Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez rallyfun » czwartek, 5 wrz 2013, 09:39

piotrg napisał(a):rallyfun nie twierdzę że nie masz racji z tym zastaw się a postaw się i z tym że nasi 100% nie wycisny z tych fur ale na boga nie pisz tu o tym jak my teraz mamy banana na twarzy po publikacji listy zgłoszeń, jak my z takich powodów mamy się zamartwiać to co nam ma radość sprawiać :x .

Przepraszam za swoje zachowanie :) Ja rozumiem ta euforie bo wiecej niz jedno auto RRC w RSMP to klopot bogactwa i z punktu widzenia mlodego kibica Rajd Polski z taka obsada to kosmos. Ale w tym zachwycie malo kto chce zauwazyc ze z przyjezdza tylko 3 zagranicznych zawodników którzy o cos jeszcze walcza w ERC plus oczywiscie nasz mistrz wiec porównujac to do 2009 delikatnie mówiac szalu nie ma. Jestem troche zaskoczony bo myslalem ze Polski ma lepsze notowania zwlaszcza w kontekscie prawdopobnej rundy WRC w przyszlym roku, spodziewalem sie zgloszen bywalców WRC którzy nie pojada do Australii, oficjalnego zawodnika M-Sport (moze rokujacy Evans) czy innych kandydatów do fabryki Hyundaia. Tym którzy twierdza ze to najlepiej obsadzona runda ERC polecam przegladniecie list startowych z innych rajdów.
rallyfun
N3

Postprzez wrc1600 » czwartek, 5 wrz 2013, 09:50

Zerknalem na troche dokladniejsze mapki rajdu i zastanawiam sie kto stoi za tymi wszystkimi ograniczeniami i zakazami. Pierwszy raz widze zeby media mialy zakaz wjazdu tam gdzie inni (VIP) beda mogli wjechac a troche rajdów w zyciu widzialem. Nie moge sobie wyobrazic ze ekipa eurosportu nie zostanie wpuszczona na jakas droge dojazdowa do odcinka która nie bedzie dostepna dla kibiców. Albo odcinek Biskupiec, jedna strefa dla kibiców i 5 dla Vipów z mozliwoscia dojazdu 6 róznymi drogami. Ktokolwiek to wymyslil albo ma nierówno pod sufitem albo nie ma pojecia o rajdach.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Mad Max » czwartek, 5 wrz 2013, 09:57

viper napisał(a):Kolego troche wyobraźni. Dziesiątki tysięcy ludzi tysiące aut. Tu nie chodzi o trudnodostepnosc tylko bezpieczeństwo. Często drogi dojazdowe do do odcinków to drogi alternatywne, wąskie itd. Ludzie stają gdzie popadnie. No jakaś logika w tym musi i zapewniam cię ze to nie na złość, a jak nie masz siły chodzić to wyścigi na torze ci zostają :D

Ty naprawdę napisałeś to poważnie ?? Jeśli tak to proponował bym wprowadzić takie standardy bezpieczeństwa na wszystkich rajdach, jakoś nigdzie indziej takich pomysłów nie mają, czyli co chcesz mi powiedzieć że na takim np Świdnickim drogi dojazdowe do odcinków (zazwyczaj dwie trzy jedyne drogi dojazdowe) są szersze niż na mazurach ?? samochody postawione 3km od odcinka będą ustawione inaczej niż pod samym odcinkiem ??

viper napisał(a):Ty kolego nie miałeś, ale zawodnicy nie raz mieli zeby dojechać pod pkc. Nie jest to takie proste. Zakorkowac bardzo łatwo, ale jak sie zakorkuje to już za późno. Kibice chcą często blisko oesów stać bo często nie czekają do końca tylko oglądają 10 i uciekają na nastepny oes, wiec ten spacer często ma znaczenie w czasie. Organizator dmucha na zzimne. Tym bardziej ze na tym rajdzie bedą wyjątkowe tłumy. Ja mu sie nie dziwie.

Jak byś czasem nie zauważył to nikt nie neguje zamykania dróg dojzadowych do Startu/Mety odcinka bo to jest normalne na wszystkich rajdach tylko mówimy tu o drogach bocznych dla kibiców.
Wytłumacz mi dlaczego są poblokowane drogi zaznaczone na zielono ??
Dwie od Jagodnego Wielkiego są asfaltowe, dwie w stronę Borek to szerokie szutrówki na których ciężarówką można się minąć, a po tej z Marcinowej Woli były puszczane kiedyś odcinki.
Obrazek

bercik napisał(a):A nie dało by się postawić znaków z zakazem parkowania po jednej stronie i policjanta? Albo znaku z tabliczka informującą, że auta zostawione po niewłaściwej stronie zostaną odholowane? To aż taki duży problem?

kiedyś był podobne praktyki stosowane

wrc1600 napisał(a):Mam wrazenie ze nie byles na Polskim w 2009 gdzie byly postawione znaki, byly komunikaty w radiu i byly lawety w ruchu kiedy ludzie parkowali gdzie popadnie. Wystarczylo, podzialalo na swiadomosc a niektórym na kieszen, moze idealnie nie bylo ale nie mialem nigdzie problemu z dojazdem czy parkowaniem.

Na początkach RP na mazurach było jeszcze lepiej bo Panowie Policjanci za skrajną głupotę dodatkowo "wręczali drogą pamiątkę z rajdu" i dodatkowo pamiętam sytuację z 06 lub 07 gdzie na drodze do Paprotek (która w tym roku jest zablokowana) szło dwóch safeciarzy i nakazywało ludziom parkować się po jednej stronie drogi a po jakimś czasie dojechał do nich również radiowóz i jakoś nikt z parkowaniem/wyjazdem problemów nie miał - zresztą na wszystkich rajdach utarło się że samochody parkujemy po jednej stronie drogi.

Na temat organizacji pisałem już w zeszłym roku i powtarzać się nie będę bo jest to samo czyli złodziejstwo i kpina z kibiców, 3 strefy kibica na 26km... nie jest lepiej 1 strefa kibica na 15km, nawet nie strefa tylko jedna jedyna droga którą można dojechać do odcinka.

Organizacje najlepiej obrazuje to rysunek magazynu "WRC" z zeszłego roku:
Obrazek[/quote]

TOP5 to: Kubica... (reszta kolejność przypadkowa) Kopecky, Breen, Kościuszko, Bouffier
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez djescape » czwartek, 5 wrz 2013, 10:20

Super, właśnie dzisiaj dowiedziałem się że w ten weekend leci rajd Polski Historyczny. Jeszcze lepsze info jak w tamtym roku, bo w tamtym roku prawie koło domu samochody jechały i chciałem popatrzeć, ale nie było rozkładu czasowego żadnego u musiałbym siedzieć i czekać od rana do wieczora. W tym roku znowu nawet nie wiedziałem że jest bo nikt nie reklamował ani nic... Super po prostu...

Swoją drogą logiczniejsze wydawałoby się puszczenie takiego rajdu na kilku odcinkach rajdu polski za wszystkimi jak to w większości krajów ma miejsce... Ale to jest Polska... I tak cud że do tak zareklamowanego rajdu zgłosiły się 33 załogi... chyba tylko przez osobiste telefony...
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Postprzez lewar » czwartek, 5 wrz 2013, 10:27

Mad Max napisał(a):Wytłumacz mi dlaczego są poblokowane drogi zaznaczone na zielono ??

Właśnie po to, żeby zmusić ludzi do korzystania z płatnych punktów widokowych. Czyli masz wybór - albo RallyPass i łatwy dojazd, albo dymania 3km szutrem na oes i wejście za free.
--- www.cecot.pl ---
lewar
N2

Postprzez wrc1600 » czwartek, 5 wrz 2013, 10:36

Mad Max napisał(a):
viper napisał(a):Kolego troche wyobraźni. Dziesiątki tysięcy ludzi tysiące aut. Tu nie chodzi o trudnodostepnosc tylko bezpieczeństwo. Często drogi dojazdowe do do odcinków to drogi alternatywne, wąskie itd. Ludzie stają gdzie popadnie. No jakaś logika w tym musi i zapewniam cię ze to nie na złość, a jak nie masz siły chodzić to wyścigi na torze ci zostają :D

Ty naprawdę napisałeś to poważnie ?? Jeśli tak to proponował bym wprowadzić takie standardy bezpieczeństwa na wszystkich rajdach, jakoś nigdzie indziej takich pomysłów nie mają, czyli co chcesz mi powiedzieć że na takim np Świdnickim drogi dojazdowe do odcinków (zazwyczaj dwie trzy jedyne drogi dojazdowe) są szersze niż na mazurach ?? samochody postawione 3km od odcinka będą ustawione inaczej niż pod samym odcinkiem ??

viper napisał(a):Ty kolego nie miałeś, ale zawodnicy nie raz mieli zeby dojechać pod pkc. Nie jest to takie proste. Zakorkowac bardzo łatwo, ale jak sie zakorkuje to już za późno. Kibice chcą często blisko oesów stać bo często nie czekają do końca tylko oglądają 10 i uciekają na nastepny oes, wiec ten spacer często ma znaczenie w czasie. Organizator dmucha na zzimne. Tym bardziej ze na tym rajdzie bedą wyjątkowe tłumy. Ja mu sie nie dziwie.

Jak byś czasem nie zauważył to nikt nie neguje zamykania dróg dojzadowych do Startu/Mety odcinka bo to jest normalne na wszystkich rajdach tylko mówimy tu o drogach bocznych dla kibiców.
Wytłumacz mi dlaczego są poblokowane drogi zaznaczone na zielono ??
Dwie od Jagodnego Wielkiego są asfaltowe, dwie w stronę Borek to szerokie szutrówki na których ciężarówką można się minąć, a po tej z Marcinowej Woli były puszczane kiedyś odcinki.
Obrazek

bercik napisał(a):A nie dało by się postawić znaków z zakazem parkowania po jednej stronie i policjanta? Albo znaku z tabliczka informującą, że auta zostawione po niewłaściwej stronie zostaną odholowane? To aż taki duży problem?

kiedyś był podobne praktyki stosowane

wrc1600 napisał(a):Mam wrazenie ze nie byles na Polskim w 2009 gdzie byly postawione znaki, byly komunikaty w radiu i byly lawety w ruchu kiedy ludzie parkowali gdzie popadnie. Wystarczylo, podzialalo na swiadomosc a niektórym na kieszen, moze idealnie nie bylo ale nie mialem nigdzie problemu z dojazdem czy parkowaniem.

Na początkach RP na mazurach było jeszcze lepiej bo Panowie Policjanci za skrajną głupotę dodatkowo "wręczali drogą pamiątkę z rajdu" i dodatkowo pamiętam sytuację z 06 lub 07 gdzie na drodze do Paprotek (która w tym roku jest zablokowana) szło dwóch safeciarzy i nakazywało ludziom parkować się po jednej stronie drogi a po jakimś czasie dojechał do nich również radiowóz i jakoś nikt z parkowaniem/wyjazdem problemów nie miał - zresztą na wszystkich rajdach utarło się że samochody parkujemy po jednej stronie drogi.

Na temat organizacji pisałem już w zeszłym roku i powtarzać się nie będę bo jest to samo czyli złodziejstwo i kpina z kibiców, 3 strefy kibica na 26km... nie jest lepiej 1 strefa kibica na 15km, nawet nie strefa tylko jedna jedyna droga którą można dojechać do odcinka.

Organizacje najlepiej obrazuje to rysunek magazynu "WRC" z zeszłego roku:
Obrazek

TOP5 to: Kubica... (reszta kolejność przypadkowa) Kopecky, Breen, Kościuszko, Bouffier[/quote]

Wszytko o czym napisales da sie zrobic, kto nie wierzy niech pojedzie na jakas runde WRC. Nawet na waskich szutrowych drogach porzadkowi albo policjanci ustawiaja auta po jednej stronie i nikt nie ma problemu z dojazdem czy wyjazdem, zreszta kazdy normalny czlowiek bez "nadzoru" zaparkuje tak zeby nikogo nie blokowac.
Porazajaco wyglada organizacja w tym roku, ceny karnetów z sufitu, jakies przywileje w dojazdach do odcinków, nigdzie tego nie ma w Europie. Owszem sa strefy VIP ale to zazwyczaj oznacza siedzace miejsca na pokazówkach w centrach miast albo wiekszy namiot z cateringiem w ciekawym miesjcu odcinka tylko ze takich passów VIP nie mozna tak sobie kupic w wolnej sprzedazy, to sa "zaproszenia" od sponsorów, teamów itd. Nikt nie dzieli kibiców na lepszych i gorszych a ewentualnie drozszy karnet pozwala podejsc blizej w strefie serwisowej.
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
wrc1600
N3

Postprzez wrc1600 » czwartek, 5 wrz 2013, 10:39

lewar napisał(a):
Mad Max napisał(a):Wytłumacz mi dlaczego są poblokowane drogi zaznaczone na zielono ??

Właśnie po to, żeby zmusić ludzi do korzystania z płatnych punktów widokowych. Czyli masz wybór - albo RallyPass i łatwy dojazd, albo dymania 3km szutrem na oes i wejście za free.

Nikt cie za free nie wpusci.
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
wrc1600
N3

Postprzez Mad Max » czwartek, 5 wrz 2013, 10:50

lewar napisał(a):

Posłużę się przykładem Biskupca: Sądzisz że jak by zamiast 1 strefy z dogodnym dojazdem zrobili takich punktów 5 to większość tego forum kombinowała by dalej jak tu nie płacić za wejście i parking ?? Ja bym na pewno nie kombinował.

wrc1600 napisał(a):
lewar napisał(a):

Nikt cie za free nie wpusci.

W zeszłym roku można było wejść za free ale nie zdziwił bym się jakby w tym roku było inaczej.

Cały czas wałkowane jest to samo: CENA JEST NIE ADEKWATNA DO JAKOŚCI PRODUKTU
Ostatnio edytowano czwartek, 5 wrz 2013, 10:53 przez Mad Max, łącznie edytowano 1 raz
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez rallyfun » czwartek, 5 wrz 2013, 10:50

A ja mam wrazenie ze kibic na tym rajdzie jest zlem koniecznym i trzeba go wydojic, mlody bez kasy niech sie tloczy w jednej strefie albo buja sie pare kilometrów (moze zmadrzeje za rok i kupi karnet VIP) a ten z wiekszym portfelem niech placi jak za zboze. Nie znalazelem informacji jak wyglada sprawa ogladania rajdu przez osoby niepelnosprawne, zadnych wiadomosci które strefy kibica przyjmuja takich kibiców, na które parkingi mozna/nie mozna dojechac kamperem. Moze w polskich standardach to standard ale to jest rajd rangi ERC i przyjedzie sporo kibiców z zagranicy gdzie te polskie standardy sa nie do przyjecia. Dlaczego za wszelka cene wywaza sie otwarte drzwi, rajd w 2009 roku sie sprawdzil, wszyscy byli zadowoleni mimo ze karnety nie byly najtansze a kibiców tlumy?
rallyfun
N3

Postprzez rallyfun » czwartek, 5 wrz 2013, 10:55

Mad Max napisał(a):
lewar napisał(a):

Posłużę się przykładem Biskupca: Sądzisz że jak by zamiast 1 strefy z dogodnym dojazdem zrobili takich punktów 5 to większość tego forum kombinowała by dalej jak tu nie płacić za wejście i parking ?? Ja bym na pewno nie kombinował. dodatkowo ja bym się nie zdziwił jak by przy tych zakazach w tym roku też nie sprawdzali wejściówek.

Cały czas wałkowane jest to samo: CENA JEST NIE ADEKWATNA DO JAKOŚCI PRODUKTU

Karnet to nie bilet za parkowanie. Oczywiscie ze beda sprawdzac przeciez to jest wejscie na odcinek a takie wejscie jest mozliwe za okazaniem karnetu, zakaz dotyczy tylko wjazdu samochodem na parking. Jaki bylby sens kupowania np. 4 karnetów dla 4 kibiców podrózujacych jednym samochodem?
rallyfun
N3

Postprzez lapekrallyfoto » czwartek, 5 wrz 2013, 11:15

o ile mi wiadomo to wejscie na ogladare powinno byc darmowe a karnety powinny byc tylko ubezpieczeniowe dla chetnych wiec . jak to w koncu jest bo juz tego nie kumam a mam troche rajdow na swoim koncie
PRC Grupa Rajdowa
lapekrallyfoto
N2

Postprzez rallyfun » czwartek, 5 wrz 2013, 11:25

lapekrallyfoto napisał(a):o ile mi wiadomo to wejscie na ogladare powinno byc darmowe a karnety powinny byc tylko ubezpieczeniowe dla chetnych wiec . jak to w koncu jest bo juz tego nie kumam a mam troche rajdow na swoim koncie

Jaki bylby sens karnetów skoro mozna ogladac za darmo i jak organizator mialby na tym zarobic?
rallyfun
N3

Postprzez gregortest » czwartek, 5 wrz 2013, 12:01

Są sposoby, aby nic nie płacić, a obejrzeć większość za free.
Potrzebny jest - quad, motor enduro , lub auto terenowe - choć z tym jest gorzej.
Tak sobie oglądałem Rajd Polski 2009.
Wjeżdżałem wieczorkiem na obrany odcinek.
Namiot, oglądara, i następny odcinek.
Kto i czym mnie namierzy bez karnetu na odcinku, gdzie nie ma dobrej drogi dojazdowej?
A praktycznie każdy os ma takich dziesiątki.
gregortest
A5

Postprzez młody_FFRT » czwartek, 5 wrz 2013, 12:18

Rally Pass - 3 dni 99 PLN

Umożliwia:
- Wejście do wszystkich oficjalnie wyznaczonych punktów widokowych na odcinkach specjalnych Lotos 70 Rajdu Polski
- Oglądanie Wolnych Przejazdów, Odcinka Kwalifikacyjnego oraz Super OS Mikołajki (miejsce stojące przy Torze)
- Wejście na teren parku serwisowego
- Miejsce parkingowe przy każdym punkcie widokowym oraz przy Torze Mikołajki
- Oficjalny Informator z mapą Rajdu

Nie płacisz za wejście na odcinek, tylko na oficjalne strefy kibica które są największą zakałą tego raju - do stref odradzam sie udawać, warto odejść trochę od stref jest zdecydowanie lepiej...
http://www.youtube.com/watch?v=CdWYfL4vSmo - zeszły rok, bez karnetu, bez stref, bez problemów
www.sport-klatka.pl
http://www.youtube.com/user/JimmyWRC
młody_FFRT
N2

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 5 wrz 2013, 12:30

Część osów na pewno można zobaczyć bez płacenia złotówki sposobem o którym pisze Greg. Tylko czy o to w tym chodzi?
W 2009 mieliśmy takie naklejki parkingowe na samochodzie a tylko 2 z 3 osób miały karnety, oprócz jednego osu ta osoba bez karnetu oglądała wszystko za free. Nie udało się tylko przejść po zamkniętej drodze gdzie przetrzepywali każdego.
Witcher1990
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP