Wales Rally GB

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Wales Rally GB

Postprzez Thomas » niedziela, 16 lis 2014, 15:53

kiedy to powiedział? czyli z operacji nici?
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Shaitan » niedziela, 16 lis 2014, 16:27

Domson napisał(a):RK:
"Za dwa tygodnie pojadę rajd. Dla funu. Nie będzie to rajd w Warszawie".

Du Var zapewne :D Ciekawe jakim samochodem

To tyle w temacie pójścia pod nóż tuż po Rajdzie Wielkiej Brytanii...
Shaitan
N3

Postprzez DonCorrado » niedziela, 16 lis 2014, 17:39

DonCorrado
A6

Postprzez Domson » niedziela, 16 lis 2014, 17:48

DonCorrado napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=9FTCnGIhVp8

Grubo

Krisowi do śmiechu raczej nie było :twisted:
Domson
A6

Postprzez Thomas » niedziela, 16 lis 2014, 18:11

Kris miał kilka akcji w tym rajdzie, drugą pokazywali w czasie wejścia relacji live, Latvala również.

A propos Roberta, to podobno, oprócz jazd w WTCC Citroen chce min. 2 letniego kontraktu. Robert jest na rodrożu, bo wie, że jak podpisze to F1 praktycznie odstawia raz na zawsze. Cięzka decyzja.
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Domson » niedziela, 16 lis 2014, 18:18

Thomas napisał(a):Kris miał kilka akcji w tym rajdzie, drugą pokazywali w czasie wejścia relacji live, Latvala również.

A propos Roberta, to podobno, oprócz jazd w WTCC Citroen chce min. 2 letniego kontraktu. Robert jest na rodrożu, bo wie, że jak podpisze to F1 praktycznie odstawia raz na zawsze. Cięzka decyzja.

skąd to info o 2 letnim kontrakcie ?
Domson
A6

Postprzez DonCorrado » niedziela, 16 lis 2014, 18:18

Thomas napisał(a):Kris miał kilka akcji w tym rajdzie, drugą pokazywali w czasie wejścia relacji live, Latvala również.

Każdy miał w życiu różne decyzje, i najgorzej nie wiedzieć co by było gdyby ... pewnie gwarancji, że operacja coś na 100% da też nie ma.
DonCorrado
A6

Postprzez krzysiek_swrt » niedziela, 16 lis 2014, 19:01

ja myślę że na f1 już dawno nie ma szans niestety
krzysiek_swrt
N3

Postprzez viper » niedziela, 16 lis 2014, 19:38

krzysiek_swrt napisał(a):ja myślę że na f1 już dawno nie ma szans niestety

Dokładnie niech idzie tam gdzie ma szanse na pewne sukcesy i pewny sprzęt, bo niedługo nic nie bedzie z ani jednego ani drugie, bo nie da się 2 srok ciagnąć za ogon. Niech idzie do wtcc i chociaż bedzie robił to w czym jest dobry czyli jazda po torze. Dzisiaj widać ze sie nie moze zdecydować bo największy sportów motorowych to F1 i wrc reszta to drugi garnitur. No ale cóż tak mu sie potoczyło i czasu sie nie cofnie. Mnie sie wydaje ze sam Kubica myślą ze w rajdach to trochę szybciej mu pójdzie przestawienie sie na inna dyscyplinę.
viper
S2000

Postprzez Domson » niedziela, 16 lis 2014, 20:04

no faktycznie teraz dopatrzyłem się tego info, ponoć podane przez dziennikarza na francuskim canal+sport

minimum 2 letni kontrakt z Citroenem w WRC + obowiązkowe starty w WTCC

Twardy orzech do zgryzienia dla Roberta
Domson
A6

Postprzez DonCorrado » niedziela, 16 lis 2014, 20:46

Viper ma troche racji, dwóch srok za ogon nie da się ciągnąć, Robert jednak wypracował sobie samym sobą komfortową sytuacje że co by nie zrobił Lotos poczeka.
DonCorrado
A6

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 16 lis 2014, 20:48

Jakos koniec tego sezonu nadszedl troche szybko :P
Fantastyczny pozegnalny wystep Mikko, naprawde milo bylo patrzec na to, ze jeszcze potrafil tak przycisnac na sam koniec. Duzy plus, a jednoczesnie duza nostalgia. W dalszym ciagu trudno mi pojac to, ze odchodzi. W ostatnim czasie i tak stanowil tlo, ale jednak przez te lata tak wpisal sie w 'krajobraz' WRC, ze bez niego bedzie jakos tak... lyso. Szkoda w kazdym razie i smutno.
W rajdzie najfajniejsza byla walka o 2 miejsce. Hirvo, Ostberg, Meeke, a nawet troche Neuville byli blisko. Ostberg wystep naprawde pozytywny, pokazujacy, ze Mads jest w stanie pojechac jeszcze dobry rajd. Szkoda Meeke, liczylem przynajmniej na trzecie miejsce, ale w sumie meta i tak jest sukcesem. Neuville nie zle, nie dobrze. Tak... przecietnie. Evans solidnie i pozytywnie.

Teraz nie pozostaje nic innego jak czekac na nastepny rok, ktory mam nadzieje, ze bedzie bardziej emocjonujacy niz ten. Licze na to, ze Latvala bedzie w stanie walczyc o tytul z Ogierem, moze Mikkelsen tez powalczy o jakies zwyciestwa. No i dobrze byloby widziec Meeke'a jezdzacego bardziej regularnie, bo tempo praktycznie juz jest. Z takich nadziei na 2015 to jeszcze wymienilbym Neuville. Chcialbym widziec, ze Hyundai jest na tyle mocny, ze Thierry moze walczyc o podia i zwyciestwa.. w 2013 robil to leciwa Fiesta, wiec kiedy tylko Hyundai bedzie lepszy... no i mam nadzieje na postepy Evansa.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez mwieczor » poniedziałek, 17 lis 2014, 09:59

Domson napisał(a):nminimum 2 letni kontrakt z Citroenem w WRC + obowiązkowe starty w WTCC
Twardy orzech do zgryzienia dla Roberta

IMHO powinien to brać. F1 to marzenie albo i mrzonka - z biegiem czasu nie ubywa mu lat i nie przybywa doświadczenia w F1.
Historia pokazuje, że w WRC prywatnym autem można walczyć o najwyższe miejsce za fabryką co najwyżej - na tytuł szans nie ma, żeby wygrać rajd trzeba by mieć kupę szczęścia.
Nawet jeśli jechałby wurcem z PH Sportu, to nie wierzę, że Citroen pozwoliłby sobie na to, żeby miał takie samo auto - jak by to wyglądało przed sponsorami ? "My tu wam bambiliony dolarów dajemy, a wy sobie pozwalacie, żeby jakiś Lotos był przed Totalem ? Idźcie do Malcolma się douczyć, jak to się robi, żeby Kubica nie wygrywał z fabryką !".
mwieczor
N2

Postprzez TomMaz » poniedziałek, 17 lis 2014, 12:09

Większość kierowców jeżdżacych w WRC dałaby się pokroić za 2 letni kontrakt od fabryczneg Citroena, oczywiśćie pomijąjąc zawodników jeżdżacych dla VW i może Neuvilla w obecnej sytuacji. O ludziach startujących w ERC i innych seriach już nie mówiąc. Trochę śmiesznie to brzmi że Kubica ma taki kontrakt przed sobą i się zastanawia, a Citroen jescze pozwala mu na zastanowinie ;) Oczywiście nie wiadomo czy taki kontrakt istnieje i jak dokładnie ma on wyglądać ;)

Przemęczył ten sezon w WRC, gorzej być już raczej nie może :) Szczególnie jakby jeździł fabryką. WTCC byłoby tylko miłym dodatkiem dla kibiców... Nie wiem czy ktoś na poważnie wierzy jeszcze w F1 ? Ja nie bardzo... a nawet jeśli jakimś cudem udało by się dojść do dyspozycji pozwalającej prawdzić bolid w 2016 roku... w wieku 32 lat to już prawie emeryt dla F1. Do tego trzeba jeszcze trafić do odpowiedniego zespołu... bo chyba przejeżdżenie sezonu czymś pokrojem Lotusa z tego roku też nie jest ciekawą wizją dla RK. W DTM zawsze znajdzie się miejsce, więc poświecenie dwóch sezonów dla WRC nie powinno być żadnym problemem.

Pozostaje poczekać i zobaczyć jak się to rozwinie.

Sam rajd GB bardzo fajny, szczególnie walka o 2 lokatę po wypadnieciu Latvali. Meeke miał mega farta że przy tych przygodach ostatniego dnia udało mu się dotrzeć do mety, co nie zmienia faktu że tempo z trójki walczącej o drugą lokatę miał najlepsze.

Ostberg dla Citroena z jednej strony jest dobry bo potrafi dowozić punkty (choć w tym roku wcale tak dużo ich nie dowiózł) tylko że Matton podkreśla że chce zawodnika który mógłby gdzieś powalczyć o wygraną i tu chyba z Ostbergiem jest gorzej...

Ciekawe czy Tanak dostanie drugi fotel w M-sport, ten rajd chyba go do tego przybliżył :)

Hirvonen odchodzi po dwóch najlepszych występach od dłuższego czasu... najpierw tempo na asfalcie w Hiszpanii któego by się nikt po nim nie spodziwał, a teraz 2 lokata po równej walce z Citroenami...

Na koniec pytanie - czy Pirelli są na szutrze sporo lepsze od Micheliów czy Prokop zaliczył w tym sezonie taki skok jakościowy ? Nie mówię już o Kubicy ale Paddona też objechał i to w równej walce ostatniego dnia !
TomMaz
N3

Postprzez Thomas » poniedziałek, 17 lis 2014, 13:11

co do Prokopa, to uważam, że tak, Pirelli zrobiło swietne opony. Początkowo, tzn. w Hiszpanii, byli bardzo pewni swego na asfalcie, jednak jak pokazuje GB, stworzyli fajną kompilację również na szuter. Od tych dwóch rajdów Martin jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności notuje progres tempa :wink:
Thomas
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata