Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 12 paź 2012, 19:21

Wiesz, plotki plotkami. Moim zdaniem Petter jesli nie zostanie w Fordzie to predzej na "zyczenie" Wilsona. Raczej sam nie wybierze sie gdzie indziej, bo po prostu nie ma gdzie. Wierze ze Latvala zostanie w Fordzie, ale coz... Dowiemy sie w tym miesiacu.
Ostberg moze wlasnie przejsc do Prodrive i zasilic ich budzet. Moze wtedy Prodrive bylby w stanie wystawic dwa samochody na caly sezon?

Z jednej strony cos sie dzieje, ale jednoczesnie z drugiej wszystko sie powoli sypie. Walka z wiatrakami :(
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Sylwek_GSi » piątek, 12 paź 2012, 20:10

To że akurat citroen nie sprzedaje swoich samochodów WRC w ręce prywatne to dla mnie jest całkowicie zrozumiałe. Strzegą swoich tajemnic i nie traktują tego cyrku jako biznesu jak czyni to m-sport. W czasach kiedy startowałą Xsara auto przez kilka lat nie było dostępne dla prywatnych. Teraz juz jeżdzi troche tych xsar czy C4, ale DS3 nie przekazują nikomu, bo i po co? To team fabryczny z krwii i kości. Jak skończyła się im kasa momentalnie znalazł się hojny sponsor. W latach 90 mitsubishi stosowało bardzo podobną strategię. Podczas gdy rywale sprzedawali swoje wozy prywatnym tunerom (Cosworthy, Imprezy, Celice) prawdziwego A grupowego Lancera nie można było nigdzie dostać. Krążyły pogłoski, że w kontenerach wysyłanych z japonii do UK zamykali obok przesyłki japończyka, a zużyte Evo zamiast przedawać zwyczajnie kasowano.
Mini to chyba jedno z największych wtop w ostatnich czasach, szkoda że przez takie nieodpowiedzialne zachowanie niszczy sie tak obiecujący projekt. Chociaż ten niews nie jest do konca jasny bo przecież twór motorsport italia tak naprawde to zespół fabryczny tylko z nazwy a nic nie piszą żeby prodrive miało zamknąć działalność. Więc prawde mówiąc nie do końca wiadomo co bedzie z miniakami.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 12 paź 2012, 20:20

BMW przestanie finansowac projekt, ale wciaz bedzie rozwijac silnik i dostarczac czesci do Prodrive. Mozna miec nadzieje, ze Prodrive znajdzie sponsora ktory pozwoli im wystawic dwoch kierowcow we wszystkich rajdach.
Tak naprawde wszystko jest tak jak mialo byc. Motorsport Italia zostanie odsuniete od obowiazkow prowadzenia oficjalnego zespolu, BMW nie bedzie finansowac projektu, wszystkim zajmie sie Prodrive. Zobaczymy. Czekajmy na dalsze info.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wrc1600 » piątek, 12 paź 2012, 21:08

Autosport donosi ze Citroen jest zainteresowany Sordo albo Solbergiem (we wtorek odwiedził Citroena). Podobnie MSport jest zainteresowany tymi kierowcami w przypadku odejścia Latvali.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Jarek55511 » piątek, 12 paź 2012, 23:08

W przyszłym roku cykl WRC będzie miało porządnego promotora więc może dzięki temu Prodrive znajdzie sponsora i dokończy projekt Mini? Matthias też tak pomyślałem że Ostberg zasili budżet Mini. To w takim razie w Fordzie zostanie Solberg lub zmieni go Sordo jak tamten dostanie angaż od Citroena w co wątpie. Bo stawiam na Sordo. Choć bym wolał go w Fordzie,bo miałby pełen sezon.
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 13 paź 2012, 00:02

Sordo i Hirvo w Cytrynie.
Ford - duza niewiadoma. W gre wchodza Latvala Petter i Ostberg.
Volkswagen - na pewno Ogi, a poza nim w gre wchodza JML i Mikkelsen.
Z Mini wiaze wciaz spore nadzieje. Prodrive moze zbierze sponsorow. Pamietacie jak ktos od nich mowil?
Nie wiem czy bedziemy prowadzic zespol fabryczny. Na ta chwile celem jest wystawienie dwoch samochodow w pelnym cyklu.

Moze Ostberg zasili ich kasa, a obok niego pojedzie Hanninen, Atko lub Meeke? Echhh... mozecie mnie nazwac wariatem ale wierze ze jakos to sie posklada :)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Karol » sobota, 13 paź 2012, 00:25

Promotor, promotorem - rewolucji w relacjach bym się nie spodziewał. Fakt, że przydałaby się szersza promocja materiałów np na youtube, ale relacje nawet na tym Eurosporcie są dosyć niszową sprawą. Rajdy są skierowane do ścisłego grona kibiców, i ciężko jest zainteresować tym rzesze. Nie widzę wielkich możliwości zrobienia z tego materiału gotowego do sprzedania w godzinach szczytu, na ogólnodostępnych stacjach. W momencie kiedy były relacje wrc na eurosporcie, też narzekano że późno, że nie ma relacji live itd. IRC ruszyło coś w tym temacie, więc mam nadzieję, ze temat zostanie pociągnięty, tak jak np power stage w mistrzostwach świata. Poprawienie marki mistrzostw świata jest potrzebne, naturalnie. Dużej rewolucji jednak nie spodziewałbym się, a cała otoczka, że np BMW waha się nad losami Mini przez promotora są w dużej mierze bajką dla mediów. Taka prawda, że np Citroen sukcesy w rajdach głównie wykorzystuję w 'prywatnych' kampaniach reklamowych. Oczywiście odpowiednia opieka medialna jest potrzebna, i tak jak napisałem sporo jest obszarów gdzie można popracować by cykl stał się bardziej rozpoznawalny.

Od przyszłego sezonu, po odejściu Loeba wszystko diametralnie się zmieni. Do tego roku trzeba było mieć w składzie bardzo szybkiego kierowcę, i jechać całkowicie bezbłędnie, bezawaryjnie by z Loebem walczyć. Teraz można śmiało powiedzieć że czołowa 5-6 może rywalizować na równi. Latvala do francuza podejścia nie ma przy tegorocznych dzwonach, ale ze swoją szybkościa, i szybkością Forda jest faworytem do tytułu. Ciężko przewidzieć układ sił w 2013, bo całość będzie nowa. Inna sprawa, że jak po odejściu Loeba, Ford nie sięgnie po tytuł utrzymując Fiestę na obecnym poziomie to nie widzę sensu dla nich dalszych startów, i kiedy nieby mieliby ten tytul zdobyć ;)

Nareszcie coś się dzieje na rynku kierowców, po tylu latach posuchy ;) Teraz trzeba czekać, oświadczenie BMW wcale nie wyklucza pełnego programu dla Atko i Hanninena. Z komunikatu jasno wynika, że wsparcie Motorsport Italia było udzielone tylko i wyłącznie w celu spełnienia wymagań regulaminowych do homologacji nowej wersji auta.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 13 paź 2012, 08:16

Wiec dla dobra sportu - niech tytul zdobedzie Latvala :P
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » sobota, 13 paź 2012, 11:56

Matthias Schmidt napisał(a):Wiec dla dobra sportu - niech tytul zdobedzie Latvala :P

Jeżdżący w Fordzie ;)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez marrcus » sobota, 13 paź 2012, 12:27

No ja nie wiem czy któryś z obecnych zasługuje na tytuł. Prędzej Ogier wydaje mi się choć go nie lubiłem.
marrcus
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 13 paź 2012, 12:50

Zasluguje, nie zasluguje... Sam ktos mnie upominal, ze zaslugiwac mozna na order. Czy Ty wiesz jak Latvala bedzie jedzil w przyszlym sezonie ze zakladasz ze nie zasluguje?

speedyzxz - no tak, racja :D
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Sylwek_GSi » sobota, 13 paź 2012, 13:51

W takim razie Mini prawdopodobnie będzie startować w MŚ ale do tego potrzebują kierowców budżetem. Więc widzę tutaj 2 możliwości a nawet trzy.
1- znajdą mega zdolnego kierowcę z potęrznym budżetem i pośmigają sezon w jedno, moze dwa auta. Tylko ja jakoś takiego kierowcy nie widzę. Może poza Ostbergiem ale on raczej mierzy w fabrykę. To by była dla prodrivu najlepsza opcja.
2- znajdą kierowcę z kasą ale bez talentu, tutaj już łatwiej coś znaleźć tylko to będzie wyglądać podobnie jak to tej pory robiło Motorsport Italia z Nobre. Rozwiązanie w połowie udane.
3- nie znajdą żadnego kierowcy a sami też nie postarają się o sponsora. Nie znaleźli sponsora przez prawie 2 lata startów więc i teraz może być problem.

Znając życie skończy się na sporadycznych startach jakiegoś nadzianego fina lub araba a miejsce w 10 będzie sukcesem.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez marrcus » sobota, 13 paź 2012, 15:13

miałem napisać dla dobra sporu a nie zasługuje. moja wina
Latvala i szczególnie ostatnio Hirvonen to są kierowcy którzy ostatnio regularnie dostawali oklep od Leba, wolałbym żeby to nie oni skorzystali z wakującego pasa miszcza tylko żeby mieli jeszcze kogoś do pokonania, na szczęście będzie Ogiera który napsuł krwi Lebowi rok temu. I już nie wystarczy się tylko schylić.
marrcus
N3

Postprzez Cendra » sobota, 13 paź 2012, 16:05

Solberg chce do Cytryny? No proszę, a jeszcze nie tak dawno, po pierwszych testach Fiesty tak bardzo ją zachwalał, a poprzedni DS3 był bee...
Jeżeli Latvala zostanie w Fordzie to chyba drugi kierowca się zmieni. Petter został zatrudniony niejako z konieczności (pustka po solidnym Mikko) i chyba nie wykorzystał swojej szansy. Obawiam się, że to może być ostatni sezon Pettera, no chyba, że Latvala odejdzie do VW. Wtedy widzę w Fordzie Pettera i Ostberg.
Sordo ogólnie pokazuje się z dobrej strony nawet w Mini, nie dzwoni, zrobił kilka zaskakujących wyników, tym wygrywa z Petterem. Poza tym Sordo w Cytrynie już znają, jest szybki na asfalcie, tam gdzie nie będzie Loeba to on będzie wygrywał. Zresztą uważacie, że Solberga zadowoli ograniczony program? Nie sądzę, on chce 100% albo nic, już go nie bawią półśrodki. Sordo natomiast zadowoli każda forma startów, a w perspektywie pełen sezon lub zmiana dyscypliny na WTCC.
Cendra
A6

Postprzez wrc1600 » sobota, 13 paź 2012, 19:16

marrcus napisał(a):No ja nie wiem czy któryś z obecnych zasługuje na tytuł. Prędzej Ogier wydaje mi się choć go nie lubiłem.

Mam wrazenie ze ktos mocno nad nim pracuje, wydaje sie calkiem mily od pewnego czasu. Ostatni kontakt z nim byl milym zaskoczeniem, sympatczny prawie jak jego pilot :)
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata