Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez żółtodziób » środa, 8 lut 2012, 03:33

Tak, ale pod warunkiem, że to jest zespół fabryczny z prawdziwego zdarzenia, a nie farbowany prywaciarz sklecony na potrzeby homologowania samochodu. To co mnie bawi to że nawet nie skonstruowali jakichś sensownych komunikatów medialnych, udają że wszystko odbywa się w normalnym trybie, obydwaj niezwykle zaskoczeni, zadowoleni ale i przygotowani do walki i zdeterminowani. Widać, że poskąpili nawet na rozsądnego PRowca, który sprytnie odwróci uwagę od faktu, że to wszystko to jest zapchajdziura, na przykład przez podkreślenie tego, że udało się utrzymać MINI w WRC i że chłopaki się cieszą, że mogli w tym pomóc. Nie zmienia to jednak mojej ogólnej oceny sytuacji - generalnie jest wyglada to dobrze. MINI udało się utrzymać do końca roku a to już dużo, bo do niedawna było takie ryzyko, że Prodrive zostanie sam ze zbudowanymi samochodami i bez możliwości homologowania następnego, więc nawet gdyby jakimś cudem zdobyło kasę to i tak przez brak porozumienia z BMW program by zdechł. W dalszym ciągu nie wiadomo jak bardzo BMW zależy na utrzymaniu MINI w WRC, wydaje się jednak że trochę bardziej niż jeszcze parę miesięcy temu, kiedy wyraźnie szukali pretekstu jak się z tego katapultować, żeby nie wyjść na tych złych. Teraz co prawda nie sypnęli kasą, ale przynajmniej nie będą blokowac rozwoju auta. To duży plus i szczerze mówiąc mimo iż tłumaczenia są troszkę zabawne to dobrze, ze jest tak a nie inaczej, bo mogło być znacnie gorzej. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego finału, myslałem, że w najlepszym razie MI przejmie logistykę, a prace nad samochodem przejmie BMW, co by się mogło bardzo negatywnie odbić na tym programie. Nie wykluczałem też, że MI dostanie samochody i na tym koniec i to by była prawdziwa katastrofa. Naprawdę ogólnie sprytnie z tego wybrnęli, nie spodziewałem się po Niemcach tak elastycznego podejścia do tematu.
żółtodziób
A8

Postprzez menson » środa, 8 lut 2012, 09:41

Czyli co wygląda na to że ze Szwecji nie zobaczymy żadnej relacji w TV ???
https://www.facebook.com/jbmotorsportpoland/
menson
A5

Postprzez Jarek55511 » środa, 8 lut 2012, 10:13

menson napisał(a):Czyli co wygląda na to że ze Szwecji nie zobaczymy żadnej relacji w TV ???
A co z tą fińską telewizją?
Jarek55511
S1600

Postprzez kremer » środa, 8 lut 2012, 11:33

Przecierz jest news. Finczycy produkuja relacje. Oni robia podczas Finlandii dla TV4 finskiego i bardzo profi to im wychodzi.
Na motors tv jest w planach podsumowanie jutro i relacje z etapow.
Na eurosporcie narazie bak.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez menson » środa, 8 lut 2012, 13:46

Ciekawe skąd ja Ci wezmę fińską telewizję ;-)
https://www.facebook.com/jbmotorsportpoland/
menson
A5

Postprzez jaczylibodzio » środa, 8 lut 2012, 13:51

...a motors tv jest tylko w upc. Ale spoko, było mówione że to ma być dla 40 stacji więc może coś się wynajdzie.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez kremer » środa, 8 lut 2012, 14:50

menson w takim razie jak nie masz UPC to masz problem. Zostaje ci ruska strona z torentami, albo jakis kanał internetowy tak jak w sezonie 2011.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez jaczylibodzio » środa, 8 lut 2012, 15:06

No nie tylko on nie ma. Niestety tak kanały skandynawskie jak i motors tv nie są ogólnodostępne, ba nawet nie wą dostępne w Polsce dla szerszego grona osób (po za wspomnianym upc).
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez Loeb1987 » środa, 8 lut 2012, 19:00

jaczylibodzio napisał(a):...a motors tv jest tylko w upc.

Ci z blokowisk mają lepiej ;) szkoda, że UPC nie jest ogólnodostępna, mają całkiem sensowną ofertę.
Loeb1987
A6

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 8 lut 2012, 20:03

Wracając do tematu całego zamieszania z Mini to mam tylko nadzieję, że skład Araujo - Nobre jest tymczasowy, a Motorsport Italia jest zespołem fabrycznym także tylko w tym roku. Skoro BMW ma niby rozpocząć nowy projekt to coś musi być na rzeczy.
O ile rola MI nie jest wielką zmianą w stosunku do tego co było dotychczas (bo rozwojem i tak zajmuje się Prodrive), tak ten beznadziejny krótko mówiąc skład już trochę boli, a boleć będzie tym bardziej na tych rajdach, gdzie Sordo nie będzie startować, a Araujo i Nobre będą reprezentować Mini walcząc w czubie... SWRC.

Jeśli wszystko ma zostać jak jest, to BMW podjęło jeszcze głupszą decyzję, niż byłaby gdyby rzucili ten projekt całkowicie. Rozumiem, spory z Podrive, ok. Ale niech chociaż do zespołu Motorsport Italia zaangażują tych, co faktycznie mieli być fabrycznymi - czyli Daniego Sordo i Krisa Meeke.

Co Wy o tym sądzicie? Co będzie w przyszłości z tym fantem?

Co do relacji - dobrze, że i tak znalazł się ktoś, kto będzie w stanie przeprowadzić jako tako miedzynarodową relację, bo byłaby martwica totalna. Promotor jest poszukiwany, więc miejmy nadzieje że w przyszłym albo jeszcze tym roku ktoś się zjawi.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Loeb1987 » środa, 8 lut 2012, 20:12

Meeke nie ma kasy ;) więc za co miałby jeździć?
Loeb1987
A6

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 8 lut 2012, 20:57

Wiem o tym, ale tym bardziej nie ma sensu prowadzić zespołu fabrycznego w którym będą startować kierowcy z kasą. Jak tak ma być, to chyba lepszym rozwiązaniem byłoby gdyby Mini się po prostu wycofało, bo żal patrzeć na tą całą zwariowaną sytuacje :/
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Karol » czwartek, 9 lut 2012, 00:09

Stary, jaką zwariowaną sytuacje? Naprawdę myślisz, że goście z Mini (a konkretnie z BMW) zadzwonili do Nobre i Araujo i powiedziele 'zajebiście jeździsz, chcemy Cię w fabrycznym teamie!'? Jest to czysty deal, Nobre i Araujo i tak jechaliby cały cykl w tym roku, ewentualnie niewiele brakowało do tego Araujo (o czym wcześniej już pisali tutaj inni). Jest to 'fabryczny' zespół tylko i wyłącznie po to by prodrive mógł homologować opracowane zmiany w aucie. Jest to czysta sprawa papierkowa, formalna. Zarówno Araujo jak i Nobre nie mają nic wspólnego ze statusem fabrycznego kierowcy jakim jest Loeb, Latvala czy Ogier. To, dlaczego nie wzięli Sordo do tego 'fabrycznego' zespołu jest prostą sprawą - nie ma on kasy na starty, Araujo i Nobre jeżdzą za swoje. Więc przestańce w końcu jojczyć co to za parodia, że takich kierowców wzięli do fabrycznego zespołu w Mini ;) Nikt ich nie zatrudnił, dalej jeżdzą sobie. Przed 2013 sezonem Mini podpisze kontrakty z odpowiednimi kierowcami, zgłosi prawdziwy fabryczny team i wtedy jazda.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez żółtodziób » czwartek, 9 lut 2012, 01:27

No dokładnie jak napisał Karol. To jest zwykły deal, czysto formalny wybieg, gdyby przepisy nie wymagały utrzymywania fabrycznego zespołu do homologowania auta WRC to by żadnego zespołu nie było. Przepisy nie precyzują jak ma działać zespół fabryczny, precyzują za to,że trzeba jeździć cały rok we wszystkich rajdach. Być może od przyszłego roku będzie normalny zespół, ale ja w sumie nie jestem taki pewien. Po pierwsze dużo moze się wysypać w ciągu sezonu. Cały misterny plan jest oparty o mały zespół z prawie zbankrutowanego małego państwa i jego sponsorów. Nie zakładam, że skrewią, ale istnieje taka możliwość, takie rzeczy się zdarzały, zespolik czegoś tam dokładnie nie policzył lub miał nieplanowane wydatki no i okazało się, że siana nie styka na cały sezon. Drugie małe "ale" jest takie, że w sumie to nie wiemy ile w związku z tym siana będzie miał Prodrive na rozwój bryki. Wyglada na to,ze powinien mieć dość, w zawiązku z tym, że zdjęta została z nich konieczność wystawienia zespołu we wszystkich rajdach, ale tak naprawdę to kto to moze wiedzieć. Możliwe, że auto za rok nie będzie już tak dobre jak teraz i wtedy BMW będzie miało naprawdę spoko wymówkę, żeby skasować program. Co więcej, żeby wykazać się wynikami to Prodrive bedzie musiał tak czy owak wystawić Sordo, trudno będzie ocenić potencjał wozu po występach całej reszty użytkowników tego wynalazku. Jest lepiej niż było, pachniało przecież skasowaniem programu już w tym roku, ale czy to oznacza, że od 2013 będzie jeździł normalny zespół Mini to się jeszcze okaże. Chlapnęli coś o 2018 roku, ale nie powiedzieli że do tego czasu będzie działał fabryczny zespół tylko że conajmniej do tego czasu MINI będą mogły być używane w rajdach i to wielki powód do radości nie jest. Losy tego programu będą się ważyć cały bieżący sezon, a może i kilka następnych. BMW zagrało na zwłokę, widać,ze traktują ten program nieco poważniej niż wcześniej, ale wciąż nie padła żadna konretna deklaracja z ich strony.
żółtodziób
A8

Postprzez Karol » czwartek, 9 lut 2012, 02:00

żółtodziób napisał(a): Być może od przyszłego roku będzie normalny zespół, ale ja w sumie nie jestem taki pewien.

Jedno jest pewne, jeżeli będą mieli wystawić w pełni 'swój' fabryczny zespół, na pewno nie będzie działał na zasadach zespołu prowadzonego przez MI. Nie bez powodu w nazwie dodane jest Portugal. Mini (BMW) prowizorki skleconej na kolanie, na musie, nie będzie promować. Tak samo całe 'rozwiązanie' umowy z Prodrive'm mogło być na spokojnie przedyskutowane z Richardsem, czy nawet przez niego zaproponowane aby mogli się skupić na rozwoju auta. Newsy jakie się pojawiały na początku siały grozę, ale teraz wygląda na to, że cała sytuacja się wyprostowała.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata