaci, czy za serwis jak rok temu, czy coś o wiele wiele lepszego. Ja rozumiem oby dwie strony i tych, którzy kupią karnet i tych którzy tego nie zrobią. Każda ze stron ma swoje argumenty, ja osobiście jeżeli pojadę na Polski to kupię karnet, ale na dzień dzisiejszy nie jadę, więc mam spokój :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez gregortest » piątek, 29 kwi 2016, 09:41

seal napisał(a):
W Szwecji i Finlandii za karnet płacisz prawie 300 zł czyli dwa razy więcej, nie ma to dla ciebie różnicy? Dolicz koszty podróży, zakwaterowanie itd., itp. w dodatku rajdy te też nie są pozbawione wad!

Pierwsza sprawa, to że na większości Os-ów w finlandii i szwecji , stoisz tam gdzie chcesz, a tylko w bardzo niebezpiecznych miejscach są strefy wydzielone, ale mądrze, a nie na rympał.
Bilet to nie tylko kartonik, ale i przewodnik, parking free i w najfajniejszych miejscach catering, toalety itp.
podobno stref ma nie być w tym roku na polskim./
Generalnie jestem zdania, że oglądanie na "dziko" jeśli impreza jest biletowana nie jest w porządku. Nie podoba się rajd to nie jedź, nie oglądaj. To,ze moim zdaniem jakiś produkt jest zły nie uprawnia do tego,żeby za niego nie płacić. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania go i to jest clou.

W takiej formie jaka jest na polskim i za tą cenę - nie płaciłem i płacić nie będę.
od 2009 roku, ci co kupowali bilety, nie są zadowoleni. Bo z buta 3 km, brak parkingów, bo safety nie ogarnięte itp itd.
Ja oglądam zawsze na dziko i jestem zadowolony. Bo widzę to co chcę zobaczyć, a nie to co mi karzą.
I stoję tam, gdzie praktycznie nikogo nie ma i nocuję zawsze przy os-ie.
gregortest
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata