Moderator: SebaSTI
Witcher1990 napisał(a):W mediach pokazują to co się sprzedaje, złote czasy rajdów mamy już za sobą chyba że teraz Kubica przyciągnie na osy tłumy ludzi tak jak kiedyś Hołek czy Kulig
MSG Racing napisał(a):TV pokazuje jak już to to, co ludzi interesuje i bedą oglądać.
wanderer napisał(a):MSG Racing napisał(a):TV pokazuje jak już to to, co ludzi interesuje i bedą oglądać.
To nie jest do końca prawda, bo gdyby tak było to ludzie masowo nie oglądaliby seriali w internecie. Kiedyś skoki narciarskie wcale nie były popularne, ale znaleźli się chętni którzy wyłożyli odpowiedni budżet na reklamy, trafił się Małysz i niszowy sport szybko stał się sportem narodowym. Rajdy potrafią są o wiele bardziej widowiskowe niż piłka, skoki, czy nawet F1 gdzie wyścigi często wyglądają jak procesja (teraz jeszcze doszły te śmieszne brzmiące silniki) ale żeby wyjąć to najpierw trzeba włożyć, a chętnych na to brak. Kariera Kubicy jest na to idealnym przykładem - Polscy sponsorzy dopiero się obudzili jak dostali "gotowy produkt" na którym mogli zarobić: pierwszego polskiego kierowcę w F1.
MSG Racing napisał(a):Nie rozumiecie i chyba nie zrozumiecie tego. I tak i tak 10-15 by walczyło o tytuł krajowy wiec co za różnica czym? A przeciętnym ludziom to i lata czym kto jeździ.
4x4 i tak by jeździły i tak.
Inna sprawa zę fakt u nas brak kulutury jazdy historykami czy innymi autami niż najnowsze konstrukcje bo przecież samych mistrzów mamy.
Też jestem za Ośką i większa rywalizacją większe widowisko większe zainteresowanie.
gregortest napisał(a):Też jestem za Ośką i większa rywalizacją większe widowisko większe zainteresowanie.![]()
I za obnirzeniem kosztów.
Zamknąć wyścig zbrojeń, zarówno w RSMP jak i RPP.
Żadnych R5 S2000 i proto.
Tak samo w KJS-ach o RO.
Chcesz śmigać 4x4 - klasa gość.
historyki bez wpisowego, albo symboliczną - 100zł.
Jeżeli będzie frekwencja, będzie rywalizacja, będzie widowsko.
Będzie szum w mediach.
Kiedyś na monte calwaria startowało ponad 140 załóg. Wszędzie o tym bębnili.
MSG Racing napisał(a):OK to może zejdźmy do 5 aut skoro to nie ma znaczenia.
Kilka takich było w superowym pucharze fiesty i co? Jakoś szału nie było.
To, że mediach można nawet zrobić mega walkę z 20 zawodnikami to nie o to chodzi jest mało ważne. Ważne jest to żeby więcej zawodników mogło jeździć a wtedy łatwiej o mega świrów, chyba, że przyjedzie jakiś pan z pzm i powie, że ma mniej świrować bo mu zabierze licencje.
Więcej zawodników pojedzie jak się zrobi przepisy odpowiednie i da im szanse na jazdę.
Jeszcze raz podkreśle że nikt nie całkowicie zabronić jazdy 4x4. A tytuł i tak możnaby zdobywać.
Proto? Przecież sami zawodnicy chcieli. A że nie jeżdżą to nie wiem. Wcale bym się nie zdziwił jakby cała ta grupa Proto była złem koniecznym i jest dla spokoju.
Zajcev to może mi wytłumacz dlaczego w Skandynawi nie przeszka im ściganie się o krajowe mistrzostwo w rajdach jedno dniowych, majacych tyle km OSwoych co nasze wspaniałe i "tanie" RPP?
Jakim cudem u nich kierowcy/zespoły w/z S2000 wystarcza jaden bys serwisowy i mały namiot na serwis? Gdzie u nas potrzeba dużą ciężarówkę i namiot wielkości dużego garażu.
Szum w mediach będzie, jak Rajd bedzie wydarzeniem lokalnym na większą skalę, a nie tylko dla grupy popaprańców. Im więcej załóg tym zwiększy się ten szum bo ludzie zaczna myśleć co w tym jest, że ich tam tylu. To jeden z czynników a jest ich wiele i należy zmieniać je wszystkie w jak największej ilości. Nie jeden co kilka lat.
Taka pierdoła jak plakaty. Na barum się jedzie to pół miasta jest plakatach + duże reklamy. To nie kosztuje tyle co TV a dużo też daje. A u nas?
Owszem nie jest źle ale dobrze też nie, ale trzeba patrzeć na przyszłość i szukać rozwiązań zanim powiększy sie niemały problem.
MSG Racing napisał(a):Taka pierdoła jak plakaty. Na barum się jedzie to pół miasta jest plakatach + duże reklamy. To nie kosztuje tyle co TV a dużo też daje. A u nas?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości