Repco Rally Australia

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Repco Rally Australia

Postprzez speedyzxz » piątek, 11 wrz 2015, 18:38

Zostały właściwie dwa oesy do odkurzania a dalej wchodzi w grę kurz, więc VW raczej wiele nie straci
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez adamlen » piątek, 11 wrz 2015, 19:14

Australia ma fajne trasy, ale z punktu widzenia europejskiego kibica rajd zupełnie nie atrakcyjny do śledzenia. Przejrzałem rano wyniki oes po oesie i po emocjach :wink:
Ale przynajmniej zrobili dobrą promocję na WRC+ i na 30 dni można za 0,99E wykupić, więc wystarczy na Korsykę jeszcze.

Na początku zaskoczył mnie Sordo, ale faktycznie czyszczenie ma tutaj większe znaczenie jak w innych rundach, w końcu Ogier może sobie słusznie tym razem ponarzekać. Latvala daje radę, ale może być ciężko pokonać Seba. Jeśli nie będzie wypadków, szykuje się pudło dla VW.
Neuville coś się znów długo rozkręca a Fordy nie widoczne.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Sylwek_GSi » piątek, 11 wrz 2015, 19:49

adamlen napisał(a):Jeśli nie będzie wypadków, szykuje się pudło dla VW.

100% racji, w zasadzie tylko wpadki i wypadki uniemożliwiają VW zdobywania całego podium. W normalnych warunkach konkurencja walczy o miejsca od 4 w dół.
Mam nadzieje że Nueville przeprosi sie z Citroenem i znow zacznie walczyć o coś więcej niz obecnie, lub i20 2016 mu to umożliwi.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez seal » sobota, 12 wrz 2015, 07:58

pierwsza 5-ka w 10-ciu sekundach! Teraz 51 km, prawie pół rundy RSMP ;-)
seal
A5

Postprzez speedyzxz » sobota, 12 wrz 2015, 11:46

Jest ciasno w czołówce, chyba będzie trzeba się zerwać w nocy i prześledzić co się dzieje na bieżąco :D
speedyzxz
S1600

Postprzez Shaitan » sobota, 12 wrz 2015, 12:21

Meeke jedzie koncertowo, ale i tak pierwszy po dwóch dniach zmagań jest Ogier i to on jutro będzie miał najkorzystniejszą pozycję na drodze. Póki co wszyscy jadą w miarę spokojnie i obyło się bez większych dramatów. Świetnie póki co także Paddon i zapowiada się, że uda mu się zrealizować jego cel na ten rajd jakim było miejsce w top-5.

Levebvre tak jak można było przypuszczać odstaje, ale jakiegoś dramatu na pewno nie ma.

Mam nadzieję, że Meeke utrzyma podium, bo na to zasługuje, podobnie jak na miejsce w przyszłym roku. Pod względem prędkości jestem przekonany, że jest to obecnie Top-3 na świecie.
Shaitan
N3

Postprzez Nox2 » sobota, 12 wrz 2015, 12:26

Może ktoś z was da radę sensownie wyjaśnić, po co FIA organizuje rajd na końcu Świata w którym startuje 21 aut?
Nox2
N1

Postprzez speedyzxz » sobota, 12 wrz 2015, 13:16

Hmm, wydaje mi się dlatego że są to Mistrzostwa ŚWIATA, poza jadą tam jeszcze australijskie mistrzostwa :)
Problem jest w tym że promotor nie robi nic żeby WRC się stało jednym z najlepszych miejsc do ulokowania reklamy
speedyzxz
S1600

Postprzez jacko » sobota, 12 wrz 2015, 14:07

Nox2 napisał(a):Może ktoś z was da radę sensownie wyjaśnić, po co FIA organizuje rajd na końcu Świata w którym startuje 21 aut?

nie martw sie w przyszlym roku odejdzie korsyka gdzie w tym roku jest ponad 130 zgłoszeń i zastapia to chinami gdzie bedzie kilka fabryk i kilku chińczyków ;) oczywiście wypadnie jakiś rajd asfaltowy no bo w końcu mamy szutrowe MŚ :)
jacko
A5

Postprzez DonCorrado » sobota, 12 wrz 2015, 14:28

Jak Australia bedzie ostatnia w sezonie to moze byc jeszcze gorzej z frekwencja, choc oczywiscie fabryki i tak pojada.
DonCorrado
A6

Postprzez jacko » sobota, 12 wrz 2015, 15:46

DonCorrado napisał(a):Jak Australia bedzie ostatnia w sezonie to moze byc jeszcze gorzej z frekwencja, choc oczywiscie fabryki i tak pojada.

lista startowa na niedziele
http://t.co/Sg6wWi7cDT
10 fabryk + bertelli wrc, 6 wrc2 (głównie arabowie i lokalsi), 6 lokalsow w ośkach, myśle, ze w chinach bedzie ponizej 20
jacko
A5

Postprzez Diwados1 » sobota, 12 wrz 2015, 19:15

Właśnie sie skończyła relacja na żywo z Australii, Meek musi zdrowo naginać możliwości Citroena, ze jako jedyny tak naprawdę w tym roku jest w stanie wolksvageny objeżdżać, kurde fajne trasy, płynne, szybkie ale tam prawie wogole nie ma kibicow przy trasach.....wiem, ze WRC ale jechać na drugi końiec swiata, na inny kontynent a tu brak publiki......ktora jest nieodzownym elementem tego sportu hm chyba trzeba sie mocno nad tym zastanowić....takie jest moje zdanie, Paddon z każdym kolejnym rajdem imponuje tempem ale i fajnie sie go słucha, bardzo wyważone i rzeczowe wypowiedzi z jego strony
Diwados1

Postprzez mr00wa » sobota, 12 wrz 2015, 21:52

Diwados1 napisał(a):Właśnie sie skończyła relacja na żywo z Australii, Meek musi zdrowo naginać możliwości Citroena, ze jako jedyny tak naprawdę w tym roku jest w stanie wolksvageny objeżdżać, kurde fajne trasy, płynne, szybkie ale tam prawie wogole nie ma kibicow przy trasach.....wiem, ze WRC ale jechać na drugi końiec swiata, na inny kontynent a tu brak publiki......ktora jest nieodzownym elementem tego sportu hm chyba trzeba sie mocno nad tym zastanowić....takie jest moje zdanie, Paddon z każdym kolejnym rajdem imponuje tempem ale i fajnie sie go słucha, bardzo wyważone i rzeczowe wypowiedzi z jego strony

Prostując: to była retransmisja OS Valla 1, który odbył się poprzedniej nocy naszego czasu. Co ciekawe, pierwszy przejazd Wedding Bells ma być o 1:00 w PSE na żywo, ale w aktualnym programie nie widzę relacji na żywo z Power Stage o 5:00, a będzie jedynie retransmisja tego odcinka o 15:30 w PSN. Miejmy nadzieję, że brak relacji na żywo z Power Stage to jedynie przeoczenie i o 5:00 nad ranem będzie okazja oglądać ten odcinek na żywo, choć szanse są dość nikłe.

Może i publiki niemalże brak, ale MŚ muszą być też na innych kontynentach, a im więcej pozaeuropejskich rund, tym lepiej, bo zawsze będzie większa różnorodność, tak jak asfalty i betony w Chinach za rok (jak się uporają z problemami organizacyjnymi). Myślę, że 6 rund pozaeuropejskich przy 13-14 rajdach w sezonie rozgrywanych w systemie parowym (tak jak planowano) byłoby dobrym rozwiązaniem i takimi rundami byłyby: Meksyk-Argentyna, Australia-Nowa Zelandia oraz Chiny-Japonia. Wiem, że takie rozwiązanie nie przejdzie, ale ściganie się głównie w Europie mogłoby się troszkę znudzić, choć tam jest największe audytorium rajdowe.

Co do rywalizacji, to przyznam, że jest mega ciekawie i walka o zwycięstwo będzie pasjonująca, ale zapewne skończy się tym, że Volkswageny zajmą całe podium i w Australii skończy się gra o tytuły mistrzowskie na najwyższych szczeblach, a Meeke być może straci dość sporo czasu na jednym z odcinków, choć nie życzę mu źle, jednak obawiam się, że znowu coś wywinie i tym samym dni Brytyjczyka w Citroenie będą policzone. Co do Paddona, to z całą pewnością zasłużył na jedno z dwóch miejsc w głównym zespole Hyundaia czy nawet Citroena. Ostatnie rajdy pokazują, że jest już szybkim i solidnym kierowcą, który może dać zespołowi dużo pożytku i sukcesów. Lefebvre moim zdaniem nie jest jeszcze gotowy na główny team Citroena, choć pokazuje dość solidne tempo i przyszły sezon jako kierowca nr 3 byłby najlepszym przygotowaniem do wypłynięcia na najgłębsze wody. Chyba że Paddon nie przejdzie do Citroena, a Meeke opuści zespół, to wtedy Francuz od razu będzie punktował dla zespołu.
mr00wa
N1

Postprzez Diwados1 » sobota, 12 wrz 2015, 22:55

Przy połowie rund pozaeuropejskich kolego mr00wa to by oznaczało spadek popularności tego sportu, 6 rund poza Europa, gdzie tak na prawdę ten sport cieszy sie powodzeniem i dużym zainteresowaniem oznaczało by pozbawianie swoich wiernych fanów ich emocji, bo ani w Chinach (przy słusznej koncepcji organizacji tam rundy WRC mimo tych kłopotów z autami jeżdżącymi po oesach przed startem) ani w Australii (co widzimy na oesach podczas transmisji czy tez retransmisji; myślałem, ze leci na żywo:) a juz tym bardziej w USA ( bo jak sadze przy 6 rundach poza Europa o których piszesz to tam tez by trzeba było to zrobic bo Afryki i bliskiego wschodu nie liczę to sorry ale nie znajduje to sensu) rajdy od zawsze miały swoją kolebkę w Europie, tak było i będzie co nie oznacza braku rund np w Chinach do których nam bliżej, niż do Australii
Diwados1

Postprzez DonCorrado » sobota, 12 wrz 2015, 23:36

Co prawda kazdy ma swoje zdanie i gust ale NA SILE nie róbmy sie az tak dobrzy i nie wypychajmy tego sportu poza europe, dla nas lepiej :)
DonCorrado
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata