LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez viper » czwartek, 28 kwi 2016, 13:16

Hubertos napisał(a):Muszę przyznać, że zawsze omijałem blokady i nie kupowałem karnetu, nie czuję się z tym źle. Karnet zawsze uprawniał do wejścia do stref kibica, która ja omijałem, więc robiłem wszystko zgodnie z regulaminem. Natomiast, bardzo szanuję własność prywatną i innych ludzi, zawsze po sobie sprzątam, nigdy nie zostawiam syfu, nie niszczę upraw itd. Niestety spora liczba kibiców rajdowych ma problem z posprzątaniem po sobie, co irytuje mnie skrajnie za każdym razem. Wiem jakie są później konsekwencje takich zaniechań (zła opinia o kibicach jak i całym rajdzie, problemy ze zgodami itd.). Wydaje mi się, że da się pogodzić wszystkich, ale tutaj to już jest rola organizatora, to on swoim działaniami doprowadził do tych problemów. Nie bronie quadowców jeżdżących jak chcą, ale może nieblokowanie każdej drogi byłoby jakimś lekiem na tą patologię.

Drogi nie są blokowane bo tak im sie widzi, tylko są to drogi ewakuacyjne , żeby z każdej części oesu można było jak najszybciej zjechać w razie pomocy. Wielokrotnie w rajdówce jak dojeżdżaliśmy do startu, ludzie stają jak cielęta pół auta na drodze i wahadło. W przypadku wrc taka droga jest momentalnie zablokowana.
Co do quadowcow demolujących pola to po prostu zwykłe bydło, a nie kibice, żaden prawdziwy kibic nie działa na szkodę rajdu.

Co do wpisowego ja nigdy nie omijałem "bramki" bo dla mnie to trochę nie fair.

Wielokrotnie prosiłem o przestrzeganie zasad pisowni. Od teraz, wzorem wielu innych forów (np. elektroda.pl) w skrajnie najeżonych błędami i przez to nieczytelnych postach będę poprawiał na czerwono i podawał wynik. W tym przypadku na 5 zdań było 12 błędów, do tego jeden gramatyczny, którego nie zaznaczyłem. żółty
viper
S2000

Postprzez Mad Max » czwartek, 28 kwi 2016, 13:34

viper napisał(a):Wielokrotnie w rajdówce jak dojeżdżlismy do startu ludzie stają jak cielęta pół auta na drodze i wchadlo. W przypadku wrc taka droga jest momentalnie zablokowana.
Nikt nie neguje konieczności blokowania dróg do Start/Mety odcinka, czy też wspomnianych dróg ewakuacyjnych.
viper napisał(a):Drogi nie są blokowane bo tak im sie widzi tylko są to drogi ewakuacyjne zeby z każdej części oesu mozna było jak najszybciej zjechać w razie pomocy.
Skoro twierdzisz że zablokowane drogi są to drogi ewakuacyjne to dlaczego zostały zablokowane również drogi które zaznaczyłem na przykładzie zeszłorocznych Paprotek ??
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 28 kwi 2016, 13:50 przez Mad Max, łącznie edytowano 1 raz
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Hubertos » czwartek, 28 kwi 2016, 13:39

Chcicałem napisać identyczny post co Mad Max, ale zostałem wyprzedzony. Dokładnie, gdzie tu na dole niby są drogi ewakuacyjne? Ten idiotyczny argument jest przez cały czas podnoszony przez obrońców blokowania dojazdów, szkoda że nie ma potwierdzenia w rzeczywistości.
Co do wpisowego ja nigdy nie omijałem "bramki" bo dla mnie to trochę nie fair.

A ja sobie nie kupuje karnetów, bo one uprawniają do wstępu do stref, a nie na odcinki specjalne. Niech sobie zmodyfikują regulamin, będę się do niego wtedy stosował. Chcąc wystartować w rajdzie musisz zapłacić wpisowe, to nie jest dobrowolne.
Hubertos
A6

Postprzez Diwados1 » czwartek, 28 kwi 2016, 13:51

I wlasnoe takim podejciem "hubertosa"swiat rajdowy stoi, to ja Tobie powiem sprobuj wejsc na inne wydarzenie nangi mistrzostw swiata mecz pilki noznej, siatkowki itd itp bez wykupienia biletu.......a pisanie o zmianie regulaminu i wtedy bede kupowal bilet toooo......niech to kazdy z Was oceni obiektywnie!
Diwados1

Postprzez ToKu » czwartek, 28 kwi 2016, 13:56

Co nie zmienia faktu, że Hubertos działa w ramach i w zgodzie z obowiązującym prawem.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Hubertos » czwartek, 28 kwi 2016, 14:00

Widzisz, po prostu nie podchodzę do tego tak totalnie bezrefleksyjnie jak Ty. Widzę jak jest na innych rajdach, widzę jakie jest podejście do kibiców itd. Przy tym tak naprawdę nie robię niczego złego w kontekście prawnym. Pisałem już wielokrotnie, kupię karnet, jeśli organizator zmieni podejście i otworzy choć 10-20 % więcej dojazdów. W tym momencie widzę robienie z kibiców "jeleni", ja takim jeleniem po prostu nie będę. Idąc na mecz, płacisz za miejsce na trybunie, idąc na odcinek RP płacisz za możliwość wstępu do strefy kibica, ja do strefy kibica nie wchodzę, w takim razie dlaczego mam kupować karnet? Wytłumacz mi to kolego Diwados1.
a pisanie o zmianie regulaminu i wtedy bede kupowal bilet toooo

Przepraszam, ale co złego jest w tym co napisałem odnośnie zmiany regulaminu?
Hubertos
A6

Postprzez SOKÓŁ » czwartek, 28 kwi 2016, 14:59

Mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz np.w tamtym roku odcinek testowy czy inny Power stage i safeciarze na chama wciskający ludziom bez karnetów karnety/bilety jedno dniowe bez żadnego paragonu czy innego potwierdzenia dokonania zakupu.Wszystko na zasadzie ty mi kasę ja Tobie plastik,tak trochę mało legalny sposób na zarobienie kawałka pieniądza.
SOKÓŁ
A6

Postprzez seal » czwartek, 28 kwi 2016, 15:10

SOKÓŁ napisał(a):Mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz np.w tamtym roku odcinek testowy czy inny Power stage i safeciarze na chama wciskający ludziom bez karnetów karnety/bilety jedno dniowe bez żadnego paragonu czy innego potwierdzenia dokonania zakupu.Wszystko na zasadzie ty mi kasę ja Tobie plastik,tak trochę mało legalny sposób na zarobienie kawałka pieniądza.

Polak - katolik ;-) Taki urok naszej nacji :-(
Jak widać nie tylko kibice kombinują z biletami, pytanie czy poprawia to wizerunek i kondycję rajdów.
seal
A5

Postprzez Motulski » czwartek, 28 kwi 2016, 15:48

Ale tu rodzi się pytanie czy cena biletu jest adekwatna do jakości otrzymanej usługi ?

Dlaczego ludzie kombinują ? Bo chyba nie...

Myślę, że gdyby troszkę inaczej zostałoby to zorganizowane to nawet nie byłoby tej dyskusji :wink:
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez Hubertos » czwartek, 28 kwi 2016, 16:04

Niech postawią sprawę jasno, wstęp na ODCINKI SPECJALNE jest płatny, niech otworzą więcej dojazdów, a wtedy każdy będzie zobligowany do zakupu karnetu. Ale tego nie zrobią, bo ich celem jest zapędzenie ludzi do kilku miejsc, żeby sobie ułatwić pracę. Dla mnie niekupowanie karnetu i niewchodzenie do stref w tym momencie nie jest kombinowaniem, a działaniem zgodnym z prawem.
Hubertos
A6

Postprzez ToKu » czwartek, 28 kwi 2016, 16:51

Oni tego nie zrobią, bo nie mogą.

Mogliby, jakby dogadali się z właścicielami nieruchomości położonych obok trasy i na przykład wydzierżawili je na czas rajdu. Bez tytułu prawnego do kawałka ziemi, na którym stoi kibic, nie mają żadnego uprawnienia do zakazywania przebywania na danym terenie albo żądania za stanie na danym terenie jakiejś opłaty.

Jednocześnie uczulam kibiców - jak przychodzi do was chłop i chce kasy za to, że jesteście na jego ziemi, to niestety ale trzeba zapłacić tyle co wynegocjujecie albo się wynosić. Jak się ma kupiony rally pass, nawet w wersji koks, hostessy, 3000 pln, to taki rally pass nie oznacza, że u chłopa śpisz i stoisz za darmo. Żaden rally pass tego nie oznacza. Piszę, bo na zeszłorocznych Stańczykach zdania były podzielone (wśród prawdziwych rajdowych kibiców, a nie stonki)
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Gąsior » czwartek, 28 kwi 2016, 17:38

Jak co roku wywiązuje się dyskusja o karnetach i co roku te same osoby przedstawiają te same argumenty. Hubertos jest prawnikiem, niektórzy walczą z PZMot i kwestionują adekwatność ceny do jakości. I ja odświeżę swoją opinię - jest to show o określonej cenie organizowane przez firmę komercyjną. Nie podoba się - zostawiasz d... w domu. Nie stać cię - zostawiasz d... w domu. Idę na zakład, że w przypadku innych rund WRC na świecie marudy znalazłyby wewnętrzny sposób na usprawiedliwienie niepłacenia za karnety.
Gąsior
N3

Postprzez seal » czwartek, 28 kwi 2016, 18:14

Ja się boję czegoś innego. Z uwagi na obecna politykę rządu ciężko będzie pozyskać środki ze spółek Skarbu Państwa na wsparcie organizacji RP.
Jeśli PZM będzie musiał dużo dopłacać do rajdu to w końcu odpuści i na MŚ będziemy jeździć za granicę płacąc € i £.
Nie chcę tutaj wychodzić na naganiacza biletów, ale ci co jeżdżą na zagraniczne rundy MŚ wiedzą ile to kosztuje.
Jeszcze jedna rzecz rzuca mi się w oczy, jak jedziemy na Barumkę to zaczynamy przestrzegać przepisy ruchu drogowego
i bezdyskusyjnie płacimy za bilety wspierając ichniejszego organizatora, niestety u siebie w kraju takie zachowanie postrzegane jest jako szczyt frajerstwa.
Idąc z duchem Polskiego Rządu wspierajmy Polską Gospodarkę i naszą rajdową wisienkę :-)
seal
A5

Postprzez SOKÓŁ » czwartek, 28 kwi 2016, 19:02

Gąsior napisał(a):I ja odświeżę swoją opinię - jest to show o określonej cenie organizowane przez firmę komercyjną. Nie podoba się - zostawiasz d... w domu. Nie stać cię - zostawiasz d... w domu. Idę na zakład, że w przypadku innych rund WRC na świecie marudy znalazłyby wewnętrzny sposób na usprawiedliwienie niepłacenia za karnety.

Powiedzmy sobie szczerze np. Na Szwecji czy Finlandii płacę i wiem za co płacę mam parking w cenie karnetu nie muszę deptać kilku km dostanę jakiś gadżet w cenie wejściówki i przede wszystkim osoby funkcyjne są mega pomocne.Na rajdach bez wejściówek powiedzmy Francja nie ma blokad dróg i zakazów wjazdu 5-10 km od ss a Żandarmi obstawiający trasę jeszcze wskażą miejsce dogodne do oglądania czego nie można powiedzieć o RP. Suma sumarum co u Nas daje karnet za 149 zł?? Jedynie chyba spokojne wejście przez zaporę safeciarzy na punkt widokowy bo już na tor w trzeba dokupić dodatkowy bilet do tego parking program itp.Może się nie znam ale leciutko organizatora ponosi z cenami i bonusami w cenie pakietów.
SOKÓŁ
A6

Postprzez seal » czwartek, 28 kwi 2016, 19:18

W Szwecji i Finlandii za karnet płacisz prawie 300 zł czyli dwa razy więcej, nie ma to dla ciebie różnicy? Dolicz koszty podróży, zakwaterowanie itd., itp. w dodatku rajdy te też nie są pozbawione wad!
seal
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata