Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez jarexcc » piątek, 6 wrz 2013, 10:54

Gąsior napisał(a):
jarexcc napisał(a):JAKO KIBICE MUSIMY ICH PRZECHYTRZYĆ, DLATEGO JA GORĄCO DO TEGO NAMAWIAM!!!

A ja w ramach bojkotu zimy będę chodził bez czapki i odmrożę sobie uszy.

LUDZIE, LITOŚCI !!! Organizator rajdu to nie Caritas, musi zarobić. Organizacja rajdu, zwłaszcza szutrowego jest kosztowna. Co do dojazdów - na całym świecie jest tendencja, żeby przytrzymać ludzi na OS-ach, żeby uniknąć gonitwy na dojazdówkach. Również te znienawidzone strefy kibica są coraz popularniejsze i dochodzi wręcz do sytuacji, gdzie przebywanie poza strefą jest nielegalne. Co prawda zawsze będzie grupa hardcorowców, którzy jak yeti będą przedzierać się na środek odcinka, ale prawda jest taka, że masowego kibica najprościej jest skierować w kilka miejsc i tam sensownie kontrolować. Faktem jest, że często taka strefa jest w absurdalnej odległości od drogi względem potencjalnego zagrożenia ale to już odrębny temat.

Też tak kiedyś miałem - gonitwa po krzakach, bunt na złodziei (przepraszam - organizatorów). Ale dorosłem do pewnych rzeczy, czego i wam życzę.

tutaj nie ma doroslości do pewnych rzeczy, ale stosunek ceny do jakości produktu ( pokazania rajdu ) a to ogranicza organizator i to bardzo, strefy kibica owszem ok niech są, ale dlaczego na odciunku jest 1-2 dla jedynych i 5-6 dla innych czytaj VIP. tak samo trzeba zorganizować i zabezpieczyć tam strefę, to tak jakby na stadion 50tyś miejsca dla VIP były w liczbie 40tyś.
jarexcc
A5

Postprzez rypley » piątek, 6 wrz 2013, 10:54

Mnie też oglądanie w tych strefach nie cieszy, bo są marne.

A czy organizator już kasy za bilety nie dostał od firmy? W takim razie oszukuje się tą firmę, która cenowo jednak przesadziła.
rypley
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 6 wrz 2013, 10:55

Gąsior, Viper ja nie mam problemu z zapłaceniem za karnet/bilet ale pod warunkiem że coś za to jednak dostanę, ale płacenie 129pln za możliwość posiedzenia w strefie kibica która jest atrakcyjna jak 70-cio letnia babcia uważam za złodziejstwo i tyle. Kwotę 29pln za odcinek nie uważam za wygórowana i jest w miarę rozsądna tylko obawiam się że skoro sprzedaż biletów trafiła w ręce prywatnej firmy (wedle tego o czym napisał jarexcc) to mogą zacząć się historie z jakimiś dziwnymi ludźmi chodzącymi po odcinkach z zadanie o biletowanie wszystkich napotkanych osób, stąd mój wcześniejszy post. Powtórzę jeszcze raz to co napisałem Ci w zeszłym roku, wież mi albo nie ale ze wszystkich RP "z przed WRC" mam karnet ze smyczą na pamiątkę, tylko wtedy do odcinka można było bez problemów dojechać kilkunastoma drogami pod sam odcinek o wyborze miejsca nawet nie wspominam.
Ostatnio edytowano piątek, 6 wrz 2013, 11:09 przez Mad Max, łącznie edytowano 2 razy
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Hubertos » piątek, 6 wrz 2013, 10:57

Gąsior napisał(a):
jarexcc napisał(a):JAKO KIBICE MUSIMY ICH PRZECHYTRZYĆ, DLATEGO JA GORĄCO DO TEGO NAMAWIAM!!!

A ja w ramach bojkotu zimy będę chodził bez czapki i odmrożę sobie uszy.

LUDZIE, LITOŚCI !!! Organizator rajdu to nie Caritas, musi zarobić. Organizacja rajdu, zwłaszcza szutrowego jest kosztowna. Co do dojazdów - na całym świecie jest tendencja, żeby przytrzymać ludzi na OS-ach, żeby uniknąć gonitwy na dojazdówkach. Również te znienawidzone strefy kibica są coraz popularniejsze i dochodzi wręcz do sytuacji, gdzie przebywanie poza strefą jest nielegalne. Co prawda zawsze będzie grupa hardcorowców, którzy jak yeti będą przedzierać się na środek odcinka, ale prawda jest taka, że masowego kibica najprościej jest skierować w kilka miejsc i tam sensownie kontrolować. Faktem jest, że często taka strefa jest w absurdalnej odległości od drogi względem potencjalnego zagrożenia ale to już odrębny temat.

Też tak kiedyś miałem - gonitwa po krzakach, bunt na złodziei (przepraszam - organizatorów). Ale dorosłem do pewnych rzeczy, czego i wam życzę.

Najlepiej siedzieć cicho, bez oburzenia. Mówić, że to "deszcz pada, gdy plują nam w twarz". Być zadwolonym ze stania w grupie 1000 osób na jedynej strefie na odcinku, widząć auto ze 100m i zapłacić przy tym 99 zł. Na pewno super wspomnienia z takich imprez są potem.
Hubertos
A6

Postprzez jarexcc » piątek, 6 wrz 2013, 11:02

viper napisał(a):Ludzie jak tak was czytam to troche śmiać mi sie chce. W każdej dyscyplinie są bilety i to jest normalna rzecz, a wy tu ceregiele odstawiacie. Czy wy wiecie ile kosztuje organizacja imprezy. W najgorszym wypadku 6-7 razy w roku żal komuś paredziesiat złotych zakładając oczywiście wszystkie imprezy a to pewnie jest parenascie procent kibiców. Reszta wyrywkowo No weźcie wyluzujcie nie róbcie z siebie dziadów. Prawdziwy kibic wlasnie zapłaci po to zeby dla klubu czy organizatora było łatwiej.

Organizacja imprezy oczywiście kosztuje, i nikt tego nie neguje, ale chyba PZM umie albo nie umie liczyć, bo albo wpuszcza firmę sprzedającą bilety z maliny i ta firma straci, albo zadawala się 1mln a co więcej to pal licho...

ciekawe jak okaże się że sprzedano biletów z 2mln co wtedy PZM zrobi...
jarexcc
A5

Postprzez Gąsior » piątek, 6 wrz 2013, 11:02

Hubertos napisał(a):Śmiać mi się chce jak to czytam, wybacz. Nikt tu nie mówi, żeby nie zapłacił jakby org. traktował nas uczciwie. A ceny karnetów są KOSMICZNIE DROGIE, popatrz sobie na inne rajdy, to pogadamy. Poza tym dojazdy, o których już wielokrotnie wspominałem. Więc nie widzę powodu, dla którego powinniśmy być potulni, bo org. nie jest w porządku wobec Nas - kibiców/mediów itd.

Jak uważasz, że produkt jest za drogi to go nie kupuj. Fakt, przegięli, ale jest wiele rzeczy na świecie zbyt drogich względem tego co oferują i moją decyzją jest - płacić czy nie.
RajducH napisał(a):do tego żeby zapłacić dorosłem i jestem za - dorastając zrozumiałem też że płacić należy tyle ile wart jest produkt - w tym przypadku zamiast dostawać więcej, my kibice dostajemy coraz mniej

nie dorosłem natomiast i nie dorosnę do oglądania rajdu w formie "spędu bydła" - człowiek na człowieku to nie dla mnie; wolę pójść gdzieś dalej i oglądać rajd w spokoju i to polecam wszystkim kochającym ten sport :D

strefe kibica to mi mogą zrobić w niedzielę na stadionie Falubazu - tam to przyjmę z pełną pokorą i radością :wink: i do tego pozwolą zaparkować pod samym stadionem :wink:

No niestety tutaj zderzamy się z brutalną rzeczywistością pt. zmiany w rajdach. Świat idzie w tym kierunku. Jak chcesz mieć fajną miejscówkę poza strefą to musisz się wbić wcześniej na odcinek. Jak nie chcesz gonić po krzakach - idziesz na strefę. Chcesz zobaczyć 2 odcinki na pętli - niestety korzystasz ze strefy, bo inaczej nie zdążysz. Niestety nie da się połączyć wolności w oglądaniu z fachową organizacją, bo wtedy bilety musiałyby kosztować jeszcze więcej. Jednak łatwiej (a przede wszystkim taniej) postawić 1 stójkowego na zakazie niż zorganizować 10 parkingów przy każdym dojeździe do odcinka, a to się właśnie chyba niektórym marzy.
Gąsior
N3

Postprzez zaszybki » piątek, 6 wrz 2013, 11:08

Panowie myślicie że da radę zostawiać auto na tych ich Parkingach ( oczywiscie z karnetem) ale nie zostać zagonionym do tych dziwnych stref?
Nie znam terenu i jestem skazany na to co widzę w google maps i na mapkach oesów, więc chyba będę cisnął na parking, ale potem chciałbym się lokować gdzieś obok strefy...podejsc kawałek polem czy coś i mieć spokój od bydła..myślicie że da radę czy w okolicy stref będą ganiać i morde drzec..??
zaszybki
N2

Postprzez Hubertos » piątek, 6 wrz 2013, 11:10

zaszybki napisał(a):Panowie myślicie że da radę zostawiać auto na tych ich Parkingach ( oczywiscie z karnetem) ale nie zostać zagonionym do tych dziwnych stref?
Nie znam terenu i jestem skazany na to co widzę w google maps i na mapkach oesów, więc chyba będę cisnął na parking, ale potem chciałbym się lokować gdzieś obok strefy...podejsc kawałek polem czy coś i mieć spokój od bydła..myślicie że da radę czy w okolicy stref będą ganiać i morde drzec..??

Drzeć sobie mogą, powiesz że poszedłeś na łąkę na wycieczkę turystyczną i mająwtedy dużo do gadania.
Hubertos
A6

Postprzez Zajcev » piątek, 6 wrz 2013, 11:10

Dobrze, że na mecze, boks, itp bilety są tanie..

Tak z ciekawości, ile kosztuję bilet na mecz ligi europejskiej lub ligi mistrzów?
Zajcev
N4

Postprzez lewar » piątek, 6 wrz 2013, 11:12

Ostatnio byłem w Rumunii na Rajdzie Sibiu. Wszystko całkowicie za free. Ciekawe, nie ?
--- www.cecot.pl ---
lewar
N2

Postprzez rypley » piątek, 6 wrz 2013, 11:12

zaszybki napisał(a):Panowie myślicie że da radę zostawiać auto na tych ich Parkingach ( oczywiscie z karnetem) ale nie zostać zagonionym do tych dziwnych stref?

Podobnie i ja kombinuję. Puściłem pytanie czy parking jest dodatkowo płatny, jak się coś konkretnego dowiem to dam znać.
rypley
N3

Postprzez młody_FFRT » piątek, 6 wrz 2013, 11:22

I zgadzam się z kolegami wyżej - przykładowo ostatnie Barum - nawet się nie zastanawiałem żeby kombinować coś z biletami po prostu zakupiłem wstęp na wszystkie odcinki, park i to na 3 dni za... 38 zł w przeliczeniu na złotówki. W zamian jeszcze dostałem na stronie rajdu szczegółowe mapki z dojazdami do ciekawych stref - choć nie było problemów żeby się przemieścić po oesie ( znaczy wiadomo jeszcze przed funkcyjnymi autami bo potem się nie dało).
No ale tutaj ?? Mapki są z d**y (nawet w przewodniku dla zawodników). W dziale KIBICE na stronie nie ma w zasadzie nic poza tym ile można zapłacić i jakież to atrakcyjne dla nas i że te strefy kibica to nowa jakość... itp. K***a przecież po tej mapie na stronie nawet nie wiadomo które odcinki lecą w sobotę a które w nd. Jak ktoś jadący z zagranicy ma cokolwiek się dowiedzieć co i jak ?? Dlatego również się nie zgadzam z tymi cenami karnetów, jadąc na rajd 600 km nie mam zamiaru płacić jeszcze 100zł za możliwość stania w 3 rzędzie (oczywiście za Vipami) stojąc 100 m od odcinka...
www.sport-klatka.pl
http://www.youtube.com/user/JimmyWRC
młody_FFRT
N2

Postprzez Gąsior » piątek, 6 wrz 2013, 11:33

młody_FFRT napisał(a):za możliwość stania w 3 rzędzie (oczywiście za Vipami) stojąc 100 m od odcinka...

Fakt. Rok temu jakiś dziadzio z młodą żonką i na oko 10-letnim synem (może dziadek z córką i wnukiem :wink: ) wpadli w ostatniej chwili i bach przed wszystkich. Kilka kąśliwych uwag (mimo karnetu VIP nie miał prawa do takiego zachowania, bo nie było tam wydzielonej strefy dla VIP-ów) i rodzinka się zawinęła jeszcze przed przejazdem pierwszej załogi.

Trochę OT - wystarczy zapłacić kilka stówek więcej i jest się Bardzo Ważną Osobą. Nazwa karnetu musi połechtać próżność. Na Deutschland kilka lat temu były karnety złote, srebrne i brązowe, ale u nas musi być VIP :)
Gąsior
N3

Postprzez gregortest » piątek, 6 wrz 2013, 11:57

Budżet na rajd to organizator ma zapięty przed rajdem , i to chyba 6 miesięcy.
Druga sprawa, rajd jest ubezpieczony.
Sponsorzy.
Prawa do transmisji
Wpisowe.
Policzyć?
IT ITD
Takze to co po rajdzie - delegacji, paliwo, ubezpieczenie, szkody, naprawa dróg itp - jest już w budżecie i leży na kupce w banku. Inaczej nie jest w stanie organizować niczego co ma w zdaniu słowo rajd.
A że karnet kosmos cena.. było wiadomo na 100% że tak będzie.
850 karnetów VIp ma Lotos. - kumpel dostał w firmie 5 sztuk za free.
240 Vip - dla PZM-łotu
A wydrukowali około 2500 tyś. samych Vipowskich.
Miałem jechać, ale brak czasu totalny. A gdybym pojechał, to quad, enduro i do rolnika na łąkę, albo do zagrody.
znajomi w 2009 roku to jeszcze obiad dostali - prawdziwy a nie plastikową parówkę z przed roku - , za 150 zł z noclegiem, przy samym os-ie.
gregortest
A5

Postprzez viper » piątek, 6 wrz 2013, 12:22

RajducH napisał(a):do tego żeby zapłacić dorosłem i jestem za - dorastając zrozumiałem też że płacić należy tyle ile wart jest produkt - w tym przypadku zamiast dostawać więcej, my kibice dostajemy coraz mniej

nie dorosłem natomiast i nie dorosnę do oglądania rajdu w formie "spędu bydła" - człowiek na człowieku to nie dla mnie; wolę pójść gdzieś dalej i oglądać rajd w spokoju i to polecam wszystkim kochającym ten sport :D

strefe kibica to mi mogą zrobić w niedzielę na stadionie Falubazu - tam to przyjmę z pełną pokorą i radością :wink: i do tego pozwolą zaparkować pod samym stadionem :wink:

Kolego nie podoba sie to nikt nie zmusza cię zeby jechać na rajd. Ciekawe czy na stadion wejdziesz jak nie zapłacisz. Po prostu idziesz i nie marudzisz, a jak marudzisz to i tak płacisz albo rezygnujesz. Krótko mówiąc złodziejami wielu tu nazywa PZM, ale sami postępują tak samo wchodząc na lewo, bo jeżeli ci sie nie podoba to nie ogladaj i tematu nie ma, bo dlaczego ktos obok ciebie stojący na oesie zapłacił a ty nie.
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP