Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez andrew88 » piątek, 26 lip 2013, 10:29

Cubson napisał(a):Kto i czym w tegorocznej edycji.
Ponad 40 czterołapów ?

:) !!!!

https://www.facebook.com/GRBrodacz/post ... re_comment

Oliviery nie będzie, już jakiś czas temu była informacja, że zawiesił starty. Sołowow i Małaszczycki raczej nie "szarpną się" na R5. Hołek bardzo możliwy, bo będzie chciał mieć najlepszy dostępny samochód, tylko pytanie, czy już będzie ktoś chętny do pożyczenia Fiesty.
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez Mad Max » piątek, 26 lip 2013, 11:33

Zajcev napisał(a):
scooby14444 napisał(a):
Mad Max napisał(a):W kwestii Kajta myślę że więcej zwojuje znaną jak własna kieszeń Imprezą niż S2000/RRC/R5 którego musiał by się nauczyć ale z całym szacunkiem dla niego aż takim wymiataczem to on nie jest żeby ogarnąć te fury na testach przed rajdem więc moim zdaniem taki start przyniósł by więcej złego niż dobrego, dodatkowo sam powiedział że sponsorom zależy głównie na RSMP.

Kto by nie wsiadł byłby szybszy w rrc niż w r4. Przecież to przepaść, te auta na 20 kilometrowym odcinku dzieli około 25 - 30 sekund. Nie wiem czemu uważasz że taki talent jak Kajetanowicz miałby być wolniejszy w szybszym samochodzie ?!?!, (lżejszym, z kosmicznym zawiasem z półmetrowym skokiem, sekwencyjną skrzynią, świetnym rozkładem masy, gabarytowo mniejszym). Te auta dzieli zbyt dużo żeby nie jechać nim szybciej nawet bez testów.

i dlatego Kajto w R4 objeżdża w PL te samochody... :)

W zasadzie taki był sens mojej wypowiedzi, Kajto na Polskim ma za zadanie wygrać z konkurentami do Mistrzostwa Polski i R4 w zupełności mu wystarczy do tego celu, dlatego nie sadzę aby na jeden start dostał coś mocniejszego, niestety ale sponsor raczej chce żeby wygrał MK lub RK... medialnie dla nich to lepsze rozwiązanie niż "jakiś tam" Kajto znany tylko na naszym podwórku...
W kwestii wykorzystywania w pełni S2000/RRC/R5/WRC czy temu podobnych wynalazków to nigdy takimi rajdówkami nie jeździł, o ile nie było by pewnie większego problemu jeśli rajd byłby po asfalcie o tyle po szutrze to już trochę inna bajka - zresztą w historii było już nie mało przypadków gdy wymiatacze przesiadali się w mocniejszy sprzęt i nie mogli się odnaleźć - w przypadku Kajta pewnie długo by to nie zajęło ale lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu - po co kombinować jak lepiej brać to co pewne - nie mniej jednak fajnie by było gdybym jednak się mylił bo chciałbym go w końcu zobaczyć w rajdówce z krwi i kości.

hubertus_89 napisał(a):rypley chyba lepszą mapkę to jedynie sobie możesz kupić, tak jest co roku, że na stronie rajdu wrzucą taką mało dokładną.
Dla zapominalskich- dziś panowie dowiemy się czy mamy WRC czy nie

Jest jeszcze trzecia możliwość która wymaga sporo chęć i pracy - wyznaczenie sobie trasy samemu przy pomocy np.: http://www.geoportal.gov.pl/ - i w zasadzie problem powinien być z nowymi odcinkami na południowy zachód od Mrągowa - bo reszta była już jechana w takiej lub podobnej konfiguracji.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez rypley » piątek, 26 lip 2013, 19:07

Kurczę coś cisza o kalendarzu. Myślałem że po południu podadzą a tu nic...
rypley
N3

Postprzez Yrtat » piątek, 26 lip 2013, 21:11

Mad wg mnie Kajto powinien zmienic samochod(bo te inne wynalazki sa lepsze) jak i nasze trasy, nie sadzisz? oczywiscie jest to zalezne i to bardzo od sponsora
Pozdro
Yrtat
A5

Postprzez hubertus_89 » sobota, 27 lip 2013, 00:26

Yrtat napisał(a):Mad wg mnie Kajto powinien zmienic samochod(bo te inne wynalazki sa lepsze) jak i nasze trasy, nie sadzisz? oczywiscie jest to zalezne i to bardzo od sponsora
Pozdro

też tak uważam, rok temu nie błyszczał swoim subaru, nawet sam hołek powiedział że wybór subaru na ten rajd nie był najlepszym rozwiązaniem, gdyż s2000 czy rrc osiągały wyższe prędkości maxymalne, może niedługo pojawi się jakiś przeciek w tej sprawie.
hubertus_89
N1

Postprzez gregortest » sobota, 27 lip 2013, 08:29

Wy tu roztrząsacie R5 S2000, a chłopaki tak upalają , że jest na co popatrzeć.
Widzieliście kiedyś Lancera na niemieckich tablicach wyjazdowych....
na jagodobraniu???? :):):) bo grzyba w lesie teraz nie uświadczysz...zajęty jest.
Albo Suzuki Grand Vitara, bez przedniej tablicy, tylnej nie widziano , bo się kurzy...
Organizator to powinien kamerki zamontować, na początku Os-u i na końcu.
gregortest
A5

Postprzez havk » sobota, 27 lip 2013, 08:41

A co mówią o takiej sytuacji przepisy? Czy nie jest tak że jeździć po trasie nie można tylko na 30 dni przed rajdem? Czy od czasu opublikowania map trasy? Albo książki drogowej? Jak to jest?
havk
N3

Postprzez suchoklates » sobota, 27 lip 2013, 12:26

Za punktem 9.3.6. Regulaminu Uzupełniającego 70 Rajdu Polski, zabronione jest przebywanie na trasie rajdu zawodników startujących w rajdzie lub mających taki zamiar w terminie 26.06.2013 - 16.09.2013 (za wyjątkiem oficjalnego terminu zapoznania z trasą)
http://rajdpolski.pl/pliki/pliki/zawodnicy/2013/Regulamin-Uzupelniajacy-70-Rajdu-Polski-2013-v00.pdf
Tutaj dokładna treść regulaminu. Przy kopiowaniu robiło z każdego słowa osobny akapit a nie chciało mi się doprowadzać tego do stanu używalności;)
Suchoklates
- Fahrwerk / Suspension -

Elbflorace
Formula Student Team TU Dresden e.V.

http://www.elbflorace.de
suchoklates
N1

Postprzez djescape » sobota, 27 lip 2013, 13:13

rypley napisał(a):Kurczę coś cisza o kalendarzu. Myślałem że po południu podadzą a tu nic...

Konto Maćka Szczepaniaka na FB: "Wow. Z tego co mi wiadomo Milołajki bedą najgorętszym polskim miastem we wrześniu 2014!!!!!"
Konto Janka Chmielewskiego na FB: "RAJD POLSKI w kalendarzu WRC 2014!!! Jak podaje na fb Maciek Maciek Szczepaniak nasz ukochany Rajd Polski wraca w przyszlym roku do Mistrzostw Swiata! To swietna wiadomosc :)))) dzieki Maciek za takie newsy "

Coś musi być na rzeczy skoro zawodnik związany z WRC to pisze dzisiaj :).
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Postprzez Qbek » sobota, 27 lip 2013, 16:23

Na profilu Michała Kościuszkj też było o tym pisane. Myślę, że to już przesądzone. Fajnie byłoby zorganizować świetny rajd, który byłby częściej brany pod uwagę przy układaniu kalendarza WRC co po edycji z 2009 roku nie powinno być trudne do wykonania. :wink: Świętujemy!
Qbek
N3

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 29 lip 2013, 09:49

Yrtat napisał(a):Mad wg mnie Kajto powinien zmienic samochod(bo te inne wynalazki sa lepsze) jak i nasze trasy, nie sadzisz? oczywiscie jest to zalezne i to bardzo od sponsora
Pozdro

Oczywiście się z tym zgodzę, tylko moja wypowiedź dalej odnosi się do tego konkretnego rajdu i tego co Kajto ma na nim osiągnąć według sponsora - w tym momencie R4 na RSMP w zupełności wystarcza, w ME nie ma tym czego szukać
Śmiem też twierdzić że jeśli nie znajdzie sobie dodatkowego sponsora to niestety w przyszłym roku utknie znowu w PL.

Coś mi się zdaje że w Radio Rajdowym w tym roku hitem będzie "Jadę Nielegala evo II"

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez CzarnyWRC » poniedziałek, 29 lip 2013, 10:27

To jest ,,nielegala evo II'' ??
By czuć upadek, z wysoka spaść trzeba...
Być na dnie, by móc sięgnąć nieba...

http://www.youtube.com/user/auxqrwa
CzarnyWRC
N3

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 29 lip 2013, 11:35

CzarnyWRC napisał(a):To jest ,,nielegala evo II'' ??

Niema... ale po tym co się teraz dzieje to pewnie będzie...
pierwsza powstała przed Kormoranem 2004, część forum powinna pamiętać co się wtedy działo - no i w piosence bardzo ładnie jest pokazane kto wtedy sobie "zwiedzał" okolice...

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez piguła » poniedziałek, 29 lip 2013, 12:41

Mad Max napisał(a):

większość pisze że upalają ale czy ktoś kogos wogóle widział ??? kolego Mad Max masz jakąś wiedzę na ten temat ? bo póki co to takie bicie piany i szkoda na to czasu .
piguła
N3

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 29 lip 2013, 13:02

piguła napisał(a):
Mad Max napisał(a):

większość pisze że upalają ale czy ktoś kogos wogóle widział ??? kolego Mad Max masz jakąś wiedzę na ten temat ? bo póki co to takie bicie piany i szkoda na to czasu .

no chyba nie powiesz mi że Ci którzy napisali to na poprzednich stronach wyssali to sobie z palca...
W 2000 doszło do tego że po nocy między etapami co poniektórzy upalali, w 2003 było podobnie a apogeum było po tym jak się okazało że zmienili trasę... w 2004 też było takie bicie piany, żadnych dowodów, nikt nikogo nie złapał, nie było dowodów... a później powstała ta piosenka - z "nielegalą" w Polsce jest jak z UFO - kilka osób widziało, wszyscy słyszeli a dowodów nikt nie ma, czasem tylko trafią się poszukiwacze działek w Świeradowie przypadkowo przejeżdżających odcinkiem... tylko co z tego jak ich później i tak ułaskawią.
Mija 9lat od powstania tego kawałka i pomimo tego dalej jest na czasie i jest chyba najlepiej wszystkim znana.
Czy mam dowody ?? nie nie mam... czy miał bym dowody gdybym mieszkał obok odcinka ?? tak raczej bym miał... i nie zawahał bym się ani chwili żeby pokazać je na forum...

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP