Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 18 lip 2012, 17:57

http://rallyonline.pl/index.php?1&modex=pnews&&s=37223

Hmmm... ciekawe. Nie wiem na ile wierzyc tym pogłoskom, bo jak wiadomo sezon ogórkowy w pełni, ale kto wie czy nie ma w tym troche prawdy? Red Bull niby i nie jest związany z TV, ale w marketingu są świetni. Może wyszłoby to WRC na dobre, bo wystarczy spojrzeć na to z jakim rozmachem organizowane sa różne przedsiewziecia Red Bulla i jaki mają rozgłos.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » czwartek, 19 lip 2012, 18:51

"Po dwóch sezonach w Prodrive, Sordo będzie wolny w 2013 i jeżeli nie otrzyma miejsca w VW, pewnie zastąpi Latvalę w Fordzie."

Pewnie tak, o ile Ford sie nie wycofa.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 19 lip 2012, 19:35

Ford może sie wycofać a ja nawet obawiam sie że PRAWDOPODOBNIE sie wycofa, ale jesli to nastapi to w 2014. Błękitny Owal ma kontrakt z M - Sportem do konca 2013 roku, więc nie mogliby wycofać się po tym sezonie. Poza tym w ogóle nie za bardzo wierze tym doniesieniom, bo Sordo sam mówił, że zostaje w Mini i nigdzie sie nie wybiera, wiec nie wiem skad te rozne plotki.
A co do Latvali, to ja mysle ze sprawa z Volkswagenem jest juz zaklepana.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » czwartek, 19 lip 2012, 20:05

Tzn. mowil, ze chce zostac ale ze strony prodrive/Mini nie ma zadnych gwarancji. Nie wiem czy skusi sie na ponownie kilka rajdow w sezonie wraz z MIni, jesli ci w ogole beda w stanie mu je zapewnic. Miejmy nadzieje, ze tak bo 4 zespoly to wiecej niz 3.
Jesli jednak tak nie bedzie to podejrzewam, ze z checia przyjmie propozycje Forda, ktora moim zdaniem sie pojawi po utracie JML. Przynajmniej ja bym tak zrobil bo Dani to jednak lepszy keirowca od Tanaka i Novikova, ale zobaczymy jeszcze jaka bedzie polityka Willsona.

*Przejscie JML do VW uwazam juz za pewne.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 19 lip 2012, 20:44

Tzn. mowil, ze chce zostac ale ze strony prodrive/Mini nie ma zadnych gwarancji. Nie wiem czy skusi sie na ponownie kilka rajdow w sezonie wraz z MIni, jesli ci w ogole beda w stanie mu je zapewnic. Miejmy nadzieje, ze tak bo 4 zespoly to wiecej niz 3.

Masz racje, gwarancji nie ma, ale z drugiej strony Prodrive chce zrobic wszystko by zrobic caly program a poza tym nawet cos tam przebakuja o prowadzeniu oficjalnego zespolu. Nigdy nie mow nigdy, a nie sadze, by BMW chcialo utrzymac taka sytuacje jaka jest. Bo niby po co? Lepiej juz wywalic to w cholere, bo Araujo i Nobre nie kreuja dobrego wizerunku dla Mini. Też uważam, że Sordo nie byłby zainteresowany znowu kilkoma rundami, no ale rzucił zagadkowe "Na co dzien wiele sie mowi, ale nie ma oficjalnych decyzji". Może nawet nie bedzie tak źle ;)

Jesli jednak tak nie bedzie to podejrzewam, ze z checia przyjmie propozycje Forda, ktora moim zdaniem sie pojawi po utracie JML. Przynajmniej ja bym tak zrobil bo Dani to jednak lepszy keirowca od Tanaka i Novikova, ale zobaczymy jeszcze jaka bedzie polityka Willsona.

Na pewno o ile pojawi sie opcja ścigania sie w Fordzie to ja przyjmie. Tanak, czy Novikov niby i są gorsi, ale ten drugi ma KASE.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » czwartek, 19 lip 2012, 23:08

Matthias Schmidt napisał(a):

Na pewno o ile pojawi sie opcja ścigania sie w Fordzie to ja przyjmie. Tanak, czy Novikov niby i są gorsi, ale ten drugi ma KASE.

No wlasnie. Nie mam nic do Tanaka czy Novikova ale to jednak jeszcze nie ten poziom co Dani.
Tutaj przydaloby sie tez powiedziec "nie dzielmy skory na niedzwiedziu" bo przeciez nic jeszcze VW nie oglosil, no ale zobaczymy.

"Według Motors TV, Volkswagen będzie wystawiał trzy Polo R WRC od czwartej rundy mistrzostw świata 2013. W pierwszych trzech rajdach przyszłorocznego sezonu wystąpią dwie załogi VW" - mowiono, ze beda wybrane rundy w 2013 a z tego zdania jakby wynika co innego. VW ma zaliczyc wiec pelen cyk czy tylko kilka rund?
deiman
A5

Postprzez woocasch » piątek, 20 lip 2012, 08:44

Z tego co pamiętam to od początku było mówione, że VW w 2013 zaliczy wszystkie rundy. Pytaniem było czy będą 2 auta czy więcej, bo był chyba nawet moment, że wydawało się, że będą dwa teamy, główny + juniorski. Ogier nie pchałby się do VW gdyby nie miał zagwarantowanego pełnego cyklu 2013, tak mi się przynajmniej wydaje.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Agrest » piątek, 20 lip 2012, 09:45

Mi tez się wydaje VW ma zaliczyc cały sezon 2013 a nie tylko wybrane rundy, a na poczatku było tak jak kolega wooocasch pisze ze zespól głowny + juniorski.
Wydajw mi sie ze VW bedzie musiał zrobic podobnie jak Ford i Citroen ze bedzie musiał wystawic jakis zespól satelicki na cały sezon przynajmniej jedno auto
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez wanderer » piątek, 20 lip 2012, 12:36

deiman napisał(a):mowiono, ze beda wybrane rundy w 2013

Nie siej zamętu, gdzie i kiedy tak mówiono? :)
wanderer
A6

Postprzez żółtodziób » piątek, 20 lip 2012, 13:44

To, że Ford się wycofa nie jest wcale bardziej prawdopodobne of tego,ze zostanie. Kwestia tego czy znajdzie się szmal, ale w obecnej sytuacji w globalnej gospodarce w zasadzie nikt nie może być niczego pewnym. Trochę bardziej może VW. Niemcy póki co wygrywają na słabym Euro, ich eksport a w tym takze sprzedaż samochodów jest na fali. Ale i oni też są potencjalnie zagrożeni, jeśli padnie Eurozona i będa zmuszeni wrócić do Marki to będzie dla nich gleba na miarę przegrania wojny światowej. Na razie oczywiscie jakoś trzymają wszystko w ryzach, ale nie jest całkowicie wykluczone, że i oni glebną w ciągu najbliższych 2-3 lat. Wracajac do merituum Ford po prostu nie ma na dzień dzisiejszy zielonego pojęcia jak bedzie stał z kasą za 1,5 roku, dlatego własnie podpisuje krótkie umowy z M-Sportem, a nie dlatego,ze z góry zakłada że zrezygnuje. Zawodnicy moga uciekać od M-Sportu ze względu na niepewność, z drugiej jednak strony nie wiem czy takie Mini dla Sordo jest pewniejsze. Możliwe, że umowa jest nie do "przewrócenia", możliwe, że Malcolm nie złozył mu po prostu żadnej konkretnej propozycji, możliwe,że Latvala niczego nie przyklepał z VW i zostaje tam gdzie jest, możliwe też (choc ja w to nie wierzę), że są jakieś rozsądne sygnały z BMW, że pociągną Mini WRC dalej, choć wyfdaje mi sie, że gdyby takie sygnały były to by teraz huczało od plotek.
żółtodziób
A8

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 20 lip 2012, 14:01

Tak, ale dla Forda to też jest niedobrze gdy rokrocznie przegrywaja z Fordem w obu klasyfikacjach. W producentach ostatni raz wygrywali w 2006 i 2007, ale przypomnij sobie kiedy zdobyli ostatni tytuł wsród kierowców! Nie zdziwie sie jesli Wilson bedzie ciagle ich zapewniał, ze beda wyniki, ale w końcu w centrali zobaczą, że tych wyników nie ma i stwierdzą, że srać na to za przeproszeniem i sie wycofaja.
Z tym Volkswagenem to albo przesadzasz, albo masz troche zbyt czarne widzenie. Oczywiście nie neguje Twojego zdania, bo za te 2 - 3 lata może okazać sie że miałeś racje, ale równie dobrze moglibysmy powiedziec "tak naprawde moze sie okazac, ze WRC pociagnie 2 - 3 lata i upadnie bo cos tam". Pewnie, ze jest mozliwe to o czym wspomniales, ale jak dla mnie takie czarne myslenie to dzialka pesymistow do ktorych mam nadzieje ze sie nie zaliczam ;)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Hubertos » piątek, 20 lip 2012, 14:12

Ford przegrywa z Fordem :P ?
Hubertos
A6

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 20 lip 2012, 15:20

Hehe, oczywiscie moja pomyłka. Miało byc - rokrocznie przegrywaja z Citroenem :D Dzieki za uwage ;)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » piątek, 20 lip 2012, 17:18

Myślę że przydałby się Fordowi mocny sponsor, wtedy myślę że moglibyśmy by być spokojniejsi o Forda w WRC
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 20 lip 2012, 17:36

To też jest prawda. Po odejsciu BP a potem Abu Dhabi zrobilo sie troche chudo i to z pewnoscia nie wplywa za bardzo pozytywnie na cala sprawe :(
Matthias Schmidt
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata