No właśnie chciałem tu potwierdzić opinie nt. rurkowych foteli... ogólnie nie jest to najlepszy pomysł, bo można za niecałe 400 zł kupić nówki bimarco c bez homologacji wykonane z laminatu. Taki fotel jest wykonany jako jeden odlew i obity miękką tapicerką, podczas wypadków nie łamie się.
Dzisiaj chyba żaden fotel rurowy nie ma homologacji, wszystkie które stosuje się w prawdziwym sporcie wykonane są jako odlewy z jednolitego materiału.
Nie spotkałem się z tak ekstremalnym przypadkiem jak powyżej, ale widziałem złamany rurowy fotelik po dzwonie - po prostu oparcie złamało się ...
Nie chciałbym siedzieć na takim.
Kiedyś jeździłem na rurowym Sparco - to był jakiś dobry model z utraconą dawno homologacją, ale dzisiaj już bym się na taki nie zdecydował - bezpieczeństwo jest najważniejsze, wiem coś o tym.
Co do pasów, na kjs-y można tanio kupić pasy trzypunktowe (dwa pasy biodrowe i jeden idący z tyłu rozdwajający się na ramiona), ale takich zupełnie nie polecam, przynajmniej 4-punktowe (dwa pasy biodrowe i 2 ramionowe) z centralną klamrą, mogą być używki z utraconą homologacją, tylko warto sprawdzić ich stan (nie powinny mieć przetarć itp.) Teoria mówi, że po dzwonie pasy są do wymiany i w prawdziwym sporcie tak jest, ale w kjs-ach są małe prędkości i małe dzwony, chyba że ... to będzie coś poważniejszego.
Jeśli będziecie mieli dzwona i będziecie chcieli szybko wyjść z auta to przy pasach trzypunktowych nie jest to takie proste - trzeba wypiąć klamrę na brzuchu i poluzować ramiona, a to trwa
Jeśli macie centralną klamrę, to tylko jeden ruch ręką i odpinają się 4 klamerki i ... możecie się ewakuować.
Jednym słowem lepiej pozostać przy pasach seryjnych i uzbierać na takie 4-pkt z centralną klamrą (ja kupiłem 2 komplety za 450 zł)
Na koniec, jeszcze jedna uwaga, jeśli kupujecie fotele i pasy.
Pasy jak wiece są 2 calowe i 3 calowe - oczywiście szersze są lepsze, ale
W fotelach są przelotki, które mają różną szerokość. Ja np. miałem bimarco c i 3 calowe pasy i ... przelotki okazały się za wąskie na takie szerokie pasy - w efekcie były trochę zawiniete i obcierały mi cały czas szyję
Aha, są też fotele, które w oparciu mają tylko jedną przelotkę - takie fotele nadają się tylko do pasów 3-punktowych, bo jak założycie 4-punktowe to efekt może być jak wyżej - czerwona szyja, a przy dzwonie nawet nie chcę myśleć ...
Pamiętajcie najważniejsze bezpieczeństwo
Na koniec mała anegdotka, w 206 WRC stosuje się 6-punktowe pasy. Oczywiście jak wspominałem 3 calowe są lepsze, bo szersze, lepiej trzymają, ale w fabrycznych 206 wrc ponoć ze względów bezpieczeństwa montowane są pasy mieszane: 3 calowe są pasy ramionowe, 2 calowe biodrowe i kroczowe.