Wales Rally GB

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Wales Rally GB

Postprzez Thomas » piątek, 14 lis 2014, 18:03

ej no, chyba nie wierzysz w te bzdety Gutowskiego :wink: bo to chyba żarty? Kubica, podkreśla od początku, że jedzie baaardzo spokojnie. Widocznie bardzo zależy mu na ukończeniu rajdu. Przygody były na wolnych nawrotach...no przepraszam w jednym miejscu przestrzelił zakręt, bo nie usłyszał komendy czy jakoś tak. Niech dojedzie do mety, nieważne na którym miejscu i niech ten koszmarny sezon się skończy.

P.S. Jak widać, nawet gdy nie ciśnie ma przygody, więc...

ja mam nadzieję, że Jari zepnie pośladki i klepnie Seba. Na ostatnim OS był szybszy pomimo przygody.
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez wanderer » piątek, 14 lis 2014, 18:07

Nie ciągnijcie jakichś niepotrzebnych offtopów. Po Kubicy w tym rajdzie nie ma się czego specjalnego spodziewać. Niejeden mistrz zaliczał ciekawe przygody na tych trasach. :)

Thomas napisał(a):P.S. Jak widać, nawet gdy nie ciśnie ma przygody, więc...

Bo jak ktoś już wcześniej zauważył, ten rajd w takich warunkach pogodowych jest jak Monte Carlo.
wanderer
A6

Postprzez madman » piątek, 14 lis 2014, 18:25

jacko napisał(a):
madman napisał(a):O co mojemu ulubionemu 'dziennikarzowi' chodzi z tym balastem?

a cóż takiego ów nieszczęśnik napisal, ze go tak okreslasz ? osmielil sie pochwalic RK ? bezczelny, Sokol tez to zrobil to pewnie tez beztalencie dziennikarskie, czyli wychodzi, ze na tym forum to sami eksperci a Gutowski nie zasluguje na bycie dziennikarzem, niczym RK nie zasluguje na bycie w WRC, jak RK jezdzi na limicie to zle, jak jedzie prokopowskim tempem tez zle :)

Zadałem pytanie, a Ty od razu z osobistą wycieczką. Irytuje mnie bezkrytyczność CG wobec RK, chwilami jego fanatyzm przysłania mu oczy na wiele innych kwestii. Zresztą chamskie odzywki to domena jego i jego fanów, fanpage Gutowskiego przypomina czasami spotkanie sekty. Sokół za to jest rzetelnym i względnie obiektywnym źródłem informacji. I gdzie ja napisałem cokolwiek o Kubicy? Wyluzuj, za żadnego eksperta się nie uważam, patrzysz na to strasznie zero-jedynkowo.

Henning mega mi imponuje na tym rajdzie, trzyma niezłe tempo, widać jego doświadczenie. Sprzęt nie najlepszy, lata na karku też już są, a tu dobitnie widać jak wielkie znaczenie mają nawinięte kilometry w WRC.
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez TomMaz » piątek, 14 lis 2014, 18:58

Jedynym powodem dla którego samochód RK mógł być cięższy to większa ilość części zapasowych na serwis bo musieli wozić ze sobą... tyle że to też mocno naciągane. Serwis miał z tego co zrozumiałem 15min więc za wiele i tak by się tam nie dało zrobić, do tego co innego by wozili, 50kg półosiek ? :D

Chyba że CG pomyślał że tylko u RK błoto obciąża samochód :P

Już nieco poważniej, też uważam że jego profil na facebooku jest mocno subiektywny, tylko z drugiej strony facebook to nie gazeta czy fachowy portal więc może tam wyrażać swoje zdanie. Pisanie dwóznacznych teorii o większej masie to już trochę krok dalej, no ale może i tak było... może RK wiezie mechanika w bagażniku na wszelki wypadek :)

Tempo Roberta dziś raczej słabe, szczególnie na tle Prokopa, bo jednak regularnie go objeżdżał do tej pory. Evans jednak jest u siebie to trochę inaczej. Paddon za to specjalnie nie błyszczy, widać błoto mu też nie służy bo potrafił kręcić lepsze czasy od Roberta na szutrze. Reszta to jednak inny poziom doświdczenia i jazdy w takich zdradliwych warunkach. W sumie Kubica wreszcie jedzie tak jakby sobie niektórzy życzyli, więc co poniektórzy powinni być zadowoleni. Do tego ręka na pewno nie pomaga w jeździe po błotnych koleinach. Niech ukończy ten rajd bez Rally2 i jakoś w pierwszą 10 pewnie powinien się załapać...
TomMaz
N3

Postprzez Thomas » piątek, 14 lis 2014, 19:09

warunki na trasie :wink:

Obrazek

swoją drogą drogą ciekaw jestem co tam znowu pogrzebali przy tej Fieścinie, że frustracja Kubicy sięga zenitu na tym rajdzie: wystarczy przeczytać co mówi po dzisiejszym dniu :roll:
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Mad Max » piątek, 14 lis 2014, 21:41

Śmiechol napisał(a):
Cairo napisał(a):
Mad Max napisał(a):A to teraz jedzie przed czołówką ?? Pozycja startowa jest przecież ta sama,chyba że teraz bardziej się warunki wyrównały dla wszystkich... przejechał pierwszą pętle na ostro to i poczuł się pewniej, poza tym nie od dziś wiadomo że na drugich przejazdach Robert znacznie bardziej poprawia swoje czasy w stosunku do konkurencji. W zasadzie to poza Szwecją to najbardziej o jego jazdę obawiałem się właśnie GB
Nie wiem czy masz takie duże problemy z myśleniem czy udajesz. W każdym razie robisz z siebie bezmózga
A co on źle napisał?
Ja też bym poprosił Ciebie (Cairo) o rozwinięcie swojej wypowiedzi...
Chyba że chodzi Ci o pytanie retoryczne które postawiłem... albo o to że pozycja startowa do drugiej pętli jest zgodna z regulaminem który w tej kwestii nie zmienił się od kiedy pamiętam... albo może o to że warunki na trasie w trakcie drugiej pętli mimo że były znacznie gorsze to jednak bardziej równorzędne dla wszystkich...albo o to że na drugiej pętli jechał będąc bardziej pewnym siebie i dzięki temu np. w stosunku do pierwszego przejazdu os 1 RK pojechał wolniej drugi przejazd "tylko" o 5s gdzie odpowiednio Ogi i JML pojechali wolniej o 20s i 10s... ba na drugim przejeździe 4 odcinka Ogi i JML pojechali gorzej o 14 i 12s a RK poprawił się o 2s... czy też chodziło Ci że największe obawy co do rajdów w tym sezonie miałem co do Szwecji i GB... choć w sumie masz rację... bez mózg ze mnie totalny... i jeszcze jest taki drugi który poniekąd się ze mną zgodził.

Thomas napisał(a):warunki na trasie :wink:
https://pbs.twimg.com/media/B2aZ4FLCcAEvjJ-.jpg
A mówiliście że na Polskim w zeszłym roku była tak tragedia... :wink:
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Domson » piątek, 14 lis 2014, 21:42

Coś mi się wydaje, że M-Sport sprezentował miłe pożegnanie dla Roberta :o

Robert mówi, że jedzie dobrze, a czasy dziwnie słabe i Fiesta dziwnie się prowadzi, biegi 3x nie wchodzą.....heh....
Domson
A6

Postprzez Shaitan » piątek, 14 lis 2014, 21:58

Jedziemy bardzo bezpiecznie i ostrożnie. My zbieramy doświadczenie, które będzie bardzo cenne.

Bardzo dobre podejście na ten rajd. I tak z uwagi na pozycję nie ma szans na dobry wynik, więc nie ma co kozaczyć. Dodatkowo wypowiedź raczej nie kierowcy, który w przyszłym sezonie miałby zniknąć z serii... Myślę, że jednak wszystko, albo niemal wszystko dogadane, a rajd ma być przejechany już na spokojnie na zebranie doświadczenia bez udowadniania czegokolwiek-może poza spokojnym dojechaniem :wink: . Może nie jest wszystko podpisane we wszystkich wymaganych miejscach, ale myślę że umowa z grubsza jest już klepnięta.
Liczę, że Ogier dowiezie zwycięstwo. Z grubsza się sprawdza moja prognoza, czyli na przodzie VW poza zasięgiem, a dalej Hirvo, Citroeny, i Neuville. Pewnie gdyby Tanak jechał wyżej, to też by się podpiął.
Shaitan
N3

Postprzez viper » piątek, 14 lis 2014, 22:03

Domson napisał(a):Coś mi się wydaje, że M-Sport sprezentował miłe pożegnanie dla Roberta :o

Robert mówi, że jedzie dobrze, a czasy dziwnie słabe i Fiesta dziwnie się prowadzi, biegi 3x nie wchodzą.....heh....

Jasne Domson wszyscy przeciwko Kubicy i wina wszystkich na około. Daj spokoj z takimi tekstami. Jedzie wolno i dlatego jeszcze jedzie. Wyluzuj i go nie tłumacz. Sam Kubica wie jakie ma tempo i chce skończyć rajd po to, zeby w przyszłym roku wiedzieć czego sie spodziewać na całej trasie,a nie najdalej do 2 oesu. Dał sobie chłop na wstrzymanie i dobrze. Niech jedzie do mety rajd ciężki i warunki sa na przetrwanie i myślenie. Szczególnie dla kogos z małym doświadczeniem.
viper
S2000

Postprzez adamlen » piątek, 14 lis 2014, 22:24

Spokojna jazda to jedno, ale to nie jedyna przyczyna słabszych czasów. Rok temu w nowym aucie z nowym pilotem na nowym typie nawierzchni miał lepsze czasy niż teraz. Dlatego uważam, że Fiesta, Fieście nie równa i z tym autem jest pewnie więcej "ale" niż my wiemy.

Czołówka według spodziewań. Ogier nie miał szczęścia w tym rajdzie, ale jak już poznał trasy, to nie ma na niego mocnych. Nawet Latvala ma większe szanse na wygraną z nim na asfalcie niż tutaj. Hirvonen w swoim stylu, może mu się uda na zakończenie kariery zdobyć podium. Ostberg i Meeke mają wewnętrzną walkę, ale możliwe, że obaj jadą będąc pewnym przyszłorocznej posady w DS, no chyba, że negocjacje Lotos-u będą bardziej owocne niż rok temu.Oby :wink:
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez kremer » piątek, 14 lis 2014, 23:20

Tanak też czasy gorsze niż zazwyczaj. Autem jedzie po Sołowowie. M Sport to serwisuje.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Śmiechol » piątek, 14 lis 2014, 23:54

Widzę że jest tu kilka osób podchodzących obiektywnie do tematu tego rajdu.
Żeby nie było - kibicuję na maksa Robertowi, lubię Gutowskiego, żeby nie było. Jednak trzeba podchodzić obiektywnie do całej sprawy. RK dzwonił jak oszalały, ten sezon nie był udany, żeby już nie powiedzieć że troszeczkę miejscami rozczarowało mnie jego tempo.

Co do rajdu: Ogier raczej wygra. Fajna walka w połowie stawki. Cały czas mam nadzieję że Meeke coś osiągnie (przynajmniej na koniec sezonu). Hirvonen PIĘKNIE, na to czekałem!
Śmiechol
N2

Postprzez kremer » sobota, 15 lis 2014, 00:50

cytuję:

Jednak trzeba podchodzić obiektywnie do całej sprawy. RK dzwonił jak oszalały,

Co to ma być ? :) Obiektywne podsumowanie sezonu :lol:

http://www.juwra.com/season_2014_stats_dnfs.html

Gutowski drugi rok jeździ i interesuje się rajdami. Może się wyrobi. Na razie wzbudza politowanie w "branży".
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Bad-i » sobota, 15 lis 2014, 01:39

viper napisał(a):
Domson napisał(a):Coś mi się wydaje, że M-Sport sprezentował miłe pożegnanie dla Roberta :o

Jasne Domson wszyscy przeciwko Kubicy i wina wszystkich na około. Daj spokoj z takimi tekstami. Jedzie wolno i dlatego jeszcze jedzie. Wyluzuj i go nie tłumacz. Sam Kubica wie jakie ma tempo i chce skończyć rajd po to, zeby w przyszłym roku wiedzieć czego sie spodziewać na całej trasie,a nie najdalej do 2 oesu. Dał sobie chłop na wstrzymanie i dobrze. Niech jedzie do mety rajd ciężki i warunki sa na przetrwanie i myślenie. Szczególnie dla kogos z małym doświadczeniem.

+1
Nie moge czytac tych bzdur. Pewnie fiesta to teraz 1.1d

Panowie, jedzie spokojnie i tyle. Nie doszukujcie sie teorii spiskowych
Bad-i
N3

Postprzez michalziem » sobota, 15 lis 2014, 04:44

Nie wiem o co chodzi z tym balastem, ale cytujac rk "moj samochod jest troche ciezszy niz inne..."
Gutek chyba sam zamiast rk jego wypowiedzi nie tworzy, wiec troche dziwne, ciekawe co rk mial dokladniej na mysli, tyle czesci zapasowych czy moze ma ciezsze (tansze) czesci zamontowane w aucie. Ciekawe...
michalziem
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata