Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez Yrtat » środa, 31 lip 2013, 22:22

Witcher1990 napisał(a):No to jeśli Polski wpadnie do wrc 2014 to będę miał kłopot bo jeśli uzbieram kase to chciałem wybrać się na Finlandię;> Z drugiej strony gdyby namówić rodzinkę to można mieć Mazury za pół darmo... Tylko zaś te ceny karnetów z dupy wzięte.

Jesli zbierzesz kase na rajd finlandii to nie ma sie co zastanawiac gdzie jechac:D.nastepna sprawa, podobno polska w wrc ma byc jeszcze do 2016 roku wiec pozniej mozesz odwiedzisz rajd polski:)
ps karnety da sie ominac :D pozdro
Yrtat
A5

Postprzez Kajto18 » środa, 31 lip 2013, 22:44

Yrtat napisał(a):
Witcher1990 napisał(a):No to jeśli Polski wpadnie do wrc 2014 to będę miał kłopot bo jeśli uzbieram kase to chciałem wybrać się na Finlandię;> Z drugiej strony gdyby namówić rodzinkę to można mieć Mazury za pół darmo... Tylko zaś te ceny karnetów z dupy wzięte.

Jesli zbierzesz kase na rajd finlandii to nie ma sie co zastanawiac gdzie jechac:D.nastepna sprawa, podobno polska w wrc ma byc jeszcze do 2016 roku wiec pozniej mozesz odwiedzisz rajd polski:)
ps karnety da sie ominac :D pozdro

W takim wypadku masz 2 zajebi*te rajdy;) Finke i Polski pół darmo;) WRC w PL to wydarzenie wielkiego formatu;) Pewnie zaś będzie większość rajdowego dolnego śląska;D
Kajto18
N2

Postprzez Mateox » czwartek, 1 sie 2013, 23:48

NIe wiecie czy mapki można jakoś zamówić? czy to tylko idzie na miejscu kupić?
Bo z tych co są na stronie to nie bardzo się idzie rozeznać.. a jeszcze jakby tego było mało, to google maps w tym miejscu jest bardzo nie dokładne..

Macie może jakieś sprawdzone noclegi godne polecenia, w przystępnej cenie i w miarę blisko oesów ?
Mateox
N1

Postprzez Mad Max » piątek, 2 sie 2013, 09:26

Na 13 stronie masz link do http://www.geoportal.gov.pl/ i na jego podstawie możesz zrobić sobie mapki, trochę printskrinów i painta max dwie godziny czasu i masz gotowe takie jak Ci pasują - uwież mi albo nie ale nie jest to wcale aż tak trudne
Ewentualnie możesz zamówić przez stronę rajdu ale ich jakość pozostawiała w latach poprzedni wiele do życzenia
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Witcher1990 » piątek, 2 sie 2013, 23:54

Myślałem, że finka z grupa wrc kosztuje 1.5 tyle może bym odłożył. Jak zobaczyłem 2.3k to zwątpiłem bo w życiu tyle nie skręcę... :( No ale na mazury trzeba bedzie jechać i mam nadzieję, że nie będzie 230km osowych a 320 jeśli trafi do wrc
Witcher1990
A6

Postprzez edwardkrasz » niedziela, 4 sie 2013, 12:36

Z tego co słyszałem od R. H. to runda WRC w Polsce ma być łączona z Litwą, czyli wszystko idzie na północny wschód
edwardkrasz
N1

Postprzez nahram1 » poniedziałek, 5 sie 2013, 12:58

Czy mi się wydaje czy zmieniło się coś odnośnie biletów? Pierwotnie Rally Pass 3 dniowy nie obejmował wejścia do parku serwisowego i parkingu przy oesie. Chyba ktoś poszedł po rozum do głowy.
nahram1
N3

Postprzez kamil_ols » poniedziałek, 5 sie 2013, 16:36

Witcher1990 napisał(a):Myślałem, że finka z grupa wrc kosztuje 1.5 tyle może bym odłożył. Jak zobaczyłem 2.3k to zwątpiłem bo w życiu tyle nie skręcę... :( No ale na mazury trzeba bedzie jechać i mam nadzieję, że nie będzie 230km osowych a 320 jeśli trafi do wrc

1500 spokojnie wystarczy.Ja zmieściłem się w 1200.Żarcie z kraju,spanie w namiocie i dosyć ekonomiczne auto.Farta miałem z Rally Pass'em bo odkupiłem od jakiegoś fina za 50e zamiast 65.Wejściówki raczej niezbędne bo pilnują okrutnie a obejść czasami się nie da bo teren dosyć ciężki-sporo bagienek i tym podobnych.
RWD Rajdy.wóda,dupy
kamil_ols
N1

Postprzez jacko » poniedziałek, 12 sie 2013, 12:25

wracając do meritum czyli rajdu Polski :)

zastanawiam sie nad przyjazdem juz w czwartek, chodzi mi o zapoznanie z trasa,wtedy załogi robia te 2 przejazdy kazdym OSem aby zrobic notatki przejazdu na rajd ? w czwartek pewnie bedzie o wiele mniejszy tłok i lepsza mozliwosc rozpoznania ciekawych miejscowek, co sadzicie? :)

Kod: Zaznacz cały
11 września 2013, środa
10:00    rozpoczęcie zapoznania z trasą
12 września 2013, czwartek
08:00    otwarcie parku serwisowego

16:00    otwarcie biura prasowego

18:00    zakończenie zapoznania z trasą

http://www.rajdpolski.pl/program
jacko
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 12 sie 2013, 13:20

Sadzę że w czwartek zawodnicy maja zapoznanie i może być odrobinę tłoczno na trasie, Ty będziesz przeszkadzał im a oni Tobie, ja staram się tego unikać szczególnie że bardzo często robiąc objazd odcinków wysiadam z samochodu i sprawdzam jaki jest widok na trasę z pozycji kibica czyli tam gdzie planuje stać. Myślę ze najrozsądniej jest zrobić objazd przed przejazdami próbnymi i odcinkiem kwalifikacyjnym w piątek rano - ja tak zamierzam zrobić przy czym nie pojawię się na torze w Mikołajkach.

16/20ZAŁ. 2 - HARMONOGRAM ZAPOZNANIA Z TRASĄ
Środa, 11 września 2013
OS 1/4 “Tałty” - 10:00 - 16:00
OS 2/5 “Mrągowo” 10:00 - 16:00
OS 3/6 “Baranowo” 10:00 - 16:00

Czwartek, 12 września 2013
OS 7 “Mikołajki” 14:00 - 18:00
OS 8/11 ”Biskupiec ” 10:00 - 18:00
OS 9/12 “Użranki” 10:00 - 18:00
OS 10/13 ”Mateuszek” 10:00 - 18:00

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez jacko » poniedziałek, 12 sie 2013, 14:05

Mad Max napisał(a):Sadzę że w czwartek zawodnicy maja zapoznanie i może być odrobinę tłoczno na trasie, Ty będziesz przeszkadzał im a oni Tobie

ok, czyli zakladam, ze te OSy sa w czwartek otwarte dla wszystkich i rajdówki robia zapoznanie z poszanowaniem predkosci :) myslalem bardziej o opcji pooglądania rajdówek z pozycji kibica z kilku wybranych miejsc niż jeżdzenie po wszystkich OSach

Mad Max napisał(a):ja staram się tego unikać szczególnie że bardzo często robiąc objazd odcinków wysiadam z samochodu i sprawdzam jaki jest widok na trasę z pozycji kibica czyli tam gdzie planuje stać.

na rajdzie polskim jeszcze nie bylem, jak oceniasz opcje przemieszczania sie miedzy OSami w tym roku, powiedzmy aby zobaczyc te 30 aut na jeden przejazd OSu, podejrzewam, ze takie mikolajki to bedzie mega waskie gardlo tam jest jezioro miedzy mikolajkami a rynem..

Mad Max napisał(a):Myślę ze najrozsądniej jest zrobić objazd przed przejazdami próbnymi i odcinkiem kwalifikacyjnym w piątek rano - ja tak zamierzam zrobić przy czym nie pojawię się na torze w Mikołajkach.

jako, ze tym razem bede jechal z daleka, nie majac duzo czasu na samodzielne wybieranie miejscowek zaufam raczej wyborowi ludzi z magazynu WRC, mam nadzieje, ze nie beda tak zatloczone jak te wyznaczone przez organizatora bo tam tłok murowany

Mad Max napisał(a):16/20ZAŁ. 2 - HARMONOGRAM ZAPOZNANIA Z TRASĄ
Środa, 11 września 2013
OS 1/4 “Tałty” - 10:00 - 16:00
OS 2/5 “Mrągowo” 10:00 - 16:00
OS 3/6 “Baranowo” 10:00 - 16:00

Czwartek, 12 września 2013
OS 7 “Mikołajki” 14:00 - 18:00
OS 8/11 ”Biskupiec ” 10:00 - 18:00
OS 9/12 “Użranki” 10:00 - 18:00
OS 10/13 ”Mateuszek” 10:00 - 18:00

wiesz gdzie zdobyc bardziej szczegółowe mapki OSów niż te z oficjalnej strony ?
http://www.rajdpolski.pl/pliki/pliki/za ... wna-v2.pdf
jacko
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 12 sie 2013, 14:34

Zapoznanie wygląda tak samo jak na innych rajdach, droga jest otwarta dla wszystkich jej użytkowników, tylko nie jestem pewien ale ze względu na to że są to drogi szutrowe to czy organizator nie nałoży na załogi jakiegoś limitu prędkości
Opcje przemieszczania się miedzy oesami dla mniej wtajemniczonych oceniam jako mało realną, a jeśli już to miejsca mogą być mało atrakcyjne dodatkowo jak znam życie mili organizatorzy utrudnią ją nam jeszcze bardziej.

Jaki jest cel objeżdżania odcinków skoro chcesz się kierować tym co da Ci WRC ew. przewodnik organizatora ?? - ja je objeżdżam po to żeby znaleźć miejscówkę na oglądarę a nie po to że jestem ciekaw jak one wyglądają, jak masz czas żeby przyjechać w czwartek to nawet lepiej, możesz przygotować się znacznie lepiej - tylko pytanie czy nie dostaniesz później miłej niespodzianki w postaci jakiegoś kretyńskiego zakazu wjazdu etc.
WRC co roku pisze że będą mapki i opisy a zazwyczaj jest tylko mapa zbiorcza odcinków - dodatkowo opisy nigdy szału nie robiły, o przewodniku organizatora nawet nie wspominam bo tam będą ultra strefy dla kibiców podyktowane tylko łatwym dojazdem.
Powtarzam po raz kolejny, NIE MA BARDZIEJ DOKŁADNYCH MAPEK a te które pojawią się w sprzedaży dużo dokładniejsze nie będą. Jedyny ratunek to zrobienie ich sobie samemu.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez jacko » poniedziałek, 12 sie 2013, 15:40

Mad Max napisał(a):(...)Powtarzam po raz kolejny, NIE MA BARDZIEJ DOKŁADNYCH MAPEK a te które pojawią się w sprzedaży dużo dokładniejsze nie będą. Jedyny ratunek to zrobienie ich sobie samemu.

tak na szybko z google maps
SS 9/12 użranki 15,14 km http://goo.gl/maps/mEv0h
tylko, ze jak to ma byc rajd szutrowy to nie wiem czy wszystki "ulice" bedzie mozna wyznaczyc w google maps, jesli recznie na innej dokladniejszej mapce to juz troche dłubanina..
niestety nie zaznaczyli na oficjalnej mapie gdzie start a gdzie meta..

w regulaminie uzupelniajacym rajdu jest info, ze 23. sierpnia zostanie opublikowana ksiazka drogowa i map oraz przewodnik rajdowy, cokolwiek to jest..
jacko
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 12 sie 2013, 16:14

jacko widzę że masz problemy z przetwarzaniem pewnych informacji... albo po prostu nie chcesz zrozumieć tego o czym napisałem kilka postów powyżej... Twój problem.
mapygooglowe nie zawsze będą Cię chciały poprowadzić tak jak idzie odcinek, w podanym przypadku odcinek nie będzie puszczony DK16 tylko drogą równoległa między nią a jeziorem, dodatkowo zamień A z B oraz punkt B przesuń bliżej Użranek. - zamiast kombinować z goglemapy (na innych rajdach może się sprawdza ale w przypadku polskiego już nie) wejdź na stronę którą Ci podałem, znajdź co potrzebujesz, porób screeny, wrzuć do Painta i narysuj sobie sam trasę. Mając nawet tylko geodezyjną mapkę od organizatorów da się to spokojnie zrobić czego przykład dałeś sam, miejsca startu i mety można wyznaczyć przy pomocy harmonogramu po nazwach PKC.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez jacko » poniedziałek, 12 sie 2013, 18:21

Mad Max napisał(a):jacko widzę że masz problemy z przetwarzaniem pewnych informacji... albo po prostu nie chcesz zrozumieć tego o czym napisałem kilka postów powyżej... Twój problem.
mapygooglowe nie zawsze będą Cię chciały poprowadzić tak jak idzie odcinek, w podanym przypadku odcinek nie będzie puszczony DK16 tylko drogą równoległa między nią a jeziorem, dodatkowo zamień A z B oraz punkt B przesuń bliżej Użranek. - zamiast kombinować z goglemapy (na innych rajdach może się sprawdza ale w przypadku polskiego już nie) wejdź na stronę którą Ci podałem, znajdź co potrzebujesz, porób screeny, wrzuć do Painta i narysuj sobie sam trasę. Mając nawet tylko geodezyjną mapkę od organizatorów da się to spokojnie zrobić czego przykład dałeś sam, miejsca startu i mety można wyznaczyć przy pomocy harmonogramu po nazwach PKC.

nie no jasne, google mapy nie dadza do konca rady a tylko pogladowo, ta mapa geoportal jest jak najbardziej ok, ale moge polecic rowniez cos uzytecznego tj. http://mapa.ump.waw.pl/ump-www
wytyczamy sobie recznie trase z uzyciem funkcjonalnosci 'rysuj trasę' eksportujemy do .gpx i z uzyciem http://www.gpsvisualizer.com/ mozemy sobie wyeksportowac do b.wielu map jakich chcemy, powiekszac dowoli, albo do nawigacji etc
przyklad SS 3/7 mrągowo
Obrazek
jacko
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP