majkos napisał(a):Siema. Popolemizuję z Tobą Żółtodziób
Po pierwsze primo rzuć okiem na to nagranie od 0 min 42 sek do 0 min 46 sek - z doświadczenia nie wygląda to na prędkość 105 km/h tylko na dużoooooo więcej
http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/zoba ... t_id=12799Po drugie primo
żółtodziób napisał(a):Do tego za cholerę to nie wygląda na 200 km/h
Na nagraniu masz zoom X13. Jak masz kamerę to zrób onboarda z zoomem X5 i jedź 100 km/h. Na filmie będziesz miał wrażenie, że jedziesz 30 km/h - sprawdzone przeze mnie kilka razy jak mi się zoom w rajdówce pociągnął "do przodu".... A ono dali taki zoom bo pędząc 211 km/h nie mogli dojść Hołka, więc zoomem starali się "złapać" na kadrze jakie to auto
Po trzecie primo - tłumaczenie Hołka o starej Vectrze i szaleńczej jeździe milicjantów brzmi trochę lipnie

Po czwarte primo - dochodzenie przez milicjantów Hołka to efekt hamowania przez niego przed wioską - po prawej jest tablica miejscowości, więc Hołek dał po już wtedy po heblach - przecież on po wsi nie jeździ 200 km/h

W czasie pomiaru na regulaminowych 100 metrach (przez 1.8 sek!!!) auta się nie "dochodzą" - pooglądaj kilka razy.
Po piąte primo - tekst "widząc nieoznakowany radiowóz" mnie rozwalił

Skąd on wiedział, że goni go nieoznakowany radiowóz? Bo gdyby go dostrzegł na wyjeździe z tej dróżki co stali i stwierdził, że to milicjanci, to na pewno by zwolnił do 90 km/h i chyba nie musieliby go tak długo gonić

A gonili go ponad 1 minutę z V od zera do 211 km/h.... Taka Vectra od zera do 100 km/h idzie w ok 7-8 sek... Zwłaszcza, że ruszyli zaraz za nim. Popatrz na czasomierz w górnym prawym rogu.
Po szóste primo - faktycznie ci milicjanci to nieuki - jadąc ponad 200 km/h nie mogą dogonić przez 70 sekund Hołka, który "pędzi" ledwie 105 km/h
Pozdrawiam i niech sąd osądzi jak było

Ad. pierwsze primo - nigdzie nie napisałem, że było 105. Jak na moje oko nie było to 200 i tyle. Ile było to ciężko mi ocenić, wszystko jest niewyraźne.
Ad. drugie primo - OK, nie będę się kłócił. Nigdy nie nagrywałem jazdy z kamerą z dużym zoomem, wierzę na słowo, że może być takie wrażenie.
Ad. trzecie primo - lipnosć działa w obie strony. Jeśli pościg Vectrą nie był szaleńczy i zagrażający bezpieczeństwu to tak samo nie była tym jazda GTRem z lepszym jednak od milicjantów kierowcą za kierownicą.
Ad. czwarte primo - własnie za cholerę ja tam nic nie widzę. samochody zmieniają swoje położenie w poziomie i dlatego niczego nie jestem pewien. Dlatego właśnie zalecam nie podniecanie się cała sprawą.
Ad. piąte primo - szczerze mówiąc jeśli coś nie rozwaliło to tekst o sportowym samochodzie, którego dźwieki sprawiają, ze wydaje się jechać szybciej. Normalnie żywcem z pierwszej części "Taxi"

Niemniej jednak nie o śmieszność argumentów tutaj chodzi, a o to do jakiego złamania przepisów rzeczywiście doszło.
Ad. szóste - nie ma na nagraniu momentu startu. Trudno powiedzieć, czy pojechali za nim niezwłocznie, czy na przykład wystartowali w taki sposób:
https://www.youtube.com/watch?v=Bqp545U0p1Yja bym na prawdę nie zakładał z góry profesjonalizmu policji.
I podarować Hołkowi dwukrotne przekroczenie prędkości? Zapisz się do milicji, pojedź za takim piratem w normalnym ruchu ponad 2 zł, a potem spróbuj zachować spokój i nerwy.... I gdy na codzień cię w robocie opluwają, że robisz krzywdę biednym piratom drogowym....
Prawo jest takie, że podarować trzeba wszystko czego nie jest się w stanie udowodnić. Co do milicjantów to oczywiście masz rację, przy ilości debili z jakimi muszą się użerać w dodatku robią krzywdę biednym piratom drogowym. Ale druga strona medalu jest taka,że cała masa mandatów to typowy wyleszcz kasy. Nie ma całego filmu, nie wiadomo na 100% jak było w tym przypadku. Jechał oczywiście za szybko, ale dowody nie powinny budzić żadnych wątpliwości natury jakościowej. Pozostaje jeszcze kwestia elementarnego poczucia sprawiedliwości - no rzeczywiscie niewiele to ma z tym wspólnego, ale takie jest prawo. Siedział sobie Trynkiewicz w pierdlu 25 lat i jak swoje odsiedział zgodnie z prawem trzeba go było wypuścić. Nie mówię,ze to dobrze, ale tak właśnie działają paragrafy i tego się trzeba trzymać w sprawie Hołka.