Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez jacekzu » środa, 8 kwi 2015, 21:07

20 min temu Leszek Kuzaj napisał na fb:
"Kochani!
Trochę mnie tutaj co prawda nie było, ale chyba najwyższa pora zacząć nadrabiać zaległości :))
Co Wy na to? "

Czyżby wielki powrót?????????
jacekzu

Postprzez slivex » środa, 8 kwi 2015, 21:16

to może być powrót na fb po ponad roku, oby jednak chodziło o rajdy
slivex
N2

Postprzez brtq » środa, 8 kwi 2015, 21:21

Zapowiedzi powrotu już było kilka, na fb m.in ta https://www.facebook.com/LeszekKuzaj/ph ... =3&theater ;)
brtq
N3

Postprzez adamlen » środa, 8 kwi 2015, 22:25

Kuchar przedstawił barwy, zgodne z tym co widzieliśmy na kombinezonach czy na tym starym Subaru.
Odeszło TRW, doszedł Hengst. Malowanie jak zwykle wyjątkowe. Jeszcze lepiej wyglądało by na 208 T16 :D
Ale nie ma co marudzić, grunt, że konkurencyjne. Szkoda, że Tomasz nie ma możliwości wystartowania okazyjnie gdzieś za granicą, jakaś eliminacja ERC lub chociaż coś w Czechach. Sponsorzy wydają się być dość mocni powinni umożliwić przynajmniej z jeden start w sezonie. Ja bym chętnie zobaczył.
Obrazek
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez woocasch » czwartek, 9 kwi 2015, 09:30

viper napisał(a):
woocasch napisał(a):Kilka lat fajnie budowali zaangażowanie w rajdy i jeżeli teraz z powodu piłki nożnej to zaangażowanie zmaleje to zaprzepaszczą kilka lat swojej pracy, oby tak się nie stało, bo mogą stracić kilku lojalnych klientów ;)

jak zaprzepaszcza jak kopana ogłada w jednym sezonie w Europie 100 albo i 1000 razy wiecej ludzi niz rajdy, a w skali kraju z 500 . To sa oczywiscie liczby wzięte z kosmosu ,ale nie porównywalnie wieksza roznica jest na korzysc piłki. Nic nie zawala moga tylko " niestety " zyskać i ograniczyć jeszcze bardziej fiansowo na rajdy. Mecz Polska Niemcy oglądało 7 mln ludzi w samej Polsce. Porównanie tego do rajdow to nokaut w pierwszej sekundzie.

Wybacz pytanie, ale czy Ty czytasz to do czego się odnosisz czy tylko zerkasz pobieżnie i potem wyrzucasz z siebie swoje teorie? Nigdzie nie pisałem i nie porównywałem zasięgu medialnego piłki nożnej i rajdów, bo wiadomo, że niestety kopacze mają pod tym względem gigantyczną przewagę. Moja wypowiedź dotyczyła ewentualnego, hipotetycznego zmarnowania kilku lat pracy i włożonej kasy w rajdy. Jeżeli np. z powodu sponsoringu reprezentacji piłki nożnej, w przyszłym roku zmaleją fundusze na rajdy, a Kubica czy Kajto z innym sponsorem zaczną osiągać jeszcze większe sukcesy to LOTOS niewiele będzie z tego mieć. Coś tak jak ORLEN z Hołkiem, "podziękowali" mu za współpracę i na podium tegorocznego Dakaru nie było loga ORLEN/Verva. Małysz szybko odpadł i chyba szum medialny wokół jego osoby już przycichł, Dąbrowski niestety poza dwudziestką, Przygoński też daleko. Był moment, że logo ORLEN woził każdy Polak startujący w Dakarze, teraz jest inaczej i mam wrażenie, że ogólnie ich zaangażowanie i pasja do tego rajdu też podupada, ale nie ważne bo o Lotosie była mowa :)
Jeżeli przez kilka ładnych lat LOTOS ładuje kasę w RSMP, WRC i też teraz w ERC, to oby nikt nie wpadł na pomysł zakręcenia kasy, bo trzeba też liczyć, że może rajdy nie mają tylu kibiców co piłka nożna, ale nie liczy się tylko ilość, ale też jakość kibiców. Nie wiem jak Ty, ale ja nigdy niczego nie kupiłem myśląc przy okazji, że ta firma sponsoruję jakąkolwiek drużynę piłki nożnej (a zdarzy się raz na ruski rok jakiś mecz obejrzeć, więc w jakiś tam statystykach widza telewizyjnego pewno mnie czasem ujmą), co innego ze sponsorami "rajdowymi". Gdy mam możliwość wyboru, między firmą zaangażowaną w sporty motorowe, a tą która tego nie robi, to wybieram pierwszą.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez viper » czwartek, 9 kwi 2015, 10:18

woocasch napisał(a):
viper napisał(a):
woocasch napisał(a):Kilka lat fajnie budowali zaangażowanie w rajdy i jeżeli teraz z powodu piłki nożnej to zaangażowanie zmaleje to zaprzepaszczą kilka lat swojej pracy, oby tak się nie stało, bo mogą stracić kilku lojalnych klientów ;)

jak zaprzepaszcza jak kopana ogłada w jednym sezonie w Europie 100 albo i 1000 razy wiecej ludzi niz rajdy, a w skali kraju z 500 . To sa oczywiscie liczby wzięte z kosmosu ,ale nie porównywalnie wieksza roznica jest na korzysc piłki. Nic nie zawala moga tylko " niestety " zyskać i ograniczyć jeszcze bardziej fiansowo na rajdy. Mecz Polska Niemcy oglądało 7 mln ludzi w samej Polsce. Porównanie tego do rajdow to nokaut w pierwszej sekundzie.

Wybacz pytanie, ale czy Ty czytasz to do czego się odnosisz czy tylko zerkasz pobieżnie i potem wyrzucasz z siebie swoje teorie? Nigdzie nie pisałem i nie porównywałem zasięgu medialnego piłki nożnej i rajdów, bo wiadomo, że niestety kopacze mają pod tym względem gigantyczną przewagę. Moja wypowiedź dotyczyła ewentualnego, hipotetycznego zmarnowania kilku lat pracy i włożonej kasy w rajdy. Jeżeli np. z powodu sponsoringu reprezentacji piłki nożnej, w przyszłym roku zmaleją fundusze na rajdy, a Kubica czy Kajto z innym sponsorem zaczną osiągać jeszcze większe sukcesy to LOTOS niewiele będzie z tego mieć. Coś tak jak ORLEN z Hołkiem, "podziękowali" mu za współpracę i na podium tegorocznego Dakaru nie było loga ORLEN/Verva. Małysz szybko odpadł i chyba szum medialny wokół jego osoby już przycichł, Dąbrowski niestety poza dwudziestką, Przygoński też daleko. Był moment, że logo ORLEN woził każdy Polak startujący w Dakarze, teraz jest inaczej i mam wrażenie, że ogólnie ich zaangażowanie i pasja do tego rajdu też podupada, ale nie ważne bo o Lotosie była mowa :)
Jeżeli przez kilka ładnych lat LOTOS ładuje kasę w RSMP, WRC i też teraz w ERC, to oby nikt nie wpadł na pomysł zakręcenia kasy, bo trzeba też liczyć, że może rajdy nie mają tylu kibiców co piłka nożna, ale nie liczy się tylko ilość, ale też jakość kibiców. Nie wiem jak Ty, ale ja nigdy niczego nie kupiłem myśląc przy okazji, że ta firma sponsoruję jakąkolwiek drużynę piłki nożnej (a zdarzy się raz na ruski rok jakiś mecz obejrzeć, więc w jakiś tam statystykach widza telewizyjnego pewno mnie czasem ujmą), co innego ze sponsorami "rajdowymi". Gdy mam możliwość wyboru, między firmą zaangażowaną w sporty motorowe, a tą która tego nie robi, to wybieram pierwszą.

Idzie sie tam gdzie sa lepsze profity, bo w interesach nie ma sentymentów. Jeżeli od piłki wieksze zainteresowanie było by banbinktonem to tam by sie skupiły środki lotosu. Ty myślisz jak kibic sportu motorowego i ok. Tylko, ze w praktyce to kropla w morzu potrzeb tzn. Idąc tym tokiem myslenia jeżeli wielu tak pomyśli jak ty ale beda to kibice piłki to zobacz ile lotos moze zyskać. Nie obraz sie ale dla mnie myślenie w ten sposob to dziecinada " ja nigdy nie kupiłem produktu co sponsoruje kopaczy ", bo ja np. Tankuje tam gdzie uwazam ze paliwo jest dobre jakościowo. Jeżeli kazdy kibic kopaczy myśli jak ty i kupuje produkt ktory sponsoruje jego ulubiony sport to lotos wygrywa " krocie na tym interesie ". Kolego jeżeli lotos wycofa sie z rajdow to kajto ma bardzo poważny problem, bo Kubica sobie poradzi. Lotos to jedna z najbogatrzych firm w Polsce i watpię w to zeby znalazł sie godny następca finansowy, bo na tym z pewnosia bardziej straci środowisko rajdowe niz sam lotos. Z reszta zobacz na stan dzisiejszy nie ma w Polsce " teamu lotos " a to oznacza ze im nie zaleze na polskim rynku rajdowym. Wola kupic relacje po wiadomościach i temat reklamy rozwiązany. Zapewniam cie ze loto wycofując sie nawet definitywnie z rajdow a wchodząc w piłkę zyskuje nie mało nie duzo a kosmicznie wiecej przy obecnym medialnym zamieszaniu w koło rajdow ktore jest zerowe.
viper
S2000

Postprzez toydols » czwartek, 9 kwi 2015, 11:11

woocasch napisał(a):Wybacz pytanie, ale czy Ty czytasz to do czego się odnosisz czy tylko zerkasz pobieżnie i potem wyrzucasz z siebie swoje teorie?

Trafiłeś w sedno. Co zresztą widać po odpowiedzi na twojego posta. :)
Dodam tylko, że kolega viper ma skłonności do oceny na zasadzie - czarne/białe. A przecież "różne są odcienie szarości, od czerni do białości" :)

Natomiast co do Lotosu, to z tego co mi wiadomo, ich strategia reklamowa celuje w dotarcie do jak najszerszej klienteli oraz w budowanie marki. Jak na razie do szerokiej klienteli łatwo u nas dotrzeć poprzez piłkę kopaną. Ale już budowa marki to właśnie sporty motorowe - czyli np. rajdy i żużel.
Z informacji, które mam, domyślam się że są zadowoleni ze współpracy z Kajtem i Kubicą. Szczególnie, że Kubica, bez dodatkowych nakładów na przykład na "pseudorelacje" po wiadomościach, daje im bardzo dużo czasu reklamowego niejako za darmo. Bo jak tylko gdzieś jedzie Kubica, to wszystkie telewizje o tym mówią. Tyle mogę napisać.

Zgadzam się również z tym, że odpuszczenie rajdów po tylu latach inwestowania, byłoby dla Lotosu wyrzuceniem w błoto nakładów poniesionych na te wieloletnie inwestycje. Myślę, że decydenci w Lotosie mają identyczne zdanie. Wydaje mi się też, że Lotos o wiele mądrzej aniżeli Orlen, inwestuje w długofalową reklamę i budowę marki.
toydols
N2

Postprzez viper » czwartek, 9 kwi 2015, 11:39

toydols napisał(a):
woocasch napisał(a):Wybacz pytanie, ale czy Ty czytasz to do czego się odnosisz czy tylko zerkasz pobieżnie i potem wyrzucasz z siebie swoje teorie?

Trafiłeś w sedno. Co zresztą widać po odpowiedzi na twojego posta. :)
Dodam tylko, że kolega viper ma skłonności do oceny na zasadzie - czarne/białe. A przecież "różne są odcienie szarości, od czerni do białości" :)

Natomiast co do Lotosu, to z tego co mi wiadomo, ich strategia reklamowa celuje w dotarcie do jak najszerszej klienteli oraz w budowanie marki. Jak na razie do szerokiej klienteli łatwo u nas dotrzeć poprzez piłkę kopaną. Ale już budowa marki to właśnie sporty motorowe - czyli np. rajdy i żużel.
Z informacji, które mam, domyślam się że są zadowoleni ze współpracy z Kajtem i Kubicą. Szczególnie, że Kubica, bez dodatkowych nakładów na przykład na "pseudorelacje" po wiadomościach, daje im bardzo dużo czasu reklamowego niejako za darmo. Bo jak tylko gdzieś jedzie Kubica, to wszystkie telewizje o tym mówią. Tyle mogę napisać.

Zgadzam się również z tym, że odpuszczenie rajdów po tylu latach inwestowania, byłoby dla Lotosu wyrzuceniem w błoto nakładów poniesionych na te wieloletnie inwestycje. Myślę, że decydenci w Lotosie mają identyczne zdanie. Wydaje mi się też, że Lotos o wiele mądrzej aniżeli Orlen, inwestuje w długofalową reklamę i budowę marki.

Za bardzo sie podniecasz kolegą viperem. Widac,ze stoi Ci on jak kość w gardle. Zluzuj troche to nie bedziesz sie tak napinal.

W interesach jest tak ze mozesz zrezygnować z jednego produktu (nawet jeżeli w niego juz zainwestowałes ) jeżeli drugi da ci zwrot kosztów pierwszego i dodatkowy zarobek, bo to jest prawo rynku i czysta matematyka. to jest wlasnie patrzenie na świat w roznych odcieniach. Idę tam gdzie jest możliwość zwiększenia zarobku.
viper
S2000

Postprzez toydols » czwartek, 9 kwi 2015, 11:51

viper napisał(a):Za bardzo sie podniecasz kolegą viperem. Widac,ze stoi Ci on jak kość w gardle. Zluzuj troche to nie bedziesz sie tak napinal.

Absolutnie się nie podniecam. Podniecają mnie inne rzeczy. Nie napinam się też. Nie stoisz mi też kością w gardle.

viper napisał(a):W interesach jest tak ze mozesz zrezygnować z jednego produktu (nawet jeżeli w niego juz zainwestowałes ) jeżeli drugi da ci zwrot kosztów pierwszego i dodatkowy zarobek, bo to jest prawo rynku i czysta matematyka. to jest wlasnie patrzenie na świat w roznych odcieniach. Idę tam gdzie jest możliwość zwiększenia zarobku.

Przeczytaj pomału to o czym napisaliśmy powyżej, a potem odpowiedz na to co napisaliśmy, a nie na to co wydaje Ci się, że napisaliśmy.
Kroczenie po najmniejszej linii oporu w stronę, gdzie w danej chwili jest możliwość większego zarobku jest krótkowzroczne. Poważne firmy nie zachowują się tak. Owszem, czasem rezygnuje się z czegoś co przynosi mniejsze pieniądze. Ale budowanie wizerunku marki to co innego. To jest inwestycja bardzo długofalowa.
toydols
N2

Postprzez alex555 » czwartek, 9 kwi 2015, 12:42

A to prawda, że frycz wraca na rajdowe trasy ? ktoś ma info ? ktoś coś wie ?
alex555
N2

Postprzez Hubertos » czwartek, 9 kwi 2015, 12:49

Frycz przecież wrócił rok temu, jechał 3 rundy RSMP plus całe Mistrz. Czech. W tym roku przekazał auto i budżet Szejom.
Hubertos
A6

Postprzez alex555 » czwartek, 9 kwi 2015, 13:00

Jak to przekazał budżet ??!! WTF ??
alex555
N2

Postprzez viper » czwartek, 9 kwi 2015, 14:02

toydols napisał(a):Przeczytaj pomału to o czym napisaliśmy powyżej, a potem odpowiedz na to co napisaliśmy, a nie na to co wydaje Ci się, że napisaliśmy.
Kroczenie po najmniejszej linii oporu w stronę, gdzie w danej chwili jest możliwość większego zarobku jest krótkowzroczne. Poważne firmy nie zachowują się tak. Owszem, czasem rezygnuje się z czegoś co przynosi mniejsze pieniądze. Ale budowanie wizerunku marki to co innego. To jest inwestycja bardzo długofalowa.

Jakie długoterminowe porównujac piłkę do rajdow. W jednym sezonie w piłce bedzie większy marketingowy rozgłos firmy niz przez 10 lat w rajdach. Owszem mozna założyć długoterminowe wiązanie marki z zawodnikiem czy klubem,ale tutaj porównujemy dwie zupełnie inne dyscypliny, z ktorych jedna jest na dnie a druga wprost przeciwnie i to nie mowie o dnie wynikowej zawodnikow tylko zainteresowania dyscyplina w skali chociażby kraju. Ja tez jestem za rajdami ale nie mam klapek na oczach i pretensji to firmy ze zmienia założenia bo znalazła inna " lepsza" ścieżkę na promocje. Juz dawno mówiłem ze jak pzm nie zrobi czego marketingowo to firmy beda z rajdow odchodzić. to sie potwierdza i ja im sie nie dziwie. To nie jest kroczenie po najmniejszej lini oporu tylko stwierdzanie faktu. Z obiektywnego punktu widzenia teoretycznie zadna firma handlująca paliwami czy olejami nie powinna sie dotknąć zadnej innej dyscypliny odnośnie promocji ktora nie śmierdzi paliwem. Natomiast praktyka wyglada inaczej bo suma sumarum liczy sie kasa a nie sentymenty.
Chcac to zmienić trzeba promocyjnie zwiekszyć zainteresowanie rajdami w mediach itd. A nie mieć pretensje do firm ze one odchodzą, bo to jest chore myślenie.
viper
S2000

Postprzez versus » czwartek, 9 kwi 2015, 15:44

Osobiście nie zgadzam się z tą wiecznie wałkowaną obecnością rajdów w mediach - jest ich tam coraz więcej, a w mediach elektronicznych wręcz za dużo. Coś o tym napisałem tutaj: http://rallyborne.pl/technologiczna-pulapka/

Sama obecność w mediach nic nie da. Czy sama obecność gimnastyki artystycznej w telewizji spowodowałaby Wasze zainteresowanie tą zapewne wspaniałą dla wielu osób dyscypliną? Potrzebna jest praca u podstaw, czyli np. imprezy na parkingach marketów (na podobnych zasadach jak rajdowe orkiestry, które przyciągają naprawdę wiele osób niezwiązanych z rajdami), zaangażowanie PZM w popularyzację sportów motorowych od najmłodszych lat itp. itd. Samo wciskanie pseudorelacji do mediów to pójście na skróty i takiż efekt.
Rallyborne Okręgowy Biuletyn Rajdowy
http://issuu.com/rallyborne
http://facebook.com/rallyborne
http://rallyborne.pl
versus
N1

Postprzez czarnyolek » czwartek, 9 kwi 2015, 17:57

versus napisał(a):Osobiście nie zgadzam się z tą wiecznie wałkowaną obecnością rajdów w mediach - jest ich tam coraz więcej, a w mediach elektronicznych wręcz za dużo. Coś o tym napisałem tutaj: http://rallyborne.pl/technologiczna-pulapka/

Sama obecność w mediach nic nie da. Czy sama obecność gimnastyki artystycznej w telewizji spowodowałaby Wasze zainteresowanie tą zapewne wspaniałą dla wielu osób dyscypliną? Potrzebna jest praca u podstaw, czyli np. imprezy na parkingach marketów (na podobnych zasadach jak rajdowe orkiestry, które przyciągają naprawdę wiele osób niezwiązanych z rajdami), zaangażowanie PZM w popularyzację sportów motorowych od najmłodszych lat itp. itd. Samo wciskanie pseudorelacji do mediów to pójście na skróty i takiż efekt.

Chyba żartujesz - promowanie motorsportu od najmłodszych lat? Toż to wychowywanie piratów drogowych :D

A na poważnie, to motorsport nie jest sportem dla mas. To była zawsze rozrywka dla ludzi z pieniędzmi. Tak jest też dzisiaj, i zapewne w przyszłości tak pozostanie. Popularność wśród kibiców może spowodować wyłącznie sukces polskich zawodników. Jak Hołek się pokazał w latach 90., to popularność sportu wzrosła. Jak Kubica trafił do F1, to sory, ale nawet moja 60 letnia mama wiedziała że Red Bull ma słaby DSR. Przed sukcesami Małysza skoki były dyscypliną niszową.
Aby rajdy w naszym kraju zyskały popularność to Kubica musi przestać dzwonić i przywieźć kilka porządnych wyników. A z drugiej strony nie jestem pewien, czy tak bardzo cieszyłbym się ze wzrostu popularności rajdów, bo takiego bydła jak na Rajdzie Polski 2013 nie bardzo mam ochotę spotykać.
czarnyolek
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP