Rajd Sardynii

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Sardynii

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 9 cze 2014, 14:43

Aaltonen napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):Pisze o Jannerze rok temu, tj 2013. Kajto bez doświadczenia na śniegu w słabszym aucie bił się jak równy z równym na obcym sobie rajdzie z lokelsami
Bez przesady. Bił się z Harrachem, który też jechał R4ką.
viper napisał(a):
Aaltonen napisał(a):Viper, ale pokaż mi tego młodego, co ośką daje baty Sołowowowi w s2000, albo chociaż Oleksowiczowi. Pokaż mi ten talent, wtedy będziemy mogli rozmawiać.
Twoje pytanie było jasne miałem ci wymienić zawodnika który mógł by byc na wrc to ci wymieniłem. Teraz już zadajesz drugie pytanie, które nie wiem co ma na celu.
Skoro chcesz wskazać kogoś równie utalentowanego co Kubica, to musisz pokazać kogoś kto leje ośką Sołowowa albo chociaż Oleksowicza w s2000.
http://ewrc-results.com/leg.php?e=1016& ... bes-Cote-d´Azur-2010

najtrudniejsze sa pytania retoryczne :)
rallyfun
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 9 cze 2014, 14:46

Dyskusja za bardzo odbiega od tematu. Kubica ma talent i umiejętności do wygrywania rajdów ale brakuje mu doświadczenia, takich kierowców którzy coś mają a czegoś im brakuje jest masa. Trzymam za Roberta kciuki, że za rok również wystartuje w konkurencyjnym aucie i stanie kilka razy na pudle. Miło by było gdyby został pierwszym w historii kierowcą który wygrał F1 i WRC.
Jeśli ktoś chce dyskutować dalej to zapraszam na pw.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Aaltonen » poniedziałek, 9 cze 2014, 14:50

ZbyszekChaosu napisał(a):Dyskusja za bardzo odbiega od tematu. Kubica ma talent i umiejętności do wygrywania rajdów ale brakuje mu doświadczenia, takich kierowców którzy coś mają a czegoś im brakuje jest masa.
Tyle, że doświadczenia nabierze z czasem i nawiniętymi km oesowymi. Gdyby miał doświadczenie, a nie miał talentu to by było dużo gorzej.... 8)
Aaltonen
N3

Postprzez viper » poniedziałek, 9 cze 2014, 14:52

altonen po pierwsze porownales kierowcę który nie jest topowym kierowca po drugie s1600 na tamtych oesach inaczej sie sprawdzały niż np w Polsce , a po trzecia znam takich kierowców co na asfaltach wygrywali z wrc i to w oskach xara kit car znasz takie auto, a nigdy nie osiągali sukcesów na miarę mistrza swiata bo byli kierowcami typowo asfaltowymi. To ze Kubica wygrywa z solowowem w s1600 to świadczy o tym ze solowow był średni i nikt nigdy nie uważał go za asa. Z kosciuszkiem tez ośki wygrawyly i powiesz ze tamci maja talent czy ze kosciuszko jest słaby.
Aaltonen napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):Dyskusja za bardzo odbiega od tematu. Kubica ma talent i umiejętności do wygrywania rajdów ale brakuje mu doświadczenia, takich kierowców którzy coś mają a czegoś im brakuje jest masa.
Tyle, że doświadczenia nabierze z czasem i nawiniętymi km oesowymi. Gdyby miał doświadczenie, a nie miał talentu to by było dużo gorzej.... 8)

Jak to było takie proste to doświadczeni zawodnicy by nie dzwonili. Wiele czynników wpływa na dobre czasy i metę.
viper
S2000

Postprzez Aaltonen » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:03

Viper, wspominałeś, że takich talentów jest mnóstwo w Polsce. To pokaż chociaż tego jednego...
Aaltonen
N3

Postprzez viper » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:07

Aaltonen napisał(a):Viper, wspominałeś, że takich talentów jest mnóstwo w Polsce. To pokaż chociaż tego jednego...

Kurczę ty jesteś ciężki temat :D . Napisałem ci 3 przeczytaj wyżej jakich nie będę sie powtarzał .
" mnóstwo " trochę naciagnales ta teorie, ale 3 ci na pewno wymieniłem.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:16

viper napisał(a):
Aaltonen napisał(a):Viper, kibicujesz jakiemuś polskiemu kierowcy, i uważasz, że jest lepszy niż Kubica? :D

Trudno powiedzieć czy ktos jest lepszy, bo nikt nie ma takich warunków jak Kubica , a jednocześnie nie ma innego Polaka w wrc. Jazda w Polsce to nie to samo co za granica. Ja po prostu trochę inaczej na to patrzę i z pewnością jak Kubica bedzie zajmował miejsce na pudle bedzie to sukces, ale żeby to osiagnął to z rally2 nie bedzie miało to nic wspólnego. Czy jest to wstanie osiągnąć ? Na asfaltach na pewno tak , na szutrach na razie widać co sie dzieje. Póki co można spokojnie zwalać winę na doświadczenie i na to ze nie zależy mu na wyniku w rajdzie, bo podkreśla ze chce mieć szybkość, bo wolnym tempem nie ma sensu jechać. Czy to dobra droga nie wiem. Nie wiem tez czy mogę tak powiedzieć, ale ja bym to zrobił inaczej :D .

Jak to jest, że w jednym temacie mówisz, że trasy powinny być łatwiejsze bo zawodnicy jeżdżący już jakiś czas mają sie uczyć a tutaj nie pozostawiasz pola do nauki? Takie to trochę mało konsekwentne.
Inna sprawa że RK jeździ już długo i znacznie szybszymi maszynami. Nie zmienia to faktu, że uczy nowego środowiska bo całe życie robił co innego i inaczej.
Jest za to pewna analogia do poprzedniego sezonu kiedy DSem dzwonił bardzo często a potem zaczął wygrywać. Teraz jest podobnie i może nie będzie wygrywał ale będzie lepiej.
Przesiadka do szybszego auto to też nie takie hop. Powinieneś wiedzieć skoro siedzisz w RSPM choć....albo nic.
Mało tego w bodaj 2006r Solbergowi też wyrósł kamień na drodze w Japonii i zakończył jazdę.
Co do jazdy to jazda na 80% wiele też nie da a wcale łatwiejsza nie jest. Też to powinieneś wiedzieć.
Talenty są ale czy poradzą sobie z dużo szybszym autem? Znam taki talent jeden co ma być mistrzem świata. Może mieć talent ale w szybszym aucie może go braknąć i też będzie dzwonił jak RK.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez viper » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:21

MSG Racing napisał(a):Jak to jest, że w jednym temacie mówisz, że trasy powinny być łatwiejsze bo zawodnicy jeżdżący już jakiś czas mają sie uczyć a tutaj nie pozostawiasz pola do nauki? Takie to trochę mało konsekwentne.

Mylisz tematy. 3 liga to najniższy poziom prawdziwej rajdowej rywalizacji i powienien byc on dostosowany do wiedzy na ten temat to nie ma nic wspólnego z konsekwencja
viper
S2000

Postprzez Aaltonen » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:29

viper napisał(a): Kurczę ty jesteś ciężki temat :D . Napisałem ci 3 przeczytaj wyżej jakich nie będę sie powtarzał .

Weź bo zaraz pęknę ze śmiechu. Niby to Scheffler, czy Chuchała albo nawet Kajetanowicz mieliby szybciej w WRC jeździć od Kubicy?
Jesteś naiwniakiem do kwadratu.
Aaltonen
N3

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:44

viper napisał(a):
MSG Racing napisał(a):Jak to jest, że w jednym temacie mówisz, że trasy powinny być łatwiejsze bo zawodnicy jeżdżący już jakiś czas mają sie uczyć a tutaj nie pozostawiasz pola do nauki? Takie to trochę mało konsekwentne.

Mylisz tematy. 3 liga to najniższy poziom prawdziwej rajdowej rywalizacji i powienien byc on dostosowany do wiedzy na ten temat to nie ma nic wspólnego z konsekwencja

Jest analogia ale jak sie ma klapki na oczach to sorry. W RO mają się uczyć na tym co jest a nie beczeć, że za ciężko. To samo tutaj ma RK. I nie beczy. A konsekwencja to że nie bardzo mu dajesz czas na nauke. A tym "amatorom" z RO chcesz dać. Troche coś nie halo jak dla mnie.
Też powinni zrobić w WRC prostrze trasy bo jadą nowi w cyklu? DOmyslam sie żę chodzi Ci bardziej o jazdę ośką albo R5 przez RK troche dłużej. Ale co by to dało? Jazdę na maks, z maksymalnym wykorzystaniem auta i już za wiele by się nie nauczył. Tak przynajmniej sie czy. Cholernie boleśnie i brutalnie ale to dobra nauka. Jedna z anajlepszych.
To tak jak w szkołach obecnie. Dawniej nauczyciel był ostry i dawało to efekty. Dziś już tak nie ma i efekty są słabsze.
O ile Kajto mógłby mieć dobre tempo, może nie aż takie ale jednak tuż za RK o tyle Chuchała potrzebowałby jeszcze trochę, a i tak idzie do przodu szybko, bo jest szybciej w topowym aucie niż Kajto. Za to Sheffler to potrzebuje jeszcze więcej a czy by doszedł do poziomu Chuchały? Może by doszedł ale na tym może sie skończyć bo np będzie to kres jego możliwości.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:47

Aaltonen napisał(a):
viper napisał(a): Kurczę ty jesteś ciężki temat :D . Napisałem ci 3 przeczytaj wyżej jakich nie będę sie powtarzał .

Weź bo zaraz pęknę ze śmiechu. Niby to Scheffler, czy Chuchała albo nawet Kajetanowicz mieliby szybciej w WRC jeździć od Kubicy?

Jeśli by w swoim rajdowym/wyścigowym życiu nawinęli tyle kilometrów na ostro co RK do tego przez część tego żywota mieli nieograniczony budżet to śmiem twierdzić że TAK.

To ja mam inne pytanie:
Czy mając ograniczony budżet RK dalej tak by jeździłby?? gdy z tyłu głowy paliła by mu się żarówka że jak skasuje auto to następnego rajdu może już nie pojechać ??
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 9 cze 2014, 15:58

Z tym nie ograniczonym budżetem trochu przesadziłeś ale twoje pytanie jest dobre. Bardzo dobre. Dlatego to wszystko trudno porównać.

MSG Racing
S2000

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 9 cze 2014, 16:03

Mad Max napisał(a):
Aaltonen napisał(a):

Jeśli by w swoim rajdowym/wyścigowym życiu nawinęli tyle kilometrów na ostro co RK do tego przez część tego żywota mieli nieograniczony budżet to śmiem twierdzić że TAK.

To ja mam inne pytanie:
Czy mając ograniczony budżet RK dalej tak by jeździłby?? gdy z tyłu głowy paliła by mu się żarówka że jak skasuje auto to następnego rajdu może już nie pojechać ??

Gdyby mial takie dylematy to wybralby DTM o czym opowiada w wywiadzie dla autosportu. Poza tym Ty naprawde myslisz ze on ma nieograniczony budzet?
rallyfun
N3

Postprzez Aaltonen » poniedziałek, 9 cze 2014, 16:12

Mad Max napisał(a):Jeśli by w swoim rajdowym/wyścigowym życiu nawinęli tyle kilometrów na ostro co RK do tego przez część tego żywota mieli nieograniczony budżet to śmiem twierdzić że TAK.

A ja śmiem twierdzić, że niekoniecznie. Zresztą z dużą dozą prawdopodobieństwa - NIE. Pierwszy lepszy przykład z brzegu: Kościuszko, Prokop i wielu wielu innych którzy mając dużo większe doświadczenie od Kubicy, mogą tylko śnić o jego szybkości.
Mad Max napisał(a):To ja mam inne pytanie: Czy mając ograniczony budżet RK dalej tak by jeździłby?? gdy z tyłu głowy paliła by mu się żarówka że jak skasuje auto to następnego rajdu może już nie pojechać ??

Gdy spojrzymy co poszczególni zawodnicy osiągnęli mając na koncie powiedzmy 15 rajdów - czyli Kubica ( R2 i S1600) do wypadku, , Scheffler na obecnym etapie, Kajetanowicz do 2006 roku, Chuchała 206ką i TyperRem, to zdecydowanie i bezdyskusyjnie Kubica deklasował ich swoim talentem i szybkością.
Aaltonen
N3

Postprzez karluum » poniedziałek, 9 cze 2014, 16:16

rallyfun napisał(a):Gdyby mial takie dylematy to wybralby DTM o czym opowiada w wywiadzie dla autosportu. Poza tym Ty naprawde myslisz ze on ma nieograniczony budzet?

Nie zdziwiłbym się, gdyby dokładał coś od siebie.
Jeszcze jedna rzecz rallyfunie: Sołowow rozpoczął starty mając 40 na karku, więc osiągnięte przez niego wyniki są godne szacunku...
karluum
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata