Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez Witcher1990 » piątek, 9 maja 2014, 13:42

W mediach pokazują to co się sprzedaje, złote czasy rajdów mamy już za sobą chyba że teraz Kubica przyciągnie na osy tłumy ludzi tak jak kiedyś Hołek czy Kulig
Witcher1990
A6

Postprzez MSG Racing » piątek, 9 maja 2014, 14:27

Nie rozumiecie i chyba nie zrozumiecie tego. I tak i tak 10-15 by walczyło o tytuł krajowy wiec co za różnica czym? A przeciętnym ludziom to i lata czym kto jeździ.
4x4 i tak by jeździły i tak.
Inna sprawa zę fakt u nas brak kulutury jazdy historykami czy innymi autami niż najnowsze konstrukcje bo przecież samych mistrzów mamy.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez wanderer » piątek, 9 maja 2014, 14:58

Witcher1990 napisał(a):W mediach pokazują to co się sprzedaje, złote czasy rajdów mamy już za sobą chyba że teraz Kubica przyciągnie na osy tłumy ludzi tak jak kiedyś Hołek czy Kulig

W mediach pokazują to za co zapłaci sponsor. Dziś aby dotrzeć do odbiorcy trzeba zapłacić. Tak robił Orlen zapewniając relacje z Dakaru, czy z wyścigów Porsche Supercup. Lotos też niby objął patronat nad RSMP, ale połowicznie, bo mamy rsmp.tv i rsmp.pl, ale o porządne relacje w telewizji już nie zadbali, bo nie startuje tam ich zawodnik i to jest trochę chore. I trochę śmieszne jest twierdzenie, że Kubica przyciągnie tłumy na oesy - jeśli już to tylko na Rajdzie Polski.

Analogiczna sytuacja jest w Mistrzostwach Świata, co z tego, że działa dość dobry serwis wrc.com jak i tak kluczem do sukcesu są relacje w telewizji. Różnica między MŚ a RSMP jest tylko taka, że w RSMP nie ma realnie nikogo, kto by pocisnął odpowiedzialnych za taki stan rzeczy.

A zakazywanie czterołapów, to nie rozwiązanie tylko podcinanie gałęzi na której się siedzi.
wanderer
A6

Postprzez MSG Racing » piątek, 9 maja 2014, 15:48

Taka jest tytaj polityka że trzeba im płacić. Nawet taki kanał jak TVN Turbo daje ciała jak ...... i puszcze kilka razy powtórke jednego programu.
Sportowe coś tam pokażą jedynie ale to tak chyba od niechcenia.
TV pokazuje jak już to to, co ludzi interesuje i bedą oglądać. A że rajdy obejży może 1mln ludzi za cały rok to nie będą tego puszczać.
Mogą pomóc wyniki RK i Kajta na arenie międzynarodowej tak jak kiedyś Hołka. Może być z tym podobnie jak Małyszem i skokami, który przyciagną jeszcze większą widownie porzed ekrany.

Co mnie ciekawi to to, jak to jest, że nieudacznicy kopiący piłkę i ciągle przegrywający wciąż są traktowani na zasadzie nic sie nie stało itd itp i ble ble a np po RK są wieszane psy.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez Hubertos » piątek, 9 maja 2014, 16:27

Rajdy są sportem skomplikowanym i trudnym w oglądaniu. Piłka nożna jest prosta, tania i popularna. Ludzie są leniwi i prymitywni, więc rajdy ich nie interesują. Samochody rajdowe nie odbiegają już tak bardzo od tych cywilnymi, więc nie robią takiego wrażenia.
Hubertos
A6

Postprzez wanderer » piątek, 9 maja 2014, 16:55

MSG Racing napisał(a):TV pokazuje jak już to to, co ludzi interesuje i bedą oglądać.

To nie jest do końca prawda, bo gdyby tak było to ludzie masowo nie oglądaliby seriali w internecie. Kiedyś skoki narciarskie wcale nie były popularne, ale znaleźli się chętni którzy wyłożyli odpowiedni budżet na reklamy, trafił się Małysz i niszowy sport szybko stał się sportem narodowym. Rajdy potrafią są o wiele bardziej widowiskowe niż piłka, skoki, czy nawet F1 gdzie wyścigi często wyglądają jak procesja (teraz jeszcze doszły te śmieszne brzmiące silniki) ale żeby wyjąć to najpierw trzeba włożyć, a chętnych na to brak. Kariera Kubicy jest na to idealnym przykładem - Polscy sponsorzy dopiero się obudzili jak dostali "gotowy produkt" na którym mogli zarobić: pierwszego polskiego kierowcę w F1. :)
wanderer
A6

Postprzez MSG Racing » piątek, 9 maja 2014, 17:45

wanderer napisał(a):
MSG Racing napisał(a):TV pokazuje jak już to to, co ludzi interesuje i bedą oglądać.

To nie jest do końca prawda, bo gdyby tak było to ludzie masowo nie oglądaliby seriali w internecie. Kiedyś skoki narciarskie wcale nie były popularne, ale znaleźli się chętni którzy wyłożyli odpowiedni budżet na reklamy, trafił się Małysz i niszowy sport szybko stał się sportem narodowym. Rajdy potrafią są o wiele bardziej widowiskowe niż piłka, skoki, czy nawet F1 gdzie wyścigi często wyglądają jak procesja (teraz jeszcze doszły te śmieszne brzmiące silniki) ale żeby wyjąć to najpierw trzeba włożyć, a chętnych na to brak. Kariera Kubicy jest na to idealnym przykładem - Polscy sponsorzy dopiero się obudzili jak dostali "gotowy produkt" na którym mogli zarobić: pierwszego polskiego kierowcę w F1. :)

Tak to prawda z RK i wieloma innymi naszymi dobrymi sportowcami. Nie wiem, nie wnikałem dokładnie jak było, ale pamiętam, że najpierw Małysz zaczął wygrywać a potem pojawiła sie masa relacji. Wcześniej jak patrzyłem na skoki to Eurosporcie a wtedy Małysz miał problemy dostać sie do 30 finałowej.
A rajdy niestety nie zawsze są widowiskowe. NIestety jest też dużo miejsc gdzie poprostu przejżdżają i nic się nie dzieje. Szczególnie na asfalcie.
Nie raz się spotkałem, jak ludzie stający przy trasie mówili, że pomału jadą, zę nudno i nic się nie dzieje. Nawet ja i inni ludzie z rajdów tak stwierdzali. I czy wtedy skoki są mniej ciekawe?
To co jest na Youtubie to tak może 25% materiału jaki oni nagrywają. Reszta niestety nie jest ciekawa. TV żeby złapała to samo potrzemuje masy kamer i tabunu ludzi do tego albo kilku lat dośiwadczenia i wiedzy gdzie się może coś dziać a to też są koszta. Chyba żeby korzystali z tego co nagrywają ludzie rajdów. Wtedy byłby ciekawy materiał.

Tak nie do końca prawda bo TV ma ograniczony czas antenowy i muszą tam dać tam też inne programy. A niektóe seriale a raczej wszystkie nie są za darmo. Więc lepiej coś swojego i/lub taniego dać czy zdobyć. TV też ma tą role 3 władzy....

MSG Racing
S2000

Postprzez Zajcev » piątek, 9 maja 2014, 19:42

MSG Racing napisał(a):Nie rozumiecie i chyba nie zrozumiecie tego. I tak i tak 10-15 by walczyło o tytuł krajowy wiec co za różnica czym? A przeciętnym ludziom to i lata czym kto jeździ.
4x4 i tak by jeździły i tak.
Inna sprawa zę fakt u nas brak kulutury jazdy historykami czy innymi autami niż najnowsze konstrukcje bo przecież samych mistrzów mamy.

No i widzisz, zakażemy startów 4x4, zostaną same ośki, bo nikt bez szans na jakiś tytuł nie będzie jeździł 4x4, historyków u nas na lekarstwo, więc też szału nie będzie, czy same ośki sprawią, że RSMP będą atrakcyjne dla potencjalnego widza?
W BRC plus jest taki, że rzeczywiście poza tymi ośkami leci wiele "świrów" którzy zapieprzają RWD, 4x4, historykami itp, tyle że tak samo tam było przed zakazem 4x4 jak i po, po prostu taki tam jest "klimat". U nas tak nie było i nie będzie, nawet po zmianie przepisów, inna specyfika i mentalność. Emocje w BRC są ogromne, dwie, trzy ośki walczące o 1 miejsce, reszta daleko daleko z tyłu. Czy u nas w chwili obecnej jest źle, mamy kilku kierowców walczących o zwycięstwo, do tego dalej też jest ciasno, są emocje, jest walka. Nie tu leży problem, problemem jest totalny brak oprawy medialnej, zakaz 4x4 tego nie poprawi, poprawić to mogą zupełnie inne działania, które można poczynić bez zakazywania startów tym samochodom..

Ile było przypadków, że awans do ekstraklasy wywalczyła drużyna której nie było na to stać i rezygnowali z awansu? czy wtedy ktoś rozkminiał, że może nie róbmy takich wymagań? Pozwólmy grac w Ekstraklasie na klepiskach, skoro są dobre drużyny a ich na to nie stać? Może porównanie trochę na siłę, ale Mistrzostwa Polski to Mistrzostwa Polski... chcemy taniej? od tego mamy RPP czy RO...
Zajcev
N4

Postprzez Wloch a ty? » piątek, 9 maja 2014, 23:39

Też jestem za Ośką i większa rywalizacją większe widowisko większe zainteresowanie.
Z rajdowym pozdrowieniem
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem

https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Wloch a ty?
N3

Postprzez gregortest » sobota, 10 maja 2014, 07:59

Też jestem za Ośką i większa rywalizacją większe widowisko większe zainteresowanie.
:D
I za obnirzeniem kosztów.
Zamknąć wyścig zbrojeń, zarówno w RSMP jak i RPP.
Żadnych R5 S2000 i proto.
Tak samo w KJS-ach o RO.
Chcesz śmigać 4x4 - klasa gość.
historyki bez wpisowego, albo symboliczną - 100zł.
Jeżeli będzie frekwencja, będzie rywalizacja, będzie widowsko.
Będzie szum w mediach.
Kiedyś na monte calwaria startowało ponad 140 załóg. Wszędzie o tym bębnili.
gregortest
A5

Postprzez viper » sobota, 10 maja 2014, 08:55

gregortest napisał(a):
:D
I za obnirzeniem kosztów.
Zamknąć wyścig zbrojeń, zarówno w RSMP jak i RPP.
Żadnych R5 S2000 i proto.
Tak samo w KJS-ach o RO.
Chcesz śmigać 4x4 - klasa gość.
historyki bez wpisowego, albo symboliczną - 100zł.
Jeżeli będzie frekwencja, będzie rywalizacja, będzie widowsko.
Będzie szum w mediach.
Kiedyś na monte calwaria startowało ponad 140 załóg. Wszędzie o tym bębnili.

Nie bedzie szumu w mediach póki ktos nie bedzie za to płacił, a dzisiaj płaca prywatne polskie rafinerie żeby sie promować i na tym korzysta tylko jeden zawodnik.
Ilośc aut nie ma żadnego znaczenia, a media dzisiaj bardzo prosto zrobić ciśnienie nawet jak by w rajdzie jechało 20 aut jak i 120, bo to kwestia montażu, a nie ilości aut.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » sobota, 10 maja 2014, 10:10

OK to może zejdźmy do 5 aut skoro to nie ma znaczenia.
Kilka takich było w superowym pucharze fiesty i co? Jakoś szału nie było.
To, że mediach można nawet zrobić mega walkę z 20 zawodnikami to nie o to chodzi jest mało ważne. Ważne jest to żeby więcej zawodników mogło jeździć a wtedy łatwiej o mega świrów, chyba, że przyjedzie jakiś pan z pzm i powie, że ma mniej świrować bo mu zabierze licencje.
Więcej zawodników pojedzie jak się zrobi przepisy odpowiednie i da im szanse na jazdę.
Jeszcze raz podkreśle że nikt nie całkowicie zabronić jazdy 4x4. A tytuł i tak możnaby zdobywać.
Proto? Przecież sami zawodnicy chcieli. A że nie jeżdżą to nie wiem. Wcale bym się nie zdziwił jakby cała ta grupa Proto była złem koniecznym i jest dla spokoju.

Zajcev to może mi wytłumacz dlaczego w Skandynawi nie przeszka im ściganie się o krajowe mistrzostwo w rajdach jedno dniowych, majacych tyle km OSwoych co nasze wspaniałe i "tanie" RPP?
Jakim cudem u nich kierowcy/zespoły w/z S2000 wystarcza jaden bys serwisowy i mały namiot na serwis? Gdzie u nas potrzeba dużą ciężarówkę i namiot wielkości dużego garażu.

Szum w mediach będzie, jak Rajd bedzie wydarzeniem lokalnym na większą skalę, a nie tylko dla grupy popaprańców. Im więcej załóg tym zwiększy się ten szum bo ludzie zaczna myśleć co w tym jest, że ich tam tylu. To jeden z czynników a jest ich wiele i należy zmieniać je wszystkie w jak największej ilości. Nie jeden co kilka lat.
Taka pierdoła jak plakaty. Na barum się jedzie to pół miasta jest plakatach + duże reklamy. To nie kosztuje tyle co TV a dużo też daje. A u nas?

Owszem nie jest źle ale dobrze też nie, ale trzeba patrzeć na przyszłość i szukać rozwiązań zanim powiększy sie niemały problem.

MSG Racing
S2000

Postprzez viper » sobota, 10 maja 2014, 11:02

MSG Racing napisał(a):OK to może zejdźmy do 5 aut skoro to nie ma znaczenia.
Kilka takich było w superowym pucharze fiesty i co? Jakoś szału nie było.
To, że mediach można nawet zrobić mega walkę z 20 zawodnikami to nie o to chodzi jest mało ważne. Ważne jest to żeby więcej zawodników mogło jeździć a wtedy łatwiej o mega świrów, chyba, że przyjedzie jakiś pan z pzm i powie, że ma mniej świrować bo mu zabierze licencje.
Więcej zawodników pojedzie jak się zrobi przepisy odpowiednie i da im szanse na jazdę.
Jeszcze raz podkreśle że nikt nie całkowicie zabronić jazdy 4x4. A tytuł i tak możnaby zdobywać.
Proto? Przecież sami zawodnicy chcieli. A że nie jeżdżą to nie wiem. Wcale bym się nie zdziwił jakby cała ta grupa Proto była złem koniecznym i jest dla spokoju.

Zajcev to może mi wytłumacz dlaczego w Skandynawi nie przeszka im ściganie się o krajowe mistrzostwo w rajdach jedno dniowych, majacych tyle km OSwoych co nasze wspaniałe i "tanie" RPP?
Jakim cudem u nich kierowcy/zespoły w/z S2000 wystarcza jaden bys serwisowy i mały namiot na serwis? Gdzie u nas potrzeba dużą ciężarówkę i namiot wielkości dużego garażu.

Szum w mediach będzie, jak Rajd bedzie wydarzeniem lokalnym na większą skalę, a nie tylko dla grupy popaprańców. Im więcej załóg tym zwiększy się ten szum bo ludzie zaczna myśleć co w tym jest, że ich tam tylu. To jeden z czynników a jest ich wiele i należy zmieniać je wszystkie w jak największej ilości. Nie jeden co kilka lat.
Taka pierdoła jak plakaty. Na barum się jedzie to pół miasta jest plakatach + duże reklamy. To nie kosztuje tyle co TV a dużo też daje. A u nas?

Owszem nie jest źle ale dobrze też nie, ale trzeba patrzeć na przyszłość i szukać rozwiązań zanim powiększy sie niemały problem.

Klasa Open sie rozwinie tylko oficjalnie musi zniknąć grupa N. Zobaczysz ze w przyszłym roku pojawia sie auta 4x4 w Open.
Co do frekwencji to ona wcale nie jest mała mp + rpp to 100 aut i w mp większa nie bedzie niż obecnie bo frekwencję w mp sztucznie zaniża rpp.
viper
S2000

Postprzez krzysiek_swrt » sobota, 10 maja 2014, 15:08

A ja myślę że zakazanie 4x4 nic nie zmieni i nie wróci do rsmp nie wiadomo kto,Kuzi z ośką ma tyle wspólnego co co ja z odprawianiem mszy,fakt jechał jeden rajd ośką ale nie długo Bębenek by pokazał wiele i może by wkońcu zdobył mistrza ale gdyby miał kase to by w tym roku pojechał ośką,Czopera nie wyobrażam sobie w ośce chociaż lata świetlne temu jeździł.Ci co mają kasę teraz to by jeździli może dalej albo i nie a ci co od pewnego czasu nie mają to by raczej nie wrócili.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez andrew88 » sobota, 10 maja 2014, 21:01

MSG Racing napisał(a):Taka pierdoła jak plakaty. Na barum się jedzie to pół miasta jest plakatach + duże reklamy. To nie kosztuje tyle co TV a dużo też daje. A u nas?

W Świdnicy widziałem dwa plakaty na słupach ogłoszeniowych. Z tego co pamiętam kiedyś we Wrocławiu wsiała mocno wyeksponowana reklama Rajdu Polski.

P.S.
Może by gdzieś przenieść całą dyskusję, bo trochę odbiega od tematu wątku.
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP