40 Rajd Świdnicki - Krause 2012

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 40 Rajd Świdnicki - Krause 2012

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 12 mar 2012, 13:48

kremer napisał(a):MadMax złota zasada. Rajdów na Dolnym Slasku bron boze nie krytykuj ;)

no tak zapomniałem o tym małym detalu

A gdzie ja napisałem że prolog wieczorem to zły pomysł ??
Ja osobiście nie lubię takich odcinków co nie oznacza że nie popieram ich organizacji - powiem więcej na każdym rajdzie powinno się się takie odcinki organizować z wiadomych powodów.
Ja się pytam w czym jest problem żeby zrobić i testowy i prolog jednego dnia ?? albo np. prolog w sobotę lub w niedzielę na zakończenie rajdu ??
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Sebekrally » poniedziałek, 12 mar 2012, 14:15

Testowy powinien być w końcu organizuje się je po to by ograniczyć dzikie testy w okolicy rajdu
Sebekrally
A5

Postprzez viper » poniedziałek, 12 mar 2012, 14:28

Mad Max napisał(a):
kremer napisał(a):MadMax złota zasada. Rajdów na Dolnym Slasku bron boze nie krytykuj ;)

no tak zapomniałem o tym małym detalu

A gdzie ja napisałem że prolog wieczorem to zły pomysł ??
Ja osobiście nie lubię takich odcinków co nie oznacza że nie popieram ich organizacji - powiem więcej na każdym rajdzie powinno się się takie odcinki organizować z wiadomych powodów.
Ja się pytam w czym jest problem żeby zrobić i testowy i prolog jednego dnia ?? albo np. prolog w sobotę lub w niedzielę na zakończenie rajdu ??

Każdy organizator ma swoją wizje i mnóstwo rzeczy z którymi musi się liczyć. Kolega wyżej napisał ci dlaczego jest to nie możliwe. Z przyczyn fizycznych nie da się w ciagu kilku godzin zorganizować BK , testowego , startu honorowego i jeszcze dwóch prologow, wiec w tym jest problem i czego tu nie rozumiesz. Być może w innych dniach są inne przyczyny z powodu, których nie można zorganizować prologu, a jednocześnie nie można tez robić całego dnia pod prolog itd. Mad Max pomyśl trochę, ze tak w życiu bywa kij ma dwa końce, ale jestem pewien , ze jak byśmy tu zrobili sonde odnośnie wyboru prolog czy testowy to myśle, ze dylematu by nie było. Tyle ile jest osób tyle będzie kombinacji oesowych, tak ze dajmy spokój z rzeczami ,które są oczywiste, a skupmy się na tym ,żeby rajdy zyskiwaly na popularności nawet kosztem rezygnacji z czegoś co w praktyce medialnosci nie przynosi, a w przypadku oesow testowych tak jest.
viper
S2000

Postprzez Hammer_ » poniedziałek, 12 mar 2012, 14:45

Sebekrally napisał(a):Jako osoba mająca 600km na Elmot powiem Wam że rezygnacja z patelnie jest głupotą jest to charakterystyczne miejsce dla tego rajdu. Wiem że robi się tam spęd okolicznego bydła, a dla osób które mieszkają w okolicach 50km od Walimia są one nudne, ale Col de Turini też jest nudne bo jest co roku, a przyciąga tysiące kibiców bo to najbardziej znany odcinek na Monte.

trafna uwaga Sebek. Nie jestem fanem patelni (generalnie jest to ostatnie miejsce, które mnie interesuje w tym rajdzie bo już je widziałem) ale jechać pierwszy raz 600km i nie zobaczyć tak legendarnego miejsca ?
Hammer_
N1

Postprzez kmederski » poniedziałek, 12 mar 2012, 15:42

Hammer- czy na podtawie tego filmiku z ulicznego OS mozesz wskazac, gdzie sie ustawic, aby cos bylo widac poza prosta? No i w miare bezpiecznie :)
kmederski
N3

Postprzez zaszybki » poniedziałek, 12 mar 2012, 15:47

Sebek powiem ci, jako stały bywalec elmotu od 20 lat, że jakbym ja jechał na elmot 600km żeby obejrzeć min. kostkę, to po pierwszym przejeździe bym się mocno wk..że przejechałem cały kraj i tracę czas na słabe miejscówki.. :shock:
zaszybki
N2

Postprzez zaszybki » poniedziałek, 12 mar 2012, 15:57

Kmederski - może być z tym cięzko.. :)
ale zobacz na minute 2:50 - na samy zakręcie jest mur, z którego widoczność będzie b.dobra na wcześniejszy dojazd do lewego w 2:08, potem wyjście z za bloku, dojazd do tego haka, na którym stoisz na murku i dalej kawałek do góry.. :wink: malo jest takich miejsc na całym odcinku..w większosci to prosta, łuk albo szykana.. :(
zaszybki
N2

Postprzez Hammer_ » poniedziałek, 12 mar 2012, 16:12

Jeżeli chcesz widzieć dużo i bezpiecznie z jednego miejsca polecam stanąc na wysokim murze od zew. przy lewym nawrocie 2:50.
Będziesz widział cały odcinek od 2:40 do 3:00. Nawrót jest wolny ale napad do niego jest dość agresywny.
Dodatkowo wcześniej jak zerkniesz w lewo będzie też widać mały fragment lewego 90 w 2:08
Interesująco może też być na łuku 2:25.
Hamowanie do lewego 90 na kostce w 3:25 też może być ciekawe.
Generalnie to chyba najciekawsze miejsca na tym odcinku.

Edit: zaszybki mnie wyprzedził :) ale jak widać podobnie typujemy :)
Hammer_
N1

Postprzez Sebekrally » poniedziałek, 12 mar 2012, 16:19

zaszybki napisał(a):Sebek powiem ci, jako stały bywalec elmotu od 20 lat, że jakbym ja jechał na elmot 600km żeby obejrzeć min. kostkę, to po pierwszym przejeździe bym się mocno wk..że przejechałem cały kraj i tracę czas na słabe miejscówki.. :shock:

Byłem w zeszłym roku na patelniach miejsce dupy nie urywa, jednak ma swój klimat. Myślę i pewnie stali bywalcy potwierdzą że w czasach WRC i A-grupy to miejsce było o wiele ciekawsze. Jednak jadąc w tym roku na Świdnicki też bym raz wpadł na to miejsce. To jest jak stanie przy beczce na Karowej ma swój urok po prostu.
Sebekrally
A5

Postprzez Hammer_ » poniedziałek, 12 mar 2012, 16:29

Sebekrally napisał(a):
zaszybki napisał(a):Sebek powiem ci, jako stały bywalec elmotu od 20 lat, że jakbym ja jechał na elmot 600km żeby obejrzeć min. kostkę, to po pierwszym przejeździe bym się mocno wk..że przejechałem cały kraj i tracę czas na słabe miejscówki.. :shock:

Byłem w zeszłym roku na patelniach miejsce dupy nie urywa, jednak ma swój klimat. Myślę i pewnie stali bywalcy potwierdzą że w czasach WRC i A-grupy to miejsce było o wiele ciekawsze. Jednak jadąc w tym roku na Świdnicki też bym raz wpadł na to miejsce. To jest jak stanie przy beczce na Karowej ma swój urok po prostu.

Warto też wpaść na patelnie jak wiosenny deszczyk zmoczy nieco tą kosteczkę ;)
Hammer_
N1

Postprzez kmederski » poniedziałek, 12 mar 2012, 16:39

Dzieki, Hammer i zaszybki,

strasznie duzo tych prostych :( . specjalnie sie z konfiguracja nie wysilili. No chyba ze w Swidnicy nie ma innych mozliwosci.
kmederski
N3

Postprzez wintu » poniedziałek, 12 mar 2012, 16:51

Hammer_ napisał(a):Jeżeli chcesz widzieć dużo i bezpiecznie z jednego miejsca polecam stanąc na wysokim murze od zew. przy lewym nawrocie 2:50.
Będziesz widział cały odcinek od 2:40 do 3:00. Nawrót jest wolny ale napad do niego jest dość agresywny.
Dodatkowo wcześniej jak zerkniesz w lewo będzie też widać mały fragment lewego 90 w 2:08
Interesująco może też być na łuku 2:25.
Hamowanie do lewego 90 na kostce w 3:25 też może być ciekawe.
Generalnie to chyba najciekawsze miejsca na tym odcinku.

Edit: zaszybki mnie wyprzedził :) ale jak widać podobnie typujemy :)

Na ten murek to sie chyba większość bedzie czaić :mrgreen: Mnie korci 3:25 czyli hamowanie na kostce z pełnej dzidy. Jest dość szeroko i wydaje mi sie że to jest zakret rozwarty a nie 90 więc pewnie bedzie szybko :evil:
wintu

Postprzez Hammer_ » poniedziałek, 12 mar 2012, 16:52

kmederski Oczywiście, że są. Ale nie zrobili tak z tego względu, że zostałaby częściowo zablokowana główna krajowa droga biegnąca przez Świdnicę.
Dla przykładu zaraz za tym szczytem jak zaczyna sie kostka można by było zrobić nawrót w prawo, później lewy 90 na kostce jak przed laty, dalej wzdłuż banku dojechać do lewego szerokiego nawrotu za wysepką i dalej tak jak leci w tym roku ;) Piękny widowiskowy odcinek po bruku dla kibiców :twisted:

wintu napisał(a):Na ten murek to sie chyba większość bedzie czaić :mrgreen: Mnie korci 3:25 czyli hamowanie na kostce z pełnej dzidy. Jest dość szeroko i wydaje mi sie że to jest zakret rozwarty a nie 90 więc pewnie bedzie szybko :evil:

Ten murek na 100% będzie oblegany :) Pamiętam jak to było dawno temu jak ostatnim razem leciał tam OS :)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 mar 2012, 17:17 przez Hammer_, łącznie edytowano 1 raz
Hammer_
N1

Postprzez wintu » poniedziałek, 12 mar 2012, 17:06

Wiadomo że każdy bedzie chciał sie ustawić w ciekawym miejscu...a że takowych jest ok. 3 bedzie ścisk 8). Ale tym sie nie ma co przejmować, prawdziwa zabawa zaczyna się w sobotę więc trzeba wsiąść w auto objechać trasę i wybrać miejscówki :wink:
wintu

Postprzez corados » poniedziałek, 12 mar 2012, 17:45

Jak powiedział dyrektor rajdu w rozmowie na antenie Radia Luz, główną przyczyną braku odcinka testowego jest to,że zgodnie z regulaminem RSMP jest on w tym sezonie nieobowiązkowy! A po co robic coś na wyrost? Kolejną podaną przyczyną był brak czasu w związku z prologiem, jak już ktoś wspominał na Lotosie jakoś nie było to problemem załóg będzie więcej,ale dla chcącego nic trudnego. Nie czepiajcie się więc Mad-Maxa bo takich jak on jest wielu, szczególnie tych którzy na rajd mają kilkaset km, testowy przynajmniej dla mnie jest często lepszy niż sam rajd bo tylko tam jest możliwośc zobaczenia czołówki po kilka bądź kilkanaście razy, zaglądnięcia do serwisów itp. Na samym rajdzie często nie ma na to czasu. Prolog jest potrzebny,ale w polskim wydaniu w przeciwieństwie chociażby do tego z Rajdu Barum z reguły jest nudny jak flaki z olejem, nie ma tej atmosfery wśród kibiców, historyków robiących show. U nas 90% zawodników jedzie na czas. Ktoś wspominał o medialności prologu... Zgodzę się jeśli jest transmisja na żywo chocby w lokalnej telewizji, bo chyba nie nazywacie medialnością to,że na prolog przyjdzie "pół Świdnicy" przede wszystkim "pikników" i ludzi, którzy pooglądają z ciekawości, powiedzą,że było super i zapomną o rajdach na rok, znajdą się tacy którzy złapią bakcyla,ale prędzej stanie się to na prawdziwym oesie niż na miejskim odcinku.

pozdrawiam cały Rajdowy Dolny Śląsk :wink:
corados
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP