Neste Rally Finland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Neste Rally Finland

Postprzez Dani » sobota, 1 sie 2015, 09:12

Robert dzisiaj otwierając stawkę traci niecałe 0.5s na km do najlepszego Ogiera. Ewidentnie widać progres w ostatnich rajdach. Mam nadzieję, że w przyszłym roku fabryka typu Hyundai (chociażby w 3 samochodzie) odważy się zatrudnić Roberta, aniżeli trzymać słabego i bez perspektyw Sordo.
Dani
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 1 sie 2015, 09:54

Dani napisał(a):Robert dzisiaj otwierając stawkę traci niecałe 0.5s na km do najlepszego Ogiera. Ewidentnie widać progres w ostatnich rajdach. Mam nadzieję, że w przyszłym roku fabryka typu Hyundai (chociażby w 3 samochodzie) odważy się zatrudnić Roberta, aniżeli trzymać słabego i bez perspektyw Sordo.

"Słaby" Sordo już 4 razy był w pierwszej 6 rajdu, a poza tym z tego co pamiętam to ma on kontrakt na przyszły rok na wszystkie rajdy w Hyundaiu.
Poza tym jest dość mokro więc otwieranie trasy bardziej premiuje niż przeszkadza. Moim zdaniem tempo Roberta pozwala na okolice 8 miejsca jeśli nikt nie wydzwoni. Jak na prywatnego kierowce to przyzwoity wynik. Martwią tylko t ciągłe awarie. Nie wiem czego mogą wynikać ale inni aż tylu problemów nie mają.
Mam nadzieję, że ktoś z VW jeszcze nawywija coś przed metą a na pudło wskoczą 2 DS-y. Raczej ciężko będzie Krisowi czy Madsowi dogonić Polówki w równej walce. Może się to da nich zakończyć przygodą poza drogą.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez jacko » sobota, 1 sie 2015, 10:08

ZbyszekChaosu napisał(a):
jacko napisał(a):zobaczcie co evans zrobił z kluczem, pomysłowy skubaniec ;)
https://pbs.twimg.com/media/CLQraUEWgAAxbvq.jpg:large

To są te smaczki dnia bez serwisu :)

moze i tak, ale lepszym pomyslem jednak jest jak dla mnie serwis i ogladanie wiekszej ilosci rajdowek przez caly dzien, przynajmniej gdybym byl na miejscu :)

a tutaj fajny filmik jak to finowie po kazdym wypadnieciu w ciagu kilku sekund jest 10 chłopa wokół rajdówki, liny etc i od razu wraca na trase :)
https://www.youtube.com/watch?v=ibVBvPi56dY

ZbyszekChaosu napisał(a):(...)Poza tym jest dość mokro więc otwieranie trasy bardziej premiuje niż przeszkadza.(...)

byc moze jest coś w tym co piszesz, bo na 13. OSie RK szedl po zwyciestwo nawet na ostatnim splicie mial przewage na VWagenami, ale zaliczyl lekkiego offa gdy sie zdekoncentrowal myslac ze ma kapcia, przynajmniej tak to okreslil, szkoda bylby pierwszy zwycieski OS na szutrze, chociaz ta sytuacja to predzej niweluje przewage sprzetowa polo nad fiesta
Ostatnio edytowano sobota, 1 sie 2015, 10:33 przez jacko, łącznie edytowano 1 raz
jacko
A5

Postprzez Cairo » sobota, 1 sie 2015, 10:29

ZbyszekChaosu napisał(a):
jacko napisał(a):zobaczcie co evans zrobił z kluczem, pomysłowy skubaniec ;)
https://pbs.twimg.com/media/CLQraUEWgAAxbvq.jpg:large

To są te smaczki dnia bez serwisu :)

Dla mnie żaden smaczek. Jakby to uszkodzenie wystąpiło na 1km przed końcem ostatniego odcinka przed serwisem, również musiałby się ratować w ten sam sposób żeby dojechać do serwisu. Również jestem zdania, że tak dużo km oesowych bez serwisu nie jest dobrym pomysłem, po prostu szkoda mi zawodników, którzy bardzo dużo tracą z jakiś błahych powodów. (
Każdy ma inne spojrzenie.
www.cairo.com.pl - części do samochodów marki Honda - Kraków
Cairo
N2

Postprzez maciotacio » sobota, 1 sie 2015, 10:49

Proponuję jeszcze spojrzeć na temperatury jakie są na rajdzie. Pirelli są bardziej miękkie od Michelinów.
Ochroniarze poubierani w kurtki
Obrazek

RK miał przewagę na poprzednim odcinku (SS12), na tym wg Ogiera było "a lot of loose in narrow parts"
maciotacio
N2

Postprzez viper » sobota, 1 sie 2015, 10:55

Mnie sie wydaje ze kubica poniewaz nie ma juz nic do ugrania zaczyna swoja taktyke tzn. Jego szybkosc zaczyna byc wiekasza niz umiejetnosci. Zobaczy jak to sie tym razem skonczy.
viper
S2000

Postprzez jarauto » sobota, 1 sie 2015, 10:57

tak samo jak każdym poprzednim razem,
zebraniem nowych doświadczeń najlepszego sortu, czyli takich z jazdy na limicie :P

edit:
po tempie Tanaka widać, że próbuje dogonić Hyundaie - ciekawe czy się wybronią.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Unusual_sarcasm_notice.jpg
jarauto
N2

Postprzez viper » sobota, 1 sie 2015, 11:11

jarauto napisał(a):tak samo jak każdym poprzednim razem,
zebraniem nowych doświadczeń najlepszego sortu, czyli takich z jazdy na limicie :P

edit:
po tempie Tanaka widać, że próbuje dogonić Hyundaie - ciekawe czy się wybronią.

Moim zdaniem nie , ale ten hyunday to i padaka. Jak trafi do niego kubica to bedzie mial gorsze wyniki niz we fordzie pod wzgledem szybkosci.
viper
S2000

Postprzez Cairo » sobota, 1 sie 2015, 11:30

viper napisał(a):Mnie sie wydaje ze kubica poniewaz nie ma juz nic do ugrania zaczyna swoja taktyke tzn. Jego szybkosc zaczyna byc wiekasza niz umiejetnosci. Zobaczy jak to sie tym razem skonczy.

Zapewne jakimś urwanym kołem lub rolką, dzięki temu doświadczenie Roberta w jeździe na limicie zwiększy się więc bardzo mnie to cieszy. Jeżeli do niczego takiego nie dojdzie będę rozczarowany, że Robert nie jedzie wszystkiego i nie próbuje poznać granicy.
www.cairo.com.pl - części do samochodów marki Honda - Kraków
Cairo
N2

Postprzez viper » sobota, 1 sie 2015, 11:39

Cairo napisał(a):
viper napisał(a):Mnie sie wydaje ze kubica poniewaz nie ma juz nic do ugrania zaczyna swoja taktyke tzn. Jego szybkosc zaczyna byc wiekasza niz umiejetnosci. Zobaczy jak to sie tym razem skonczy.

Zapewne jakimś urwanym kołem lub rolką, dzięki temu doświadczenie Roberta w jeździe na limicie zwiększy się więc bardzo mnie to cieszy. Jeżeli do niczego takiego nie dojdzie będę rozczarowany, że Robert nie jedzie wszystkiego i nie próbuje poznać granicy.

Jak zakonczy z urwanyym kolem tzn. Ze sie nic nie nauczyl, bo chcac trafic do fabryki musi pokazac ze konczy rajdy i nie mowie oczywiscie o defektach tak jak na tym rajdzie.
viper
S2000

Postprzez Sebekrally » sobota, 1 sie 2015, 11:49

Rajdy to nie sport na taktykę tylko walkę, osobiście uważam że tak długi dzień bez serwisu jest bez sensu przykład Roberta pokazuje to dobitnie. Bardzo żałuje że Robert już może tylko walczyć o oesowe wyniki, ale od początku pokazuje bardzo dobre tempo, właściwie jest najszybszym fordem, a straty na poziomie 0,5s/km do zwycięzcy na odcinku są rewelacją. Czapki z głów panowie tak szybkiego polskiego drivera jeszcze nie było. Co do 40km testowych przed rajdem to ktoś dał dobry przykład z okrążeniem instalacyjnym w F1, zobaczcie jakie różnice Robert musi niwelować do czołówki, (budżet, testy, auto, zespół) wszystko jest na niższym poziomie niż fabryka. Czekam z niecierpliwością na Niemcy, myślę że tam będzie mega ciekawie.
Sebekrally
A5

Postprzez DonCorrado » sobota, 1 sie 2015, 12:00

Są lepsze i słabsze momenty, ale progres jest i to wg mnie spory.
DonCorrado
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 1 sie 2015, 12:01

Sebekrally napisał(a):Rajdy to nie sport na taktykę tylko walkę, osobiście uważam że tak długi dzień bez serwisu jest bez sensu przykład Roberta pokazuje to dobitnie. Bardzo żałuje że Robert już może tylko walczyć o oesowe wyniki, ale od początku pokazuje bardzo dobre tempo, właściwie jest najszybszym fordem, a straty na poziomie 0,5s/km do zwycięzcy na odcinku są rewelacją. Czapki z głów panowie tak szybkiego polskiego drivera jeszcze nie było. Co do 40km testowych przed rajdem to ktoś dał dobry przykład z okrążeniem instalacyjnym w F1, zobaczcie jakie różnice Robert musi niwelować do czołówki, (budżet, testy, auto, zespół) wszystko jest na niższym poziomie niż fabryka. Czekam z niecierpliwością na Niemcy, myślę że tam będzie mega ciekawie.

Masz oczywiście w większości rację ale nie zapominaj, że wg plotek RK miał szanse na angaż w 3 fabrykkach i wszystkie odrzucił. W każdej plotce jest trochę prawdy więc Kubica musi niwelować różnice na własne życzenie. Oby tylko ustabilizował formę i nie uciekł nam z powrotem na tor...
Z grubsza rajd nam się wczoraj poukładał, teraz mamy już bardziej taktyczne podejście zawodników do swojego tempa. Jutro wyjaśni nam się pewnie jeszcze kwestia czy wygra Ogier czy Latvala.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez jacko » sobota, 1 sie 2015, 12:10

ZbyszekChaosu napisał(a):(...) wg plotek RK miał szanse na angaż w 3 fabrykkach i wszystkie odrzucił. (...)(

mamy 3 fabryki: VW, Citroen,Hyundai i mowisz, ze chcieli go do kazdej z nich ?
jacko
A5

Postprzez madman » sobota, 1 sie 2015, 12:12

Chcę się mylić, ale czuję w kościach dzwona Latvali. Rok temu miał mnóstwo szczęścia z tym amortyzatorem, zobaczymy tym razem... Walka przepiękna, oby tak dalej.
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata