Rajd Sardynii

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Sardynii

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 9 cze 2014, 11:19

wanderer napisał(a):Dużo gorszym? Kościuszko jechał Fiestą z M-Sportu, a konkretnie autem Tanaka, którą Estończyk rok wcześniej wbił się na podium w Sardynii. ;)

http://www.ewrc-results.com/carinfo.php?cid=13&spz=950

pare postów wyżej

wrc1600 napisał(a): Poza tym o jakim obiektywizmie mówimy, fabryczny VW w porónaniu z prywatna Fiesta bo chyba zdajesz sobie sprawe ze to nie ta sama Fiesta jaka dysponuje Hirvonen. Rozmawialem z Evansem na ten temat i beda przebudowywac jedna z klienckich Fiest dla Hirvonena na Polski a nie poprostu okleja w barwy MSportu pierwsza z brzegu.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 9 cze 2014, 11:19

viper napisał(a):
rallyfun napisał(a):
Aaltonen napisał(a):Robert z 10 minutową karą przyjechał na metę z mniejszą stratą, niż Kościuszko rok temu.....
To przepaść, jeżeli chodzi o szybkość.
Zobaczycie, że błędy które Robert czasami popełnia, znikną wraz z nawiniętymi kilometrami.

Co na to viper?

No , a co chcesz usłyszeć :D.

to co masz do powiedzenia bo chyba podskoczyles z radosci po poscie zbyszka ale po chwili trafil i zatopil cie aaltonen. Powaznie to twoje kompleksy na punkcie Kybicy wynikaja z tego ze objezdza stalych bywalcow WRC i podgryza czasami czolowke czy z tego ze kibice potrafia sie cieszyc z obecnosci Polaka w czolowce. Co cie boli?
rallyfun
N3

Postprzez karluum » poniedziałek, 9 cze 2014, 11:20

Kubica popełnia błędy wyścigowca i trzeba jeszcze wiele czasu by pewne nawyki z jazdy rajdowej wyeliminował. To jest naturalne i nie ma tu co narzekać, że znów były jakieś przygody. Przy tym całym tempie skorzystanie z Rally2 jest łyżką dziegciu w tej beczcie miodu, ale jest naprawdę dobrze. Robert powtarza jak mantrę - dajcie mi 3 lata na zdobycie doświadczenia.
Prokop korzystał z pozycji, ale poprawił tempo na szutrze, w Argentynie pokazywał już poprawę swojego tempa. Najważniejsze jest to, że Ogier ma kogoś, kto depcze mu po piętach i jest walka, JML popełnił błąd, ale zmuszał Ogiera do jazdy na limicie, a ten pierwszy jechał naprawdę dojrzale, jeszcze 2 lata temu takie cięcie skończyłoby się rolką, a nie złapaniem kapcia.
Czekam na Polski, w sumie wybiorę się na Litwę by zobaczyć jak tną się panowie na nieznanym zupełnie terenie!
karluum
A5

Postprzez kremer » poniedziałek, 9 cze 2014, 11:25

Po co na Litwę jak w Polsce 75% dróg jest nowych. Paradoksalnie taki Prokop zna więcej tych dróg niż Kubica ;)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez viper » poniedziałek, 9 cze 2014, 11:32

rallyfun napisał(a):to co masz do powiedzenia bo chyba podskoczyles z radosci po poscie zbyszka ale po chwili trafil i zatopil cie aaltonen. Powaznie to twoje kompleksy na punkcie Kybicy wynikaja z tego ze objezdza stalych bywalcow WRC i podgryza czasami czolowke czy z tego ze kibice potrafia sie cieszyc z obecnosci Polaka w czolowce. Co cie boli?

Stałych bywalców :). Mówisz o tych bogatych kolesiach co bawią sie w rajdy. Jeden gra w piłkę dla zabawy a drugi jeździ sobie w rajdach z którymi większość krajowych championów by wygrywalo. Nie mów mi o podgryzaniu czołówki bo ja oceniam zawodnika po tym który jest na mecie. Ty możesz nadal jarac sie szybkością Kubicy mimo ze to kolejny rajd nie skończony, a ja wole czekać i nie podniecać sie kolejnym dzwonem, który na sile obraca sie w sukces, albo szuka sie plusów, które i u Kościuszki czy prokopa pewnie by sie znalazły.
viper
S2000

Postprzez wanderer » poniedziałek, 9 cze 2014, 11:38

ZbyszekChaosu napisał(a):
wanderer napisał(a):Dużo gorszym? Kościuszko jechał Fiestą z M-Sportu, a konkretnie autem Tanaka, którą Estończyk rok wcześniej wbił się na podium w Sardynii. ;)

http://www.ewrc-results.com/carinfo.php?cid=13&spz=950

pare postów wyżej

wrc1600 napisał(a): Poza tym o jakim obiektywizmie mówimy, fabryczny VW w porónaniu z prywatna Fiesta bo chyba zdajesz sobie sprawe ze to nie ta sama Fiesta jaka dysponuje Hirvonen. Rozmawialem z Evansem na ten temat i beda przebudowywac jedna z klienckich Fiest dla Hirvonena na Polski a nie poprostu okleja w barwy MSportu pierwsza z brzegu.

A co wlaściwie oznacza to, że będą przebudowywać Fiestę dla Hirvonena? To ma świadczyć o tym, że Kubica na Sardynii rzekomo miał Fiestę z magicznymi częściami, które pozwalały mu jechać w tempie od 1,5 do 2 sek/km szybszym niż Kościuszko? Kaman, zajmijcie się kontruktywną krytyką, a nie szukaniem dziury w całym. :roll:
wanderer
A6

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 9 cze 2014, 11:52

viper napisał(a):
rallyfun napisał(a):to co masz do powiedzenia bo chyba podskoczyles z radosci po poscie zbyszka ale po chwili trafil i zatopil cie aaltonen. Powaznie to twoje kompleksy na punkcie Kybicy wynikaja z tego ze objezdza stalych bywalcow WRC i podgryza czasami czolowke czy z tego ze kibice potrafia sie cieszyc z obecnosci Polaka w czolowce. Co cie boli?

Stałych bywalców :). Mówisz o tych bogatych kolesiach co bawią sie w rajdy. Jeden gra w piłkę dla zabawy a drugi jeździ sobie w rajdach z którymi większość krajowych championów by wygrywalo. Nie mów mi o podgryzaniu czołówki bo ja oceniam zawodnika po tym który jest na mecie. Ty możesz nadal jarac sie szybkością Kubicy mimo ze to kolejny rajd nie skończony, a ja wole czekać i nie podniecać sie kolejnym dzwonem, który na sile obraca sie w sukces, albo szuka sie plusów, które i u Kościuszki czy prokopa pewnie by sie znalazły.

czyli masz kompleksy na punkcie Kubicy nie kibicow Kubicy. Marny z ciebie kibic skoro nie wiesz kto ukonczyl rajd na 8 miejscu, twierdzisz ze Evans,Solberg,Meek czy Paddon to bogaci kolesie i jezdza z nudow. Poza tym ty sie wlasnie jarasz kazdym potknieciem Kubicy a sukces przekuwasz na porazke bo sam fakt ze w pierwszym sezonie autem WRC fecet bez doswiadczenia wygrywa 2 oesy na dzien dobry i regularnie osiaga czasy w okolicach top 5 nic dla ciebie nie znaczy. Do tego mozna dorzucic objezdzanie czolowki w WRC2, 5 miejsce w generalce, tytul its. Sporo tego jak na zoltodzioba i domyslam sie niektorzy kierowcy sa taj samo sfrustrowani jak ty. Powiedziec ze nie ukonczyl rajdu bo skorzystal z Rally2 to szczyt ignorancji i niewiedzy.
rallyfun
N3

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:01

wanderer napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):

A co wlaściwie oznacza to, że będą przebudowywać Fiestę dla Hirvonena? To ma świadczyć o tym, że Kubica na Sardynii rzekomo miał Fiestę z magicznymi częściami, które pozwalały mu jechać w tempie od 1,5 do 2 sek/km szybszym niż Kościuszko? Kaman, zajmijcie się kontruktywną krytyką, a nie szukaniem dziury w całym. :roll:

Nie chce byc uszczypliwy ale podaje informacje z pierwszej reki a tu kolega wyskakuje z kontra jakby wiedzial lepiej od Evansa. Jakie sa niuanse to np. Urmo Aava moglby dlugo opowiadac. Ale jak ktos musi szukac dziury w calym to nawet sam Wilson go nie przekona.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Aaltonen » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:11

wrc1600 napisał(a): Nie chce byc uszczypliwy ale podaje informacje z pierwszej reki a tu kolega wyskakuje z kontra jakby wiedzial lepiej od Evansa. Jakie sa niuanse to np. Urmo Aava moglby dlugo opowiadac. Ale jak ktos musi szukac dziury w calym to nawet sam Wilson go nie przekona.

Każde auto trzeba przebudować po rajdzie, a tym bardziej "dostosować" pod konkretnego kierowcę, (tym bardziej tak wymagającego jak Hirvonen).

A takie bajki jak Warmbold opowiadał, że jago foka ważyła 1400 kg a fabryczne 1200, wynikają z chęci usprawiedliwienie niższych umiejętności. To samo m.in. z Kościuszkiem było.
Aaltonen
N3

Postprzez viper » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:14

rallyfun napisał(a):czyli masz kompleksy na punkcie Kubicy nie kibicow Kubicy. Marny z ciebie kibic skoro nie wiesz kto ukonczyl rajd na 8 miejscu, twierdzisz ze Evans,Solberg,Meek czy Paddon to bogaci kolesie i jezdza z nudow. Poza tym ty sie wlasnie jarasz kazdym potknieciem Kubicy a sukces przekuwasz na porazke bo sam fakt ze w pierwszym sezonie autem WRC fecet bez doswiadczenia wygrywa 2 oesy na dzien dobry i regularnie osiaga czasy w okolicach top 5 nic dla ciebie nie znaczy. Do tego mozna dorzucic objezdzanie czolowki w WRC2, 5 miejsce w generalce, tytul its. Sporo tego jak na zoltodzioba i domyslam sie niektorzy kierowcy sa taj samo sfrustrowani jak ty. Powiedziec ze nie ukonczyl rajdu bo skorzystal z Rally2 to szczyt ignorancji i niewiedzy.

Tłumacz to sobie jak chcesz. Ja mam to w nosie , który Kubica bedzie, bo nie mam w tym żadnego interesu. Rally2 nie podnosi prestiżu na mecie, dlatego ja sie nie jaram wynikiem przy zielonym stoliku, bo dla mnie rally2 to zielony stolik. Z reszta po sukcesach loeba zwiększyli kary za oesy, ale rownie dobrze z 5 min za oes mogą zrobić 50 min, a i tak to nie bedzie miarodajne, bo tego nie da sie przeliczyć, dlatego rally2 mnie nie interesuje, a ponieważ stosunkowo mało jest aut konkurencyjnych do wrc to po prostu wchodzi sie do 10 nawet po wypadku dodając te minuty. Gadanie w stylu poszło im super ale ten jeden błąd nie ma znaczenia jest dla mnie ignorancja najważniejszego faktu, bo to tak jak by powiedzieć. Wygraliśmy mecz gdyby drużyna przeciwna nie strzeliła nam bramki.
Ja rozumiem Kubica moze powiedzieć jestem zadowolony nauczyłem sie czegoś nowego itd. Ale gadanie o sukcesie jest dla mnie śmieszne.
viper
S2000

Postprzez Aaltonen » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:17

Viper, kibicujesz jakiemuś polskiemu kierowcy, i uważasz, że jest lepszy niż Kubica? :D
Aaltonen
N3

Postprzez wanderer » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:21

wrc1600 napisał(a):Nie chce byc uszczypliwy ale podaje informacje z pierwszej reki a tu kolega wyskakuje z kontra jakby wiedzial lepiej od Evansa. Jakie sa niuanse to np. Urmo Aava moglby dlugo opowiadac. Ale jak ktos musi szukac dziury w calym to nawet sam Wilson go nie przekona.

Z suchej informacji robisz spekulację. ;) Bo informacja o tym, że przebudowują Fiestę dla Hirvonena, w zasadzie nic nie znaczy. A czasy Aavy i Warmbolda to odległa przeszłość z czasów starych wurców, kiedy różnice w przygotowaniu aut były duże, bo i klientów było dużo. Dziś chętnych na wynajęcie prywatnego WRC na eliminację MŚ jest jak na lekarstwo.
wanderer
A6

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:24

wanderer napisał(a):
wrc1600 napisał(a):Nie chce byc uszczypliwy ale podaje informacje z pierwszej reki a tu kolega wyskakuje z kontra jakby wiedzial lepiej od Evansa. Jakie sa niuanse to np. Urmo Aava moglby dlugo opowiadac. Ale jak ktos musi szukac dziury w calym to nawet sam Wilson go nie przekona.

Mylisz informację, ze spekulacją. ;) Bo informacja o tym, że przebudowują Fiestę dla Hirvonena, bo obecna mu się spaliła, nic nie znaczy. A czasy Aavy i Warmbolda to odległa przeszłość z czasów starych wurców, kiedy różnice w przygotowaniach aut były duże, bo i klientów była masa, a dziś chętnych na wynajęcie prywatnego WRC jest jak na lekarstwo.

Ja nic nie myle tylko powtarzam co uslyszalem, w razie watpliwosci skontaktuj sie z Evansem skoro twierdzisz ze on spekuluje.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez wanderer » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:31

wrc1600 napisał(a):Ja nic nie myle tylko powtarzam co uslyszalem, w razie watpliwosci skontaktuj sie z Evansem skoro twierdzisz ze on spekuluje.

Sam mógłbyś się podzielić tym co usłyszałeś, bo na razie wiemy tylko tyle, że rozmawiałeś z Evansem i że będą robić przegląd auta dla Hirvonena - szokująca informacja. Dzięki za przedpołudniową dawkę humoru. :D
wrc1600 napisał(a):Rozmawialem z Evansem na ten temat i beda przebudowywac jedna z klienckich Fiest dla Hirvonena na Polski a nie poprostu okleja w barwy MSportu pierwsza z brzegu.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 cze 2014, 12:34 przez wanderer, łącznie edytowano 1 raz
wanderer
A6

Postprzez viper » poniedziałek, 9 cze 2014, 12:34

Aaltonen napisał(a):Viper, kibicujesz jakiemuś polskiemu kierowcy, i uważasz, że jest lepszy niż Kubica? :D

Trudno powiedzieć czy ktos jest lepszy, bo nikt nie ma takich warunków jak Kubica , a jednocześnie nie ma innego Polaka w wrc. Jazda w Polsce to nie to samo co za granica. Ja po prostu trochę inaczej na to patrzę i z pewnością jak Kubica bedzie zajmował miejsce na pudle bedzie to sukces, ale żeby to osiagnął to z rally2 nie bedzie miało to nic wspólnego. Czy jest to wstanie osiągnąć ? Na asfaltach na pewno tak , na szutrach na razie widać co sie dzieje. Póki co można spokojnie zwalać winę na doświadczenie i na to ze nie zależy mu na wyniku w rajdzie, bo podkreśla ze chce mieć szybkość, bo wolnym tempem nie ma sensu jechać. Czy to dobra droga nie wiem. Nie wiem tez czy mogę tak powiedzieć, ale ja bym to zrobił inaczej :D .
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata