Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez posejdon » środa, 23 mar 2016, 11:53

toydols napisał(a):A w takich Finlandiach, Francjach, Włochach czy innych Czechach na listach po 100 i więcej załóg. Jadą najnowsze Rki, a potem cała historia rajdów. I jest zabawa! I o to chodzi! I to nie jest tak, jak kiedyś w WRC napisał Andrzej Górski (wtedy członek GKSS PZM ds. rajdów samochodowych), że na Lausitz, to wbrew temu co mu ludzie opowiadali, prawie sami amatorzy i fankluby marki, a nie 100 profi zespołów. Bo nigdzie na świecie nie ma tak, żeby jechało 100 załóg i wszyscy byli profi. To właśnie cała ta reszta, za tymi profi, jest solą tego sportu. To oni wypełniają listę zgłoszeń, tabelę wyników, to z nimi jeżdżą całe stada znajomych i fanów, to wśród nich są przyszli i dawni mistrzowie. Ale są i tacy, co nigdy do za dobrze nie nauczą się jeździć, ale mają z tego radochę! Bo to kochamy w tym sporcie! Adrenalinę i uśmiech na twarzy!

W związku z powyższym, na przekór, mam marzenie, żeby na Świdnickim pojechać w jakimś super nowym modelu (ale nowym 25 lat temu)! :)

Piękne słowa. W Polsce, niestety, nie mamy klasy średniej. Są bogacze i biedaki. Popatrz na uczestników amatorek. Większość z nich, ze sprzętem, którym dysponują, mogłaby (i pewnie chciała) startować w RSMP ale ich po prostu nie stać na wpisowe, powierzchnie serwisowe czy aktualne metki więc jeżdżą dookoła trzepaka. Od lat słychać głosy, że przepisy są złe, koszta zbyt duże. PZMoty to słyszą ale dziwnym trafem robią albo nic albo, co gorsza, na odwrót i palą głupa.
Ja mam takie marzenie. RSMP w obecnej formie muszą upaść a ich miejsce powinny zająć np. RO wraz z zawodnikami. To jest przecież mnóstwo ludzi. To odświeży sytuację.
Inną sprawą jest, że ta spirala sama się nakręca. PZMot każe jeździć top sprzętem więc ci, których na niego stać jeżdżą nim. Później gdy hajs się kończy to ciężko jest przesiąść się w coś tańszego bo to już nie to samo. Nie te przyspieszenia, nie te hamowania, nie ta skrzynia itp. Wsiadasz do auta i wszystko jest słabsze, przeszkadza. Dlatego właśnie, moim zdaniem, ludzie wolą siedzieć w domu. To są jedynie moje przemyślenia, nigdy nie byłem ani nie jestem profi rajdowcem. Podpieram się jedynie doświadczeniami, gdy ścigałem się na rowerach (tak wiem - śmieszne porównanie ale tu też sporo zależy od sprzętu i przesiadka na coś słabszego boli).
Nie będzie nowością gdy napiszę, że PZMot swoim podejściem niszczy rajdy. Tak to trzeba nazwać.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez rafalze-ce » środa, 23 mar 2016, 21:48

Zerknijcie na zdjecia z testów w czechach , Byśkiniewicz na czeskich blachach . Gdzieś kiedyś pisali że obraził sie na PZMot . Bedzie kolejny w Czechach
https://www.facebook.com/pietro.foti...1959259&type=3

Edit
//www.facebook.com/pietro.foti/media_set?set=a.10201480973863545.1073741887.1751959259&type=3
rafalze-ce
N3

Postprzez andrew88 » środa, 23 mar 2016, 22:24

W Adamie R2?
To, że na zagranicznych tablicach, to chyba jeszcze o niczym nie świadczy. W zeszłym roku Clio R3T Byśkiniewicza też nie miało polskich tablic, podobnie było na DS-ie Porębskiego.
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » czwartek, 24 mar 2016, 01:41

Jeśli już tak o marzeniach mowa to mnie marzy się prawdziwa klasa aut produkcyjnych w rajdach. Żadne R-ki, N-ki czy inne homologowane auta. Zwykły cywilny samochód poprawiony wyłącznie w zakresie bezpieczeństwa. Kubły, klatka, szelki, system gaśniczy, hamulce, opony i amortyzatory ze sprężynami. Żadnych modów sinika, wymiany skrzyni biegów, sportowych wachaczy czy poliuretanowych poduszek pod silnik. Masz jechać tym co wytwórca przewidział i szanować swój sprzęt. Przynajmniej producenci albo nawet dilerzy aut z powrotem zainteresowali by się tym sportem zamiast np kopanej:
- Panie a ten samochód to szybki jest?
- W Mistrzostwach Polski odcinki specjalne wygrywa.
- Czy aby nie awaryjny?
- Skądże, zawsze na mecie.
- A bezpieczny?
- Nawet po dachowaniu jechał dalej.

A tak mamy jakieś wydumki samoróbki lub wydumki producenckie nie mające wiele wspólnego z autami drogowymi.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Yrtat » czwartek, 24 mar 2016, 12:05

andrew88 napisał(a):W Adamie R2?
To, że na zagranicznych tablicach, to chyba jeszcze o niczym nie świadczy. W zeszłym roku Clio R3T Byśkiniewicza też nie miało polskich tablic, podobnie było na DS-ie Porębskiego.

Na zdjęciach jest Clio. co do reszty, pewno tak jak mówisz.
Yrtat
A5

Postprzez andrew88 » czwartek, 24 mar 2016, 12:54

Dzięki za odpowiedź :)
Żeby post nie był pusty, to trochę nowych informacji podrzucę.
Karol Braun (Open 2WD), pewnie w Hondzie Civic, potwierdza start w Świdnickim i jeszcze 2-3 rajdach w dalszej części sezonu.
Do GG-CAR SPORT przyjechał jakiś 208 R2: https://www.facebook.com/ggcarsport/pho ... =3&theater
A tu się buduje coś do RSMP: https://www.facebook.com/BaranAutoSerwi ... 2627501794
andrew88
A6

Postprzez versus » czwartek, 24 mar 2016, 14:26

To coś u Piotrka Barana się nie buduje tylko odświeża. To samochód Michała Kozłowskiego.
Rallyborne Okręgowy Biuletyn Rajdowy
http://issuu.com/rallyborne
http://facebook.com/rallyborne
http://rallyborne.pl
versus
N1

Postprzez Taurus » piątek, 25 mar 2016, 19:15

szefa w subru w misztrostwach czech i do tego rzeszowski oraz barbórka
Taurus
N3

Postprzez sebaWRC » piątek, 25 mar 2016, 19:25

Fajnie, że Rzeszowski zaliczą :) Może być dobra obsada na Podkarpaciu !

P.S. https://zapodaj.net/de183443c3deb.jpg.html --> czy tak będzie wyglądała pierwsza część listy na Świdnicki ? Kogo dopisać, a kogo odpisać ? Lepiej podyskutować sobie w taki sposób niż czytać posty nie związane z działem :roll:
www.youtube.com/user/kajto13
www.facebook.com/DominikaMorkaPhotography
sebaWRC
A5

Postprzez żółtodziób » piątek, 25 mar 2016, 20:14

Albo zaczynacie gadać normalnie albo przestaniecie w ogóle dyskutować bo zamknę ten temat. Poki co "tylko" wylatują wasze posty.
żółtodziób
A8

Postprzez andrew88 » piątek, 25 mar 2016, 23:14

sebaWRC napisał(a):P.S. https://zapodaj.net/de183443c3deb.jpg.html --> czy tak będzie wyglądała pierwsza część listy na Świdnicki ? Kogo dopisać, a kogo odpisać ? Lepiej podyskutować sobie w taki sposób niż czytać posty nie związane z działem :roll:

Bardzo prawdopodobna, ale sugerując się najnowszym "WRC", to Bouffier jeszcze nie wszystko ma załatwione (chyba, że start w Wieliczce jest jednak zapowiedzią startów w RSMP i pozyskania nowych sponsorów?), Stec podobnie, Lisowski niby ma startować dopiero od połowy sezonu, a Oleksowicz chyba porzuca starty w Polsce. Poza tym: Borys Boba? :D
EDYCJA: Moim zdaniem dojdzie jeszcze kilka czterołapów. Myślę, że co najmniej Banasiewicz, Serafinowicz, Ingram, Marek Temple i do tego jeszcze kilka Proto.
Ostatnio edytowano piątek, 25 mar 2016, 23:44 przez andrew88, łącznie edytowano 1 raz
andrew88
A6

Postprzez rafalze-ce » sobota, 26 mar 2016, 00:23

Sponsor jednorazowy czy na caly sezon ?
https://www.facebook.com/PLANETEMARCUS/?fref=nf
rafalze-ce
N3

Postprzez gregortest » sobota, 26 mar 2016, 10:06

Jeśli już tak o marzeniach mowa to mnie marzy się prawdziwa klasa aut produkcyjnych w rajdach. Żadne R-ki, N-ki czy inne homologowane auta. Zwykły cywilny samochód poprawiony wyłącznie w zakresie bezpieczeństwa. Kubły, klatka, szelki, system gaśniczy, hamulce, opony i amortyzatory ze sprężynami. Żadnych modów sinika, wymiany skrzyni biegów, sportowych wachaczy czy poliuretanowych poduszek pod silnik. Masz jechać tym co wytwórca przewidział i szanować swój sprzęt.

O tak - ja też o tym marzę ;)
I wtedy było by tanio, pod publikę i efekttownie.
Oraz by wyjszło szydło z worka :)
gregortest
A5

Postprzez Taurus » sobota, 26 mar 2016, 10:38

nie wiem czy wyszło by taniej bo niektóre części nie nadają się do sportu i zużywają się bardzo szybko: np sprzęgło, wahacze czy poduszki i suma sumarum mogłoby wyjść drożej niż jak by założyć sportowe odpowiedniki. ale ja nie startuje to nie wiem, może niech się ktoś wypowiem z doświadczeniem? ;)
Taurus
N3

Postprzez Bad-i » sobota, 26 mar 2016, 10:46

Taka pseudo rajdowka nie wytrzymała by jednego dnia w RSMP
Bad-i
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP