Rajd Arłamów

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 1. Rajd Zimowy Arłamów

Postprzez corados » wtorek, 11 mar 2014, 14:50

Kolej na mnie...

Zacznę od pochwał dla tych dzięki,którym udało się zorganizować nowy rajd, same pieniądze od głównego sponsora rajdu by tutaj nie wystarczyły, ktoś musiał podrzucić pomysł i później go zrealizować. Tutaj nie dało się odgrzewać starych zgód, pozwoleń i itp., dlatego organizator miał z pewnością sporo pracy. Doszła do tego walka z "zielonymi", którą niestety w jakiejś tam części trzeba uznać za przegraną, inną sprawą jest jakie byłyby średnie prędkości gdyby chociażby os Bircza nie uległ skróceniu, byłoby z pewnością blisko limitu.

Oprawa medialna
A w zasadzie jej brak, woła o pomstę do nieba...nawet lokalne media, potraktowały ten rajd bardzo po macoszemu, miała być relacja na żywo w TVP Rzeszów z odcinka medialnego w Przemyślu,ale podobno zabrakło środków. Nasuwa się pytanie czy Hotelowi Arłamów nie zależało na szerszej promocji i czy w ogóle przeznaczyli jakiś budżet na oprawę PR tego rajdu :roll:

Odcinek medialny w Przemyślu
Według mnie najlepszy tego typu odcinek specjalny w Polsce, wyśmienita konfiguracja, wspaniałe widoki na panoramę Przemyśla, pomysł z pętlami również trafiony, zobaczyć tyle razy czołówkę ostatnio zdażyło mi się na również zapętlonym odcinku na Rajdzie Koszyc :wink:

Honorowy start i meta rajdu
Lokalizacja mimo wszystko nietrafiona...Wiadomo,że Hotel chciał mieć te punkty programu rajdu u siebie, ale liczba widzów dosłownie przerażała... i winą nie była tylko pogoda.

Kompaktowość rajdu:
Myślę,że na to też nikt nie mógł narzekać można było zobaczyć sporą liczbę przejazdów jak na polskie warunki czy chociażby oddalony serwis w Dubiecku

Odwołane odcinki były niepotrzebnym zgrzytem, przyczyny padają różne. Fakt jest taki,że zepsuły nieco obraz mimo wszystko udanego rajdu. Co do samej rywalizacji jak już wcześniej napisano była ona ciekawa jak mało kiedy do tej pory w RSMP, czołówka jechała na limicie i było to widać. Inną sprawą jest efektowność aut klasy R5, które w moim odczuciu są takimi tramwajami i w mało których miejscach można poczuć prawdziwy "fun" z oglądania ich w akcji na asfalcie.

Relacja na stronie RSMP.pl
Nie wiem kto ją tworzył,ale można ją określić jednym słowem: "fatalna" podawanie samej kolejności bez czasów, sporo niepotrzebnych informacji, błędów i itp. Korzystałem z wersji mobilnej i była to droga przez mękę, w tamtym sezonie były problemy z przeciążeniami,ale merytorycznie sama relacja wyglądała o niebo lepiej.
corados
A6

Postprzez Zajcev » wtorek, 11 mar 2014, 17:25

corados napisał(a):Relacja na stronie RSMP.pl
Nie wiem kto ją tworzył,ale można ją określić jednym słowem: "fatalna" podawanie samej kolejności bez czasów, sporo niepotrzebnych informacji, błędów i itp. Korzystałem z wersji mobilnej i była to droga przez mękę, w tamtym sezonie były problemy z przeciążeniami,ale merytorycznie sama relacja wyglądała o niebo lepiej.

Mam podobne odczucia, ogólnie mało niestety się z tej relacji korzystało..

blady11 napisał(a):Tu Kuchar mówi kilka słów o wypowiedzi swojej po Arłamach, o nielegalkach też zresztą

http://www.rmf24.pl/sport/news-tomasz-k ... Id,1355101

Tak jedno mi się tylko rzuciło w oczy:

Wiele razy widziałem moich kolegów z doczepionymi wąsami, w perukach, kapeluszach, z wędkami na dachu udających turystów, a tak naprawdę zapoznających się z trasą.

Hmm jeśli ich widział, to musiał tam być? A jeśli tam był, to co tam robił? :) ot tak dla rozluźnienia :)
Zajcev
N4

Postprzez Hubertos » wtorek, 11 mar 2014, 20:23

W RSMP.PL doszło do zmian personalnych, które są chyba wszystkim znane. Stąd niższy poziom relacji.
Hubertos
A6

Postprzez krzysiek_swrt » środa, 12 mar 2014, 00:18

Tomasz K ciach... nic nie wnoszący do przekazu, całkowicie zbędny epitet plus kolejna "psychoanaliza" i osądza resztę o nielegale a sam nie raz go widziałem i jego paru kolegów na tydzień lub dwa przed świdnickim wieczorem w okolicach gór sowich i ciekawe po co właśnie akurat wieczorem się po tych górach przemieszczali,jakoś ani Grzyba ani innych tam nie widziałem a ciach... wielokrotnie prosiłem o nieużywanie zdrobnień w lekceważący sposób owszem ,mieszkam blisko więc trochę się tym interesowałem ale nie robiłem fotek bo szkoda każdej załogi która nie pojedzie w rajdzie a wtdy było by ich conajmniej dwie.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez żółtodziób » środa, 12 mar 2014, 02:41

@ krzysiek_swrt - tym razem puszczam, bo w odróżnieniu od poprzedniego wpisu nie jest to psychoanaliza (jeśli uważasz, że napisałeś wtedy prawdę to przynajmniej trzeba było ją jakoś udokumentować inaczej to jest conajwyżej trzecia prawda góralska) tylko powołanie się na miej lub bardziej prawdziwe fakty. Nie jestem w stanie stwierdzić co widziałeś i na ile jesteś pewien, a na ile chcesz żeby tak było dlatego zostawiam, usuwam jedynie zwroty zawierające nieuzasadnione oceny i lekceważący stosunek do osoby Kuchara. I prośba, żeby na drugi raz nie wyjeżdżać z argumentami, że w tym kraju czegoś nie mozna powiedzieć - wolność słowa nie oznacza przyzwolenia na jechanie po kimś. Nie chodzi o to co chcesz powiedzieć tylko w jaki sposób to robisz. Jestem tutaj między innymi po to, żeby krytyka jakichkolwiek osób nie zeszła do brukowcowego poziomu. Jeden Wojewódzki i jedna Korwin- Piotrowka wystarczą w tym kraju.

Całkowicie prywatnie radzę jednak liczyć się ze słowami, sam piszesz że nie masz żadnych zdjęć, więc tak naprawdę niczego nie jesteś w stanie udowodnić. Sama niechęć do danej osoby to nie jest żaden argument, szczególnie jeśli ktoś zechce dochodzić swoich praw w sądzie. Ja nie straszę ani nikogo nie namawiam do takich działań, uprzedzam jedynie o takiej możliwości.
żółtodziób
A8

Postprzez gregortest » środa, 12 mar 2014, 09:01

Dla mnie żadnego problemu nie ma żeby złapać na nielegalneym zapoznaniu kogo kolwiek.
Wystarczy założyć kamerki przemysłowe, na starcie i na mecie każdego os-u. Czy nawet w połowie, w nerwlgicznych punktach.
PZM ma na to kasę ,a koszta są śmieszne.
Druga sprawa.
Zgłaszany zawodnik powinien podać nr auta treningowego na cały sezon.
Oki. Rozumiem, są awarie, zmiana auta, ale w terminie max 2 (mailem) dni powinien powiadomić organizatora rajdu-i PZM o zmiane auta. GPS- w treningówce powinien być cały czas.
Jeżeli zostanie złapany na trasie (lub w pobliżu) w jakim kolwiek innym aucie, - to wypad i kara finansowa.
Skończą siewycieczki na działkę, na ryby lub pod namiot w turystycznymn celu.
po za tym Kuchar ma w 100% rację.
Jeżeli ktoś oszukuje w sporcie, to powinien być napiętnowany.
gregortest
A5

Postprzez piguła » środa, 12 mar 2014, 09:52

gregortest napisał(a):Jeżeli ktoś oszukuje w sporcie, to powinien być napiętnowany.

zapomniał Kuchar jak sam skrótami ganiał na którymś rajdzie szutrowym a swoich ludzi na polu jak pachołki porozstawiał, poza tym juz jest nudny z tym swoim wiecznym marudzeniem, jak widział to mógł robic zdjęcia i aferę, zresztą ciekawi mnie w jaki sposób kogoś dojrzał, tez na odcinku :lol: :lol: :lol:
piguła
N3

Postprzez żółtodziób » środa, 12 mar 2014, 10:27

Gregor, ale jak ktoś chce oszukać to i tak oszuka. Zgłosi dwa samochody a nielegala pojedzie trzecim. Jak oklei szyby i założy garnek na łeb no to pewnie i kamera przemysłowa na niewiele się zda. To może być narzędzie pomocnicze, ale tak naprawdę to należałoby się zwyczajnie dogadać z policją. Kamera rejestruje upalacza, policja wysyła patrol, który wręcza mu mandacik za stwarzanie zagrożenia i jeśli to jakiś zawodnik z listy PZM kopia raportu ze zdarzenia trafia do GKSS. Tak naprawdę mozna było juz dawno to zrobić tylko nikt nie jest zainteresowany.

Co do Kuchara to rzecz nie w tym czy ma rację czy nie, chodzi o to, że koledzy zarzucają mu hipokryzję. Z mojego punktu widzenia to bardzo odważne posunięcie, zwłaszcza, że jeden z nich napisał otwartym tekstem, ze nie ma tego jak udokumentować, ale nikt akurat nie kwestionuje tego, że walka z upalaniem jest słuszna.

Od siebie dodam jeszcze, że ta praktyka jest poprostu durna, być może dlatego właśnie zawsze jak przyjeżdża jakiś zagraniczny zawodnik ze średniej półki to robi z naszymi co chce i jak chce. Nie wiem dlaczego oni nie widzą, że sami sobie robią krzywdę, ucząc się tras na pamięc zabijają rozwój wielu umiejętności niezbędnych na wyższym poziomie.
żółtodziób
A8

Postprzez andrew88 » środa, 12 mar 2014, 10:43

corados napisał(a):Oprawa medialna
A w zasadzie jej brak, woła o pomstę do nieba...nawet lokalne media, potraktowały ten rajd bardzo po macoszemu, miała być relacja na żywo w TVP Rzeszów z odcinka medialnego w Przemyślu,ale podobno zabrakło środków. Nasuwa się pytanie czy Hotelowi Arłamów nie zależało na szerszej promocji i czy w ogóle przeznaczyli jakiś budżet na oprawę PR tego rajdu :roll:

Do tego jak na razie nie widać w programie TVP Sport relacji z rajdu. Nie wiem, czy to ma jakikolwiek związek z budżetem, czy może to nawarstwienie różnych imprez sportowych?

P.S.
Dzisiaj o 15:50 będzie relacja z Rally Masters.
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez RajducH » środa, 12 mar 2014, 10:44

żółtodziób --- i tu masz rację - każdy kto upala osiągnie dzięki temu jakiś dobry poziom, ale poziom max będzie już poza jego zasięgiem
Możemy pisać, mówić , zgłaszać - ale i tak gwarantuję, że każdy oes przed rajdem będzie przez kogoś upalony, taka już mentalność "zwycięzców"
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez jarexcc » środa, 12 mar 2014, 11:07

jarexcc
A5

Postprzez SebaSTI » środa, 12 mar 2014, 11:11

jarexcc napisał(a):XAVIER XAVIER!!!!

http://rsmp.tv/index.php/media-gallery/ ... wka-1.html

żonka widzę nauczyła polskiego:) :D :D :D :D
SebaSTI
A6

Postprzez andrew88 » czwartek, 13 mar 2014, 22:27

Z Arłamowa nie będzie relacji w TVP Sport :(
EDYCJA: To po co to było zamieszczać w regulaminie akredytacji?
Operatorzy kamer stacji telewizyjnych oraz portali internetowych muszą okazać zgodę TVP Sport na filmowanie, a redakcje na emisję materiału. O taką zgodę należy wystąpić pod adres e-mailowy: marek.oblacinski@tvp.pl

Działanie psa ogrodnika? Może przyczyną tego jest, że w RSMP nie jeździ żaden kierowca LOTOSu i nie ma sponsora dla relacji.
Widzieliście może w jakimś serwisie sportowym TVP wzmiankę z Arłamowa? Ja oglądałem tylko na TVP Info i tam nic nie było.
Ostatnio edytowano piątek, 14 mar 2014, 08:47 przez andrew88, łącznie edytowano 1 raz
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez PsoR » piątek, 14 mar 2014, 08:33

Czyżby TVP nie trzymała już pieczy nad RSMP?
PsoR
N1

Postprzez gregortest » piątek, 14 mar 2014, 09:01

Oblaciński jest starszy od węgla i dziwię się takim posunięciom, gdyżsam osobiście mi mówił, przy okazji rajdu polski- historycznego, że za mało relacji w TV, a w TVP wogóle żenada.
To co ? zapomniał, czy jak?
Ja rozumiem skleroza, ale mógłby sobie zapisać swoje wnioski na kartce i walnąć drewnianym gwoździem nad łóżkiem.
Z drugiej strony PZM robi sobie sam krecią robotę.
Chłopaki z Superstacji, chcieli robić relację 24 minutową z każdej eliminacji RSMP i PPZM, ogólnie i nie tylk opokazywać czuba.
Dostali odpowiedź, że tylko TVP ma wyłączność na transmisje, no chyba że zapłacą kasiurkę w wysokości 120 tys zł od rajdu
hahahhaha
A oni chceli dać sprzęt, ludzi i jechać na swoich sponsorach.
gregortest
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP