RSMP 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2013

Postprzez Larc » wtorek, 27 lis 2012, 09:50

kuba.es napisał(a):
mlog napisał(a):A i gdybym miał jechać na Litwę w sierpniu z Podkarpacia, to wolał bym już dołożyć jakąś 1/3 kasy i pojechać na Finkę miesiąc później. Dlatego zdecydowanie jestem za opcją Koszyc ;) W tym roku za*e*ali tam z jednym OSem, na który wszyscy narzekali, reszta była całkiem ok ;)

Też jestem z Podkarpacia i podzielam tę opinię. Z tym, że nie chodzi mi tylko o odległość. Słowacy są zdecydowanie przyjaźniejsi i lepiej nastawieni do Polaków niż Litwini.
Ale będzie co ma być, tylko niech wreszcie pokażą ten kalendarz. Im szybciej, tym lepiej - zarówno dla zawodników jak i kibiców.

Rozumiem, że wiele razy gościłeś na Litwie i wyrobiłeś opinie na podstawie własnych doświadczeń :) ?
Ani razu na Litwie nie spotkałem sie z wrogim nastawieniem, nawet gdy manifestowaliśmy swoją "polskość" biegając z Polską flagą po oeasch kibicując naszym (Gryc i Nivette). Organizatorzy są bardzo przychylnie nastawieni. Kibice są rewelacyjni na zimowych rajdach poczęstują naleweczką co by się rozgrzać (a naleweczki robią wybitnie dobre:) a to poczęstują kiełbachą z grilla. Lokalesi zwłaszcza z zachodniej cześć Litwy na słowa "ja nie panimaju - polsza" Zaczynają nawijać łamaną polszczyzną wspominając koneksje z Polską. Problemy w polityce i marginalne zachowania chuliganów nie mają najmniejszego wpływu na bardzo pozytywne stosunki z Litwinami.
PZM nie dogodzi wszystkim, Ja mieszkając na Północy nie byłem ani razu w Koszycach wypad na jakikolwiek rajd na południe to ponad 600km gdzie wszystkie rajdy na Litwie mam nie dalej niż 400. Rozumiem kibiców z południa dla których wypad na Litwe to naprawdę kawał drogi. Zwłaszcza, że na 99% Polską rundą na Litwie będzie eliminacjach najdalej oddalona od granicy z Polską w Jeziorosoach (300 lakes rally - Zarasai) pod samą granicą z Łotwą. Może dobrym pomysłem jest rotacja zagranicznych rajdów w jednym roku Litwa w kolejnym Koszyce.
http://www.msphoto.eu/
Larc
N2

Postprzez kuba.es » wtorek, 27 lis 2012, 10:34

Larc napisał(a):Rozumiem, że wiele razy gościłeś na Litwie i wyrobiłeś opinie na podstawie własnych doświadczeń :) ?
Ani razu na Litwie nie spotkałem sie z wrogim nastawieniem, nawet gdy manifestowaliśmy swoją "polskość" biegając z Polską flagą po oeasch kibicując naszym (Gryc i Nivette). Organizatorzy są bardzo przychylnie nastawieni. Kibice są rewelacyjni na zimowych rajdach poczęstują naleweczką co by się rozgrzać (a naleweczki robią wybitnie dobre:) a to poczęstują kiełbachą z grilla. Lokalesi zwłaszcza z zachodniej cześć Litwy na słowa "ja nie panimaju - polsza" Zaczynają nawijać łamaną polszczyzną wspominając koneksje z Polską. Problemy w polityce i marginalne zachowania chuliganów nie mają najmniejszego wpływu na bardzo pozytywne stosunki z Litwinami.

Na rajdzie u Litwinów nie byłem nigdy, miałem kontakt z kilkoma z nich i widocznie po prostu trafiłem na złych ludzi. Natomiast jestem w stanie uwierzyć w to, co piszesz na temat klimatu na rajdzie i przyznam, że uspokoiłeś mnie... Szczerze mówiąc, to mam identyczne wspomnienia ze Słowacji :)
Larc napisał(a):PZM nie dogodzi wszystkim, Ja mieszkając na Północy nie byłem ani razu w Koszycach wypad na jakikolwiek rajd na południe to ponad 600km gdzie wszystkie rajdy na Litwie mam nie dalej niż 400. Rozumiem kibiców z południa dla których wypad na Litwe to naprawdę kawał drogi. Zwłaszcza, że na 99% Polską rundą na Litwie będzie eliminacjach najdalej oddalona od granicy z Polską w Jeziorosoach (300 lakes rally - Zarasai) pod samą granicą z Łotwą. Może dobrym pomysłem jest rotacja zagranicznych rajdów w jednym roku Litwa w kolejnym Koszyce.

Ja z kolei rozumiem ludzi z północy i daleko mi od myślenia, że rajdy powinny być tylko na południu. Sam zresztą jestem w stanie zrobić te 600 km, by choć czasami zobaczyć rajd szutrowy.
Pomysł z rotacją według mnie jest bardzo dobry.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 27 lis 2012, 12:16

Właśnie ciekawie czy Słowacy przyjadą na rajd Rzeszowski?
Jarek55511
S1600

Postprzez Zygo Z Kolebocji » wtorek, 27 lis 2012, 13:23

Ahh te naleweczki :D . WWOooo z Polszy? Dawaaaj... Dwa razy mnie upili :D , w tym raz na serwisie (pozdro Mr Turbin) Byłem razem z Larc na tym rajdzie. Potwierdzam w 100% wszystko !!!
http://www.rajdpodlaski.pl/?pg=galeria&directory=2011-05-30%2030.%20RAJD%20PODLASKI--%20%20--%20Foto_Ralph
Zygo Z Kolebocji
N2

Postprzez Mad Max » wtorek, 27 lis 2012, 13:36

Zygo Z Kolebocji napisał(a):Ahh te naleweczki :D . WWOooo z Polszy? Dawaaaj... Dwa razy mnie upili :D , w tym raz na serwisie (pozdro Mr Turbin) Byłem razem z Larc na tym rajdzie. Potwierdzam w 100% wszystko !!!

Ja mam podobne wspomnienia... tyle że z rallycrossu :D

Nie ma co generalizować wszędzie są zajeb....ści ludzie i wszędzie są buraki oraz parapety... bez wyjątku - ja mam przykład z Finlandii gdzie z jednej strony mieszkaliśmy u Finów na podwórku nad jeziorem (i nie tylko my bo z tego co pamiętam byli również Estończycy i Litwini) i traktowani wszyscy byli jakby prezydent przyjechał czyli czym chata bogata a z drugiej strony mam dwójkę safeciarzy na Oninphoji którzy obudzili nas o 4 nad ranem (stojąc przed namiotem z włączonym non stop klaksonem) którzy kazali nam wypier.... bo nie mają gdzie samochodu postawić a póxniej przez cały rajd dalej robili wszystkim "pod górke", tak że nie przesadzajmy.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 27 lis 2012, 15:27

A z innej beczki może będzie Puchar Peugeota 208 R2 w przyszłym roku. Byłoby 3puchary Citroen R3 i Fiesta R2 oraz Pug R2
Jarek55511
S1600

Postprzez Aro90 » wtorek, 27 lis 2012, 17:17

Jarek55511 napisał(a):A z innej beczki może będzie Puchar Peugeota 208 R2 w przyszłym roku. Byłoby 3puchary Citroen R3 i Fiesta R2 oraz Pug R2

byłoby fajnie ale z drugiej strony gdyby Peugeot zdecydowałby sie na puchar 208 R2 to pewnie nie wystawialiby już 207 S2000 a pozniej 208 R5 :/ wlasnie po ostatnim rajdzie Grzyb wspominał że prawdopodobnie będzie musiał się pożegnać z tą fajną maszyną mam nadzieje ze to nie koniec PSPRT :) moze miał tylko kontrakt na 2 lata tak jak BB i QHR? wydaje sie że taki układ jak był w tym sezonie tzn Grzyb 207 w Polsce i na Słowacji najbardziej oplacalny wariant dla zespołu :)
Aro90
N3

Postprzez kremer » wtorek, 27 lis 2012, 17:31

Jeśli maja być niby dwa rajdy szutrowe to Mazowiecki/Warszawski będzie na trasach dawnego lubelskiego (w 2012 na mazowieckim) i dawnego mazowieckiego (kozienice, maciejowice). Miło się dyskutuje, ale pewnie kalendarz zweryfikuje nasze debaty :) 300 Lakes na 2013 rok planowany jest w sierpniu w okolicach corocznego terminu Rajdu Rzeszowskiego, więc to mi nie pasuje. Słowacy mają mało rajdów u siebie i problemy z odwoływaniem (np. Bratysława czy Eger) to nie pogardzą rundą u nas nawet w takim wypadku (brak Polaków). Parę osób jeździ w Pucharze Citroena, a wy chcecie robić następny drogi Puchar ;) Boruta już robił Puchar reno i też słabo wypadł. Obecnie Fiesta najlepiej wypada, ale tam połowa uczestników pochodzi "z jednej" rodziny :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Qbek » wtorek, 27 lis 2012, 18:11

..łatwo powiedzieć Puchar Peugeota 208 R2, a orientowaliście się w kosztach?
Qbek
N3

Postprzez Air Black » wtorek, 27 lis 2012, 18:36

Qbek napisał(a):..łatwo powiedzieć Puchar Peugeota 208 R2, a orientowaliście się w kosztach?

Domyślam się,że kosmiczne, sama baza bardzo droga a do tego kit. Kolejny puchar dla niekoniecznie młodych ale nadzianych.

Nie widzę sensu pucharu 208R2 - dwa puchary w tej samej klasie R2. Ledwo uzbierała się grupa aby puchar fiesty jako tako pojechał.
Ma sens puchar DS3 a jeszcze lepiej Fiest R1 -jak komuś mało przebudowa na R2 (kolejny sezon puchar R2) a potem kto lepszy ucieka do R3T i wyżej.
Bić się na 2 puchary w jednej klasie nie ma sensu
Air Black
N3

Postprzez viper » wtorek, 27 lis 2012, 21:25

Qbek napisał(a):..łatwo powiedzieć Puchar Peugeota 208 R2, a orientowaliście się w kosztach?

Ja gdzieś czytałem, ze mniej wiecej sam samochód to koszt minimum 250 000 zł.
To za ta kasę masz lancera i to nie byle jakiekiego. Skończyły sie puchary ogólnodostępne. Teraz to są puchary niestety dla bogaczy.
viper
S2000

Postprzez Witcher1990 » środa, 28 lis 2012, 01:31

viper napisał(a):

Ja gdzieś czytałem, ze mniej wiecej sam samochód to koszt minimum 250 000 zł.
To za ta kasę masz lancera i to nie byle jakiekiego. Skończyły sie puchary ogólnodostępne. Teraz to są puchary niestety dla bogaczy.

C2 R2 max kosztował w granicach 200k więc to jeszcze nie jest kosmiczna suma. Lancera za taką kasę to kupisz ale z salonu a nie na rajdy:)
Witcher1990
A6

Postprzez Jarek55511 » środa, 28 lis 2012, 11:01

Jak nie było pucharu to płakali że niema,a jak jest to narzekają że drogo. Już tanio nie będzie bo z starego auta nie zrobisz rajdówki jak powoli wchodzą auta nowej klasy R. No chyba że jak ktoś chce tanio to R1 ale nie wiem ile one kosztują. I jakby pojawiło się Twingo, Fiesta to byłoby ciekawie.
No właśnie jakoś na C2 R2 było dużo chętnych to i na Puga będą. Ktoś powie że Citroen dawał nagrody pieniężne,a Peugeot może dać w nagrodę sezon w Peugeocie 208 R5 dla zwycięzcy i to przyciągnie napewno. Na testach byli Zawada, Dul, Ptaszek.
Jarek55511
S1600

Postprzez Qbek » środa, 28 lis 2012, 15:29

nam, kibicom to zawsze łatwo mówić.. pogadajcie z kimś kto jest zorientowany w temacie Peugeota 208 R2. :roll:
Qbek
N3

Postprzez viper » środa, 28 lis 2012, 15:44

Jarek55511 napisał(a):Jak nie było pucharu to płakali że niema,a jak jest to narzekają że drogo. Już tanio nie będzie bo z starego auta nie zrobisz rajdówki jak powoli wchodzą auta nowej klasy R. No chyba że jak ktoś chce tanio to R1 ale nie wiem ile one kosztują. I jakby pojawiło się Twingo, Fiesta to byłoby ciekawie.
No właśnie jakoś na C2 R2 było dużo chętnych to i na Puga będą. Ktoś powie że Citroen dawał nagrody pieniężne,a Peugeot może dać w nagrodę sezon w Peugeocie 208 R5 dla zwycięzcy i to przyciągnie napewno. Na testach byli Zawada, Dul, Ptaszek.

Nie sztuka zrobić puchar za grube tysiące. To nie kwestia płaczu tylko realizacji finansowych. Dzisiaj są zupełnie inne realia niż 10 lat temu. Moim zdaniem puchar powinien iść w kierunku aut r1. To są koszty na poziomie dawnego pucharu 206. Natomiast dzisiaj co to za puchar jak koszty są w granicach Lancera. Nie bedZie na puga chętnych , bo wszyscy bogacze poszli to fiesty, wiec albo cześć chętnych z fiesty ucieknie do Peugeota albo bedZie jeden puchar, a drugi umrze śmiercią naturalna Tzn braku chętnych.
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP