Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Jarek55511 » poniedziałek, 6 lut 2012, 15:21

No tak kontrakt ale nie mogą bo jakieś unijne prawo by nakazało na płacenie kary za zwolnienia w NOS. Co jest chore bo oni zbankrutowali. Myślę że FIA dogada się z Eurosportem i relacje będą ale bez umowy.
Jarek55511
S1600

Postprzez marrcus » poniedziałek, 6 lut 2012, 16:19

... kotka za pomocą młotka
Jakby FIa zależało to by sie dogadali, banda buraków, trudno są fajne relacje na youtube robione przez przez fanów, helikoptera nie będzie, ale przynajmniej onboardow tez mniej.
marrcus
N3

Postprzez jaczylibodzio » poniedziałek, 6 lut 2012, 17:16

Jak faktycznie za relacje weźmie się tylko stacja SVT to nikt tego u nas nie poogląda. Promocja wrc fest, sponsorów rzuci się cała masa... Czuję że w tym roku znowu IRC będzie miał lepszą oprawę medialną.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez cycolina » poniedziałek, 6 lut 2012, 17:59

jaczylibodzio napisał(a):Jak faktycznie za relacje weźmie się tylko stacja SVT to nikt tego u nas nie poogląda. Promocja wrc fest, sponsorów rzuci się cała masa... Czuję że w tym roku znowu IRC będzie miał lepszą oprawę medialną.

Oczywiście, bo to jest impreza EUROSPORTU :)
Nie mam nic przeciwko ruchom kobiet byle by były rytmiczne;)
cycolina
N2

Postprzez jaczylibodzio » poniedziałek, 6 lut 2012, 19:06

To to akurat wiem, ale WRC również mogła nią być.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez Seraf » poniedziałek, 6 lut 2012, 19:34

tak sie zastanawiam czy to prawda ze Mini zostanie na te 7 lat i co to bedzie jesli jakis zespol co ma rok bedzie prowadzil fabryke a Prodrive tylko klientow. Nic nie wiadomo xD moze mnie ktos oswieci bo ja juz sie pogubilem z ta telenowela ;p
Seraf
N3

Postprzez bimber » poniedziałek, 6 lut 2012, 19:36

http://rallyonline.pl/index.php?1&modex=pnews&&s=35740

haha no pięknie. Jeżeli myślą że z Araujo i Nobre Mini coś zwojuje w Wrc to są w zajebistym błędzie...
skończy się na tym że ich "fabrycznych" będzie notorycznie lał Ogier w skodówce...
Od początku darzyłem ten projekt wielką sympatią, ale niestety powoli zaczynam zmieniac zdanie...

"Prodrive, razem ze swoim wielkim entuzjazmem i ciężką pracą, odegrał znaczącą rolę w sportowych sukcesach, jakie odnieśliśmy podczas pierwszych startów Mini John Cooper Works WRC."
haha no na pewno się cieszą w Prodrive z pochwały :lol:

druga sprawa to ciekawe co dalej bedzie z Sordo...
bimber
N3

Postprzez Loeb1987 » poniedziałek, 6 lut 2012, 20:13

bimber napisał(a):druga sprawa to ciekawe co dalej bedzie z Sordo...

Jeśli nie jedzie jako fabryka to łatwiej będzie mu przekonać starych sponsorów, może się kasa uzbiera.
Loeb1987
A6

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 6 lut 2012, 20:45

Hmm... A moim zdaniem to mozliwe,ze wcale niegłupio wybrnęli. Te wszystkie podziekowania to standardowa gadka-szmatka w takich sytuacjach interesujęce jest jednak parę rzeczy:

1. WRC Team MINI Portugal zaliczy wszystkie pozostałe 12 rund cyklu, zaś kierowcami będą płacący Armindo Araujo oraz Paulo Nobre. Obsługą auta zajmie się Motorsport Italia.

Obsługą, a nie budową i nie rozwojem. Zapewnią tiry, namioty itd itp, coś jak swego czasu Kronos dla Cytryny. To nie jest zbyt skomplikowana rzecz i tym spokojnie moze się zająć taka firma.

2. Prodrive pozostaje odpowiedzialny za budowę i obsługę Mini dla klientów oraz będzie pracował z BMW przy rozwoju auta.

Czyli się dogadali. Prodrive nadal będzie uczestniczył w rozwoju wozu, choć pozostaje pytanie na ile BMW zamierza wpieprzać swój nos w ten interes, moim zdaniem im mniej tym lepiej. Poza tym będzie odpowiedzialny za budowę MINI dla klientów, można z tego wnioskować, że Prodrive będzie ośrodkiem budującym samochody. Jak mniemam jedynym. To co stracili to wystawianie zespołu w każdej rundzie WRC, czyli tylko co było dla nich ciężarem tak naprawdę.

3. Z niezbyt jasnej informacji prasowej nie wynika jednak, czy Dani Sordo, zdobywca podium w Rajdzie Monte Carlo, będzie w jakikolwiek sposób kontynuował starty. Prodrive może prowadzić swoją, prywatną ekipę, wpieraną przez fabrykę.

Czyli jak wybeceluja kasę mogą na własną rękę to nikt im nie zabroni wystawić swoich samochodów.

Generalnie jak dla mnie to wygląda OK, choć dużo zależy od tego jak będzie wygladała owa współpraca Prodrive i BMW. Widać wyraźnie, że BMW nie chciało podrzutka, pytanie tylko czy wystarczy im ze oficjalnie ten projekt jest już ich czy będą chcieli sie realnie w to zaangażować. W drugim przypadku niestety mogą narobić więcej szkody niż pożytku. Poza tym również widać, ze rozeszło się o kasę, choć w dalszym ciągu nie wiadomo kto jest winny. Prodrive'owi nie styknęło na cały sezon a BMW nie chciało dopłacać. Wpadli na pomysł, że zamiast szukać sponsorów można sprzedać/wynająć (być może po preferencyjnej cenie) komuś kto chce jeździć i sam się postara o budżet i zorganizuje logistykę. Motorsport Italia jest de facto klientem, który z formalnego punktu widzenia będzie pełnił rolę zespołu fabrycznego, takie rozwiązanie urządza i Prodrive i BMW. Jednego tylko nie jest w stanie zagwarantować MI - dobrego kierowcy. W grę wchodzi wyłącznie taki co albo ma kasę albo mocnego sponsora, dlatego jeśli BMW chce odnosić sukcesy w tym sporcie prędzej czy póxniej i tak będzie musiało sypnąć kasą, albo znaleźć dużego sponsora. Przynajmnie o to ostatnie będzie teraz łatwiej, skoro padła deklaracja zaangażowania się na ładnych parę lat w program WRC.
żółtodziób
A8

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 6 lut 2012, 21:34

no nie głupio to się wszystko zakończyło. Dzięki bogu w koncu sie okreśłili bo za dlugo to trwało. w sumie nic się defacto nie zmieni pod jednym warunkiem. Mam na myśli Daniego Sordo - jak Prodrive opłaci mu starty, ewentualnie on sam znajdzie sponsorów to Mini nadal będzie na podiach dzięki hiszpanowi, tylko w niefabrycznym mini a "fabryczne" będą zbierać pojedyncze punkty (Araujo) lub ścigać się z pwrc (Nobre). Ten podział na fabryczne i niefabryczne to coraz bardziej jedna wielka ściema. Podobnie u forda gdzie niemal szystkie fiesty wyjedzają z jednego garażu. Kiedyś auto fabryczne a prywatne odróżniało oprócz tego że fabryczne były bardziej dopasione to że wóz fabryczny pochodził od producenta, ewentualnie od tunera związanego z fabryką (Toyota-TTE, Subaru-Prodrive, Mitsubishi-Ralliart, ford-Msport, citroen Racing czy Peugoet sport) a prywatne wozy były rocznymi, lub starszymi wozami exfabrycznymi obsługiwanymi przez zupełnie inne zespoły prywatne!(jakieś tam grifone, Procar, Kronos). A teraz co? praktycznie wszystkie fiesty przygotowuje ten sam garaż co fabrycznego solberga i latvale. Tak samo wszystkie DS3 powstają w Citroen Racing. Mini to już wogóle pomieszanie z poplątaniem:) odnosze wrażenie że "fabryczny" wóz to tylko prestiżowa ściema.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 6 lut 2012, 21:42

Ja myślę, że cała ta "fabryczna" ekipa jest tylko po to, żeby homologować nowy wóz, nikt nie liczy na jakąkolwiek walkę z Fordem i Citroenem. Jeśli Sordo będzie startował to myślę, że nikt nie będzie miał pretensji jak objedzie Araujo i będzie podbierał zespołowi punkty.

Co do "fabryczności" - to że wyjeżdżają z tego samego garażu nie oznacza, że są takie same.
żółtodziób
A8

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 6 lut 2012, 21:51

może inaczej (zaraz pewnie spłynie lawina kamieniujących postów :lol: ) obecnie wszystkie citroeny i fiesty są fabryczne bo przygotowywuje je jeden zespół czyli citroen racing i m-sport (wyjątek to chyba Ostberg i jego 2 fiesty ale mogę się mylić) z tym że Latvala z petterem oraz Loeb i Hirvonen mają spec z najwyżsej półki a reszta tych pare bajerów mniej. ot cała różnica moim zdaniem. Loeb moim zdaniem autem Neuvilla robiłby takie same czasy jak swoją ds3. Dlatego twierdze że pojęcie "fabryczne" to już nie pasująca do dzisiejszych czasów ściema.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez marrcus » poniedziałek, 6 lut 2012, 21:57

1. Citroen Total World Rally Team 37
2. MINI WRC Team 26
3. M-Sport Ford World Rally Team 16
4. Ford World Rally Team 15
5. Armindo Araujo World Rally Team 4
6. Palmeirinha Rally 2

To z MINI WRC Team zrobi sie WRC Team Mini Portugal ?
marrcus
N3

Postprzez Loeb1987 » poniedziałek, 6 lut 2012, 22:52

Raczej będą jako nowe zgłoszenie.
Loeb1987
A6

Postprzez Seraf » poniedziałek, 6 lut 2012, 23:18

Skoro prodrive chce dalej wystawiac Sordo to ja mysle ze nawet jesli np w 2 aucie bedzie Sandell czy inni to i tak beda o niebo szybsi niz te nowe cos z Armindo i Nobre ;p wiec chyba prodrive ma Mini WRC Team a nobre i Araujo maja Mini portugal ;p
Seraf
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata