LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez żółtodziób » środa, 27 kwi 2016, 13:44

Mad Max - chodzi tylko o to,żeby za bardzo na to nie liczyć, bo przy tym chaosie organizacyjnym tych "gratisowych" pól będzie labo za mało albo nie będą prawidłowo oznaczone, albo jedno i drugie.

woocasch - no właśnie, my tu gadu-gadu, a zupełnie wyleciało mi z głowy, że RP jest sponsorowany przez Lotos od 2013 no i właściwie jest po ptakach. Tyle jeśli chodzi o spiskową teorię. Natomiast co do tego że wielkie firmy mają budżet na przyszły rok - nie ma to znaczenia jeśli wchodzą nowi ludzie i urządzają firmę po swojemu. To znaczy może ma znaczenie po stronie przychodów, ale po stronie wydatków można wszystko zmienić w kilka tygodni.

Odwalając jakąś manianę z Lotosem i de facto robiąc im koło pióra, i robiąc to świadomie lub nie PZM sam strzela gola temu sportowi. Nie po raz pierwszy i nie ostatni. Lotos się pozbiera po czymś takim. Paru ludzi się na nich może i zdenerwuje niesłusznie, paru innych i tak się na nich wypnie, bo przecież Lotos jest teraz pisowski, ale tak naprawdę każdy jeden poważny biznes się 15 razy zastanowi zanim wejdzie w jakieś deale z PZM w przyszłości, bo na dłuższą metę źle się na tym wychodzi, zostając wciągniętym w jakieś niejasne insynuacje. Politycy w naszym kraju są straszni, ale mimo wszystko uważam, że to nie politycy stanowi problem, który nie pozwala się motorsportowi w tym kraju rozwijać. Jakkolwiek zawsze wypowiadałem się (p)osłach krytycznie tak nigdy nie wiązałem ich działań z upadkiem motorsportu, niezależnie z jakiej byli opcji i nie zamierzam tego robić w dalszym ciągu tylko dlatego, że do władzy doszedł ktoś kto mi się mniej podoba niż poprzednik (tak zresztą nie jest, dla mnie to są z jednej babki wnuki). To PZMowi trzeba wystawić największy rachunek za wszystko co się dzieje. Wniosek stary i bardzo mało oryginalny, ale coniektórzy jak widać najwyraźniej o tym zapominają lub starają się być oryginalni na siłę, szukając przyczyn kryzysu tam gdzie ich nie ma. Kryzys w motorsporcie trwa dłużej niż rządzła jakakolwiek ekipa, od SLD zaczynając a kończąc na Samoobronie. Nie mam nic przeciwko waleniu w polityków, ale trzeba to robić w sposób uzasadniony, a nie na oślep.
żółtodziób
A8

Postprzez Mad Max » środa, 27 kwi 2016, 13:58

żółtodziób napisał(a):Mad Max - chodzi tylko o to,żeby za bardzo na to nie liczyć, bo przy tym chaosie organizacyjnym tych "gratisowych" pól będzie labo za mało albo nie będą prawidłowo oznaczone, albo jedno i drugie.
Nie żartujmy sobie... pola na pewno będą i nawet będą ładnie oznaczone, ale na pewno nie będą gratisowe i na bank trzeba będzie za nie zapłacić.
żeby było ciekawiej to dotarły do mnie plotki (z kilku źródeł) że ponoć w tym roku bilety mają być sprawdzane w nocy (??) i ponoć będą chcieli zganiać kibiców do tych obozowisk dla uchodźców... tylko jakoś sobie na razie tego nie wyobrażam.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez stachniak14 » środa, 27 kwi 2016, 14:03

Mad Max napisał(a):
żółtodziób napisał(a):Mad Max - chodzi tylko o to,żeby za bardzo na to nie liczyć, bo przy tym chaosie organizacyjnym tych "gratisowych" pól będzie labo za mało albo nie będą prawidłowo oznaczone, albo jedno i drugie.
Nie żartujmy sobie... pola na pewno będą i nawet będą ładnie oznaczone, ale na pewno nie będą gratisowe i na bank trzeba będzie za nie zapłacić.
żeby było ciekawiej to dotarły do mnie plotki (z kilku źródeł) że ponoć w tym roku bilety mają być sprawdzane w nocy (??) i ponoć będą chcieli zganiać kibiców do tych obozowisk dla uchodźców... tylko jakoś sobie na razie tego nie wyobrażam.

W poprzednim roku Baranowo też miało być zamknięte dzień przed, a jak było w praktyce każdy widział:)
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez Mad Max » środa, 27 kwi 2016, 14:13

stachniak14 napisał(a):
Mad Max napisał(a):
W poprzednim roku Baranowo też miało być zamknięte dzień przed, a jak było w praktyce każdy widział:)
Tylko zapomniałeś dodać że w tamtym roku o kibiców "dbała" UFA która wykładała na wszystko i na wszystkich lache, a w tym roku wchodzi ekipa która robiła to wcześniej (z całkiem niezłym skutkiem) oraz ta same ekipa która zajmuje się Barbórką Warszawską - resztę możesz sobie dopowiedzieć, zrobione będzie wszystko przyzwoicie ale na pewno nie tanio dla kibica. Poza tym przy okazji takiego spędzania "namiociarzy" w jedno miejsce bardzo łatwo będzie można wszystkich przetrzepać z karnetów, bo biletów jednorazowych nie zauważyłem - zaznaczam jeszcze raz że to o czym napisałem poprzednio to tylko plotka
Ostatnio edytowano środa, 27 kwi 2016, 14:17 przez Mad Max, łącznie edytowano 1 raz

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez amigo » środa, 27 kwi 2016, 14:14

Tak czytam i czytam wywiad Pana Witkowskiego to wnioskuje, że Lotos to jest tylko KASA do wypłat finansowania Rajdu Polski jako ministerstwo sportu i być może co roku trzeba dreptać do ministra i prosić żeby kasę sypną minister znów drepcze do innego ministra, któremu podlega Lotos, a tamten daje rozkaz do Prezesa i wtedy kasa płynie szerokim strumieniem. Troche to mało profesjonalne. Może PIS przerzuci Rajd Polski pod Lotos bo tam kasa jest, a może zrobi kuku i powie nie mamy kasy.

W tamtym roku rozmawiałem z gospodarzem, który pozwolił zaparkować auto na OS za browary :), że nagle przyszli do niego na łąkę i zaczęli kamery rozstawiać itp. ale kasy nic nie oferowali. No to jak to gospodarz widły w dłoń i pogonił ich i jak się kasa pojawiła to pozwolił im wrócić. Moim zdaniem te parkingi to powinni oddać ludziom miejscowym niech sobie zarobią. Tam cena za parking był prawie wszędzie te 5 zł to nie są jakieś kolosalne zyski ale jakieś tam dodatkowe pieniądze. Bo powiedzmy zaparkuje z 100 aut to taki rolnik zarobi 500 zł. Czy to takie kolosalne pieniądze???. Do tego co nie którzy zarobią na gastronomi i wynajmowaniu kwater na te kilka dni.

"Zwiększamy liczbę i jakość służb. Wydajemy na to o wiele więcej pieniędzy niż w roku 2014 i 2015. Jednocześnie przedstawiamy kolejne nasze pomysły władzom FIA i stąd wizyta Michele Mouton 10 i 11 maja. Wspólnie z Bartosiem będą objeżdżać trasy, aby zrobić, co możliwe. Mogę zdradzić na przykład, że już nie będzie taśm odgradzających trasy, a siatki – ponad 60 kilometrów. Będzie 35 punktów widokowych dla kibiców"

To jest dobre rozwiązanie o którym pisałem już kiedyś. Siatki lepsze niż te taśmy.
amigo
N1

Postprzez woocasch » środa, 27 kwi 2016, 14:16

Mad Max napisał(a):

Chłopaki nie strzelajcie, nie zgadujcie, tylko zerknijcie na ceny biletów i odpowiednie zestawy biletowe np. tu:
http://www.gadzetyrajdowe.pl/firm-pol-2 ... d-WRC.html
pakiet 2xkarnet kibica + rally camping kosztuje 369zł, czyli odejmując dwa karnety kibica po 149zł/szt. wychodzi, że rally camping kosztuje 71zł.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez stachniak14 » środa, 27 kwi 2016, 14:23

Masz rację Mad Max - zapomniałem o tym fakcie.
Od razu przypomina mi się Rajd Polski 2014 i hopa przez tory w Wieliczkach, czy też krzywa hopka na Miłkach. Tam były wynajęte firmy ochroniarskie, które stały tyłem do drogi w strefie między taśmami, a drogą. Zachowanie ich było skandaliczne, a przejście przez drogę (1,5h przed startem) skutkowało pościgiem za kibicem, tak jakby wbiegł podczas meczu na murawę.

Ktoś wie o jakich 60 km siatki mowa? Bo jeśli będą takie jak na barumce to ok - dla mnie lepsze rozwiązanie jak taśmowanie :) kto wie, czy jednak nie wymyślili czegoś bardziej hardcorowego?

Więcej stref dla kibiców wcale mnie nie cieszy... Rok temu mimo blokad było pełno dróg, którymi można było spokojnie pod sam odcinek podjechać. W tym roku większa liczba stref oznaczać będzie blokadę większej ilości dróg i spacerki po 3 km do odcinka:)
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez żółtodziób » środa, 27 kwi 2016, 14:37

amigo napisał(a):Tak czytam i czytam wywiad Pana Witkowskiego to wnioskuje, że Lotos to jest tylko KASA do wypłat finansowania Rajdu Polski jako ministerstwo sportu i być może co roku trzeba dreptać do ministra i prosić żeby kasę sypną minister znów drepcze do innego ministra, któremu podlega Lotos, a tamten daje rozkaz do Prezesa i wtedy kasa płynie szerokim strumieniem. Troche to mało profesjonalne. Może PIS przerzuci Rajd Polski pod Lotos bo tam kasa jest, a może zrobi kuku i powie nie mamy kasy.

Każda amatorka ma swoje granice. Witkowski nie koniecznie musi mówić prawdę. Jeśli był kontrakt na 3 lata to był i faktycznie 3 lata był sponsoring. O 4 roku nie było mowy, więc mnie to wygląda na to, że pan prezes tworzy swoją projekcję. Na gębę to mógł mieć dogadane ewentualne przedłużenie umowy, ale że się zmienili ludzie na stołkach to sprawa im się rypła i teraz usiłują sugerować,że niby to wyglądało tak z roku na rok.

Tylko zapomniałeś dodać że w tamtym roku o kibiców "dbała" UFA

Przyznaję,że ja również zapomniałem. Może bez jej "pomocy" faktycznie nie będzie tak źle. Ja nie jestem mega wymagający - dla nie poziom organizacji w 2009 roku był OK. Dlatego właśnie jestem taki cięty na to co było ostatnio, bo nie wynika to z przyczyn obiektywnych, skoro 7 lat temu można było oddalić parkingi od oesów na znacznie mniej niż 1,5 kilometra albo i 2 i sprawić, ze zawsze można było jakoś na parking trafić i znaleźć na nim miejsce. to jest wyłącznie kwestia chęci i pomyślunku, którego zdecydowanie teraz zabrakło. Ale OK, nie będę komentował zanim zmiana polegająca na pozbyciu się UFA nie zostanie przetestowana w praniu.
żółtodziób
A8

Postprzez Aro90 » środa, 27 kwi 2016, 17:53

Cendra napisał(a):Jeżeli Kajto miałby startować to wolę w R5. Może spokojnie wyjąć podium, a w WRC nic nie ugra...

Ciekawe za co konkretnie to ostrzeżenie?
http://rajdy.autoklub.pl/news/argentyna-i-polska-pod-obserwacja,66424

jedzie Fiestą R5, i dokładnie jak mówisz wrc nie miałoby większego sensu na 1 rajd koszty itd...
Aro90
N3

Postprzez amigo » czwartek, 28 kwi 2016, 00:20

Jak dobrze pamiętam to jeszcze w tamtym roku chyba gdzieś w Sierpniu zaraz po Rajdzie Polski na stronie Rajdu Polski pojawił się news o tym, że Lotos zostaje z Rajdem Polski na dłużej chyba była tam albo na 10 lat albo do 2020 roku już nie pamiętam dokładnie. Teraz chciałem sprawdzić ale to już zniknęło ze strony Rajdu Polski.

Co do siatek to były takie na hopie w chmielewie w lesie i zdały zadanie. Moim zdaniem to te siatki będą bardziej tam, gdzie uprawy rolne.

Co ważniejsze osoby na kładach i motorach jeżdżące po uprawach powinny być zatrzymywane i surowo karane nawet z postawieniem przed sądem. Niestety to co się dzieje na os jak przyjedzie kilka takich osób i normalnie zasuwają po uprawach. Nie raz miałem chęć takiego zdjąć z tego motoru.
amigo
N1

Postprzez żółtodziób » czwartek, 28 kwi 2016, 01:35

Napisać na stronie to sobie można wszystko. Gdyby to była prawda pewnie by tak łatwo nie zniknęło. Umowy do 2020 musiało nie być.
żółtodziób
A8

Postprzez Mad Max » czwartek, 28 kwi 2016, 09:19

amigo umowa na 10lat to była podpisana ale z gminą Mikołajki na to że rajd u nich zostaje i była podpisana w 2014
http://rajdy.autoklub.pl/news/rajd-pols ... -lat,57911

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez seal » czwartek, 28 kwi 2016, 10:44

amigo napisał(a):Co ważniejsze osoby na kładach i motorach jeżdżące po uprawach powinny być zatrzymywane i surowo karane nawet z postawieniem przed sądem. Niestety to co się dzieje na os jak przyjedzie kilka takich osób i normalnie zasuwają po uprawach. Nie raz miałem chęć takiego zdjąć z tego motoru.

Poruszyłeś bardzo ważną kwestię. Sam widziałem jak kładami zrywali rolnikom wygrodzenia i specjalnie gazowali mieląc kołami uprawy. A nie złapiesz baranów bo cały czas w ruchu są.
Potem mamy pretensje, że nie ma miejsc widokowych i parkingów blisko trasy. Co gorsza organizator ma problem z wytyczeniem trasy ze względu na zasadny sprzeciw mieszkańców.
Druga sprawa to nasze oczekiwania, żeby wszystko było naj naj naj a przy tym kombinujemy jak tylko nie zapłacić za wjazd. Niby ok ale który z nas sam coś za darmo organizuje?
A co do Lotosu to nowy zarząd będzie się starał wykazać działanie poprzedników na szkodę spółki, szkoda że kosztem cięcia wydatków na motorsport :-(
seal
A5

Postprzez Diwados1 » czwartek, 28 kwi 2016, 11:26

Seal poruszyla/l bardzo wazna kwestie. Wiele razy na forum mozna poczytac jak to nie obejsc kontroli biletow itd itp a wymagania i marudzenia na organizacje rajdu jest na kilka miesiecy przed i po imprezie. Nie da sie tak, kazde takie wydarzenie jest kosztochlonne i kazdy kibic rajdowy choc troche poczuwajacy sie do odpowiedzialnosci za taka impreze powinien za karnet placic (wiem czesto ceny sa za wysokie w stosunku co oferuja ale to juz inny temat) i powinien przestrzegac ogolnych zasad a popatrzcie jak wyglada kawalek ziemi po kilkuset osobach, jeden wielki syf. Brakuje solidarnosci w kibicowaniu temu sportowi.
Diwados1

Postprzez Hubertos » czwartek, 28 kwi 2016, 11:44

Muszę przyznać, że zawsze omijałem blokady i nie kupowałem karnetu, nie czuję się z tym źle. Karnet zawsze uprawniał do wejścia do stref kibica, która ja omijałem, więc robiłem wszystko zgodnie z regulaminem. Natomiast, bardzo szanuję własność prywatną i innych ludzi, zawsze po sobie sprzątam, nigdy nie zostawiam syfu, nie niszczę upraw itd. Niestety spora liczba kibiców rajdowych ma problem z posprzątaniem po sobie, co irytuje mnie skrajnie za każdym razem. Wiem jakie są później konsekwencje takich zaniechań (zła opinia o kibicach jak i całym rajdzie, problemy ze zgodami itd.). Wydaje mi się, że da się pogodzić wszystkich, ale tutaj to już jest rola organizatora, to on swoim działaniami doprowadził do tych problemów. Nie bronie quadowców jeżdżących jak chcą, ale może nieblokowanie każdej drogi byłoby jakimś lekiem na tą patologię.
Hubertos
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata