Rallye de France-Alsace

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rallye de France-Alsace 2013

Postprzez Pirelli » wtorek, 8 paź 2013, 19:35

A ja dodam od siebie że byłem na tym rajdzie "dwa razy". Pierwszy i ostatni. Pod względem przyjazności dla kibica i standardów oglądania to katastrofa. Kompletna kontrola, możesz stać tylko tutaj i nigdzie indziej, już pomijam że w wielu miejscach daleko od drogi, ale musisz kolega stać dokładnie w wyznaczonym kwadracie na łące, choćby łąka miała kilometr długość, musisz stać w wyznaczonym kwadracie, a obok już nie.
Oddalenie się i znalezienie sobie innego miejsca groziło pogonią żandarmów na koniach, albo i bez. I tak było w pierwszym i trzecim dniu gdy rajd był w winnicach i polach kukurydzy. Dodatkowo mnóstwom bocznych dróg celowo zamkniętych i/lub obstawionych przez żandarmów, wszystkich kanalizowali do wyznaczonych stref kibica które nie raz były mega nieciekawe.
W drugim dniu gdy rajd odbywał się w górach i po lesie, możliwość przemieszczania się po trasie była już o niebo większa, po prostu nie byli wstanie w górach spacyfikować wszystkich.

Co do samej rywalizacji na rajdzie to był to wielki pokaz kierowców WRC, brawo.

Z powodu małej atrakcyjności w doborze miejsc do oglądania, ja na ten rajd się więcej nie wybiorę.

Pozdrawiam
Pirelli
N1

Postprzez viper » wtorek, 8 paź 2013, 20:00

Pirelli napisał(a):A ja dodam od siebie że byłem na tym rajdzie "dwa razy". Pierwszy i ostatni. Pod względem przyjazności dla kibica i standardów oglądania to katastrofa. Kompletna kontrola, możesz stać tylko tutaj i nigdzie indziej, już pomijam że w wielu miejscach daleko od drogi, ale musisz kolega stać dokładnie w wyznaczonym kwadracie na łące, choćby łąka miała kilometr długość, musisz stać w wyznaczonym kwadracie, a obok już nie.
Oddalenie się i znalezienie sobie innego miejsca groziło pogonią żandarmów na koniach, albo i bez. I tak było w pierwszym i trzecim dniu gdy rajd był w winnicach i polach kukurydzy. Dodatkowo mnóstwom bocznych dróg celowo zamkniętych i/lub obstawionych przez żandarmów, wszystkich kanalizowali do wyznaczonych stref kibica które nie raz były mega nieciekawe.
W drugim dniu gdy rajd odbywał się w górach i po lesie, możliwość przemieszczania się po trasie była już o niebo większa, po prostu nie byli wstanie w górach spacyfikować wszystkich.

Z powodu małej atrakcyjności w doborze miejsc do oglądania, ja na ten rajd się więcej nie wybiorę.

Pozdrawiam

Ha ha no ale to tylko w Polsce podobno tak się działo :D
viper
S2000

Postprzez cycolina » wtorek, 8 paź 2013, 21:05

jacko napisał(a):
nie watpie :) choć z rajdów szutrowych najbardziej chciałbym zobaczyć hopy rajdu finlandii, ale gdy pomysle jak mam tam dojechac to mi entuzjazm opada, bo rajd niemiec/francji to kilka godzin autobaną, jak dla mnie o niebo lepszy dojazd niż do mikołajek :) a sardynia ? tanich lotów tam nie ma, to już kombinowanie z biurem podrozy i duże koszta..

Na Sardynię lata Ryanair :)
Nie mam nic przeciwko ruchom kobiet byle by były rytmiczne;)
cycolina
N2

Postprzez cycolina » wtorek, 8 paź 2013, 21:12

viper napisał(a):
Pirelli napisał(a):A ja dodam od siebie że byłem na tym rajdzie "dwa razy". Pierwszy i ostatni. Pod względem przyjazności dla kibica i standardów oglądania to katastrofa. Kompletna kontrola, możesz stać tylko tutaj i nigdzie indziej, już pomijam że w wielu miejscach daleko od drogi, ale musisz kolega stać dokładnie w wyznaczonym kwadracie na łące, choćby łąka miała kilometr długość, musisz stać w wyznaczonym kwadracie, a obok już nie.

Pozdrawiam

Ha ha no ale to tylko w Polsce podobno tak się działo :D

Tylko w Alzacji za darmo:)
Nie mam nic przeciwko ruchom kobiet byle by były rytmiczne;)
cycolina
N2

Postprzez viper » wtorek, 8 paź 2013, 21:49

cycolina napisał(a):Tylko w Alzacji za darmo:)

No tak tylko nie ma co porównywać rajdów w alzacji do polski, ale sposób zabezpieczenia jest jednak ten sam, a ze ich stać na darmoche to inna sprawa.
viper
S2000

Postprzez SOKÓŁ » wtorek, 8 paź 2013, 22:13

viper napisał(a):
cycolina napisał(a):Tylko w Alzacji za darmo:)

No tak tylko nie ma co porównywać rajdów w alzacji do polski, ale sposób zabezpieczenia jest jednak ten sam, a ze ich stać na darmoche to inna sprawa.

Viper powiem Ci szczerze że jak by nawet na Polskim za darmochę było w tym roku a strefy i zabezpieczenie takie jak na Francji to już pierwszy odcinek był by odwołany przez burdy i opcje oglądary :lol: a tam wręcz przeciwnie żandarm powiedział słowo i była cisza.Nawet akredytowani mieli problemy z miejscówkami do pstrykania bo jak staną przed ludźmi to zaraz awantura i musiał się gość zwijać i nie ważne że był to pstrykający dla jakiegoś lokalnego pisemka czy kręcący relację LIVE.
SOKÓŁ
A6

Postprzez viper » wtorek, 8 paź 2013, 22:34

SOKÓŁ napisał(a):Viper powiem Ci szczerze że jak by nawet na Polskim za darmochę było w tym roku a strefy i zabezpieczenie takie jak na Francji to już pierwszy odcinek był by odwołany przez burdy i opcje oglądary :lol: a tam wręcz przeciwnie żandarm powiedział słowo i była cisza.Nawet akredytowani mieli problemy z miejscówkami do pstrykania bo jak staną przed ludźmi to zaraz awantura i musiał się gość zwijać i nie ważne że był to pstrykający dla jakiegoś lokalnego pisemka czy kręcący relację LIVE.

no i prawidłowo, bo tak powinno być. U nas jest wielka dyskusja, a od niejednego kamerzysty nie raz słyszałem , ze on tam idzie na własna odpowiedzialność i nic nikomu do tego. Ja tam tym naszym safty nie dziwie się ze nosa nie wychylaja jak niestety nie maja poważanie wsród kibiców, a to przecież o ich tylki się musza martwić. U nas chcą wszyscy wszystko za darmo i jeszcze łache robią ze na rajd wogole przyjeżdża.
viper
S2000

Postprzez robsol » wtorek, 8 paź 2013, 23:11

Pozdrawiam

Ja tez bylem tam pierwszy raz i ja tam jestem zadwolony :P
zabezpieczenia jak na kazdym innym rajdzie. Nie mozna stac zaraz przy krawezniku bo jak cos sie wydazy to klopot i gadania duzo ze to zle i nie dobrze.
Rajd jest super i za darmo , a co niektorzy to jeszcze narzekaja .
Co prawda sie w tym roku nie udalo na caly rajd ale to co zobaczylem w 2 dni (6 oesow) i na dodatek w ciemno bez map i innego przygotowania . Co prawda oznaczenia oesow brak, toalet na strefach kibicach brak,w parku servisowym brak dostepu do pkcu przed wjazdem na niego . i to wszystkie minusy jakie zauwazylem. ,na pogode niema co narzekac bo na nia nie mamy wplywu. I za rok jak znajde wolny czas to tez pojade, i nie bede narzekal tak jak niektorzy to robia.
Ja po pracy w piatek spakowalem manatki i ruszylem z synkiem i jeszcze jednym kolega z forum ( pozdro dla Kamila) by dojechac rano i poleciec nna oesy , bylem wykonczony ale jak to fanatyk rajdowy robilem z usmiechem na twarzy przez czly dzien. Krotka drzemka i powtorka z soboty a pozniej powrot do uk.
Wykanczajace ale nie narzekam. Widzialem sporo roznych miejsc , zwlaszcza w lesie fajne sekcje i poza tez.
Widac bylo ze chlopy cisna jak w F1 idealna linia wyscigowa i bez poslizgow wiekszosc jechala,choc trafilo nam sie kilka dobrych slajdow- ratowan :P

Kolejny wyjazd juz wkrotce na GB. Licze na to ze w cytrynce bedzie dalej tradycyjnie i dadza na ostatnia runde WRC dla poczotkujacego kierowcy w nizszej kategori jak to mialo miejsce w przeszlosci :P
robsol
N2

Postprzez Domson » czwartek, 10 paź 2013, 21:54

Onboard Roberta z ss12

Opis przekozacki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
https://www.facebook.com/photo.php?v=10151726754690678
Domson
A6

Postprzez jacko » wtorek, 12 lis 2013, 16:48

https://www.youtube.com/watch?v=NUauZ9UX7J8

przez przypadek widziałem onboard Loeba z OSu Massif des Grands Crus-Ungersberg, polecam na przyszly rok gdyby byl ten sam OS miejscowke z 2:19, za murkiem po prawej, miescowość: Nothalten a dokładnie: http://goo.gl/maps/DIt8W
jacko
A5

Wylot z Londynu na Sobote i Niedziele 47.98 GBP?

Postprzez buczek » środa, 11 cze 2014, 14:21

Sukam chetnych na wypad weekendowym rajdu Francji na Sobote i Niedziele.
Wylot ze Stansted w Piatek o 19:15 i powrot w Niedziele o 22:10 (ladowanie o 22:40 na Stansted) wiec pelne 2 dni ogladania i meta do zaliczenia. Na ten moment cena biletu w 2 strony to 47.98 GBP. Calkowity koszt wynajemu samochodu na miejscu to kolejne 60-70 plus nocleg.
Jesli jest ktos zainteresowany to prosze o wiadomosc na priv.

Marcin
buczek

Re: Rallye de France-Alsace

Postprzez maciek127 » czwartek, 18 wrz 2014, 14:32

Zapraszam http://www.test.auto.pl/category/motorsport/
maciek127
N2

Postprzez rally.patys » poniedziałek, 22 wrz 2014, 23:08

witam
wybiera sie ktoś na rally france ???
orientujecie sie gdzie znajduje sie os testowy??? bo jakos nie wiem jak tam trafić
był ktoś w poprzednich latach polecacie cos jakiś os jakies miejscówki itp
wybieram sie pierwszy raz i wszystko bedzie dlamnie nowosc
rally.patys

Postprzez viniwrc » wtorek, 23 wrz 2014, 08:06

Rally.patys - Shakedown jest pod samym serwisem. Nie da się nie zauważyć, start jest koło parkingu dla kibiców. Wszystko jest na stronie rajdu..
viniwrc
N1

Postprzez Wujeek » wtorek, 23 wrz 2014, 12:00

Kubica już testuje dzisiaj widze , że z nowym przodem od R5 bo na australi jeszcze stary mial założony
Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team
Wujeek
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata