Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez rafalze-ce » sobota, 28 cze 2014, 18:42

rafalze-ce
N3

Postprzez Kruk » sobota, 28 cze 2014, 19:35

Drugi przejazd kilera Gołdap. Ciekawe co tym razem zmieni się w klasyfikacji rajdu? Miejsca od cztery do sześć mogą się zmienić i rodzynek Citroena może awansować. Zobaczymy już za kilkanaście minut.
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez Marko Rally » sobota, 28 cze 2014, 20:12

Od 4 miejsca do 6 mają szansę wbić się na pudło. Każdy by chciał, więc będzie ostro :D
Marko Rally
N3

Postprzez Kruk » sobota, 28 cze 2014, 20:32

Chyba zostało nam się emocjonować możliwą walką o trzecie miejsce w rajdzie. Reszta podium wydaje się już ustalona, nawet przyszła mi do głowy myśl o "team orders", bo od kilku odcinków Mikkelsen wyraźnie odpuścił i na każdym kolejnym odcinku dużo więcej przyjmuje, niż wcześniej. Hirvo ma mało do najniższego stopnia podium. Nie wierzę, że Thierry odpuści podium. Będzie walczył. Latvala bez wątpienia będzie pociskał Hanninena. Myślę, że już po Mikołajkach Latvala będzie na piątym miejscu tym bardziej, że ten drugi ma uszkodzony układ kierowniczy w swoim samochodzie.
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
Kruk
A6

Postprzez mateusz_s » sobota, 28 cze 2014, 21:04

Dzisiaj dojazd do parkingu na SS Stare juchy z Gawliku Wielkiego ty była jakaś czysta masakra... ja na szczęście poszedłem pieszo i nie musiałem się aż tak denerwować :D Ale tłumy były straszne ...
mateusz_s

Postprzez Cendra » sobota, 28 cze 2014, 21:10

Wczoraj jak byłem na OS-ach to byłem zdziwiony, że tak mało załóg odpadło w tak szybkim rajdzie.
Dziś niezły przesiew...

Swoją drogą, coś ciche te WRC, największe wrażenie dźwiękowe zrobiło na mnie DS3... R5!.
Cendra
A6

Postprzez Aaltonen » sobota, 28 cze 2014, 21:13

http://youtu.be/YvMf13yeKwc

Robert szedł ogniem piekielnym. Minimalnie za szybko na tym szczycie, coś w trawie i koniec jazdy. Nie ma co żałować, fajnie że jutro jedzie.
Aaltonen
N3

Postprzez maestro » sobota, 28 cze 2014, 21:34

Witam

Właśnie wróciłem z Rajdu po całym dniu wzmagań i chciałem opisać moje wrażenia. Niestety musiałem pojechać sam bo znajomi się wycofali i ja zacząłem się wahać ale pojechałem. Byłem na OS Chmielewo i tylko na tym się skończyło po pierwsze dlatego, że sam pojechałem po drugie za dużo ludzi i dalekie bardzo dalekie parkingi. Na początek pojechałem na OS Chmielewo miejscowość Dąbrówka i co ciekawe Policja nie wpuszczała aut musiałem zostawić przy drodze obok gospodarstwa. Pytam się policjanta daleko na OS 1,5 km i to było kłamstwo bo na OS było z 3 km. Spora grupa ludzi szła i za chwile ciach kontrola biletów jak nie masz to kupić można pewne osoby chciał nie płacić ale po chwili stwierdziły, że za 35 zł nie będą ganiać KM po polach.
Na miejscu masa ludzi, gdzie z 1000 osób może więcej a tylko 1 sztuka TOI TOI. Z tego co sporo osób stwierdziła, że trawy do pasa to porażka organizatora i tu pewnie mają racje bo wielu miejscach nie było widać aut jadących trasą. Mogli się postarać. Co do kibiców ogólnie OK starali się nie deptać zboża ale minusem było zostawianie śmieci bo nie było śmietników.

Na drugi przejazd pojechałem na drugi punkt widokowy w miejscowości Tuchlin i tu rozczarowała odległość i miejsce do parkowania a raczej brak, a przy OS były tyle wykoszonej łąki, gdzie ludzie chętnie by zaplacili, żeby tylko nie dreptać te 5 km. Plusem tego miejsca była widoczność i wykoszone pola oraz w lesie na Hopie było też po wycinane krzaki itp.

Ogólnie zajebisty rajd masa zagranicznych kibiców. Szkoda tylko, że masa ludzi zwijała się po przejechaniu 20 aut.
maestro
N1

Postprzez rafalze-ce » sobota, 28 cze 2014, 21:40

Porownajmy "naszych" kibicow do tych od kopanej- coś z tego roku http://rallyfan.pl/film/wrc-'lotos-71st ... nia5-18555
przypomina mi to akcje z 2010 http://www.youtube.com/watch?v=LG8C3Dt9P3g
rafalze-ce
N3

Postprzez maestro » sobota, 28 cze 2014, 22:23

Tak mi się wydaje, że organizatorzy chyba za dużo napakowali na dziś bo i w radiu rajdowym mówią, że SO o 22 to troche przesada. Prawdopodobnie trzeba było zrobić 4 OS dziś i by było w sam raz.
maestro
N1

Postprzez Shaitan » sobota, 28 cze 2014, 22:28

Aaltonen napisał(a):http://youtu.be/YvMf13yeKwc

Robert szedł ogniem piekielnym. Minimalnie za szybko na tym szczycie, coś w trawie i koniec jazdy. Nie ma co żałować, fajnie że jutro jedzie.

To chyba jest już jazda z urwanym kołem, które Robert myślał, że ma tylko przebite. Urwanie nastąpiło moim zdaniem wcześniej, co nie jest pokazane.
Shaitan
N3

Postprzez Cendra » sobota, 28 cze 2014, 22:38

maestro napisał(a):Tak mi się wydaje, że organizatorzy chyba za dużo napakowali na dziś bo i w radiu rajdowym mówią, że SO o 22 to troche przesada. Prawdopodobnie trzeba było zrobić 4 OS dziś i by było w sam raz.

Wczoraj poruszali ten temat, to jakiś maraton, mega długie dojazdówki (wczoraj) i OS-y od 7 do 22... moim zdaniem to przesada, w ogóle po co codziennie katowanie Mikołajek?
Cendra
A6

Postprzez maestro » sobota, 28 cze 2014, 22:46

Tak się zastanawiałem czemu nie było taśm z Lotosu jak rok temu? Przecież to główny sponsor. Tak mi się wydawało, że Safeciarzy było mało niby ochrona Zubrzycki jeszcze była ale oni się nie zajmowali pilnowaniem kibiców.
maestro
N1

Postprzez Aaltonen » niedziela, 29 cze 2014, 07:37

Shaitan napisał(a):
Aaltonen napisał(a):http://youtu.be/YvMf13yeKwc Robert szedł ogniem piekielnym. Minimalnie za szybko na tym szczycie, coś w trawie i koniec jazdy. Nie ma co żałować, fajnie że jutro jedzie.
To chyba jest już jazda z urwanym kołem, które Robert myślał, że ma tylko przebite. Urwanie nastąpiło moim zdaniem wcześniej, co nie jest pokazane.
Masz rację, chociaż uszkodzenie wyglądało praktycznie identycznie.

Robert Kubica napisał(a):Szkoda, że nie udało się ukończyć dnia, ale - jak już kilka razy mówiłem - na tym etapie po prostu należy się takich rzeczy spodziewać. Lepiej jechać takim tempem i uczyć się w ekspresowym tempie, ale z przygodami niż jechać dwie sekundy na kilometrze wolniej. Bycie byłym kierowcą Formuły 1 ma swoje wady i zalety. Tak samo było z Kimim. To normalne, że gdybym nazywał się inaczej, przyjechał tu w samochodzie klasy C2R2 i pięć razy dachował, to nikt by o tym nie mówił. Media szukają czegoś nośnego, a C2R2 z nieznanym Polakiem za kółkiem nie budzi zainteresowania. Tak działają media. To normalne.
Każdy na jakimś etapie kariery ma trudne momenty i kraksy, bo tak wygląda nauka. Gdybym jechał o 2 sekundy na kilometrze wolniej, to z pewnością mniej bym ryzykował i miałbym mniej przygód. Tylko powstaje pytanie, co mi to da? Jeśli za rok będę chciał pojechać szybciej, mogę się poprawić o pół sekundy, ale wciąż do czołówki będzie brakowało półtorej. A jeśli będę chciał mocniej atakować, to te pomyłki pojawiłyby się w przyszłym roku, zamiast tego.
Czuję, że jeżdżę lepiej i czuję się pewniej, prowadząc ten samochód - to jest postęp. Uczymy się każdego dnia i każdy odcinek może przynieść nowe doświadczenia, nowe lekcje. To będę się starał robić. Nawet kierowcy z 10-letnim doświadczeniem w WRC przyznają, że wciąż uczą się czegoś nowego. Wiem, że ten sport może być okrutny, bo nie ma tu marginesu na popełnianie błędów, a gdy się uczysz, to normalne, że je popełniasz. To prosta zasada. Szczerze mówiąc wcale mnie to nie frustruje."

Coś czuję w kościach, że w Finlandii będzie pierwsze zwycięstwo oesowe na szutrze... :D
Aaltonen
N3

Postprzez Kruk » niedziela, 29 cze 2014, 07:48

Większość wczorajszych pechowców dzisiaj wraca na trasy rajdu. Papa Oleksowicz, Stanik, Chardonnet, Kubica, Evans, Moly Taylor (jedyna kobieta w rajdzie). Będziemy mogli napewno emocjonować się walką Finów (Mikko, Juho i JML) między sobą i o trzecie miejsce zajmowane teraz przez Neuvilla. Meek zapewne zaatakuje pozycję ósmą zajmowaną przez Solberga. Jemu z kolei niewiele brakuje do siódmego Paddona. Bouffier mógłby pokusić się o walkę z Al-Rajhim o trzecie miejsce w klasie. Kubica zawalczy o wejście do pierwszej dwudziestki rajdu.
To córka mojego kolegi.
Kruk
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata