Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez kuba.es » środa, 6 lut 2013, 12:33

Ja w tym temacie mam neutralne zdanie, zbliżone do żółtodzioba.
Natomiast jedno trzeba przyznać: Kościuszko jest już bardzo popularny, o czym świadczy choćby ten temat.
Jeszcze trochę i faktycznie zbliży się do Roberta... pod względem liczby postów odnoszących się do jego osoby. Jedynie ich wydźwięk może się nieco różnić. Ja tam życzę mu jak najlepszych wyników na miarę możliwości własnych i auta oraz lepszych speców od PR :) Moim idolem to on nie jest ale rodakiem jak najbardziej. Po co się tak spinać?
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez wrc1600 » środa, 6 lut 2013, 13:09

woocasch napisał(a):
wrc1600 napisał(a):Zreszta nikt z nas nie sponsoruje (chyba ze ktos z was a pakiet wiekszosciowy Lotosu) Michala i nie ma prawa oczekiwac od niego czegokolwiek, ta naprawde to widze tu podobienstwo w traktowaniu Kubicy. Kazdy go rozliczal z wyniku a nikt sie do jego kariery nie dolozyl.

A mi się wydaje, że właśnie duża część osób na tym forum dokłada się do startów

Masz racje wydaje ci sie :) Jak to zóltodziub wytlumaczyl jesli nie jestes w radzie nadzorczej czy nie posiadasz pakietu wiekszosciowego w Lotosie nie decydujesz o pieniadzach ani nie sa one twoje. Firma przenaczyla czesc budzetu PR na utworzenie teamu WRC w dodatku z samochodem MINI który zawsze bedzie zauwazony chocby z racji marki, biorac pod uwage absenscje Prodrivu jedynym Mini bedzie Mini Lotosu na wiekszosci rajdów (prawdopodobnie). Rozumiem ze dycyzje podejmowali ludzie którzy siedza w temacie i skalkulowali ze to im sie bardziej oplaci niz wystawienie drogiej Fiesty czy DS3 w kilku rajdach jak Lotos moze byc widoczny w 13. A wybór kierowcy byl raczej oczywisty mimo waszych niecheci, jedyna alternatywa bylby kierowca zagraniczny ale zakladam ze to nie wchodzilo w rachube.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez moto_angel » środa, 6 lut 2013, 13:15

kuba.es napisał(a):Ja w tym temacie mam neutralne zdanie, zbliżone do żółtodzioba.
Natomiast jedno trzeba przyznać: Kościuszko jest już bardzo popularny, o czym świadczy choćby ten temat.
Jeszcze trochę i faktycznie zbliży się do Roberta... pod względem liczby postów odnoszących się do jego osoby. Jedynie ich wydźwięk może się nieco różnić. Ja tam życzę mu jak najlepszych wyników na miarę możliwości własnych i auta oraz lepszych speców od PR :) Moim idolem to on nie jest ale rodakiem jak najbardziej. Po co się tak spinać?

Pytanie czy pisalibyśmy tak chętnie o kierowcy które nie startuje regularnie pomijając już że chodzi o WRC a do tego jego PR jest na wyrost i przerasta możliwości samego kierowcy ;)

Moim zdaniem lekcje Michała z Groszkiem skończą się w jakiejś zaspie bo zbyt uwierzy w swoje możliwości a jeżeli się zdziwię to będzie to na plus :)
Tradycyjnie Prokop pewnie będzie konkurentem choć obawiam się że w Szwecji zdecydowanie więcej N,R4 i S2000 objedzie go niestety...

ps. chyba muszę wystawić na sprzedaż dla kibiców M.K. koszulkę którą mam z czasów Clio S1600 ;)
Wymienię się kartkami polskich zawodników oraz ogólnie rajdowymi z autografami lub bez :)
moto_angel
N3

Postprzez Gąsior » środa, 6 lut 2013, 13:15

żółtodziób napisał(a):Socjalistyczne myślenie. W kapitalizmie kasa za którą coś kupiłeś przestaje być Twoja. Dajesz zarobić komuś , a na co ten ktoś wydaje tą kasę to już jest jego sprawa, no chyba że Tobie tą kasę ukradł lub w jakis sposób wykantował Ciebie na umowie. Płacisz za żarcie w knajpie, oddajesz samochód do serwisu, czy kupujesz sobie rower albo narty to sprawdzasz na co wydaje pieniądze właściciel tego biznesu? To jest jego sprawa czy wyda to na wódę dziwki i lasery czy na Radio Maryja, czy będzie za to kogoś sponsorował. A jeśli naprawdę bardzo Ci to przeszkadza to zawsze mozesz iść gdzie indziej. Alternatywą dla Lotosu jest w zasadzie tylko Orlen, no, ale jest. Ja akurat leję głównie na Orlenie, ale nie dlatego, że nie pasuje mi polityka sponsoringowa Lotosu tylko dlatego, że akurat w moim mieście na Orlenach paliwo jest najmniej szemrane, choć i tak czuć, ze nie zawsze silnik ciągnie jednakowo. No i własnie jeśli coś mnie bulwersuje, to ze co jakiś czas i tak dostaję jakąś zupę kiepskiej jakości, którem spalam litr więcej niż normalnie i nawet nie ma jak tego reklamować, a to co robi Orlen dalej z tą kasą to juz jest ich sprawa i ich akcjonariuszy. Jedyny kto może mieć pretensje do takiej a nie innej politryki to jest akcjonariusz, ale do kupowania akcji to już naprawdę nikt nikogo nie zmusza.

Generalnie się z tobą zgadzam, ale w tej kwestii nie do końca masz rację. Uważam, że sponsoring jest potrzebny i skuteczny, ale
- Lotos jest własnością Skarbu Państwa, czyli naszą
- Kasa wydana na sponsoring obniza zysk (jak kazdy koszt) - tutaj jest pytanie o ile dany wydatek sponsoringowy podnosi sprzedaż i czy nie można tego zrobić lepiej - tutaj pojawiają się głosy nt. startów Kajta, którego choć lubię i cenię, to jest na tym forum zbytnio gloryfikowany,
- Obniżony zysk obniża dywidendę płaconą do Skarbu Państwa
Czyli - na drogi, szpitale, czy co tam jeszcze zamiast z dywidendy Lotosu musimy się zrzucić my w postaci podatków.
Takie zboczenie zawodowe z tą wyliczanką:)
Gąsior
N3

Postprzez woocasch » środa, 6 lut 2013, 13:50

żółtodziób wiesz co też zgadzam się z ogólnym kierunkiem Twojego pisania, czyli zapewne też myślenia, ale wydaje mi się, że często albo nie czytasz dokładnie to co ktoś napisał albo dokładasz do tego co zostało napisane zbyt dużo dodatkowych wątków.
wrc1600 napisał, że nikt z nas nie sponsoruje startów Michała, faktycznie nikt z nas nie podejmuje decyzji aby sponsorować Michała, no chyba, że pod którymś z nicków kryje się jakaś ważna osoba z Lotosa. Ale przecież Lotos wykłada kasę, którą zarobił m.in. na sprzedaży paliw, które my jako konsumenci kupujemy. Nigdzie nie napisałem, że chce i mam prawo kontrolować co Lotos robi z tą kasą, ale poprzez kupowanie ich produktów wspieramy starty Kościuszki, Kajetanowicza, Chuchały (w tym roku tego ostatniego chyba już nie) czy wspomnianej Kowalczyk. I tak samo nigdzie nie napisałem, że coś mi przeszkadza, wybacz ale Twoje nadinterpretacje są czasami wręcz absurdalne :) No chyba, że mam coś z głową i napisałem coś takiego, to mi to pokaż w moich postach :)

Jeszcze co do zainwestowanej kasy przez rodziców Roberta. Masz rację, że bez ich pomocy to nic by Robert nie osiągnął, ale jakoś tak w przypadku Michała to zaangażowanie Kościuszki seniora bardziej widać, w sumie nie wiem co Artur Kubica robił i na czym zarabiał kasę, gdy jego syn zaczynał karierę, ale nic mi do tego. Ważne, że dzięki jego zaangażowaniu Polak wygrał wyścig F1.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez wrc1600 » środa, 6 lut 2013, 13:57

Gąsior napisał(a):Generalnie się z tobą zgadzam, ale w tej kwestii nie do końca masz rację. Uważam, że sponsoring jest potrzebny i skuteczny, ale
- Kasa wydana na sponsoring obniza zysk (jak kazdy koszt) - tutaj jest pytanie o ile dany wydatek sponsoringowy podnosi sprzedaż i czy nie można tego zrobić lepiej - tutaj pojawiają się głosy nt. startów Kajta, którego choć lubię i cenię, to jest na tym forum zbytnio gloryfikowany,
Czyli - na drogi, szpitale, czy co tam jeszcze zamiast z dywidendy Lotosu musimy się zrzucić my w postaci podatków.

Ekonomista nie jestem, w Lotosie nie pracuje :) ale nie zgadzam sie z ta filozofia która przedstawiles bo mimo ze Lotos jest wlasnoascia Skarbu Panstwa to ma swój zarzad czy rade nadzorcza i to oni decyduja o wszystkim a nie my, chocby dlatego ze to spólka akcyjna. Kasa na sponsoring jest zarezerwowana w budzecie firmy na marketing i reklame, i wlasnie tak to trzeba rozumowac jako reklame Lotosu na samochodzie WRC. Krótko mówiac jak nie wydadza tego na WRC to wykupia wiecej spotów w TV albo zareklamuja na koszulkach koszykarzy. A reklama i marketing ma za zadanie zwiekszyc zyski firmy a nie obnizyc, czego najlepszym przykladem jest papka serwowana w radio, TV czy internecie.
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
wrc1600
N3

Postprzez żółtodziób » środa, 6 lut 2013, 14:57

Gąsior napisał(a):Generalnie się z tobą zgadzam, ale w tej kwestii nie do końca masz rację. Uważam, że sponsoring jest potrzebny i skuteczny, ale

1. W takim razie pretensje kieruj do tego, kto z ramienia Skarbu Państwa sprawuje nadzór nad Lotosem http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikołaj_Budzanowski . Jeśli głosowałeś na tę bandę (nie zakładam że głosowałeś, słowo klucz to jest "jeśli") to możesz mieć pretesje do samego siebie. Ja na PO nie głosowałem, dla mnie zawsze ta partia była jedną wielką ściemą, nawet w czasie ogólnopolskiej endżojki na punkcie Tuska i jego przydupasów czego ślady pewnie jeszcze można znaleźć na tym forum i za co zostałem okrzyknięty pisiorem. Wyszło na to,że miałem rację, PO nie spełniło żadnych kluczowych obietnic, włącznie z 3*15 z którego to powodu rzekomo nie mogła stworzyć koalicji z PISem (a tak naprawdę to po prostu nie dali im tyle stołków ile chcieli i bali się,że Jarosław zrobi z nimi to samo co z Lepperem i Giertychem, co Palikot napisał otwartym tekstem w jednej ze swoich książek). Szanuję jednak demokratyczne decyzje tego narodu, nawet jeśli się z nimi nie zgadzam - zostałem przegłosowany i tyle, mogę nazwać moich rodaków lemingami, ale nie mogę mieć pretensji do tego, że moja kasa idzie na Kościucha. To nie jest moja kasa tylko państwowa (a to jest różnica, ze wszelkich dóbr publicznych możesz korzystać, ale nie możesz nimi rozporządzać - przykładowo przystanek autobusowy jest dla Ciebie, ale to nie znaczy, że mozesz z nim robić co chcesz, na drodze też nie możesz sobie rozbić namiotu albo wybudować krytego basenu argumentując,że płacisz podatki i jest to Twoja własność) , o tym co z nią zrobić decyduje demokratycznie wybrany rząd, a rząd wybiera większość. Większości jak widać nie przeszkadza to, że Lotos sponsoruje Młodego, 40% dalej chce głosować na tą samą bandę, więc nie ma powodu, żeby przypuszczać, że jest inaczej. Dermokracja jest do kitu, ale póki co nikt lepszego ustroju nie wymyślił.

2. Budżet na sponsoring zawsze jakiś jest, można się czepiać Lotosu, ze z racji bycia SSP powinna działać bardziej "misyjnie", ale w tym kraju nic tak nie działa. Nawet media publiczne, które misyjnosc mają w statucie. Płaczą, że ludzie nie płacą abonamentu i dlatego nie mają kasyt na misyjność, ale na jakieś smętne koncercidła z udziałem przylbakłych gwiazdeczek pożal się Boże na Sylwka czy Gwiazdkę to mają kesz. W tym kraju wszystko jest postawione na głowie, ale to osobna historia.

3. Drogi, szpitale a sponsoring Młodego to jest zupełnie inna skala problemu. Młody dostał może z 5, może z 10 baniek wtopy związane z tzw. służbą zdrowia (takzwaną, bo w praktyce od dawna w tym kraju jest atrapa SZ) i budową dróg, kasa jaka przy tej okazji przechodzi na lewo liczona jest w miliardach. Ten kraj ma znacznie większe problemy niż Kościuszko i jego Mini.

woocasch napisał(a):wrc1600 napisał, że nikt z nas nie sponsoruje startów Michała, faktycznie nikt z nas nie podejmuje decyzji aby sponsorować Michała, no chyba, że pod którymś z nicków kryje się jakaś ważna osoba z Lotosa. Ale przecież Lotos wykłada kasę, którą zarobił m.in. na sprzedaży paliw, które my jako konsumenci kupujemy. Nigdzie nie napisałem, że chce i mam prawo kontrolować co Lotos robi z tą kasą, ale poprzez kupowanie ich produktów wspieramy starty Kościuszki, Kajetanowicza, Chuchały (w tym roku tego ostatniego chyba już nie) czy wspomnianej Kowalczyk. I tak samo nigdzie nie napisałem, że coś mi przeszkadza, wybacz ale Twoje nadinterpretacje są czasami wręcz absurdalne No chyba, że mam coś z głową i napisałem coś takiego, to mi to pokaż w moich postach

Faktycznie, nie napisałeś nic takiego, ale w kontekście całej dyskusji tak to zrozumiałem. To, że wszyscy wspieramy go jako konsumenci to fakt, ale tak naprawdę wspieramy w taki sposób wiele osób. Masz telefon w P4? No to część Twojej kasy poszła do kieszeni Stuhra , Wojewódzkiego czy Dygant. masz konto w PKO BP? No to częsć prowizji jakie płacisz została wypłacona w fornie gaży dla Majweskiego. Nie korzystasz z takich rzeczy? No to poszedłeś do rzemieślnika dorobić klucz, a on za kase zarobioną od Ciebie kupił sobie coś w Biedronce i zasponsorował reprezentację patałachów biegających za kawałkiem skóry po boisku. Nie masz wpływu na to w jaki sposób pieniądz krąży w gospodarce, nawet szara strefa tak naprawdę napędza PKB i w jakiś spobó jednak płaci podatki. Sęk w tym ,że tak naprawdę wszyscy wspieramy się nawzajem nie da się przed tym uciec, dlatego właśnie nie należy łaczyc bezpośredniego sponsoringu ze wsparciem dla kogoś. No, chyba,że mając świadomosć, że częsć kasy idzie na Kajta czy Chcuchałę ktoś przestaje tankować na Orlenie i przenosi się na Lotos, wtedy można powiedzieć,że wynika to z chęci pośredniego wsparcia. Ja jednak tankuję tam, gdzie mi samochód najmniej muli i nie ma przepałów.
żółtodziób
A8

Postprzez Gąsior » środa, 6 lut 2013, 15:06

żółtodziób napisał(a):Drogi, szpitale a sponsoring Młodego to jest zupełnie inna skala problemu. Młody dostał może z 5, może z 10 baniek wtopy związane z tzw. służbą zdrowia (takzwaną, bo w praktyce od dawna w tym kraju jest atrapa SZ) i budową dróg, kasa jaka przy tej okazji przechodzi na lewo liczona jest w miliardach. Ten kraj ma znacznie większe problemy niż Kościuszko i jego Mini.

Grosz do grosza, a będzie kokosza :)
Chodziło mi jednak o to, że każdy z nas ma jednak prawo oceniać wydatki Lotosu, gdyż pośrednio jako obywatele pewnego kraju nad Wisłą także jesteśmy jego właścicielem.
Gąsior
N3

Postprzez K1WRC » środa, 6 lut 2013, 15:22

Gąsior napisał(a):Chodziło mi jednak o to, że każdy z nas ma jednak prawo oceniać wydatki Lotosu, gdyż pośrednio jako obywatele pewnego kraju nad Wisłą także jesteśmy jego właścicielem.

Oceniać wydatki Lotosu ma prawo Rada Nadzorcza.
Wydaje mi się, że to jest tutaj na forum dla wielu świetny pretekst do "jeżdżenia" po MK i po Lotosie. Koncern naftowy wspiera dwie załogi - jedną w RSMP i ERC, drugą w WRC. Widać uznali, że odpowiada to ich strategii i właśnie częścią większej strategii to jest. Nie wiem jak się to przekłada na tegoroczne obroty / zysk / stratę, ale w zeszłym roku mieli bardzo wysoki zysk.
A co do stwierdzenia, że Lotos w formie dywidendy powinien zwracać więcej do budżetu i z tego będą drogi i szpitale, a nie sponsorować MK, to się naprawdę w głowie nie mieści, żeby na tym forum napisać. Po pierwsze, niektórzy tutaj woleliby pewnie, żeby WRC jednak umarło śmiercią naturalną, bo jeździ tam MK (kuriozalne, ale można tak wnioskować). Po drugie, jakby przestali sponsorować rajdy, skończyłyby się także starty (albo byłyby okrojone) KK i LSPRT. Po trzecie, jak kibic rajdowy może chcieć (oprócz czystej ludzkiej zawiści), żeby jakiś kierowca nie startował...
K1WRC

Postprzez woocasch » środa, 6 lut 2013, 15:50

żółtodziób akurat specjalnie na Lotosie nie tankuję, ich stacje nie są mi jakoś po drodze, a co do innych firm, które wymieniłeś, to akurat i telefon i konto mam w innych instytucjach, ale wiem do czego zmierzasz. I właśnie mając telefon w danej sieci dokładam się do ich reklam i działań marketingowych, nie oznacza to, że się z nimi zgadzam, że mi się podobają, ale w jakimś mikroskopinjnym ułamku procenta jest to z mojej kasy. Zresztą przecież o to chodzi, żeby poprzez odpowiednie działania marketingowe mając na półce Coca-Colę i Pepsi dokonać odpowiedniego wyboru. Sam się na tym łapię, że mimo że wszystkie napoje energetyczne to jeden kit, to jakoś ręka sama idzie po Red Bulla a nie Tigera, no ale skoro Burn wszedł w F1 do Lotusa to chyba się przerzucę na ten produkt :)

wrc1600 napisał(a):
woocasch napisał(a):
wrc1600 napisał(a):Zreszta nikt z nas nie sponsoruje (chyba ze ktos z was a pakiet wiekszosciowy Lotosu) Michala i nie ma prawa oczekiwac od niego czegokolwiek, ta naprawde to widze tu podobienstwo w traktowaniu Kubicy. Kazdy go rozliczal z wyniku a nikt sie do jego kariery nie dolozyl.

A mi się wydaje, że właśnie duża część osób na tym forum dokłada się do startów

Masz racje wydaje ci sie :) Jak to zóltodziub wytlumaczyl jesli nie jestes w radzie nadzorczej czy nie posiadasz pakietu wiekszosciowego w Lotosie nie decydujesz o pieniadzach ani nie sa one twoje. Firma przenaczyla czesc budzetu PR na utworzenie teamu WRC w dodatku z samochodem MINI który zawsze bedzie zauwazony chocby z racji marki, biorac pod uwage absenscje Prodrivu jedynym Mini bedzie Mini Lotosu na wiekszosci rajdów (prawdopodobnie).

A gdzie ja napisałem, że ja o czymś decyduję albo że to są moje pieniądze? Proszę nie dodawać do moich słów czegoś czego nie napisałem. Ale przecież Lotos nie bierze pieniędzy z powietrza czy z kosmosu tylko pozyskuje je m.in. ze sprzedaży paliw, które zapewne duża część z nas kupuje. I w tym sensie jakiś grosz dorzucamy do ich sponsoringowego worka. A co oni z tą kasą robią to już decyzje odpowiednich osób posadzonych na odpowiednich stołkach. A Rady Nadzorcze to chyba w Polsce nie są od tego, żeby decydować jakie działania marketingowe podejmuje dana firma, prędzej moga powołać lub odwołać prezesa firmy albo jakąś radę dyrektorów firmy czy zarząd, jak zwał tak zwał.
Czy idąc Twoim tokiem myślowym to mogę Kościuszkę rozliczyć i powiedzieć, że kiepsko jedzie, tylko wtedy gdybym bezpośrednio w niego zainwestował? A jeżeli posiadam chociaż jedną akcję Lotosu to mam prawo coś napisać, a może muszę mieć minimum 5% akcji? Nie żartujmy sobie, jeżeli jesteś osobą publiczną to musisz byc przygotowany zarówno na dobre jak i złe oceny swoich działań. Ani ja ani Ty nie mamy wpływu na to co Lotos robi z zarobioną kasą i dopóki mają zysk wszystko jest OK (możemy tylko swoimi decyzja zakupowymi powiększać ich sprzedaż albo nie). Akurat Lotos sponsoruje wiele różnych wydarzeń w tym np. Bielską Zadymkę Jazzową czy wyścigowy puchar KIA, więc jakoś nie przeszkadza mi łożenie kasy na Kościuszkę. Tylko może nieco szkoda, że Kajetanowicz nie wynegocjował kontraktu pozwalającego mu na regularne starty zagraniczne, ale przecież nikt nie broni Kajtkowi znaleźć sponsora, który da mu kasę starczającą nawet na pełen sezon ERC w aucie S2000 albo RRC.
Ostatnio edytowano środa, 6 lut 2013, 15:57 przez woocasch, łącznie edytowano 1 raz
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez sumo » środa, 6 lut 2013, 15:53

K1WRC napisał(a):
Gąsior napisał(a):Chodziło mi jednak o to, że każdy z nas ma jednak prawo oceniać wydatki Lotosu, gdyż pośrednio jako obywatele pewnego kraju nad Wisłą także jesteśmy jego właścicielem.

Oceniać wydatki Lotosu ma prawo Rada Nadzorcza.
Wydaje mi się, że to jest tutaj na forum dla wielu świetny pretekst do "jeżdżenia" po MK i po Lotosie. Koncern naftowy wspiera dwie załogi - jedną w RSMP i ERC, drugą w WRC. Widać uznali, że odpowiada to ich strategii i właśnie częścią większej strategii to jest. Nie wiem jak się to przekłada na tegoroczne obroty / zysk / stratę, ale w zeszłym roku mieli bardzo wysoki zysk.
A co do stwierdzenia, że Lotos w formie dywidendy powinien zwracać więcej do budżetu i z tego będą drogi i szpitale, a nie sponsorować MK, to się naprawdę w głowie nie mieści, żeby na tym forum napisać. Po pierwsze, niektórzy tutaj woleliby pewnie, żeby WRC jednak umarło śmiercią naturalną, bo jeździ tam MK (kuriozalne, ale można tak wnioskować). Po drugie, jakby przestali sponsorować rajdy, skończyłyby się także starty (albo byłyby okrojone) KK i LSPRT. Po trzecie, jak kibic rajdowy może chcieć (oprócz czystej ludzkiej zawiści), żeby jakiś kierowca nie startował...

K1WRC - nic dodać, nic ująć.
sumo
N4

Postprzez wrc1600 » środa, 6 lut 2013, 16:21

woocasch napisał(a):A gdzie ja napisałem, że ja o czymś decyduję albo że to są moje pieniądze? Proszę nie dodawać do moich słów czegoś czego nie napisałem.

Kilka postów wyzej napisales:
"A mi się wydaje, że właśnie duża część osób na tym forum dokłada się do startów Michała i Kajetana zresztą też."
I do tego sie odnioslem, zreszta nie jestes jedyny który wypomina Lotosowi sponsoring w WRC, jesli ktos z tym ma ideologiczny problem nie musi tankowac na Lotosie. Ja sie bardzo ciesze ze Polskie firmy garna sie do sportów motorowych i to do calkiem konkretnych projektów jak Dakar czy WRC, moze kiedys sie cos z tego urodzi :)
"Czy idąc Twoim tokiem myślowym to mogę Kościuszkę rozliczyć i powiedzieć, że kiepsko jedzie, tylko wtedy gdybym bezpośrednio w niego zainwestował? A jeżeli posiadam chociaż jedną akcję Lotosu to mam prawo coś napisać, a może muszę mieć minimum 5% akcji?"
Juz to wyjasnielm wczesniej, od rozliczania bedzie dzial marketingu i rada nadzorcza a podejmowac decyzje bedziesz mógl jak kupisz pakiet wiekszosciowy. Tuna forum mozesz pisac co myslisz o tym wszystkim jako kibic-obserwator choc to nie bedzie mialo najmniejszego wplywu ani na wyniki finansowe Lotosu ani Lotos WRT.
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
wrc1600
N3

Postprzez Zajcev » środa, 6 lut 2013, 16:54

woocasch napisał(a): Sam się na tym łapię, że mimo że wszystkie napoje energetyczne to jeden kit, to jakoś ręka sama idzie po Red Bulla a nie Tigera, no ale skoro Burn wszedł w F1 do Lotusa to chyba się przerzucę na ten produkt :)

Myślę, że jednak powinieneś się przerzucić na Tigera:)
Obrazek
Zajcev
N4

Postprzez scooby14444 » środa, 6 lut 2013, 17:18

wrc1600 napisał(a): I do tego sie odnioslem, zreszta nie jestes jedyny który wypomina Lotosowi sponsoring w WRC.

Ależ nikt nie wypomina Lotosowi sponsoringu WRC, wypomina tylko że wspierają Kiepściuszkę którego jedynym osiągnięciem w WRC, może być co najwyżej fajny wpis na facebooku, albo fotka z Gronholmem.
Jest przynajmniej kilku lepszych i o niebo lepiej rokujących zawodników w Polsce których Lotos powinien wesprzec.

A tak dla rozluźnienia atmosfery :) :
Obrazek
scooby14444
N3

Postprzez matik » środa, 6 lut 2013, 18:29

zoltodziub ale pojechales.
Teraz lemingi ukladaja mysli w glowie i pewnie wieczorem bedzie wysyp merytorycznych wpisow. Moze jestem naiwny ale zakladam ze postepowcow bedzie obecnie troche mniej ale i tak kilku (nie bede wymienial nickow) obojetnie obok twojej "pisowksiej obrzydliwej prowokacji" nie przejdzie. Stylem swojego udola stefana n. napiszą Ci gdzie twoje miejsce.

A ja w przeciwienstwie do was zycze Kosciuchowi wszystkeigo najlepszego. Fenomenalny nie jest ale coz, ma ambicje i je realizuje. Cala jego wina w tym ze to jego ojciec tak cisnie do rajdow. Jednak cos tam chlopak jezdzi. Monte to bardziej loteria niz rajd w ktorym idzie sie ogniem, po szwecji bedzie mozna cos wiecej powiedziec. Choc niektorzy z was to juz dzisiaj moga sobie w notatniku napisac gotowce .... zatroskani i inne talenty i kase panstwową...

POzdro heh
matik
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata