Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez Witcher1990 » środa, 24 cze 2015, 15:25

"Różnorodność odcinków podnosi poziom trudności i sprawia, że pewne rzeczy przychodzą dopiero z doświadczeniem. W wyścigach jest inaczej, bo tam debiutant może przejechać 60-70 okrążeń po torze i się go nauczyć. W rajdach potrzeba dwóch trzech lat, aby szybko jeździć, a na to też nie wszyscy mają szansę, gdyż wtedy zaczyna decydować sprzęt."

http://wrc.net.pl/kubica-podsumowuje-sardynie/- wywiad z RK

"Tegoroczny Rajd Polski będzie moim trzecim startem w tej imprezie - powiedział Robert Kubica. - Rajd jest bardzo znany, ale dla mnie to głównie nowy rajd. Większość tras będzie nowa. Tylko niektóre fragmenty powtarzają się z poprzednich lat. Będzie to nowe wyzwanie."

http://rajdy.autoklub.pl/news/wykonac-d ... ote,62032- konferencja

Nie mam zamiaru tu niczego prowokować ale mnie to już na prawdę zaczyna irytować jego podejście bo jeździ już 3ci rok, a więc spełnił swój warunek "2-3lat" a zobaczcie, że przed praktycznie każdą imprezą mówi, że trasa zmieniona, że będzie to dla niego nowy rajd... W sumie na taką ilość dzwonów to się nie dziwię, że każdy jest nowy...
Już na prawdę nie wiem co mam o nim myśleć, chciałbym mu kibicować ale takie gadki do mnie nie przemawiają...
Witcher1990
A6

Postprzez Mariusz » środa, 24 cze 2015, 16:59

No właśnie, nie myśl za dużo, jak chcesz kibicować to kubicuj, jak nie to nie, a jak chcesz go zobaczyć na żywo to staraj się siedzieć na pierwszych odcinkach, bo pod koniec każdego dnia w większości przypadków go już nie ma :)
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez DonCorrado » środa, 24 cze 2015, 21:06

Witcher1990 napisał(a):
Nie mam zamiaru tu niczego prowokować ale mnie to już na prawdę zaczyna irytować jego podejście bo jeździ już 3ci rok, a więc spełnił swój warunek "2-3lat" a zobaczcie, że przed praktycznie każdą imprezą mówi, że trasa zmieniona, że będzie to dla niego nowy rajd... W sumie na taką ilość dzwonów to się nie dziwię, że każdy jest nowy...
Już na prawdę nie wiem co mam o nim myśleć, chciałbym mu kibicować ale takie gadki do mnie nie przemawiają...

No ale rownie dobrze moglby mowic ze to stary rajd ale 90% trasy jest dla niego nowe. Nie klamie, tak mowi i tyle. Nie przesadzajmy. Juz samo podejscie, ze gosc irytuje bo mowi ze ciagle wszystko jest dla niego nowe jest podejrzane, poniewaz On nigdy nie powiedzial ze bedzie NAJLEPSZY ani nie ma tego na czole napisane, nigdy nie pompowal balona, otoczka pompuje balon, i przez ta otoczke on obrywa. Gdyby to jakis pacholek jezdzil tak jak on, to by znowoz teksty byly ze sie wozi za swoje a moglby ta kase dac na kogos lepszego.
DonCorrado
A6

Postprzez viper » środa, 24 cze 2015, 22:11

Witcher1990 napisał(a):"Różnorodność odcinków podnosi poziom trudności i sprawia, że pewne rzeczy przychodzą dopiero z doświadczeniem. W wyścigach jest inaczej, bo tam debiutant może przejechać 60-70 okrążeń po torze i się go nauczyć. W rajdach potrzeba dwóch trzech lat, aby szybko jeździć, a na to też nie wszyscy mają szansę, gdyż wtedy zaczyna decydować sprzęt."

http://wrc.net.pl/kubica-podsumowuje-sardynie/- wywiad z RK

"Tegoroczny Rajd Polski będzie moim trzecim startem w tej imprezie - powiedział Robert Kubica. - Rajd jest bardzo znany, ale dla mnie to głównie nowy rajd. Większość tras będzie nowa. Tylko niektóre fragmenty powtarzają się z poprzednich lat. Będzie to nowe wyzwanie."

http://rajdy.autoklub.pl/news/wykonac-d ... ote,62032- konferencja

Uważaj bo ja za podobny tekst dostałem dzisiaj bana :), dlatego pozwolisz, ze oficjalnie nie przytakne. Kibicować mu mozesz, nawet trzeba kazdemu rodakowi kibicować , choc szkoda ze ta suma pieniędzy kosciuszki + Kubicy z 5 lat wstecz nie poszła w kajetanowicza.
viper
S2000

Postprzez Mariusz » środa, 24 cze 2015, 22:41

Tak z ciekawości, co takiego 5 lat temu wskazywało, że Lotos powinien zainwestować w karierę europejską i światową Kajtka zamiast Michała?
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez viper » środa, 24 cze 2015, 22:52

Mariusz napisał(a):Tak z ciekawości, co takiego 5 lat temu wskazywało, że Lotos powinien zainwestować w karierę europejską i światową Kajtka zamiast Michała?

Ty lubisz mi zadawać pytania :)
Popatrz na wyniki kajetanowicza od 2008 do powiedzmy 2011 to sie dowiesz. O wcześniejszych osiągnięciach pojedynczych gdzie juz wiadomo było ze jest szybko co prawda na polskim podwórku nie wspomnę. Kosciuszko przede wszystkim nie wykazał sie nawet na swoim podwórku.
viper
S2000

Postprzez jacko » środa, 24 cze 2015, 22:59

Mariusz napisał(a):No właśnie, nie myśl za dużo, jak chcesz kibicować to kubicuj, jak nie to nie, a jak chcesz go zobaczyć na żywo to staraj się siedzieć na pierwszych odcinkach, bo pod koniec każdego dnia w większości przypadków go już nie ma :)

DonCorrado napisał(a):No ale rownie dobrze moglby mowic ze to stary rajd ale 90% trasy jest dla niego nowe. Nie klamie, tak mowi i tyle. Nie przesadzajmy. Juz samo podejscie, ze gosc irytuje bo mowi ze ciagle wszystko jest dla niego nowe jest podejrzane, poniewaz On nigdy nie powiedzial ze bedzie NAJLEPSZY ani nie ma tego na czole napisane, nigdy nie pompowal balona, otoczka pompuje balon, i przez ta otoczke on obrywa. Gdyby to jakis pacholek jezdzil tak jak on, to by znowoz teksty byly ze sie wozi za swoje a moglby ta kase dac na kogos lepszego.

dobrze powiedziane, bo niektorzy za bardzo sie tym podniecaja jakby od tego czy RK wydzwoni czy tez nie zalezalo czy dostana nastepna wypłate :D

do tego mozna by jeszcze dodac jak "pojechal" po polskich mediach i jego niedoszlym "obiecanym" starcie w rajdzie warminskim
https://www.youtube.com/watch?v=9x8A_HhE93U#t=43
jacko
A5

Postprzez Mariusz » środa, 24 cze 2015, 23:08

viper napisał(a):
Mariusz napisał(a):Tak z ciekawości, co takiego 5 lat temu wskazywało, że Lotos powinien zainwestować w karierę europejską i światową Kajtka zamiast Michała?

Popatrz na wyniki kajetanowicza od 2008 do powiedzmy 2011 to sie dowiesz. O wcześniejszych osiągnięciach pojedynczych gdzie juz wiadomo było ze jest szybko co prawda na polskim podwórku nie wspomnę. Kosciuszko przede wszystkim nie wykazał sie nawet na swoim podwórku.

Patrzę więc na wyniki obydwu i jakbym miał podejmować decyzję np. w 2010 roku to widzę, że Michał ma duże doświadczenie europejskie i dobre wyniki, a Kajtek jest bardzo dobry tylko w Polsce, więc też bym wybrał Michała ;)
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez viper » środa, 24 cze 2015, 23:23

Mariusz napisał(a):
viper napisał(a):

Patrzę więc na wyniki obydwu i jakbym miał podejmować decyzję np. w 2010 roku to widzę, że Michał ma duże doświadczenie europejskie i dobre wyniki, a Kajtek jest bardzo dobry tylko w Polsce, więc też bym wybrał Michała ;)

Ale zawasze miał tempo słabe jak wielu to lubi podkreślać, a bez tempa wyniku światowego nigdy nie bedzie. Po za tym nie dał bym żadnemu zawodnikowi żadnych pieniędzy jezeli nie pokazałby czegoś na własnym podwórku, bo to jest bardziej obiektywny i taka jest kolej rzeczy tzn. Jeżeli młody zawodnik nawiązuje walkę ze starymi lisami na własnym podwórku tzn. Ze wart jest chociaż troche zainteresowania. Roznica jest tylko taka ze koscuszko miał układ z lotosem a był jedynym zawodnikiem w miare młodym jadącym za granica i to wykorzystano bo niby młody i perspektywiczny. Wszyscy jednak wiedza ze duża pula finansowa była z własnych środków. Lotos z tego korzystał bo nie musiał sponsorować wszystkiego, a kluczem do promocji i tak były kupowane relacje po wiadomościach. W Polsce by to nigdy nie przeszło bo kosciuszko byłby powiedzmy na poziomie kasperczyka.
viper
S2000

Postprzez lukasz64fj » czwartek, 25 cze 2015, 07:23

Jeżeli ktoś jest szybki w polsce czy erc wcale nie oznacza, że w wrc byłby w czubie, przykładem np, Nasser, Protasov Bertelli i inni,
Mś to inna bajka np. Kopecky wogóle sie nie podpinał w wrc2 jego podium w sardyni to przypadek, Lefebre juz rok temu okrzyknięty przyszłym mistrzem swiata wogóle nie daje rady, Camilli syzbki był tylko na monte i to wszystko takich przykladów jest mnóstwo,
Zarno
lukasz64fj

Postprzez lukasz64fj » czwartek, 25 cze 2015, 07:25

zapomniałem o Creigu w ERC wygrywa a wrc 2 niestety nie daje rady, a tak na marginesie to poziom w ERC w tym sezonie jest najgorszy od lat, Breen i Kajto, reszta to kelnerzy
Zarno
lukasz64fj

Postprzez Dani » czwartek, 25 cze 2015, 08:45

lukasz64fj napisał(a):zapomniałem o Creigu w ERC wygrywa a wrc 2 niestety nie daje rady, a tak na marginesie to poziom w ERC w tym sezonie jest najgorszy od lat, Breen i Kajto, reszta to kelnerzy

Dokładnie i to jest clue, poza solidnym Breenem, (którego i tak umiejętności nie są jakieś wysokie, bo od 2 lat nie pokazał prawie nic, poza kilkukrotnym objeżdżaniem szoferów w ERC) nie ma żadnego solidnego drivera w cyklu, także wyniki Kajta należy traktować z dużym dystansem.
Dani
N3

Postprzez viper » czwartek, 25 cze 2015, 08:54

lukasz64fj napisał(a):Jeżeli ktoś jest szybki w polsce czy erc wcale nie oznacza, że w wrc byłby w czubie, przykładem np, Nasser, Protasov Bertelli i inni,
Mś to inna bajka np. Kopecky wogóle sie nie podpinał w wrc2 jego podium w sardyni to przypadek, Lefebre juz rok temu okrzyknięty przyszłym mistrzem swiata wogóle nie daje rady, Camilli syzbki był tylko na monte i to wszystko takich przykladów jest mnóstwo,

Oczywiscie, ale jezeli ktos jest wolny w Polsce na pewno nie bedzie szybszy za granica, a ze konomicznego punktu widzenia łatwiej i szybciej to sprawdzić na miejscu, ale przede wszystko łatwiej porownywac sie na własnym podwórku bo zna sie zawodnikow. Po za tym jak zawodnik zaczyna to wiekszosc oesow jest dla niego nowa.
viper
S2000

Postprzez woocasch » czwartek, 25 cze 2015, 09:02

lukasz64fj napisał(a):Jeżeli ktoś jest szybki w polsce czy erc wcale nie oznacza, że w wrc byłby w czubie, przykładem np, Nasser, Protasov Bertelli i inni,

lukasz64fj napisał(a):zapomniałem o Creigu w ERC wygrywa a wrc 2 niestety nie daje rady

Ciekawe jest to jaką krótką krótką rajdową pamięć mają niektórzy, podobno, fani rajdów. Craig Breen wygrał klasyfikację SWRC w 2012, a wcześniej WRC Academy w 2011. A trzeba pamiętać, że rok 2012 był dla Craiga dosyć ciężki i to, że podniósł się po wypadku z Targa Florio Rally i zdołał wygrać tytuł SWRC jest dużym sukcesem. Co oczywiście nie oznacza, że w tym roku mu kibicuje, bo chciałbym aby Kajto dał mu radę w ERC, ale Craig to nie jest byle jaki kierowca, mistrzem świata nie będzie, ale kręcić kierownicą potrafi.

A co do Nassera to jak jeszcze jeździł autem WRC to wielokrotnie kończył rajdy w top 10, najlepszy wynik to bodajże 4 miejsce. Odcinków nie wygrywał, ale ostatni też zawsze nie był. Do tego w zeszłym roku wygrał tytuł w WRC2. Gdy dodasz do tego dwa wygrane Dakary i brązowy medal olimpijski to z całym szacunkiem, ale wg mnie facet daje radę. Może mistrzem świata w WRC nie będzie, ale chciałbym mieć na koncie chociaż połowę jego sportowych sukcesów :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez czarnyolek » czwartek, 25 cze 2015, 09:38

To podkreślanie, że "rajd jest dla mnie nowy" jest trochę na wyrost. Ilu mamy w stawce zawodników, którzy jechali w Polsce w 2009? Ogier, JML, Sordo, Prokop. W 2014 praktycznie dla wszystkich był to nowy rajd, a Kubica był na trasie w 2013. Fakt, odcinki pozmieniane, ale wszędzie tak jest i dla wszystkich zawodników. Zaczyna to trochę przypominać Hołowczyca z lat 90., kiedy to za każdym razem mówił, że jedzie po naukę. Strasznie mnie to wtedy irytowało, bo już na starcie była gotowa wymówka.

Niestety w tym trzecim roku poważnego rajdowania nie wygląda to tak fajnie, jak się zapowiadało. Przyczyny są różne, nie zawsze związane z tym jak RK kręci kierownicą, ale nie każdy kierowca ma drogę usłaną różami. Stąd duża frustracja tych, którzy pokładali nadzieję, że RK w tym roku już będzie się pojawiał na podium i woda na młyn tych co lubią powatarzać A NIE MÓWIŁEM.

Niezależnie od tego biadolenia co RK powinien, a czego nie, znowu na Mazurach będą tłumy Kubicomaniaków, którzy nawet nie wiedzą kto prowadzi w rajdzie ani w ogóle o co chodzi, ale będą szczęśliwi, że zobaczą fiestę Roberta w tumanach kurzu. Jeżeli zobaczą :D
czarnyolek
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne