Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez martin.h » wtorek, 9 lut 2016, 23:55

Ale wyobrażacie sobie rajdówki na kolcu jadące po szutrze/błocie? Przecież to będzie istna przeprawówka, która zupełnie wypaczy wyniki bo ktoś chce "igrzysk". Nie mówiąc już o bezpieczeństwie, które FIA podobno mocno promuje :roll: A za 2-3 dni po zapoznaniu będzie jeszcze gorzej :wink:
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 10 lut 2016, 00:05

Moze byc naprawde wielka przeprawa i rajd bedzie przypominal walke o przetrwanie. Nie chce nawet sobie wyobrazac stanu drog jak przejedzie kilka wurcow :roll: odwolanie byloby wielka strata, ale z drugiej strony ciagniecie rajdu w takich warunkach to takie bardzo bardzo na sile. Teraz mysle jednak, ze rajd juz pojdzie, podjeli decyzje. Z tego co slyszalem zapowiadaja spadek temperatury, moze to troche uratuje sytuacje.

Tak czy inaczej, koniec rajdu Szwecji moim zdaniem jest juz pewny, czego absolutnie nie lubie, bo to jednak wspanialy rajd. Chcac jednak organizowac rajdy zimowe, trzeba sie chyba przeniesc bardziej na polnoc, bo niestety w obecnych czasach pogoda robi sie coraz bardziej kaprysna...
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Karol » środa, 10 lut 2016, 01:01

martin.h napisał(a):Ale wyobrażacie sobie rajdówki na kolcu jadące po szutrze/błocie? Przecież to będzie istna przeprawówka, która zupełnie wypaczy wyniki bo ktoś chce "igrzysk". Nie mówiąc już o bezpieczeństwie, które FIA podobno mocno promuje :roll: A za 2-3 dni po zapoznaniu będzie jeszcze gorzej :wink:

No i to jest właśnie dla mnie definicja rajdu robionego na siłę, ze względu na nacisk promotora :wink: Czyli naginanie tak szeroko przecież propagowanego bezpieczeństwa w imię zapisów kontraktowych. Jedynym logicznym rozwiązaniem jest odwołanie, rywalizacji nie uratują, WRC jakoś przejadą ale dalsze klasy to będzie survival. Wydaje mi się, że w tym momencie organizatorzy są trochę w potrzasku. Puszczą rajd ze względu na naciski i już widzę oburzenie jak wyniki będą totalnie wypaczone, a samego ścigania tyle co nic, i tutaj niesmak może być zarówno ze strony zawodników jak i kibiców. Z drugiej strony odwołanie rajdu to proszenie się o wojenkę z promotorem. Tak, źle a tak jeszcze gorzej :)
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez gregortest » środa, 10 lut 2016, 08:21

Od dzisiaj w nocy - 5 C. Opady śniegu dzisiaj w nocy i to spore.
W piątek - 10 C, sobota -15 C.
Rajd pójdzie.
gregortest
A5

Postprzez bimber » środa, 10 lut 2016, 20:23

tak pare godzin temu wyglądała pogoda w okolicy rajdu. foto z facebookowej strony o Kubicy... myśle że jeżeli będzie pogoda na minusie i będzie tak sypało jak chociażby u mnie za oknem to rajd pewnie pójdzie.

Obrazek
bimber
N3

Postprzez DonCorrado » środa, 10 lut 2016, 21:13

Co nie zmienia faktu ze na drodze będzie szuter i koleiny ...
DonCorrado
A6

Postprzez woytek » środa, 10 lut 2016, 21:33

Sołowow i Kołtun wycofali zgłoszenia...
woytek
N3

Postprzez Loeb1987 » środa, 10 lut 2016, 21:38

woytek napisał(a):Sołowow i Kołtun wycofali zgłoszenia...

Nie dziwię się. Chcieli pojechać rajd zimowy dla zabawy. O nic nie walczą.
Loeb1987
A6

Postprzez Mad Max » środa, 10 lut 2016, 22:36

Loeb1987 napisał(a):

Dokładnie tak, ja się im absolutnie nie dziwię, mieli pojechać rajd dla frajdy a nie się bezsensownie męczyć

http://rajdy.autoklub.pl/news/olsson-od ... rowi,66057
Ja rozumiem że przygotowanie rajdu to ogromne koszty ale Pan Olsson chyba zapomniał kto będzie nadstawiał du*** na odcinkach
Nie chce być złym prorokiem ale próbowanie rozegrania tego rajdu na siłę źle się skończy i nawet jak wyrównają drogi i przywali minus 20 to znacząco to sytuacji nie poprawi.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez martin.h » środa, 10 lut 2016, 23:10

Nie widziałbym tematu gdyby mieli do dyspozycji szutrówki, ale w obecnej sytuacji decyzja jest dla mnie sprzeczna z ogólnym promowaniem bezpieczeństwa, mam nadzieję, że rajdy nie będę znów w każdej telewizji.
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Postprzez Zoe » czwartek, 11 lut 2016, 00:31

Mój pogląd nie będzie zbyt popularny ale... Zastanawiam trochę czy rajdy nie zaczynają tracić tej nuty hardkoru, która nadaje im kolorytu i tak mocno odróżnia od wielu serii wyścigowych gdzie po chwili opadów deszczu zawody się odwołuje...

Na dobrą sprawę to, że droga będzie zniszczona nie jest problemem ani kibiców ani kierowców tylko organizatora i tego jak on się z tym upora po rajdzie.

Zawodnicy mają natomiast zrobić swoje czyli w dużej mierze dopasować się do warunków, a warunki jakie są takie są. Przecież to jest kwintesencja rajdów.

Będzie trudno? Ano będzie.

Całkiem nie tak dawno temu odbywał się taki rajd jak Safari. Było trudno? Ano było. Czy czołówka pękała, że powódź, deszcz i antylopy? Nie pamiętam, ale jeśli jestem w błędzie to proszę przypomnijcie mi.
Zoe
A5

Postprzez miszczu140000 » czwartek, 11 lut 2016, 01:21

Zoe napisał(a):Mój pogląd nie będzie zbyt popularny ale... Zastanawiam trochę czy rajdy nie zaczynają tracić tej nuty hardkoru, która nadaje im kolorytu i tak mocno odróżnia od wielu serii wyścigowych gdzie po chwili opadów deszczu zawody się odwołuje...

Na dobrą sprawę to, że droga będzie zniszczona nie jest problemem ani kibiców ani kierowców tylko organizatora i tego jak on się z tym upora po rajdzie.

Zawodnicy mają natomiast zrobić swoje czyli w dużej mierze dopasować się do warunków, a warunki jakie są takie są. Przecież to jest kwintesencja rajdów.

Będzie trudno? Ano będzie.

Całkiem nie tak dawno temu odbywał się taki rajd jak Safari. Było trudno? Ano było. Czy czołówka pękała, że powódź, deszcz i antylopy? Nie pamiętam, ale jeśli jestem w błędzie to proszę przypomnijcie mi.

No właśnie rajdy właśnie takie powinny być mają być urozmajcone i nie należy w nich patrzyć na warunki pogodowe to jeśli takie są to mają być hardcore tylko wiadomo że takie na asfaltach nie będą i mi właśnie brakuje takich rajdów na przetrawnie coś takiego jak kiedyś Safari po to są ustawienia samochodu i rużne rodzaje opon żeby można było jeździć w czymś takim
miszczu140000
N3

Postprzez Loeb1987 » czwartek, 11 lut 2016, 02:48

Mad Max napisał(a):
Loeb1987 napisał(a):

Dokładnie tak, ja się im absolutnie nie dziwię, mieli pojechać rajd dla frajdy a nie się bezsensownie męczyć

W porównaniu do listy zgłoszeń to na obecną chwilę już nie mamy 7 załóg. Podobno będą kolejne wycofania, ale zawodnicy czekają do piątku.

Co do samego rajdu to gdyby nie to, że to są drogi uczęszczane przez zwykłą ludność, to byłbym za tym żeby jechali całość rajdu.
Loeb1987
A6

Postprzez gregortest » czwartek, 11 lut 2016, 08:45

http://rajdy.autoklub.pl/news/henning-j ... lony,66060

I to jest właściwy komentarz d o tego całego zamieszania.
Ma gość po prostu jaja.

A ZOE masz bardzo dużo racji , bo to zaczyna być powoli śmieszne...
Ten ma za sucho, ten ma za mokro, kutwa, to są rajdy a nie biadolenie jak w F1...
Pamiętam Barbórkę Cieszyńską 2001 :wink:
JAk dopier....śniegu , to nawet zgodzili się na kolce...
A na szwecji są przygotowani do takiego rozwoju sprawy.
Wyrównają po zapoznaniu odcinki, poleją wodą i będzie git.
Pogoda:
http://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_ ... 22&lang=pl

gregortest » wtorek, 9 lut 2016, 08:21

A ja odwołałem wyjazd..
Może się okazać, że za dużo nie będzie co oglądać.... :?
znajomi przysłali fotki..lipa...
gregortest
A5

A ja już żałuję swojej decyzji... :(
Bo może się okazać, że to jeden z lepszych rajdów w sezonie.
gregortest
A5

Postprzez Sylwek_GSi » czwartek, 11 lut 2016, 09:25

Gregor słusznie piszesz.
Organizatorzy tez nie są z łapanki, i skoro tyle przeciągali to widocznie mieli ku temu powody.
Pogoda się poprawiła się nie powinno być dramatu.
Komentarz Solberga mocny :lol:
Sylwek_GSi
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata