Rallye de France-Alsace

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rallye de France-Alsace

Postprzez Thomas » niedziela, 5 paź 2014, 13:19

Domson napisał(a):Wstrzymałbym się z komentarzami dopóki nie dowiemy się dlaczego znaleźli się tam gdzie się znaleźli, ja rozumiem że najłatwiej zwalić że jechał za szybko i to wina kierowcy, ale poczekajmy ;)

Owszem...masz racje...

Btw...macie jakies info nt Bianchiego?
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Zepter » niedziela, 5 paź 2014, 13:30

Thomas napisał(a):
Zepter napisał(a):Poczekajmy na to co powie Robert a teksty "tego ci nie wybaczę" pisane przez jakiś nastolatków, są cokolwiek śmieszne... Robert nie będzie przez nie spał po nocach. :?

Synku...ogarnij sie...bo sie osmieszasz. To byla ukryta ironia i impuls.. teraz spakuj tornister, bo nie zamierzam wiecej z toba dyskutowac...

Kurna, oby to nie mialo wiekszego wplywu na przyszlosc Roberta ;) ucielk swietny wynik. Dajmy spokoj, Robert nie walczyl o pudlo, ale o utrzymanie 4 miejsca, a przewage mial spora...czekajmy na wypowiedz ck bylo przyczyna...

P.S. tymczasem J. Bianchi walczy o zycie...oby wygral...

"Synku? Spakuj tornister?" :lol: Spójrz najpierw w lustro (możesz od razu pryszcze wycisnąć), później na daty rejestracji na forum....
Ostatnio edytowano niedziela, 5 paź 2014, 13:35 przez Zepter, łącznie edytowano 1 raz
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez Domson » niedziela, 5 paź 2014, 13:31

Thomas napisał(a):
Domson napisał(a):Wstrzymałbym się z komentarzami dopóki nie dowiemy się dlaczego znaleźli się tam gdzie się znaleźli, ja rozumiem że najłatwiej zwalić że jechał za szybko i to wina kierowcy, ale poczekajmy ;)

Owszem...masz racje...

Btw...macie jakies info nt Bianchiego?

Niestety jest w stanie krytycznym i jest operowany. Operacja ma na celu usuniecie duzego krwiaka :(
Domson
A6

Postprzez Śmiechol » niedziela, 5 paź 2014, 13:33

Najbardziej boli mnie to, że RK wg. mnie stracił swoją szansę na fabrykę w 2015.

Bianchi jest operowany. Stan krytyczny :cry:
Śmiechol
N2

Postprzez Thomas » niedziela, 5 paź 2014, 13:35

Zepter napisał(a):
Thomas napisał(a):
Synku...ogarnij sie...bo sie osmieszasz. To byla ukryta ironia i impuls.. teraz spakuj tornister, bo nie zamierzam wiecej z toba dyskutowac...

Kurna, oby to nie mialo wiekszego wplywu na przyszlosc Roberta ;) ucielk swietny wynik. Dajmy spokoj, Robert nie walczyl o pudlo, ale o utrzymanie 4 miejsca, a przewage mial spora...czekajmy na wypowiedz ck bylo przyczyna...

później na daty rejestracji na forum....
ufff, brzuch mnie boli od smiechu...juz sam fakt uderzenia w czyjas osobe swiadczy ile masz lat...a data rejestracji na forum swiadczy o tym , ze... jest to data i o niczym wiecej...jakbym pamietal starego nicka to wylecialbys z tym samym argumentem ? :D

Dzieki Domson za info ;)
Ostatnio edytowano niedziela, 5 paź 2014, 13:50 przez Thomas, łącznie edytowano 2 razy
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez gabrally » niedziela, 5 paź 2014, 13:37

Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez ryjas » niedziela, 5 paź 2014, 13:51

Śmiechol napisał(a):Najbardziej boli mnie to, że RK wg. mnie stracił swoją szansę na fabrykę w 2015.

Myślisz, że to przesądza sprawę? Wg mnie większym problemem sa sprawy czysto sponsorskie. RK będzie chciał jeżdzić dla Lotosu, a Lotos będzie chciał łożyć na RK. Tyle, że moze się okazać, że oprócz Fiesty nie ma innego auta do jeżdzenia. Dużym tematem jest też kwestia homologacji łopatek bez opóźniacza.
ryjas
N3

Postprzez Thomas » niedziela, 5 paź 2014, 14:01

Ten rajd mogl pomoc Robertowi, ale stalo sie inaczej...

R.K:

"Może to jest i mój problem obecnego rajdowania, ale naprawdę uważam, że wyniki nie mają większego znaczenia. Dla mnie nie zmieniają nic. Jadę dla frajdy i doświadczenia.
Jeśli uznam, że pora zacząć jeździć po punkty, to zacznę to robić. To jednak zależy też od tego, jak będę widział moją drogę w rajdach oraz sposób na robienie postępów. Tak naprawdę jedynymi osobami, które potrafią ocenić sytuację jestem ja i mój pilot, ale też nie na sto procent."
Thomas
A5

Postprzez Zepter » niedziela, 5 paź 2014, 14:05

Thomas napisał(a):
Zepter napisał(a):
Thomas napisał(a):

później na daty rejestracji na forum....
ufff, brzuch mnie boli od smiechu...juz sam fakt uderzenia w czyjas osobe swiadczy ile masz lat...a data rejestracji na forum swiadczy o tym , ze... jest to data i o niczym wiecej...jakbym pamietal starego nicka to wylecialbys z tym samym argumentem ? :D
Dzieki Domson za info ;)

Twoje dziecinne, infantylne teksty świadczą o tobie i nie uderzam w twoją osobę (nawet nie zwróciłem się bezpośrednio do ciebie i pisałem ogólnie) tylko w twoje teksty i twoją...ehm.. mocno kontrowersyjną dojrzałość. BTW strasznie długo zabrało ci założenie drugiego konta... Jest jeszcze taka możliwość, że dopiero teraz mama kupiła ci komputer. Częściowo potwierdza ten fakt już twoje stałe i systematyczne nabijanie postów, w ogromnej większości nic (niestety) niewnoszących.
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez Thomas » niedziela, 5 paź 2014, 14:15

ryjas napisał(a):
Śmiechol napisał(a):Najbardziej boli mnie to, że RK wg. mnie stracił swoją szansę na fabrykę w 2015.

Myślisz, że to przesądza sprawę? Wg mnie większym problemem sa sprawy czysto sponsorskie. RK będzie chciał jeżdzić dla Lotosu, a Lotos będzie chciał łożyć na RK. Tyle, że moze się okazać, że oprócz Fiesty nie ma innego auta do jeżdzenia. Dużym tematem jest też kwestia homologacji łopatek bez opóźniacza.

no wlasnie...a co z tymi lopatkami w przyszlym sezonie? Zapadly decyzje?
Thomas
A5

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 5 paź 2014, 14:21

Nie dajmy sie zwariowac przez Kubicomaniakow, po co tracic na to czas i zasmiecac forum?

Zaczne wlasnie od Kubicy, chociaz nie wiem co powiedziec. Z jednej strony uwazam, ze pojechal wspanialy rajd. Naprawde dobre tempo, kilka imponujacych czasow na odcinkach i o krok od zyciowego rezultatu. Ale ten wypadek na ostatnim oesie jest niewybaczalny. Kazdemu sie zdarza, oczywiscie. Jednak cokolwiek by sie tam nie wydarzylo, czy byl to efekt przepalowania, czy czegokolwiek innego, to jednak taki dzwon na ostatnim oesie w sezonie usianym wypadkami bardzo zle rzutuje takze na ten wystep. To naprawde beznadziejne, zwlaszcza, ze juz sie wydawalo, ze dojedzie do mety z tak dobrym rezultatem... :roll:

Bardzo na plus z tego rajdu wychodzi natomiast Evans, ktorego mozna swobodnie porownywac z Kubica. Pojechal jak zawsze bardzo rowno, mial dobre tempo i gdyby nie ta kara, bylby naprawde wysoko. Duzy plus dla niego i warto by bylo, zeby jakis fabryczny zespol z prawdziwego zdarzenia sie nim zainteresowal, bo jest naprawde dobry.

Super wynik Latvali, cieszy mnie jego zwyciestwo, chociaz jestem zly, ze w Niemczech skonczylo sie jak skonczylo. Gdyby tam JML wygral rowniez, to mielibysmy ogromne emocje do konca sezonu. Tak czy inaczej, JML udowodnil, ze na asfaltach tez jest bardzo szybki. Ogier natomiast pokazal, ze tez popelnia bledy i to mnie cieszy, bo to sprawia, ze perspektywy na 2015 rok sa ciekawsze. Dobry rajd pojechal Mikkelsen i zwalanie jego wynikow na samochod to duzy blad. Gosc jest naprawde mocny, a tym tempem na asfalcie mnie osobiscie zaskoczyl. Meeke tez porzadnie, szkoda, ze nie podjal walki z Mikkelsenem, wierze, ze byloby go na to stac. Ale z drugiej strony za to dotarl do mety na wysokim miejscu a to sie bardzo liczy.

Do plusow i to takich zaskakujacych dolaczylbym Ostberga. Zwazywszy na to, ze jest wybitnie nie asfaltowy, pojechal bardzo solidnie, mimo klopotow z samochodem. W ostatnim czasie cieniowal na szutrze, wiec spodziewalem sie, ze na asfalcie pojedzie jeszcze bardziej beznadziejnie, a tu prosze, jest niespodzianka.

Do Flopow zaliczylbym wystep Hyundaia. Sordo wprawdzie niezle, ale kompletnie bez blysku. Za to Neuville klopoty techniczne, duze problemy z setupem i mizerne tempo. Bardzo duze rozczarowanie, tym bardziej, ze liczylem na powtorke z Niemiec, jesli chodzi o tempo - a tam bylo naprawde dobre. Bouffier kompletnie nie istnial w tym rajdzie, a spodziewalem sie, ze bedzie w stanie troche zablysnac.

Teraz przede wszystkim najwazniejsze jest zdrowie Julesa Bianchi, prawde mowiac jestem w szoku po jego wypadku :(
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez kuba.es » niedziela, 5 paź 2014, 15:12

Matthias Schmidt napisał(a):Bardzo na plus z tego rajdu wychodzi natomiast Evans, ktorego mozna swobodnie porownywac z Kubica.

Nie jestem obsesyjnym psychofanem Kubicy, choć oczywiście kibicuję mu z całego serca i jest mi naprawdę przykro że w taki sposób zakończył bardzo udany dla niego rajd. Niemniej jednak nie mogę się zgodzić z Twoim powyższym zdaniem Matthias. Nie należy zapominać, że Evans pochodzi z rajdowej rodziny i startuje w rajdach różnej rangi już od wielu lat. I tak swobodnie bym ich jednak nie porównywał, bo jak dla mnie ich podobieństwa kończą się na fakcie, że obaj jeżdżą Fiestą. Ja osobiście wyniki Roberta mogę na tą chwilę porównywać tylko do wyników Raikkonena, a i ten nie startował z nie do końca sprawną ręką.

Zgodzę się natomiast z drugą częścią wypowiedzi odnośnie Evansa. Tak jak wielu na tym forum uważałem, że będzie to kolejny Wilson junior, tymczasem chłopak naprawdę robi progres i jeździ przy tym bardzo rozważnie.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez wanderer » niedziela, 5 paź 2014, 15:13

Matthias Schmidt napisał(a):Do plusow i to takich zaskakujacych dolaczylbym Ostberga. Zwazywszy na to, ze jest wybitnie nie asfaltowy, pojechal bardzo solidnie, mimo klopotow z samochodem. W ostatnim czasie cieniowal na szutrze, wiec spodziewalem sie, ze na asfalcie pojedzie jeszcze bardziej beznadziejnie, a tu prosze, jest niespodzianka.

Chyba pomylił Ci się Ostberg z Mikkelsenem, bo nie wiem, gdzie ty widzisz niespodziankę? Ostberg pojechał przeciętnie. To jest kierowca, który od jakichś 2 lat stoi w miejscu i już wyżej nie podskoczy. A tymczasem pojawiają się nowi, jak np Evans, czy Kubica, albo starzy jak Meeke, którzy od razu pokazują, że da się jechać podobnym a nawet szybszym tempem.
wanderer
A6

Postprzez kuba.es » niedziela, 5 paź 2014, 15:34

Zaskoczenie to będzie dla mnie, gdy okaże się że Citroen przedłużył kontrakt z Ostbergiem :)
Ten facet jeździ obecnie trochę tak bezpłciowo jak Hirvonen, z tą różnicą że ten drugi był w pewnym momencie bliski zdobycia majstra a Ostberg już raczej niczym pozytywnym nie zaskoczy. Pamiętam jego bojowe wypowiedzi, że chce godnie zastąpić Solberga, czy że w Citroenie chce włączyć się wreszcie w walkę o tytuł. Może zamiast tego powinien spróbować powalczyć choć raz ze swoim zespołowym kolegą?
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Thomas » niedziela, 5 paź 2014, 15:34

kuba.es napisał(a):
Matthias Schmidt napisał(a):Bardzo na plus z tego rajdu wychodzi natomiast Evans, ktorego mozna swobodnie porownywac z Kubica.

Nie jestem obsesyjnym psychofanem Kubicy, choć oczywiście kibicuję mu z całego serca i jest mi naprawdę przykro że w taki sposób zakończył bardzo udany dla niego rajd. Niemniej jednak nie mogę się zgodzić z Twoim powyższym zdaniem Matthias. Nie należy zapominać, że Evans pochodzi z rajdowej rodziny i startuje w rajdach różnej rangi już od wielu lat. I tak swobodnie bym ich jednak nie porównywał, bo jak dla mnie ich podobieństwa kończą się na fakcie, że obaj jeżdżą Fiestą. Ja osobiście wyniki Roberta mogę na tą chwilę porównywać tylko do wyników Raikkonena, a i ten nie startował z nie do końca sprawną ręką.

Zgodzę się natomiast z drugą częścią wypowiedzi odnośnie Evansa. Tak jak wielu na tym forum uważałem, że będzie to kolejny Wilson junior, tymczasem chłopak naprawdę robi progres i jeździ przy tym bardzo rozważnie.

Evans wyrasta przede wszystkim na świetnego asfaltowca. Doprawdy, Rob objeżdżał go na szutrach, więc siłą rzeczy można było oczekiwać większej przewagi na asfaltach, a tu niespodzianka...oczywiście nikt z nas nie wie na ile jest to przewaga sprzętu (skrzyni)...
Thomas
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata