ADAC Rallye Deutschland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ADAC Rallye Deutschland

Postprzez jarauto » sobota, 23 sie 2014, 16:03

Wstrzymaj je na 2 kwadranse, niech nadejdą po starcie RK.
jarauto
N2

Postprzez Thomas » sobota, 23 sie 2014, 16:07

Jest kolejne zwycięstwo OSowe, nie spodziewałem się po poprzednich dwóch. Brawo!
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez madman » sobota, 23 sie 2014, 16:11

I to z przewagą 7,2 sekundy nad drugim Bouffierem!
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez Shaitan » sobota, 23 sie 2014, 16:14

Gdyby ten oes był dłuższy, to straty do Kubicy byłyby potężne. Tym razem pogoda i pozycja na starcie pomogły :wink: . Z drugiej strony wygląda na to, że Robert jedzie dosyć nierówno i przeplata odcinki przejechane bardzo dobrze tymi na których bardzo odpuszcza. W jego obecnej sytuacji wydaje się, że ma to sens, być może i tak nie udałoby się dogonić Prokopa na modzie full attack cały czas.

Neuville jest już na równi z Meekiem. Dla obu rozpoczyna się rajd od nowa :D . Sordo tym spinem chyba pogrzebał swoje szanse na podium, bo pomimo mocnego ciśnięcia i tak był wolniejszy od Belga. Chociaż w takich warunkach jakie mamy jeszcze duuużo może się wydarzyć. Nie ma pewniaków.

Btw. JML jedzie niesamowicie.
Shaitan
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 23 sie 2014, 16:20

Kubica mial z pewnoscia najlepsze warunki na trasie, stad jego przewaga, ale jak mowia szczesciu trzeba pomoc, wiec tak czy tak, to doskonaly wynik. Neuville jest w tym momencie bardzo, bardzo szybki, jestem ciekaw czy zdola dojechac przed Meeke. Dla Krisa moze byc to czwarte podium i czwarte 3 miejsce :P ale w sumie milo byloby widziec Thierryego na 2. Jednak nie uprzedzajmy faktow, bo duzo sie moze zmienic. Latvala naprawde imponuje.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Dani » sobota, 23 sie 2014, 16:37

Tak na marginesie..Wygrał ktoś w tym roku jakiś OS z M-Sportu oprócz Roberta?
Dani
N3

Postprzez jarauto » sobota, 23 sie 2014, 16:43

Jasne, np. Hirvo w Portugalii czy BB 2 sztuki w RMC.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Unusual_sarcasm_notice.jpg
jarauto
N2

Postprzez Shaitan » sobota, 23 sie 2014, 16:47

Dani napisał(a):Tak na marginesie..Wygrał ktoś w tym roku jakiś OS z M-Sportu oprócz Roberta?

Fiestą wygrywali jeszcze Bouffier, Tanak i Solberg.
A z M-Sportu Hirvo wygrał 5 odcinków.
Shaitan
N3

Postprzez johnzz » sobota, 23 sie 2014, 16:48

hirvo w argentynie 3 pod rzad też skasował ;)
johnzz

Postprzez Domson » sobota, 23 sie 2014, 16:53

na wrc.com jest onboard Ogiera w podsumowaniu porannych oesow, potezny dzwon :shock:, na pelnym gazie zamyszkował i w bariery prosto , dobrze ze cali
Domson
A6

Postprzez żółtodziób » sobota, 23 sie 2014, 17:04

Matthias Schmidt napisał(a):Czy Moderator moglby zareagowac na kolejne strony czczych rozmow na temat Kubicy? :roll:

Mówisz - masz. Uwaga na przyszłość - czasem coś przeoczę, dlatego prosiłbym o klikanie w ikonkę "zgłoś do moderacji". Moderuję tutaj za "bóg zapłać", siłą rzeczy nie mogę na to poświęcić tyloe czasu ile sytuacja wymaga. Posty zgłoszone do moderacji podswietlone są u mnie na czerwono.

@viper - ta sama prośba. OK, widziałem że nie Ty zacząłeś, ale wałkowaliśmy temat nieraz, nieraz prosiłem,żeby zgłaszać a nie wdawać się w wątpliwe merytorycznie dyskusje. Tak niestety chcąc nie chcąc jesteś współwinnym. Wiem, że kapowanie może niektórych brzydzić, ale w rezultacie prowadząc wojenkę na własną rękę może się zdarzyć tak,ze będę zmuszony także Tobie dać ostrzeżenie, a nie tylko temu który zaczął.

@rafal85 - przegiąłeś zdecydowanie. Napisałeś,ze starasz się oszczędzać posty - no to chyba za mało się starałeś, trzeba było oszczędzać bardziej. Byłeś o włos od ostrzeżenia, nie dostałeś dlatego, ponieważ faktycznie nakręcałeś się stopniowo, zakładam,że nie miałeś złych intencji tylo cię poniosło - nie chcę tutaj wprowadzać moderatorskiego terroru, ale jeśli takie akcje będą się powtarzać niestety będę reagował bardziej stanowczo.

@ reszta kolegów, których posty pousuwałem - nie mam do Was większych uwag, posty usunąłem,żeby komuś nie przyszła ochota żeby wrócić do wojenki, poza tym po usunięciu postów dwoch głównych zainteresowanych straciły one kontekst.

@ wszyscy którzy uwazają,że viper za dużo pisze i pisze głupoty - po drugiej stronie jest ten sam problem, nazywa się Aaltonen. Łatwo przewidzieć co napisze, jakie fakty pominie a jakie uwypulki. nie dostał za to ode mnie ani jednego ostrzeżenia, co więcej zdarzyło mi się moderować posty, w których ktoś nazwał go z tego powodu publicznie głupkiem. Pomijam tutaj wartość merytoryczną postówe Aaltonena i porównanie ich pod tym względem z postami vipera - jeden i drugi ma prawo głosić tutaj poglądy jakie chce. Problemem jest jak ktoś kogoś atakuje lub wmawia komu hejterstwo i to niestety zdarza się głównie ze strony kubicowych ultrasów. Tracicie panowie jakikolwiek dystans do czegokolwiek jak ktoś napisze coś krytycznego na temat waszego idola. W sprawie vipera to mimo iż sam się z jego poglądami nie zgadzam to jestem całkowicie pewien, że nie jest żadnym prowokatorem ani hejterem. Jest na tym forum nie od dziś i odkąd pamiętam zawsze krytykował każdego kierowcę, który dzwonił ponadprzeciętnie często. Kubica podpadł po porstu pod jego krytyeria oceny, nie jest tak, że znalazł sobie chłopak wroga i się nad nim pastwi. Uważam prywatnie, że jest zbyt surowy w swoich ocenach, ale jest w tym konsekwentny od lat a dla Kubicy po prostu nie zrobił wyjątku. Nie oznacza to,że jest jakimś moim kumplem którego znam z piaskownicy, ani pupilkiem, bo jak przegnie to też dostaje ode mnie reprymendy. I w odróżnieniu od coniektórych przynajmniej przyjmuje je do wiadomości, a nie stawia się w głupi sposób i nie twierdzi, że prawo do obrażania innych mu się należy, bo on jest mądrzejszy, a niestety takie argumenty bardzo często powtarzały się ze strony "ultrasów". Wszystkie merytoryczne uwagi do sposobu myślenia vipera są przeze mnie nie tyle nawet tolerowane co wręcz mile widziane - może ktoś do niego trafi z czymś celnym i chłopak zluzuje nieco swoje poglądy, co by było moim zdaniem pozytywne, ale zarzucanie mu hejtowania i obrażanie go nie może mieć miejsca.
żółtodziób
A8

Postprzez Thomas » sobota, 23 sie 2014, 17:17

Matthias Schmidt napisał(a):Kubica mial z pewnoscia najlepsze warunki na trasie, stad jego przewaga, ale jak mowia szczesciu trzeba pomoc, wiec tak czy tak, to doskonaly wynik. Neuville jest w tym momencie bardzo, bardzo szybki, jestem ciekaw czy zdola dojechac przed Meeke. Dla Krisa moze byc to czwarte podium i czwarte 3 miejsce :P ale w sumie milo byloby widziec Thierryego na 2. Jednak nie uprzedzajmy faktow, bo duzo sie moze zmienic. Latvala naprawde imponuje.

pewnie tak, teraz z kolei na Panzerlplatte Lang straci, przynajmniej w pierwszej części, bo podobnie jak OS13 szybko przesycha... :wink: i rozrachunku więcej stracił na przesychającym niż na mokrym zyskał

Brian stoi!
Ostatnio edytowano sobota, 23 sie 2014, 17:49 przez Thomas, łącznie edytowano 2 razy
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Domson » sobota, 23 sie 2014, 17:32

Buffi stoi
Domson
A6

Postprzez Anbarra » sobota, 23 sie 2014, 17:57

Nawiazujac do tego co ktos napisal dzisiaj: wspierajmy Kubice, bo to jedyna nadzieja Polski na sukcesy w WRC!
Od lat wielu z nas czekalo na naszego, nie wypalilo z Kucharem, nie wypalilo z Kosciuszka. Nie wiadomo jaki byl ich potencjal, natomiast potencjal RK jest wiecej niz jednoznaczny. Dajmy sobie spokoj z tym kto ma racje, niech trwa sam fakt ze mamy kogos w WRC kto moze juz za niedlugo zbierze plony doswiadczen.

A moim zdaniem to calkiem normalne, ze tyle tych bledow popelnia. Dzieje sie tak bo:
w szybkim czasie wskoczyl z niebytu, do najwyzszej kategorii na swiecie
po zaledwie kilku rajdach WRC pojechal pelny sezon autem WRC
na poczatku sezonu zmienil zespol, pilota i samochod
do tego zna swoja wartosc, i chce ja pewnie - moze za szybko - okazac

Teraz wyobrazcie sobie studenta informatyki
Po zrobienu skonczeniu studiow przez 2 lata malo co sie uczy
Zalicza pozniej praktyki w warsztacie kumpla jako mechanik (bardziej dla szukania nowej pasji, bo wypalil sie jako informatyk)
Po czym decyduje sie na zaoczne studia mechaniki
Uniwersytet mu zamykaja, wiec musi szukac innego, zmienic profesorow, w momencie gdy dopiero zaczal ogarniac cokolwiek
i do tego interesowal sie przez 20 lat komputerami, a mechanika interesuje go dopiero od 2 lat :D

Mowiac wprost: Kubica ogarnia tyle nowych rzeczy w tak krotkim czasie, ze malo ktory by sobie poradzil bez bledow. Gdyby te bledy popelnial w innych miejsach, jechalby dalej, ale ma pecha ze jego bledy zdarzaja sie w miejscu nieodpowiednim. Blad tez jest troche pechem - bo nie jestes w za duzym stopniu w stanie przewidziec kiedy go popelnisz.

I dobrze ze ich popelnil juz 12 w 8 rajdach! Wyszumi sie teraz, potem listopad i grudzien, przemysli sprawy i bedzie dobrze :)
I moze wizyta u dobrego kolegi pewnego Fina by mu dobrze zrobila... :)
Anbarra
A5

Postprzez żółtodziób » sobota, 23 sie 2014, 19:03

@ Anbarra

To, że ma prawo popełniać błędy - trudno z tym polemizować.
To, ze powinniśmy go wspierać - uważam,że powinnniśmy wspierać każdego Polaka, niezależnie od tego czy jest naszą jedyną nadzieją czy nie.
To, ze jest naszą jedyną nadzieją na sukcesy w WRC - no nie da się ukryć.
Co do studentów informatyki i mechaniki - wszystko racja.
Czy da sie wyeliminować tak często powtarzające się błędy - prędzej czy później na pewno się da. Pytanie jednak czy wystarczy czasu.

Niepokojący jest w tym wszystkim jeden fakt - już było lepiej, Już kończył rajdy, już błędów nie popełniał w takiej ilości. To co się stało wczoraj,że wypiuscił kierownicę z rąk - no tego akuat bym się mocno nie czepiał. Ma jakieś ograniczenia po wypadku i też musi te ograniczenia rozpoznać, żeby wioedzieć czego unikać i nie da się tego zrobić w sposób teoretyczny ani na grze komputerowej. Może to nawet efekt próby przezwyciężenia tych ograniczeń, może chce własnie coraz bardziej tą rękę angażować i dlatego doszlo do takiej a nie innej sytuacji. Oczywiście tylko spekuluję, ale tego ostatniego dzwonu bym się nie czepiał. Natomiast w zeszłym roku było takie przełamanie, był ewidentny progres, teraz własnie taki ewidentny nie jest. Coś, jak by student po pierwszym roku miał średnią powyżej 4,5 a w drugim roku próbował wyciągać średnią z 3,5 do 4,0 i słabo mu to wychodziło. Można w tej sytuacji podejrzewać,że coś jest nie tak i nie wiadomo co to jest, bo pewnie gdyby było wiadomo to by to było stopniowo eliminowane. Dlatego jakoś nie podzielam tego entuzjazmu, że jest super, dzwonów może być ile chce , byle było szybko. Z drugiej jednak strony daleki jestem od osądzania,że ma coś z psychiką nie teges, że się do tego sportu nie nadaje - myślę, że nikt tego nie wie, nawet jeśli ktoś jest absolutnie przekonany, że wie. Dokładnie tak jak napisałeś na początku - trzeba go wspierać i mieć nadzieję, że w końcu wyeliminuje błędy, jednocześnie nie bagatelizując tego,że się one pojawiają bardzo często. I myślę,że tak własnie postępuje większość kibiców. Przynajmniej tak sądzą ludzie których ja spotkałem i rozmawiałem na ten temat. Nikt nie usiłował czarować, że dach to ocierka, ale wszyscy pełen szacun i pełen podziw. I to jest moim zdaniem zdrowe podejście do tematu.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata