Moderator: SebaSTI
krist napisał(a):MSG Racing napisał(a):
Z jednej strony ten reg zaczyna mieć ręce i nogi jeśli o klasy. Dokładniej chodzi mi o połączenie z RSMP w 2013. Ale tylko dlatego.
Jeśli w tym roku tj 2012 rozwinie się 3L pojawią się nowe rajdy to połączenie RPP z RSMP i wzbogacenie 3L da pozytywne efekty.
Obecny reg 3L może też kierować się na nowe które miałby być od 2013 choć nie wiem po co bo wystarczyłoby wydłużyć rajdy z 30 do 50km przy niewiele większym wpisowym np 700-800zł jak już.
jaki sens ma taki rok przejściowy, i po co 3 l ma sie rozwijać, skorozawodnik wracający z 2 ligi będzie gościem? Jeśli poziom sprzetowy kilkunastu zawodników w pucharze nie odbiega od RSMP wystarczy wprowadzić zakaz startów w RPP w klasach A6, A7 i N3 aut z ważną homologacją, wszystkie typer, c2r2 i clio zasilają klasy w RSMP, a w pucharze znacznie ogranicza się wyścig zbrojeń. Samochody są faktycznie 2 ligowe i wracamy do rywalizacji kierowców a nie budżetów. Ok zawsze bogatszy będzie miał lepiej ale jaki sens ma regulamin na 2012? Kogo będzie stać na R3 będzie walczył o tytuł, reszta będzie się przyglądać.
Bad-i napisał(a):Dziwi mnie troche podejscie niektórych z kolegów.
1. dokładnie rok temu tez bylo gadanie ze C2ki objada Wszysktich bez problemu - jak sie skonczylo wiemy....
2. dlaczego caly czas krytykowani sa kierowcy z budżetem (bogaty nie moze jezdzic i wygrywac? - ile lat temu krytykowano Sołowowa ?)
3. chcialbym zobaczyć Jurka Tomaszczyka w swojej Hondzie vs kogoś z "bogatych" w Clio R3 (ja stawiam skrzynke wodki na Jurka)
4. temat Hansa byl poruszany od dawna, nie wierze w to ze zawodnicy z tego wlasnie powodu sie wyrkusza (ktos wspomnial ze frekwencja spadnie do 70%)
5. kolejna briliant idea - najlepiej przerzucic C2ki i Typery do RSMP (pomysl przeniesienia A6 i A7) - to ja sie pytam co maja na to powiedziec zawodnicy z Astry OPC, Peugeotow 106 czy Saxo przygotowanych odpowiednio w A7 i A6
6. z drugiej strony, Damian Tomala uwodonil ze Saxo da sie objechac C2ki (nie wspominajac o Tomaszczyku ktory lał Maxy na każdym rajdzie)
7. jezeli to ma byc przejsciowy rok to gratuluje pomyslodawcom - niech raz postawia sie w sytuacji zawodnika ktory buduje sobie samochod na 2-3 sezony. Bo zaraz sie okaze ze za rok zbudowany samochod nadaje sie na sprzedaz (ups halo, przeciez takiego juz nikt nie kupi bo do czego??)
4.
Takze rozmawialem z kolegami (z ktorymi jakby nie bylo w tym roku tez sie scigalem). Moim zdaniem stawka sie pomniejszy ale nie ze wzgledu na koszt HANSa. Ja osobiscie z tego co zauwazylem jestem nawet w stanie stwierdzic ze w 2012 stawka bedzie jeszcze "bardziej wypasiona" (patrz. nowe fury)
gumarally napisał(a):jak dla mnie gadanie ze rajdy to niejest tani sport to totalne nieporozumienie . nierozumiem jak to jest ze za 1500-2000 zl. na rajd zeby przejechac 50-90 km/os'owych musze wybierac czechy ? moze niejest kolorowo bo tam to dopiero jest wyscig zbrojen ale jedynym ograniczeniem jest poj. i regulamin zawodow niema homologacji ,ktora poteguje koszta zbudowania potwora. zaraz podniosa sie glosy ze zagladam do kieszeni itp ,itd. chodzi mi o to ze nawet jesli bym chcial sie "wozic" tak dla wlasnej przyjemnosci , satyswakcji , spelnienia mazen to musze w naszym kraju byc czlonkiem ,posiadac licencje , oplacac itp itd(w wielu krajach mozna wykupic licencje np. na wekend) , kupic auto(np.10000) ,kupic homol. tego auta (ktora jest kserem malo czytelnym za 250zl.) zbudowac to auto(klatka 3000+pasy400x2+ fotele 700x2 +syst.gasniczy 1200 + ubranie,kasli, hans itp ,ktore moge wypozyczyc na rajd okolo 1000zl i wiele innych) daje nam to co najmniej 25000zl. na sam poczatek na 1 start do tego wpisowe zapoznanie dojazd itp od 4000 zl. czyli abym chcial pojechac moj 1 rpp musze przygotowac co najmniej 30000 zl. w takim wypadku wydaje 2000 zl. na start w czechach obojetnie czy vp czy rc + 2000 zl., za wypozyczenie rajdowki +1000 na cos nieprzewidzianego i jakde 6 elim.
niechodzi mi o krytyke rsmp, rpp choc chwalic niema za co, chodzi mi o to ze niema alternatywy dla taniego tajdowania . jest 3lrd ale to bardziej wirtualna liga i regulaminy dos zawile a jak policzymy koszta do km/os'owych to wcale nie tak tanio. jest clasic-cup ale mie wszystkim odpowiada jazda po plaskich lotniskach. pozostaje kryterium kamionki i walim trophy ale raczej te imprezy niebeda rozwojowe a raczej jest to juz klasyka. niestety wyglad na to ze jesli chcemy tanio porajdowac to rpp do takich nienalezy
1. dokładnie rok temu tez bylo gadanie ze C2ki objada Wszystkich bez problemu - jak sie skonczylo wiemy....
3. chcialbym zobaczyć Jurka Tomaszczyka w swojej Hondzie vs kogoś z "bogatych" w Clio R3 (ja stawiam skrzynke wodki na Jurka)
4. temat Hansa byl poruszany od dawna, nie wierze w to ze zawodnicy z tego wlasnie powodu sie wyrkusza (ktos wspomnial ze frekwencja spadnie do 70%)
5. kolejna briliant idea - najlepiej przerzucic C2ki i Typery do RSMP (pomysl przeniesienia A6 i A7) - to ja sie pytam co maja na to powiedziec zawodnicy z Astry OPC, Peugeotow 106 czy Saxo przygotowanych odpowiednio w A7 i A6
wszystkie typer, c2r2 i clio zasilają klasy w RSMP, a w pucharze znacznie ogranicza się wyścig zbrojeń
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość