Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 21 wrz 2014, 11:00

I zaczyna sie klasyczna wojna polsko-polska.... Polacy niestety z reguly dziela sie na dwie grupy - tych 'wybielajacych' i gloryfikujacych sportowca oraz tych ktorzy szukaja kazdego podtekstu by go zmieszac z blotem. Niestety niewielu jest kibicow obiektywnych jesli mowimy o sportach w ktorych biora udzial Polacy. Kubice tez sie gloryfikuje, Kajta tez sie gloryfikuje. A inna grupa zaczyna jechac po Kajtku, ze walczy z kiepskimi. Taka juz niestety polska natura i szczerze to rzygac sie chce jak sie to czyta. Po prostu. Powinnismy sie cieszyc, ze rowniez w ME jezdzi Polak, ktoremu nie brak talentu. I owszem, trzeba przyznac, ze nie walczy z nie wiadomo jakim topem kierowcow, ale od czegos musi zaczac. To jego pierwszy sezon za granica. Kubica tez musi teraz rozpieprzac sie w prawie kazdym rajdzie po to, zeby za jakis czas moze bylo lepiej. Naprawde szkoda, ze jest w nas tak duzo jadu, a jednoczesnie tak malo obiektywizmu.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Domson » niedziela, 21 wrz 2014, 11:04

Matthias Schmidt napisał(a):I zaczyna sie klasyczna wojna polsko-polska.... Polacy niestety z reguly dziela sie na dwie grupy - tych 'wybielajacych' i gloryfikujacych sportowca oraz tych ktorzy szukaja kazdego podtekstu by go zmieszac z blotem. Niestety niewielu jest kibicow obiektywnych jesli mowimy o sportach w ktorych biora udzial Polacy. Kubice tez sie gloryfikuje, Kajta tez sie gloryfikuje. A inna grupa zaczyna jechac po Kajtku, ze walczy z kiepskimi. Taka juz niestety polska natura i szczerze to rzygac sie chce jak sie to czyta. Po prostu. Powinnismy sie cieszyc, ze rowniez w ME jezdzi Polak, ktoremu nie brak talentu. I owszem, trzeba przyznac, ze nie walczy z nie wiadomo jakim topem kierowcow, ale od czegos musi zaczac. To jego pierwszy sezon za granica. Kubica tez musi teraz rozpieprzac sie w prawie kazdym rajdzie po to, zeby za jakis czas moze bylo lepiej. Naprawde szkoda, ze jest w nas tak duzo jadu, a jednoczesnie tak malo obiektywizmu.

Moja wypowiedź nie miała podtekstu "jadowego", jak dla mnie jedzie dobrze, tylko nie podoba mi się że na siłę z tych samych driverów, o których rok temu mówiło się że są słabeuszami robi się nagle wyjadaczy topowych. Tylke tyle :wink:
Domson
A6

Postprzez dominik_r » niedziela, 21 wrz 2014, 11:07

a mnie najbardziej martwi przegrzewanie się kolejnych samochodów przyjeżdżających na metę OS12..
dominik_r
N2

Postprzez Faster » niedziela, 21 wrz 2014, 11:11

Tylko że Rahji to nie byle kto, bo w swojej karierze ma już punkty za generalke w WRC ale to taki mały szczególik :wink: a Matthias masz racje co do mentalności naszego narodu,więc szkoda sie stresować,śledzimy dalej co sie dzieje na Cyprze bez zaśmiecania :wink:
Faster
N3

Postprzez Kondzio » niedziela, 21 wrz 2014, 11:15

Kajto ma problemy, prawdopodobnie z temp. silnika, który wpada w tryb awaryjny. Miejmy nadzieję, że rozwiążą problem w serwisie.
Kuzi GO!!
Kondzio
N2

Postprzez Thomas » niedziela, 21 wrz 2014, 11:17

dobrze, że teraz serwis :roll: szkoda, ma bardzo pod górę w tym rajdzie mimo znakomitego tempa
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Dawidos » niedziela, 21 wrz 2014, 11:28

Trzeba mieć nadzieje, że na serwisie poradzą sobie z tym problemem w Fieście, ponieważ strasznym pechem byłoby nie ukończyć tego rajdu mając taką przewagę nad resztą stawki. Wydaje mi się że niestety zwycięstwo już odjechało od Kajtka strata jest zbyt duża :?
Dawidos

Postprzez ZbyszekChaosu » niedziela, 21 wrz 2014, 11:30

Jeszcze nic nie przesądzone. Kajto ma awarie ale za chwile podobną może mieć Al Rajhi. Trzeba trzymać kciuki i cieszyć się z walki Polaka w czubie międzynarodowego rajdu.
Kajetan na każdym odcinku dokłada Breenowi i to napawa optymizmem na przyszły sezon.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez martin.h » niedziela, 21 wrz 2014, 11:31

Dla mnie największą katastrofą to jest 208 T16, jak marka z takim doświadczeniem mogła wypuścić taki bubel? Jeśli podobnie dopracowany jest 2008 to o wygraniu Dakaru mogą chyba zapomnieć...
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Postprzez kucyk430ps » niedziela, 21 wrz 2014, 11:33

Breen jedzie prawie każdy odcinek w trybie na dojazdówkę, więc bez podniety ...
kucyk430ps
N1

Postprzez starzyna » niedziela, 21 wrz 2014, 11:40

martin.h napisał(a):Dla mnie największą katastrofą to jest 208 T16, jak marka z takim doświadczeniem mogła wypuścić taki bubel? Jeśli podobnie dopracowany jest 2008 to o wygraniu Dakaru mogą chyba zapomnieć...

Też mnie to zastanawia. Nie pamiętam jak wyglądały początki 207 s2000, bo wtedy ta klasa dopiero wchodziła na oesy i trudno było się z kimkolwiek porównywać. Z drugiej strony na tamte czasy to chyba była petarda, a kierowcy N4 robili tylko wielkie oczy. Ktoś sięga pamięcią? :wink:
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez TomMaz » niedziela, 21 wrz 2014, 11:41

ZbyszekChaosu napisał(a):Jeszcze nic nie przesądzone. Kajto ma awarie ale za chwile podobną może mieć Al Rajhi. Trzeba trzymać kciuki i cieszyć się z walki Polaka w czubie międzynarodowego rajdu.
Kajetan na każdym odcinku dokłada Breenowi i to napawa optymizmem na przyszły sezon.

Tylko że Breen żadnego odcinka nie przejechał bez awarii ;) Nie no sorry, ale akurat porównywanie na tym rajdzie, przy tym czym jedzie Breen, ich czasów nie ma zupełnie sensu. 208 to obecnie padaka straszna, a jak Breen jedzie praktycznie każdy oes z awarią różnych elementów to jak ma kręcić normalne czasy. Co by nie mówić to że przegrywa z panami Al pomijając może Al-Rajhi na pewno normalne nie jest.

Co do Al-Rajhi to jechał w zeszłym roku rajd Katalonii w WRC2, też asfalt + szuter. Na mecie stracił 5.15 do Kubicy, ale był drugi. Wiegand do momentu aż mu się sypnęło auto też był od niego szybszy. Al-Rajhi jest najszybszy z "Szejków" ale i tak może myśleć o podium w WRC2 przy awariach i dzwonach innych. To nie jest top WRC2, a poziom czołówki ERC jest jednak trochę wyższy. Al Kuwari i Al Qassimi czym by nie jechali są zwyczajnie słabi... robienie z nich poważnych kierowców to nieporozumienie.
Ostatnio edytowano niedziela, 21 wrz 2014, 12:07 przez TomMaz, łącznie edytowano 1 raz
TomMaz
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » niedziela, 21 wrz 2014, 11:44

kucyk430ps napisał(a):Breen jedzie prawie każdy odcinek w trybie na dojazdówkę, więc bez podniety ...

Każdy czy prawie każdy? Kajto też jechał wczoraj bez wspomagania i na kapciu ale mimo to wygrał etap. Swego czasu chyba Novikow był w czubie (o ile nie wygrał) os-u jadąc trybem na dojazdówkę. Nie chodzi mi tu o chołubienie Kajta ale o zwykłą kibicowską radość z Polaka walczącego o zwycięstwo a nie o przetrwanie.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez kucyk430ps » niedziela, 21 wrz 2014, 11:50

@ ZbyszekChaosu nie napisałem, ze nie kibicuje polskiemu kierowcy, stwierdziłem fakt, że twoje porównanie nie jest miarodajne wobec padliny którą Breen jedzie.
kucyk430ps
N1

Postprzez Shaitan » niedziela, 21 wrz 2014, 11:54

TomMaz napisał(a):Co do Al-Rajhi to jechał w zeszłym roku rajd Katalonii w WRC2, też asfalt + szuter. Na mecie stracił 5.15 do Kubicy, ale był drugi. Wiegand do momentu aż mu się sypnęło auto też był od niego szybszy.

A w Australii w tym roku w połowie rajdu był szybszy od Al-Attiaha, Ketomy, Tanaka ze stratą poniżej 2s/km do Ogiera.
Można się tak licytować, ale jeśli takie elementy nie są oznaką poziomu zawodnika, który jest co najmniej przyzwoity, to nie mam pytań. To jacy są "godni" rywale dla Kajta skoro za niegodnego uznaje się gościa będącego w stanie bić się ze wspomnianą wyżej trójką...
Shaitan
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME