Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez kmederski » sobota, 14 sty 2012, 23:02

No widzisz - jednak emocje biora u Ciebie gore, a to zazwyczaj powaznie zakloca obiektywizm. :wink:

Nie lubisz Niemcow generalnie, bo miales jakies tam zle doswiadczenia i po prostu zdecydowanie wygodniej jest Ci przyjac zalozenie, ze wina musi byc po stronie BMW, bo to pasuje do Twojego obrazu swiata. A niekoniecznie tak musi byc. Nawiasem mowiac, poczucie wyzszosci rowniez naszej nacji nie jest obce :wink.

A zatem nie sadzmy, abysmy nie byli sadzeni :mrgreen:
kmederski
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 14 sty 2012, 23:54

żółtodziób - na temat nacji z Tobą rozmawiać nie zamierzam. Bo czy jest sie Niemcem, Francuzem, czy Polakiem jesteśmy tutaj po to, by dyskutować o swojej wspólnej pasji - rajdach. Sprawy polityczne chyba nie są dobrym tematem na autoklubie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez żółtodziób » niedziela, 15 sty 2012, 03:36

@kmederski - no widzisz, jak nie masz argumentów to zaczynają się zarzuty o emocjonalne podejście. Skąd możesz wiedzieć o tym jakie przeżywam emocje? Jakaś nowa dziedzina nauki, telepsychologia czy jak? Byłeś ciekaw mojego uszczypliwego podejścia do Niemców to wyjaśniłem co mi w nich nie pasi i tyle, więc nie wykorzystuj tego proszę do celów demagogicznych. To nie ma żadnego wpływu na moją ocenę ich działań, ani razu nie napisałem, że winni wszystkiemu są na pewno Niemcy bo są głupi i nadęci, tylko w obszerny sposób uzasadniłem moją opinię. Masz prawo nie kupić tej argumentacji (choć w odróżnieniu od niektórych Twoich argumentów jak się nie posługuję zapewnieniami typu "uwierz mi"), ale nie masz prawa mi zarzucić, że moja opinia wynika z tego ze nie lubię Niemców. Ja zresztą nawet nie napisałem że ich nie lubię. Jak się dokładnie wczytasz zamiast się bulwersować to moze dostrzeżesz, że uważam ich za miłych ludzi, tylko ich wady denerwują mnie o wiele bardziej niż wady innych narodów i dlatego pozwalam sobie na większe uszczypliwości pod ich adresem. Ale nie zamierzam posuwać się dalej, potępiam wszelkich polskich cwaniaczków którzy kradną im samochody, nie zamierzam też wybrać się na niemieckie święto niepodległosci z jakąś polską lewicową organizacją,żeby oduczać ich od faszyzmu. A co do tekstu "nie sądzmy abyśmy nie byli sądzeni" to trafiłeś pod zły adres. Kiepski ze mnie chrześcijanin i z tego powodu może nie jestem dumny, ale nie jest mi z tego powodu wstyd i mam do tego prawo. Więc wybacz, ale będe sądził, nie będe nadstawiał drugiego policzka i nie zamierzam żyć w biedzie tylko dlatego, że prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż bogaty pójdzie do nieba (jakoś tak to było).

@Matthias - to nie stawiaj takich diagnoz o zacofaniu z czasu wojny. Nie wiem jak na to wpadłeś, bo żebym ja cokolwiek mógł wiedzieć o wojnie to musiałbym być w takim wieku, że bym teraz raczej nie pojawiał sie na tym forum. Wyjaśniłem, że moje krytyczne zdanie o Niemcach nie wzięło się z żadnej wojny tylko z osobistych obserwacji ich zachowania. I nie jednego, nie pięciu a naprawdę sporej próby Germańców. Dyskutować na ten temat również nie zamierzam.

Druga sprawa to naprawdę nie usiłuj mnie tutaj nawracać na jedynie słuszną bezkrytyczną wszechtolerancję. Uważam że jestem dość tolerancyjny, na liście tych, którym zdarzyło mi się wyklepać michę nie ma obcokrajowców i nie planuję jej o obcokrajowców powiększać. Ogólnie dawno wyrosłem z wyklepywania michy, ale jeśli mi na kogoś przychodzi ochota to najprędzej są to kolesie którzy rządzą tym krajem, do zagranicy nic nie mam. Świadomość czyichś wad i fakt, że są one bardziej denerwujące niż np. prostactwo u Brytoli czy nadęcie Francuzów, którzy uważają, że cały świat powinien znać ich równie głupi jak niemiecki język jeszcze nie oznaczają, że mam zamiar Niemców utopić w łyżce wody. Nikt po prostu nie pytał mnie co sądzę o pozostałych, nikt też mnie nie pytał co sądzę o Polakach, a tutaj też mam wiele wątów. Na przykład taki, że wszystko co się powie, napisze interpretują w sobie wygodny na maksa uproszczony sposób, tracąc przy tym cały sens przekazu.
żółtodziób
A8

Postprzez woocasch » niedziela, 15 sty 2012, 11:24

A tak odchodząc na chwilę od tematu kto kogo lubi lub nie lubi i jaki jest jest mniej lub bardziej głupi, to ktoś z was, bodajże Kmederski napisał, że silnik w Mini i Citroenie to jest niemal ten sam silnik i jestem ciekaw skąd taka informacja? Co do seryjnego silnika 1,6T to faktycznie PSA i Mini/BMW mają ten sam silnik, ale chyba to co jest w WRC to ma niewiele wspólnego z serią. Zresztą silnik w Mini prędzej pochodzi z BMW z WTCC. Ale jeżeli macie dane techniczne potwierdzające, że Citroen i Mini mają ten sam silnik to chętnie je poczytam.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Sylwek_GSi » niedziela, 15 sty 2012, 11:40

Chłopaki wyluzujcie troche, odnosze wrażenie że oprócz MINI BMW rajli tim w mistrzostwach świata nic się nie dzieje :wink: co miało być powiedziane juz zostało powiedziane, niecmo-angliki jaką 7 rajdów w sezonie, mini nie zniknie i dobra jest. w klasyfikacji nie zwojują za wiele bo maja ograniczony program a cała uwaga skupi się jak zwykle na Citroenie i fordzie. Grunt ze miniaki nie zdechły czego były bliskie a to czy dociągną do końca 2012 czy beda startować aż pokraczne Countrymann nie zostanie zastąpione przez następnego paskudnego miniakia, to niestety ale chyba nawet najmądrzejszy niemiec z bmw nie wie.
Za pare dni Monte, będzie się działo! Zapowiada sie jeden z najlepszych rajdow ostatnich lat, Całkiem niezła odsada, kilku kandydatów do wygranej i do tego kultowe Monte Carlo!
Sylwek_GSi
A5

Postprzez żółtodziób » niedziela, 15 sty 2012, 12:11

woocasch napisał(a):A tak odchodząc na chwilę od tematu kto kogo lubi lub nie lubi i jaki jest jest mniej lub bardziej głupi, to ktoś z was, bodajże Kmederski napisał, że silnik w Mini i Citroenie to jest niemal ten sam silnik i jestem ciekaw skąd taka informacja? Co do seryjnego silnika 1,6T to faktycznie PSA i Mini/BMW mają ten sam silnik, ale chyba to co jest w WRC to ma niewiele wspólnego z serią. Zresztą silnik w Mini prędzej pochodzi z BMW z WTCC. Ale jeżeli macie dane techniczne potwierdzające, że Citroen i Mini mają ten sam silnik to chętnie je poczytam.

No własnie mnie się to też wydaje dziwne. Nawet silniki Puga 307 i Xsary WRC mimo, że bazowały na tym samym bloku były innymi jednostkami. Cywilna wersja to jest co innego, wspólne opracowanie silnika przez dwa konkurencyjne koncerny pozwala obniżyć koszty, zaś jeśli chodzi o osiągi niezależnie czy firma opracowuje sama silnik czy we wspólpracy z inną firmą tak czy owak będą podobne. W cywilnym wozie 5% mocy to nie jest żadna różnica. No, ale w przypadku aut wyczyunowych priorytety są inne. Masz rację, że to by było dziwne, gdyby to naprawdę okazała się ta sama jednostka, no, ale w motoryzacji ostatnio wszystko jest dziwne jak dla mnie, więc może chłop ma rację. Sam jestem ciekaw...
żółtodziób
A8

Postprzez Pemo » poniedziałek, 16 sty 2012, 12:57

woocasch napisał(a):A tak odchodząc na chwilę od tematu kto kogo lubi lub nie lubi i jaki jest jest mniej lub bardziej głupi, to ktoś z was, bodajże Kmederski napisał, że silnik w Mini i Citroenie to jest niemal ten sam silnik i jestem ciekaw skąd taka informacja? Co do seryjnego silnika 1,6T to faktycznie PSA i Mini/BMW mają ten sam silnik, ale chyba to co jest w WRC to ma niewiele wspólnego z serią. Zresztą silnik w Mini prędzej pochodzi z BMW z WTCC. Ale jeżeli macie dane techniczne potwierdzające, że Citroen i Mini mają ten sam silnik to chętnie je poczytam.

Silniki Citroëna i Mini to zupełnie inne konstrukcje. Mini, podobnie jak Ford, zbudowało silnik na bazie istniejącej jednostki, montowanej w seryjnych autach, a Citroën skonstruował nową jednostkę od podstaw, na potrzeby rajdów.

Silnik w Mini WRC i BMW WTCC jest bazowo ten sam.
http://pemok.fotosik.pl/albumy/278144.html Citroën ZX 2.0 16V

Obrazek
Pemo

Postprzez Jarek55511 » poniedziałek, 16 sty 2012, 18:29

http://www.rallyonline.pl/index.php?1&m ... s&&s=35542 ja już nie rozumiem to NOS miało bardziej globalny zasięg niż Eurosport?
Jarek55511
S1600

Postprzez bimber » poniedziałek, 16 sty 2012, 18:35

o tym samym właśnie chciałem napisac... ciekwi mnie to bardzo, co im w tym nie pasuje?? myśle że przy eurosporcie gorzej jak w zeszłym roku byc nie może...
bimber
N3

Postprzez jaczylibodzio » poniedziałek, 16 sty 2012, 18:38

Dziwne to i to strasznie... Eurosport trafia do wielu krajów i jest w wielu językach, dodatkowo niemiecki jest niekodowany i ogólnodostępny.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez bimber » poniedziałek, 16 sty 2012, 18:55

w zasadzie po dłuższym namyśle jest jedne ale. mianowicie, konfrontacja IRC i WRC na antenie eurosportu. Jeżeli relacje rund WRC pozostaną na tym poziomie co przy monte (czyli półgodzinny skrót dnia) to wypadnie blado przy relacjach live i podsumowaniach z rund IRC.
bimber
N3

Postprzez szirer205xs » poniedziałek, 16 sty 2012, 19:20

bimber napisał(a):w zasadzie po dłuższym namyśle jest jedne ale. mianowicie, konfrontacja IRC i WRC na antenie eurosportu. Jeżeli relacje rund WRC pozostaną na tym poziomie co przy monte (czyli półgodzinny skrót dnia) to wypadnie blado przy relacjach live i podsumowaniach z rund IRC.

Myslę że euro będzie olewało IRC coraz bardziej zwłaszcza że w tym roku to zapowiada się na teatr jednego aktora i nie zanosi się żeby miało dziać się tam cos ciekawego :)
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez marrcus » poniedziałek, 16 sty 2012, 22:58

Pewnie chodzi im o to że transmisje z NOS szły do Motors, BBC i wielu innych stacji, a EuroSport będzie chciał wyłączność na cały świat. A EUROsport, to głównie EUROpa.
marrcus
N3

Postprzez jaczylibodzio » poniedziałek, 16 sty 2012, 23:10

Co do IRCa to eurosport miał podpisaną umowę do końca sezonu 2012. Co do WRC to ciekawe jak to rozwiążą. Gdyby postarali się o solidne relacje live, myślę że nikt by się nie zawiódł. Z drugiej jednak strony eurosport jest w około 50 krajach, więc bez przesady z tym docieraniem do małej ilości "oglądaczy". Na pewno jest większą i bardziej rozpoznawalną marką aniżeli pojedyncze stacje tv.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 17 sty 2012, 03:04

jaczylibodzio napisał(a):Na pewno jest większą i bardziej rozpoznawalną marką aniżeli pojedyncze stacje tv.

No niewątpliwie, ale to jest dokładnie to samo o czym pisałem w przypadku promowania się BMW poprzez WRC zamiast przez DTM. Może i w Reichu sprzedaje się więcej BMW niż w innych krajach, ale to jest ciągle mniejszość. Podobnie może być z Eurosportem. Owszem, to rozpoznawalna marka o dużym zasięgu, ale takich odpowiedników naszej TV4 na całym świecie mogły być dziesiątki i zebrane razem mogły miec większa oglądalność niż Eurosport. Poza tym z tego co mi wiadomo Eurosportu nie ma w takich miejscach jak Japonia, a to ważne miejsce dla rajdów. Ważne też dla producentów aut, aczkolwiek bardziej w sensie ogólnym, bo nie wiem czy Ford i Citroen robią tam jakąś istotna sprzedaż, podejrzewam, że Kitajce kupują głównie swoje taczki.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata