Rajd Swidnicki -Krause 2015

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Swidnicki -Krause 2015

Postprzez krzysiek_swrt » sobota, 4 kwi 2015, 17:12

NA Świdnickim taką wizytówką tego rajdu są patelnie walimskie,a prawda jest taka że nawet jak by były zupełnie nowe wszystkie odcinki to i tak kibicom z innych części Polski nie będą się podobać nie wiem z czego to wynika,może z tego że to jeden z najdłużej organizowanych rajdów ,który jest praktycznie co roku od kilkudziesięciu lat mimo że czasem mieli nie małe kłopoty z budrzetem i to jest głównym powodem krytyki.A czasem organizatorzy też potrafią coś zrobić jak np.po katastrofie w Smoleńsku przełożyli termin rajdu o dwa tygodnie a to pewnie było nie mało załatwiania ale się chciało to się dało.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez corados » sobota, 4 kwi 2015, 17:27

Mam podobny poglad na ta sprawe jak Mad-Max, prawda jest taka ze organizatorom Swidnickiego sie nie chce i nikt mi nie udowodni ze jest inaczej. Co roku odgrzewaja te same kotlety, ktore wiekszosc z kierowcow moze jechac bez pilota. Nikt nie wymaga zmiany 100% trasy, ale przynajmniej jeden nowy odcinek powinien sie pojawic, tak jak jest to co roku na Karkonoskim czy Rzeszowskim. Czy mieszkancy w okolicach Jeleniej Gory czy Rzeszowa sa inni niz Ci w okolicach Swidnicy? Przeciez z samorzadami i mieszkancami idzie sie dogadac, ale trzeba to umiec i chciec. Czasami ustapic, zorganizowac jakies spotkanie w lokalnej szkole, porozmawiac z ksiedzem, soltysem itp. Ale jak sie nie da to sie nie da...
corados
A6

Postprzez viper » sobota, 4 kwi 2015, 17:28

Mad Max napisał(a):
viper napisał(a):Popatrz sobie gdzie sa np. Pkc itd. I ci wyjdzie czy np. Pkc z tamtego roku na strefie serwisowej w niedziele jest dokładnie na trasie gdzie tegoroczny niedzielny oes Świdnica. Tak wiec odwracanie trasy to łatwo sie mowi , a w praktyce jestem pewien ze łączy sie z gruba zmiana samych dojazdowek a co za tym idzie harmonogramu czasowego. tak wiec masz odpowiedz dlaczego nie da sie Tak " bezmyślnie odwrocić kierunku " jak tobie sie wydaje.
Cóż w tych dojazdówkach było by innego ?? Kierunek ?? Przecież to ta sama droga tylko w drugim kierunku - Musieli by zmienić harmonogram ?? O Chryste Panie przecież to nie wykonalne... na innych rajdach co roku jest inny harmonogram czyli jednak się da... słabe te Twoje argumenty... ja tego nie kupuję

Oj wiedzy praktycznej to ty za wiele nie masz. Kazdy rajd ma np. Drogi alternatywne itd. Jeżeli w tamtym roku był pkc w miejscu x a wtym dokładnie przez to miejsce idzie odcinek specjalny to juz nie ma możliwości odwrócenia strzałek. Trzeba od nowa dany fragment planować od oesu po nowe pkc w ktorych czas rowniez musi byc skorygowany aż po dojazdowek itd. Czego tu rozumiesz. To nie wyścig amatorów w kamionkach ze scigają sie pod górkę po czym wracają ta sama trasa po przejeździe wszystkich.
viper
S2000

Postprzez Mad Max » sobota, 4 kwi 2015, 17:50

krzysiek_swrt napisał(a):NA Świdnickim taką wizytówką tego rajdu są patelnie walimskie,a prawda jest taka że nawet jak by były zupełnie nowe wszystkie odcinki to i tak kibicom z innych części Polski nie będą się podobać nie wiem z czego to wynika,może z tego że to jeden z najdłużej organizowanych rajdów ,który jest praktycznie co roku od kilkudziesięciu lat i to jest głównym powodem krytyki.
Krzysiek powodem krytyki jest to że nie widać zmian w tym rajdzie, ja już o tym wcześniej pisałem, oczywiście że myśląc Elmot/Świdnicki przychodzą do głowy od razu Patelnie Walimskie i wokół nich można budować taką wizytówkę ale nie robi się tego puszczając os dwa trzy lata z rzędu w taki sam sposób - każdy zdaje sobie sprawę z pewnych ograniczeń "terytorialny" i ja nie mówię o nowych odcinkach (bo jak wyjaśniliśmy sobie wcześniej na nowości nie ma szans) tylko mówimy o różnych konfiguracjach tego co jest dostępne. Viper zarzucił mi że map to można rysować i rysować - tylko że ja na tym co pokazałem poruszam się w obrębie tego terenu po którym rajd jest rozgrywany. Viper użył mało przekonujących argumentów odnośnie zmiany kierunku odcinków więc może ty mi na to pytanie jesteś w stanie odpowiedzieć ??

krzysiek_swrt napisał(a):A czasem organizatorzy też potrafią coś zrobić jak np.po katastrofie w Smoleńsku przełożyli termin rajdu o dwa tygodnie a to pewnie było nie mało załatwiania ale się chciało to się dało.
Tu przytoczyłeś odrobinę skrajną sytuację bo jeśli by tego nie zrobili to cały nakład pracy a przed wszystkim $$$$ został by utracony, więc w tym przypadku to nie były chęci tylko "mus" - i tu oczywiście należą się słowa pochwały i podziękowania że się tego podjęli.

viper napisał(a):Oj wiedzy praktycznej to ty za wiele nie masz.
Na nasze szczęście Ty posiadasz ową tajemną wiedzę i się nią z nami podzielisz...

viper napisał(a):Kazdy rajd ma np. Drogi alternatywne itd. Jeżeli w tamtym roku był pkc w miejscu x a wtym dokładnie przez to miejsce idzie odcinek specjalny to juz nie ma możliwości odwrócenia strzałek. Trzeba od nowa dany fragment planować od oesu po nowe pkc w ktorych czas rowniez musi byc skorygowany aż po dojazdowek itd. Czego tu rozumiesz. To nie wyścig amatorów w kamionkach ze scigają sie pod górkę po czym wracają ta sama trasa po przejeździe wszystkich.
Przepraszam Cię bardzo ale to co przed chwilą napisałeś to jest obowiązek każdego organizatora. Jednym słowem skorzystali z gotowego zamiast zrobić coś od początku??... po mojemu teraz dobitnie udowodniłeś że im się nie chciało tego zrobić i w sumie utwierdziłeś mnie w przekonaniu dlaczego od dobrych kilku lat kierunek rozgrywania rajdu jest północ południe a nie na odwrót.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez viper » sobota, 4 kwi 2015, 18:17

@ Mad Max
No podzieliłem sie a ty nadal tego nie rozumiesz, dlaczego odwrócenie rajdu z poprzedniego roku nie wchodzi w grę.
Co do obowiązku to owszem organizator musi wyznaczać oesy drogi alternatywne itd. Ale niestety rownocześnie wiele rzeczy rowniez od niego zalezy tzn. Jeżeli jest np. oes walim - rosciszow to musi byc zgoda wójta czy burmistrza z tych obydwóch gmin co oznacza ze jeżeli jeden z tych dwoch panów nie zgodzi sie to cały plan tego oesu i całego rajdu idzie w łeb, bo rajd to dojazdówki harmonogram czasowy itd. Im dłuższy oes tym wiecej poparcia władz na papierze jest potrzebne. Byc moze z władzami w danym rejonie nie ma problemu wiec raj w tym rejonie sie rozgrywa systematycznie.
viper
S2000

Postprzez Mad Max » sobota, 4 kwi 2015, 19:06

Viper nie rozumiem bo wyciągane przez Ciebie kolejne "argumenty" są śmieszne i pokazują tylko dobitnie że z problemami z którymi radzą sobie inni organizatorzy (normalnymi problemami każdego organizatora) w Świdnicy sobie poradzić nie potrafią... a ja twierdze że nie chcą bo łatwiej wziąć gotowe rozwiązanie niż spróbować zrobić coś nowego - Ja Ci zadałem proste pytanie na które do tej pory mi nie odpowiedziałeś. Kolejny argument na temat zgód puszczenia odcinka w jedną stronę a nie puszczenia w drugą jest po prostu mistrzowski - skoro wydali pozwolenie na puszczenie odcinka w konkretnym kierunku to śmiem twierdzić że w drugą stronę tez by pozwolili, Rościszów - Walim jedzie w tym roku... według Twojej teorii w drugą stronę było by to nie do wykonania.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez viper » sobota, 4 kwi 2015, 20:17

Mad Max napisał(a):Viper nie rozumiem bo wyciągane przez Ciebie kolejne "argumenty" są śmieszne i pokazują tylko dobitnie że z problemami z którymi radzą sobie inni organizatorzy (normalnymi problemami każdego organizatora) w Świdnicy sobie poradzić nie potrafią... a ja twierdze że nie chcą bo łatwiej wziąć gotowe rozwiązanie niż spróbować zrobić coś nowego - Ja Ci zadałem proste pytanie na które do tej pory mi nie odpowiedziałeś. Kolejny argument na temat zgód puszczenia odcinka w jedną stronę a nie puszczenia w drugą jest po prostu mistrzowski - skoro wydali pozwolenie na puszczenie odcinka w konkretnym kierunku to śmiem twierdzić że w drugą stronę tez by pozwolili, Rościszów - Walim jedzie w tym roku... według Twojej teorii w drugą stronę było by to nie do wykonania.

Ty nadal nie rozumiesz z czego składa sie rajd i ile rzeczy jest po drodze,mzeby dojechać na oes :). Widzisz tylko gole oesy. Nie pogadamy. Zrozumiemy sie z pewnoscia jak wystartujesz w rajdzie. Narka
viper
S2000

Postprzez Mad Max » sobota, 4 kwi 2015, 20:37

viper napisał(a):Ty nadal nie rozumiesz z czego składa sie rajd i ile rzeczy jest po drodze,mzeby dojechać na oes :)
Pewnie się strasznie mocno zdziwisz ale zdaje sobie z tego znakomicie sprawę - zabawne jest to że po raz kolejny próbujesz swoją tajemną wiedzę przekazać podczas tego jednego rajdu. Dziwne jest dla mnie też to że posługujesz się argumentami które dotyczą całej Polski a są zawsze problemem w Świdnicy, w Świdnicy w której są (albo przynajmniej powinni być) najbardziej doświadczeni organizatorzy w kraju, którzy z przytaczanymi przez ciebie "problemami" (które ja widzę jako normalną część organizacji rajdu) powinni poradzić sobie bez najmniejszego wysiłku, to zawsze mają problem... za to ludzie z Rzeszowa potrafią zrobić całkowicie nowy rajd zaczynając od podstaw.

viper napisał(a):Widzisz tylko gole oesy. Nie pogadamy. Zrozumiemy sie z pewnoscia jak wystartujesz w rajdzie. Narka
W takim razie żebyś mógł pogadać to powinieneś zmienić forum na takie dla wtajemniczonych co to startowali albo organizowali...

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez tomy halik » niedziela, 5 kwi 2015, 13:46

No widzisz Mad - gdyby ogranizowanie rajdu było tak proste jak malowanie mapek to pewnie co roku szedł by on innymi trasami. A tak
Pierwszy dzień/ mapka
- pierwszy odcinek w miare ok ale poza kilkoma km kolo jeziora i droga olszyniec Wałbrzych był kilka ray ostatnio wykorzystywany
- drugi odcinek to dalej to samo
drugi dzień
- pierwszy odcinek - super fajny ale przejazd przez Glinno nie przejdzie, chyba ze chcesz aby w końcu którys z czołówki przywalił tarktor czy przyczepe wyciagnięta na trase
- odcinek drugi - początek - jechal kiedyś i z tego co czytałem ludzie za bardzo go tam nie chcą i nie ma go jak połączyć z reszta bo w sierpnicy za bardzo nie chcą pozwolić aby odcinek szedł przez całą wieś ( zgodzili się na drogę do Walimia a i z tym był kiedyś problem dlatego szedł szutrem u góry) . Od Kolców do Osówki z tego co wiem jest szuter więc .. ? alej idzie tak jak w tym roku tylko w druga strone.

Podsumowując -albo się nie da a gdzie się da tylko jeden odcinek, pierwszy by cos zmienił ale dosłownie w kilku kilometrach
Ostatnio edytowano niedziela, 5 kwi 2015, 13:54 przez tomy halik, łącznie edytowano 1 raz
tomy halik
N3

Postprzez Andrzej » niedziela, 5 kwi 2015, 13:52

Do rzeczy. Jakie miejscówki obstawiacie w tym roku Na sobotę, a jakie na niedzielę?
www.msg-rally.pl
Andrzej
A6

Postprzez zaszybki » niedziela, 5 kwi 2015, 16:09

Andrzej napisał(a):Do rzeczy. Jakie miejscówki obstawiacie w tym roku Na sobotę, a jakie na niedzielę?

Sobota chyba nie ma co gadac..R-W znany każdy metr, planuje ustawić sie w okolicach przeleczy- czy ktos może napisać czy byla w tamtym roku szykana na górze?
W niedziele mysle ze warto sie wybrac na partie Dziecmorowice-Zagorze, zawsze to cos "nowego" i w sumie szybka fajna partia, mysle ze spadanie do Sierpnicy jest warte obejrzenia.
zaszybki
N2

Postprzez Mad Max » niedziela, 5 kwi 2015, 18:03

zaszybki napisał(a):
Andrzej napisał(a):Do rzeczy. Jakie miejscówki obstawiacie w tym roku Na sobotę, a jakie na niedzielę?
Sobota chyba nie ma co gadac..R-W znany każdy metr, planuje ustawić sie w okolicach przeleczy- czy ktos może napisać czy byla w tamtym roku szykana na górze?
W niedziele mysle ze warto sie wybrac na partie Dziecmorowice-Zagorze, zawsze to cos "nowego" i w sumie szybka fajna partia, mysle ze spadanie do Sierpnicy jest warte obejrzenia.
Sobota Kamionki półtorej kilometra od nawrotu w Sokolcu, niedziela partia od Dziećmorowic (w zasadzie tylko dla tego fragmentu chce się wybrać na ten rajd)
Na przełęczy w zeszłym roku nie było szykany, można ustawić się na tym miejscu o które pytał kolega wcześniej, ale w zeszłym roku tak ich nie "nosiło" - małe dobicie i jak po sznurku

tomy halik napisał(a):No widzisz Mad - gdyby ogranizowanie rajdu było tak proste jak malowanie mapek to pewnie co roku szedł by on innymi trasami.
Oczywiście że tak, ja sobie znakomicie zdaję sprawę że organizowanie rajdów nie jest rzeczą prostą łatwą i przyjemną -
tomy halik napisał(a):- pierwszy odcinek w miare ok ale poza kilkoma km kolo jeziora i droga olszyniec Wałbrzych był kilka ray ostatnio wykorzystywany
ostatni raz (nie liczą partii przy jeziorze ostatni raz był wykorzystany w 2008r - 7 lat temu...
tomy halik napisał(a):- drugi odcinek to dalej to samo
- w całości ostatni raz leciał tak s 2006r - 9 lat temu
drugi dzień
tomy halik napisał(a):- pierwszy odcinek - super fajny ale przejazd przez Glinno nie przejdzie, chyba ze chcesz aby w końcu którys z czołówki przywalił tarktor czy przyczepe wyciagnięta na trase
skoro tak to zrobić mete przy kościele w Glinnie, start i meta tego odcinka może tez być usytuowana w okolicach rozwidlenia "koło Krzyża" - ostatni raz os leciał tak 1999r.
tomy halik napisał(a):Od Kolców do Osówki z tego co wiem jest szuter więc .. ?
Szutrem ?? to ja przypomnę tylko że swego czasu droga szutrowa o której pisałeś był również bardzo chętnie wykorzystywana w tym rajdzie...
tomy halik napisał(a):Podsumowując -albo się nie da a gdzie się da tylko jeden odcinek, pierwszy by coś zmienił ale dosłownie w kilku kilometrach
Możę cię przekonałem że jednak coś by zmieniło może nie, moim zdaniem wizerunek był by znacznie inny. Poza tym ja nie napisałem ani razu że chcę nowych odcinków - od samego początku postuluje tylko o inną konfigurację tego co jest dostępne i dalej pytam się dlaczego rajd nie może iść z południa na północ ?? Dlaczego fragment Lubachów - Michałkowa - Walim idzie w tej samej konfiguracji od 3 lat ??

Wesołych Świąt wszystkim życzę !!!

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Adam 420 » niedziela, 5 kwi 2015, 20:42

zaszybki napisał(a):Sobota chyba nie ma co gadac..R-W znany każdy metr, planuje ustawić sie w okolicach przeleczy- czy ktos może napisać czy byla w tamtym roku szykana na górze?

W zeszłym roku BYŁA szukana na górze.
Adam 420

Postprzez viper » niedziela, 5 kwi 2015, 21:13

Adam 420 napisał(a):
zaszybki napisał(a):Sobota chyba nie ma co gadac..R-W znany każdy metr, planuje ustawić sie w okolicach przeleczy- czy ktos może napisać czy byla w tamtym roku szykana na górze?

Zawsze tam jest jak oes idzie od rosciszowa.
viper
S2000

Postprzez krugerwd » niedziela, 5 kwi 2015, 21:35

viper napisał(a):
Adam 420 napisał(a):

Zawsze tam jest jak oes idzie od rosciszowa.

Jesteś pewien ?
krugerwd
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP