Corona Rally Mexico

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Corona Rally Mexico

Postprzez Karol » piątek, 8 mar 2013, 18:28

Jak dla mnie każdy z producentów może tutaj wygrać i będzie duża walka, aż ktoś wydzwoni. Jeżeli Ostberg utrzyma formę przez cały rajd to udowodni, że już nie jest najlepszym z drugiej ligi, ale może się ścigać o zwycięstwo. Wiadomo skąd spóźnienie Atkinsona?
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez pawlosi1 » piątek, 8 mar 2013, 18:55

Niezły czas Ogiera na SS6 :D Teraz może na chwilę odepchnąć ;) Szykuje nam się ciekawa walka o 2 miejsce :)
pawlosi1
N1

Postprzez viper » piątek, 8 mar 2013, 19:03

żółtodziób napisał(a):viper - no ja aż tak krytycznie JML nie oceniam, ale w tym roku to szczerze wątpię, że załapie się do pierwszej trójki na koniec sezonu. Poprawy regularności nie będzie, auto jednak słabo ma ogarnięte i pewnie będzie potrzebował jeszcze paru dzownó,żeby je ogarnąć tak jak miał ogarnietego Forda.

Forda tez nie miał ogarnietego, bo dzwonił tak samo. Roznica tylko jest taka, ze przed tem, albo wygrywał , albo dzwonił, a dzisiaj nawet pojedynczych oesów nie wygrywa. Ja tam już dawno twierdze, ze było by wielu na jego miejsce a efekt byłby lepszy przez tyle lat. Przecież to są kierowcy co z aut nie wysiadają, wiec jak można mówić o ogarniarnieciu auta. Latvala nie ma problemu z umiejętnościami tylko z psychiką, a z psychika jest tak jak z talentem, albo go masz albo nie masz. Jak nie masz to zawsze bedZiesz do tylu w stosunku do tych co go maja. Oczywiście w jakimś stopniu możesz wyszkolić umiejętności, ale zawsze bedZiesz do tyłu. Dzisiaj jest z nim coraz gorzej, bo jego kompleks sie pogłębia.
viper
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 8 mar 2013, 19:25

Niestety, moja wiara w Latvale juz minela. Z poczatkiem 2012 postrzegalem go jako jedynego obok Ogiera ktory moze zagrozic Loebowi. Dzis nazwe go utalentowanym, ale slabiutkim psychicznie, ktorego kariera moze skonczyc sie tak, jak w przypadku Duvala. Nie mowie ze tak bedzie na pewno, ale powtarzanie po raz enty "moze jeszcze sie ogarnie" chyba juz nie ma sensu. Przykre, ale prawdziwe. Przykre, bo zawsze mialem do JML jakas tam sympatie, przeciez nie mozna powiedziec, ze przez swoje dzwony jest zawodnikiem ktorego nie da sie lubic. Ale mistrzem swiata nie zostanie.

Co innego Ogier. Stawiam (nieoficjalnie :P) 10 euro, ze tu wygra.

Podoba mi sie postawa Ostberga. Gosc naprawde robi mega postepy, jest coraz szybszy i nie ma klopotow z cisnieniem.

Wracajac do Latvali - jego problemem jest wlasnie psychika. I to tym traci wszystko. Szybkosc ma, ale jest tak nieregularny, ze niestety niemozliwym jest, aby to moglo mu przyniesc walke o tytul. A teraz dochodzi problem z tempem w Volkswagenie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez woocasch » piątek, 8 mar 2013, 21:17

A ja mam nadzieję, że w Portugalii Mikkelsen zleje tyłek Latvali i po kolejnych 2-3 rajdach nastąpi zmiana zawodników między zespołami I i II :) ale to tak odchodząc od tematu Rajdu Meksyku.
Po pierwszej pętli jest bardzo ciasno i w sumie może wygrać każdy z zespołów.
Michał jedzie jako tako, trochę na sępa, ale straty do Blocka/Prokopa/Guerry nie są jakieś dramatyczne, ale jednak z każdym odcinkiem się powiększa.
Oby po drugiej pętli dalej sytuacja była taka kontaktowa i w czołówce i na końcu stawki WRC.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez zenzen23 » piątek, 8 mar 2013, 21:18

Matthias Schmidt napisał(a):Niestety, moja wiara w Latvale juz minela. Z poczatkiem 2012 postrzegalem go jako jedynego obok Ogiera ktory moze zagrozic Loebowi. Dzis nazwe go utalentowanym, ale slabiutkim psychicznie, ktorego kariera moze skonczyc sie tak, jak w przypadku Duvala. Nie mowie ze tak bedzie na pewno, ale powtarzanie po raz enty "moze jeszcze sie ogarnie" chyba juz nie ma sensu. Przykre, ale prawdziwe. Przykre, bo zawsze mialem do JML jakas tam sympatie, przeciez nie mozna powiedziec, ze przez swoje dzwony jest zawodnikiem ktorego nie da sie lubic. Ale mistrzem swiata nie zostanie.

Co innego Ogier. Stawiam (nieoficjalnie :P) 10 euro, ze tu wygra.

Podoba mi sie postawa Ostberga. Gosc naprawde robi mega postepy, jest coraz szybszy i nie ma klopotow z cisnieniem.

Wracajac do Latvali - jego problemem jest wlasnie psychika. I to tym traci wszystko. Szybkosc ma, ale jest tak nieregularny, ze niestety niemozliwym jest, aby to moglo mu przyniesc walke o tytul. A teraz dochodzi problem z tempem w Volkswagenie.

Podejrzewam że nie rozmawiałeś z JML nigdy dłużej nisz dziesięć minut, i twierdzisz że ma problem z psychiką :idea: . Zastanów się czasami zanim coś napiszesz :D Twoje wywody są dla mnie rozbrajające
zenzen23
N2

Postprzez Honiclbr » piątek, 8 mar 2013, 21:37

Honiclbr
A5

Postprzez Karol » piątek, 8 mar 2013, 21:37

Stwierdzenie 'problemy z psychiką' nie ma tutaj znaczenia godzącego w osobę Latvali, odnosi się do jego licznych dzwonów, które z pewnością są spowodowane (a przynajmniej ich część) przez problemy z koncentracją i trzymaniem ciśnienia. Więc trochę źle to zrozumiałeś, nie stanowi to stwierdzenia o problemach psychicznych.
Karol
A6

Postprzez kremer » piątek, 8 mar 2013, 21:52

Block jedzie dobry rajd. Prawie Nessesera dogania ;)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez zenzen23 » piątek, 8 mar 2013, 21:54

Czyli dzwonnicy według ciebie mają problemy z koncentracją , a nie z doborem odpowiedniego do swoich możliwości tępa i trafianiem w drogę?
zenzen23
N2

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 8 mar 2013, 22:00

Haha kolego nie wypowiadaj sie jak nie znasz sie na psychologii sportowej. Gosc nie moze poradzic sobie z presja i to ewidentnie. Nie sadze zeby byl to jakis inny problem. To jest na tyle dobry kierowca, ze on traci wlasnie na tym. Tak podejrzewam, oczywiscie nie moge powiedziec ze tak jest na sto procent, ale to jest FORUM. A problemy z psychika nie maja nic wspolnego z psychiatra, tylko z psychologia. Wiec daruj sobie, skoro nie rozumiesz podstawowych rzeczy.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Karol » piątek, 8 mar 2013, 22:04

A myślisz, że skąd się bierze na przykład przegapienie punktów hamowania czy niedokładne wykonanie komend pilota? Tempo jest wynikiem tego jak płynnie i szybko potrafi dany kierowca przejechać trasę a co też rozumiesz pod pojęciem trafiania w drogę? Nie trafić w drogę można jak się wjedzie na zbyt wysokim biegu w zakręt albo źle skręci na szczycie, a powodem może być wiele czynników - zła ocena przez zawodnika odpowiedniego toru jazdy i prędkości w zakręcie, niedokładne notatki albo na przykład właśnie chwilowa utrata koncentracji. Poza tym nigdzie w mojej wypowiedzi nie generalizowałem, że dzwonnicy mają tylko jeden problem i jest nim koncentracja, Ty to napisałeś. Mówimy o Latvali, a on dzwonił i w sytuacjach kiedy musiał gonić, jak i kiedy miał po prostu do przejechanie parę kilometrów i spokojna metę na horyzoncie. Utrzymywanie koncentracji podczas jazdy jest ważne również w jeździe na codzień, jeśli jesteś kierowcą to z pewnością to wiesz. Sam miałem kilka gorących momentów za kółkiem, przez chwilowe oderwanie myśli od drogi czy niedbałe ruchy za kierownicą. Latvala to nie samobójca i nie wjeżdża w zakręt 20 km/h szybciej niż potrafi, chociaż czasami można odnieść wrażenie że często goni ponad swoje siły.
Karol
A6

Postprzez zenzen23 » piątek, 8 mar 2013, 22:09

Matthias Schmidt napisał(a):Haha kolego nie wypowiadaj sie jak nie znasz sie na psychologii sportowej. Gosc nie moze poradzic sobie z presja i to ewidentnie. Nie sadze zeby byl to jakis inny problem. To jest na tyle dobry kierowca, ze on traci wlasnie na tym. Tak podejrzewam, oczywiscie nie moge powiedziec ze tak jest na sto procent, ale to jest FORUM. A problemy z psychika nie maja nic wspolnego z psychiatra, tylko z psychologia. Wiec daruj sobie, skoro nie rozumiesz podstawowych rzeczy.

Rozumiem wszystko doskonale i twierdze że piszesz bzdury jak mało który, żeby twierdzić że ktoś nie trzyma ciśnienia trzeba choć trochę znać tego kogoś. Mi chodzi właśnie o to, ale jak widać to ty czegoś nie potrafisz zrozumieć.

Karol wiele czynników, tak jak piszesz, a nie problemy w głowie jak pisze Matthias, co gorsza nie znając gościa.
zenzen23
N2

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 8 mar 2013, 22:28

O moj Boze drogi... Czy ty zamierzasz sie ze mna na ten temat klocic? Nie twierdze ze mam racje na sto procent. Takie sa natomiast moje obserwacje i mam prawo tak przypuszczac. Nie chodzi tutaj o koncentracje, choc moze tez. Chodzi rowniez o to, ze Latvala nie trzyma cisnienia, jest pod presja. Gdzies tam w jego glowie moze siedziec cos co go nieco "blokuje" i przez to moze wypadac. Rok temu chcial udowodnic ze poradzi sobie z Loebem, potem probowal pokazac ze jego wypadki to tylko wypadek przy pracy. Teraz jest w nowym zespole, ma megasilnego kolege z zespolu, chce udowodnic, ze moze z nim walczyc i chcialby zatrzec zle wrazenie z zeszlego roku. Niestety, nie jest z tym najlepiej.

Po raz kolejny powtorze - to sa moje przypuszczenia. Owszem, nie znam Latvali, nie rozmawialem z nim nigdy, ale takie rzeczy mozna wywnioskowac. Nie sadze, zeby Latvala nie trafial w zakrety, sory to nie ten poziom. Ok, bardzo mozliwe, ze czasami jego predkosc jest np za wysoka. Ale duzym jego problemem moim zdaniem jest nie trzymanie cisnienia. I tyle.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez zenzen23 » piątek, 8 mar 2013, 22:55

Masz prawo do swoich wniosków, tak jak ja do swoich, więc jak ktoś się z tobą nie zgadza nie wyskakuj z tekstami że czegoś nie rozumie. Dotarło!
Masz taką tendencje że wszystko co zrodzi się w twojej głowie uważasz za pewnik.
zenzen23
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata